پیام آذری

آخرين مطالب

آرتمیابه شرایط بحرانی بازگشت/توقف زادآوری تنهاموجود دریاچه ارومیه مقالات

آرتمیابه شرایط بحرانی بازگشت/توقف زادآوری تنهاموجود دریاچه ارومیه
  بزرگنمايي:

پیام آذری -

پیام آذری


خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - سکینه اسمی: خشکسالی‌های دهه اخیر به خصوص امسال در منطقه و تبخیر بسیار بالا به همراه گرمای بیش از حد، کاهش آب ورودی دریاچه ارومیه سبب شده که غلظت نمک به 400 گرم بر لیتر رسیده و شرایط مطلوب برای ادامه حیات آرتمیا ارومیانا از بین برود.
این روزها در کنار تغییر رنگ، سرخ شدن و دست و پنجه نرم کردن دریاچه ارومیه با انواع بلاها نه تنها نفس‌های این تالاب ارزشمند به شمارش افتاده بلکه آرتمیا ارومیانا تنها موجود زنده آن نیز در وضعیت بسیار بحرانی قرار گرفته است که ادامه این روند حیات این موجود با ارزش اقتصادی بسیار بالا با خطر جدی مواجه خواهد کرد.
به اعتقاد کارشناسان مسائل اقتصادی آذربایجان غربی آرتمیا ارومیانا به دلیل اقتصادی بودن و ارزآوری، کمک به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در منطقه یکی از منابع مهم اقتصادی استان به شمار می‌رود، آرتمیا موجود کوچکی است که به عنوان غذای زنده در تغذیه آغازین میگو، ماهیان دریایی، ماهیان خاویاری و ماهیان زینتی کاربرد وسیعی دارد و چهار گروه آبزیان در مراحل اول رشد وابسته به این موجود پرانرژی و مقوی هستند.
هم اکنون سطح تراز دریاچه ارومیه 62 درصد کاهش یافته و حجم آب موجود دریاچه ارومیه 2 میلیارد مترمکعب کمتر از مدت زمان مشابه پارسال است، دومین دریاچه شور دنیا روزهای بحرانی را پشت سر می‌گذارد این شرایط حیات تنها موجود زنده آن را با گذشت نزدیک سه دهه از شرایط نامناسب دریاچه هر روز بحرانی‌تر از روزهای گذشته کرده است.
در حال حاضر باوجود زمینه تولید این موجود باارزش اقتصادی بخش قابل توجهی از این نیاز کشور و صنعت آبزی پروری از طریق واردات تأمین می‌شود که در صورت برنامه ریزی اصولی از سوی مسئولان می‌توان نه در کمتر از یکسال نیاز کشور را تأمین کرد بلکه بخش زیادی از آرتمیاهای تولیدی را هم صادر کرد.

پیام آذری

آرتمیا در دریاچه ارومیه به کمترین میزان در سال‌های اخیر رسیده است
رئیس انجمن آبزی پروری ایران و رئیس پژوهشکده آرتمیای دانشگاه ارومیه در خصوص آخرین وضعیت تنها موجود زنده دریاچه ارومیه اظهار کرد: با بالا رفتن شوری آب دریاچه ارومیه زندگی آرتمیا ارومیانا نیز سریع تحت تأثیر قرار می‌گیرد، شرایط موجود موجب شده در حال حاضر مقدار آرتمیا به کمترین میزان در سال‌های اخیر برسد.
امسال نیز با افزایش غلظت نمک در حال حاضر زادآوری آرتمیا در دریاچه ارومیه متوقف شده و با بررسی ایستگاه‌های مختلف در دریاچه در ماه‌های اخیر مشخص شد تخم آرتمیا کاهش قابل توجهی دارد ناصر آق در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در سال آبی جاری متأسفانه به دلیل کاهش بارندگی و عدم تأمین حقابه مورد نیاز نسبت به سال‌های گذشته ورودی آب به دریاچه ارومیه به کمتر از دو سال گذشته رسیده که این امر وضعیت دریاچه ارومیه را در شرایط بحرانی‌تر قرار داده است، با کاهش ورودی و آب این زیست بوم شوری دریاچه به بالای 400 گرم در لیتر رسیده و زندگی آرتمیا تنها موجود زنده آن نیز با بحران جدی مواجه شده است.
وی با اشاره به کاهش زادآوری آرتمیا ارومیانا در سال‌های اخیر عنوان کرد: امسال نیز با افزایش غلظت نمک در حال حاضر زادآوری آرتمیا در دریاچه ارومیه متوقف شده و با بررسی ایستگاه‌های مختلف در دریاچه در ماه‌های اخیر مشخص شد تخم آرتمیا کاهش قابل توجهی دارد و عمدتاً آرتمیاهای موجود نیز به کف دریاچه ارومیه ته نشین شده‌اند که عملاً امکان بهره برداری از آن وجود ندارد.
رئیس انجمن آبزی پروری ایران گفت: آرتمیا قابلیت رشد و زندگی در شوری حداکثر 280 گرم در لیتر را دارد و در شوری 250 گرم در لیتر عملاً زادآوری آن متوقف می‌شود، هر چند در ماه‌های اخیر نمونه برداری انجام نشده و جمع بندی نهایی تا دو ماه آینده در خصوص میزان دقیق آن ارزیابی می‌شود اما هم اکنون شرایط این موجود زنده همانند دریاچه ارومیه بحرانی است.

پیام آذری

نقش مهم و حیاتی آرتمیا در صنعت آبزی پروری کشور
آرتمیا غذای اصلی میگو، ماهیان دریایی، ماهی‌های زینتی و ماهیان خاویاری در مرحله اولیه رشد است و در مرحله لارو یا همان نوزاد، این موجودات برای رشد به آرتمیا نیاز دارند به نحوی که اگر امروز آرتمیا از سیستم تغذیه آبزیان حذف شود، صنعت آبزی‌پروری با مشکل مواجه و از بین خواهد رفت.
این ماده غذایی باعث افزایش ایمنی و بقای لارو آبزیان می‌شود و در تغذیه مرحله پست لارو میگو جایگزینی ندارد و سالانه 70 تن سیست آرتمیا که نیاز صنعت شیلات به آن است، وارد کشور شده و برای هر کیلوگرم آن 80 تا 100 دلار هزینه می‌شود.
دریاچه ارومیه یکی از بزرگترین زیستگاه‌های طبیعی آرتمیا در جهان بوده و میزان آرتمیای تولید شده در این دریاچه، سالانه معادل آرتمیای تولید شده در سایر زیستگاه‌های بزرگ دنیا است آق در خصوص اهمیت حیات آرتمیا برای رشد و توسعه صنعت آبزی پروری کشور افزود: دریاچه ارومیه یکی از بزرگترین زیستگاه‌های طبیعی آرتمیا در جهان بوده و میزان آرتمیای تولید شده در این دریاچه، سالانه معادل آرتمیای تولید شده در سایر زیستگاه‌های بزرگ دنیا است.
وی با بیان اینکه آرتمیا اورمیانا یکی از هفت گونه آرتمیای شناخته شده در جهان و منحصر به دریاچه ارومیه است که در حالت طبیعی حدود 55 درصد پروتئین و 10 درصد چربی دارد، عنوان کرد: با بحرانی شدن آرتمیا اولین بار در کشور از سال 1378 تا 1380 برداشت صنعتی آرتمیا از دریاچه ارومیه انجام شد که این برداشت به دلیل کاهش شدید آب دریاچه ارومیه، افزایش میزان شوری آن و به صفر رسیدن آرتمیای زنده موجود در دریاچه به صفر رسید.
آق اضافه کرد: در حال حاضر صنعت آبزی پروری جهان سالانه بیش از 100 میلیارد دلار درآمد دارد و نزدیک به 30 میلیون نفر در این صنعت در کل جهان مشغول به کار هستند که همگی وابسته به تولید و پرورش آرتمیاست که در همین راستا ایران می‌تواند در تولید این جانور دریایی و ایجاد اشتغال نقش بسزایی ایفا کند.
به دلیل شرایط و زمینه مناسب برای پرورش اقتصادی آرتمیا در استان آذربایجان غربی و برخی مناطق کشور برنامه ریزی، پژوهش و مطالعات در این خصوص از سال‌های گذشته آغاز شده و تاکنون اقدامات مناسبی نیز در این زمینه آغاز شده و در حال انجام است.

پیام آذری

سال آینده شرایط آرتمیا بحرانی‌تر می‌شود
آرتمیا موجودی است که با خشک شدن آب دریاچه ارومیه و افزایش غلظت نمک از بین نمی‌رود بلکه در کف دریاچه ته نشین می‌شود در صورت احیا و پر آب شدن دریاچه ارومیه دوباره شکوفا شده و اقدام به زادآوری می‌کند اما نگرانی ما از این است اگر نیمه دوم امسال نیز بارندگی کم باشد سال آینده شرایط آرتمیا از امروز نیز بحرانی‌تر می‌شود.
رئیس پژوهشکده آرتمیای دانشگاه ارومیه تاکید کرد: در حال حاضر پژوهشکده آرتمیای دانشگاه ارومیه جز بهترین مراکز پژوهشی آرتمیا و آبزیان در سطح دنیاست و تاکنون تحقیقات زیادی در ارتباط با تدوین دانش فنی و بیوتکنیک بومی برای پرورش آرتمیا، عمل آوری و فرآوری آن و همچنین در خصوص کاربردهای آرتمیا در تغذیه ماهیان اقتصادی با ارزش انجام داده است.
آق با بیان اینکه پرورش و تولید آرتمیا خود یک صنعت بسیار درآمدزایی است، بیان کرد: قیمت سیست خشک مرغوب آرتمیا در در بازار ایران در حال حاضر 800 هزار تا یک میلیون تومان و قیمت آرتمیای منجمد حدود 60 هزار تومان است.
وی با بیان اینکه در کنار حفظ ذخایر ژنتیکی و احیای تنها موجود زنده دریاچه ارومیه پرورش مصنوعی آرتمیا در حاشیه دریاچه ارومیه از سال‌های گذشته آغاز شده است، گفت: هم اکنون 2 طرح پرورش آرتمیا به روش مصنوعی در حاشیه دریاچه ارومیه در استان‌های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی در دست اجرا است.
آق اضافه کرد: در تبریز بندر رحمانلو نزدیک عجب شیر سایت 55 هکتاری آماده می‌کنیم که آب از پساب تصفیه خانه عجب شیر تأمین می‌شود، آب مازاد به سمت دریاچه می‌رود و این سایت در بستر خود دریاچه ارومیه ایجاد شده جایگاه طبیعی آرتمیا هست، سایت موفقی خواهد بود.
رئیس انجمن آبزی پروی ایران گفت: اگر 250 هکتار در نظر گرفته شده برای پرورش آرتمیا در 2 استان مورد نظر به مرحله اجرایی رسیده و فعال شود ماهانه 2 الی 2.5 تن تولید می‌شود که نیمی از نیاز کشور را تأمین خواهیم کرد.

پیام آذری

صنعت آبزی پروری کشور بدون آرتمیا با خطر بزرگی مواجه می‌شود
وی با اشاره به اینکه صنعت میگو، ماهیان خاویاری، ماهیان دریایی و ماهیان زینتی در مراحل اول رشد به طور 100 درصد به آرتمیا وابسته است، تاکید کرد: تقریباً کل نیاز کشور از آمریکا و چین وارد می‌شود و امروزه به هر دلیلی اگر واردات تخم آرتمیا متوقف شود صنعت آبزی پروری کشور با خطر بزرگی مواجه خواهد شد.
آق با اشاره به دانش فنی فرآوری و بسته بندی محصولات تولید شده در کشور وجود دارد، گفت: حدود 20 سال پیش در منطقه فسندوز آذربایجان‌غربی استخرهایی به وسعت دو هزار هکتار برای پرورش ماهی آماده شدند که در حال حاضر به خاطر نبود آب شیرین کافی برای پرورش ماهی تعطیل است با توجه به شوری آب در منطقه و رشد آرتمیا در آب‌های شور این استخرها بهترین مکان برای پرورش مصنوعی آرتمیا به شمار می‌رود.
رئیس انجمن آبزی پروری ایران با بیان اینکه هم اکنون به صورت فاز بندی منطقه فسندوز برای احیای آرتمیا تبدیل شده است، افزود: با اجرایی شدن طرح پرورش آرتمیا در استخرهای فسندوز و بهره برداری اصولی و علمی از آرتمیای دریاچه ارومیه کل نیاز کشور به آرتمیا تأمین شده و قادر به صادرات این محصول با ارزش به کشورهای همسایه نیز خواهیم بود و می‌توان 40 تا 50 میلیون دلار برای کشور ارزآوری و درآمد زایی کرد.
آق با بیان اینکه بیش از 99 درصد آرتمیای مورد نیاز کشور از واردات تأمین می‌شود، گفت: هم اکنون 35 تا 40 تن به صورت خشک آرتمیا وارد کشور می‌شود که در صورت اجرای طرح‌های در دست اجرا نه تنها نیاز کشور تأمین شده بلکه می‌توان با صادرات ارزآوری خوبی برای کشور نیز به ارمغان آورد.

پیام آذری

شکوفایی آرتمیا نیازمند احیای دریاچه ارومیه است
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز در خصوص آخرین وضعیت آرتمیا تنها موجود زنده دریاچه ارومیه گفت: امسال شرایط دریاچه ارومیه نسبت به 2 سال گذشته بحرانی‌تر شده و با کاهش شدید آب و افزایش غلظت نمک حیات آرتمیا نیز به خطر افتاده است.
حجت جباری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه هم اکنون آرتمیایی در دریاچه ارومیه باقی نمانده و تنها سیست آرتمیا موجود است، عنوان کرد: با افزایش شوری بیش از 400 گرم در لیتر آب دریاچه ارومیه آرتمیا به صورت زنده قادر به ادامه حیات نیست و هم اکنون سیست آرتمیا نیز به کف دریاچه ارومیه ته نشین شده است.
وی با بیان اینکه سیست آرتمیا تا سالهای زیادی قادر به ادامه حیات در کف دریاچه ارومیه است، گفت: احیای دوباره آرتمیا تنها موجود زنده دریاچه بسته به حیات دوباره این تالاب ارزشمند است که در حال حاضر شرایط آن نیز روز به روز بحرانی‌تر می‌شود.
احیای دوباره آرتمیا تنها موجود زنده دریاچه بسته به حیات دوباره این تالاب ارزشمند است که در حال حاضر شرایط آن نیز روز به روز بحرانی‌تر می‌شود جباری با اشاره به اینکه هر سال در انتهای تابستان آرتمیا به دلیل شوری زیاد آب دریاچه ارومیه قادر به ادامه حیات نیست، افزود: باید امیدوار بود با افزایش بارندگی‌ها در نیمه دوم سال و احیای نسبی دریاچه سال آینده نیز سیست های کف دریاچه ارومیه به مرحله شکوفایی رسیده و آرتمیا مجدد در دریاچه ارومیه قادر به ادامه حیات باشد.
وی با بیان اینکه به دلیل شرایط بحرانی دریاچه ارومیه از سال 76 تاکنون شاهد کاهش جمعیت، سیست و تخم آرتمیا در دریاچه بوده‌ایم، اظهار کرد: اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان برای حفاظت ذخایر سیست و ژنتیکی آرتمیا تنها موجود زنده پارک ملی دریاچه ارومیه هفت سال گذشته اقدام به خرید و ذخیره‌سازی 4.3 تن سیست آرتمیا کرده که هم اکنون در شرایط سردخانه‌ای نگهداری می‌شود.
جباری با اشاره به اینکه این اقدام با هدف حفظ و ذخیره‌سازی ذخایر ژنتیکی آرتمیا ارومیانا به‌عنوان موجود با ارزش و اقتصادی دریاچه ارومیه صورت گرفته است عنوان کرد و افزود: این سیست‌های خریداری‌شده هم‌اکنون در سردخانه در دما و فضای مناسب نگهداری می‌شود، تا اگر روزی ذخایر این موجود زنده در دریاچه ارومیه رو به اتمام بود در دریاچه رهاسازی شود.
آرتمیا اورمیانا یکی از هفت گونه شناخته‌شده آرتمیای دوجنسی در جهان است، ارزش غذایی آن در حد مطلوب است و دارای بیش از 52 درصد پروتئین و چهار درصد چربی است، ترکیب و میزان اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب آن در حدی است که نیازهای آبزیان آب‌های شیرین را به‌طور کامل برآورده می‌سازد.
در حال حاضر ذخایر سیست و تخم آرتمیا در دریاچه ارومیه نسبت به سال 76 کاهش بسیار چشمگیری دارد و طرح‌های احیای آن در استخرهای مصنوعی، ایجاد بانک ژنی و… هرچقدر هم به واقعیت نزدیک باشد نمی‌تواند از بیم و نگرانی برای جدال نابرابر کم‌آبی و شوری با تنها موجود زنده دومین دریاچه شور ارومیه بکاهد.
ادامه حیات «آرتمیا ارومیانا» منوط به احیای پارک ملی دریاچه ارومیه بوده؛ دریاچه‌ای که چشم‌انتظار برنامه‌ریزی و تخصیص اعتبار موردنیاز و اجرای طرح‌های احیا از سوی دولت مردان است.
کد خبر 5315896

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/429246/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علی منصور، همسر ترانه علیدوستی کیست؟

توقیف محموله صادراتی رژیم صهیونیستی در مرز بازرگان

آبگرفتگی در معابر اهر بر اثر بارش باران و تگرگ

16 زوج اردبیلی، پشت نوبت دریافت فرزندخوانده

مسائل روز جامعه در تولید آثار هنری مورد توجه باشد

بهادری جهرمی: توسعه و تقویت همکاری‌های امنیتی بین تهران و اسلام آباد یکی از اهداف سفر رئیسی به پاکستان

بهادری جهرمی: دولت پیگیر حقابه هیرمند بوده و خواهد بود/ توسعه و تقویت همکاری‌های امنیتی بین تهران و اسلام آباد یکی از اهداف سفر رئیسی به پاکستان / تداوم برنامه‌های حمایتی دولت از کشاورزان در سال جاری / آخرین تصمیمات درباره افزایش تعطیلات آخر هفته

قیمت جدید سکه، نیم سکه و ربع سکه؛ طلای 18 عیار گرمی چند شد؟ | جدول قیمت ها را ببینید

صدور بیش از یکهزار و 200 سند مالکیت زراعی سال گذشته در اشنویه

آغاز نصب عرشه سگمنتال دومین پایه پل معلم تبریز

خمس: یک لحظه هم در ایران احساس عدم امنیت نداشتم

تولید سالانه هزار تن قارچ در شهرستان بستان آباد

تاکید بر نقش مهم و اثرگذار صداوسیما در اجرای طرح جوانی جمعیت

بیش از 72 هزار معاینه بالینی پزشکی قانونی در آذربایجان‌غربی ثبت شد

مصوبات دور اول سفر رییس جمهور در حوزه بنیاد شهید ایلام به صورت 100 درصد اجرایی شد

تولید سالانه بیش از یک هزار تن قارچ دکمه‌ای در بستان‌آباد

مرد تبریزی زنش را آنقدر سوزاند تا خاکستر شود/ دخترش از ترس 2 بار خودکشی کرد

نمایشگاه آئین محوطه‌های باستانی اردبیل دایر شد

استاندار اردبیل از شاعر و پژوهشگر نمینی تجلیل کرد

استفاده از ظرفیت رودخانه‌های خلخال برای توسعه گردشگری

برنامه‌های تشویقی و انگیزشی برای رونق «حجاب و عفاف» در دانشگاه‌ها

کشتار غیرمجاز دام در روستا‌های گردشگری اردبیل معضل جدی

با 20 نفر سپاه این شهرستان شکل گرفت

محموداباد، میزبان مسابقات فوتبال مناطق امید‌های کشور

هنر نمایشی ابزار‌ی برای انتقال موضوعات و مفاهیم به جامعه

مروری بر چند خبر از گوشه و کنارآذربایجان غربی در 60 ثانیه

اجرای ماده 65 احکام دائمی توسعه کشور، راهگشای تولید در منطقه آزاد ماکو

یک فوتی در تصادف محور ارومیه - مهاباد

گلدهی مزارع کلزا در شهرستان جلفا

خسارت سیل به قشلاق ذاخر شهرستان اهر

قیمت حواله سهند در بازار چقدر است؟

استمرار حل و فصل مسائل مرزی آذربایجان و ارمنستان لازمه ثبات پایدار در قفقاز جنوبی است

آبگرفتگی در معابر اهر بر اثر بارش باران و تگرگ + فیلم

فردا برق مناطقی ازشهر پلدشت قطع می شود.

افزایش 22 درصدی ارزش صادرات صنایع دستی از آذربایجان‌غربی

روزجمعه ؛ قطعی برق درارومیه

فردا قطعی برق در پلدشت

رتبه نخست بستان آباد در تولید قارچ دکمه‌ای در آذربایجان شرقی

به توافقات انجام شده بین آذربایجان و ارمنستان احترام می‌گذاریم

قطعی گاز در ارومیه

معدوم سازی حدود 2 تن مواد غذایی تاریخ گذشته و غیر قابل مصرف در ارومیه

یک محکوم به قصاص در آذربایجان‌ غربی از طناب دار رهایی یافت

ماجرای دستگیری یک قاتل فراری در شوش

مرگ تلخ یک دانشجوی دندانپزشکی در رفسنجان

اعزام اولین گروه از زائران عمره استان اردبیل به سرزمین نور

سلیمی نمین: توئیت فضائلی درباره حجاب را با توجه به جایگاهش در دفتر رهبری باید لحاظ کرد/ جامعه را به سمت لجبازی نبریم/ برخی تصور می‌کنند با یک اقدام اجرایی می‌توانند مسئله حجاب را حل کنند

تولید سالانه بیش از یک هزار تن قارچ دکمه‌ای در بستان آباد

کارگران به دیدار رهبر انقلاب می‌روند

الحاق 150 هکتار زمین به محدوده شهر هشترود

مسائل مرتبط با رضایتمندی مردم در اولویت کاری ما قرار دارد