پیام آذری

آخرين مطالب

تلخند برنج به یارانه/ دست دلال در کاسه است مقالات

تلخند برنج به یارانه/ دست دلال در کاسه است
  بزرگنمايي:

پیام آذری -

پیام آذری


خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: از وقتی که مرغ قاعده بازی را برهم زد و پایش را از سفره بیرون گذاشت، کم کم نوبت به دیگر اقلام مصرفی رسید که خود را از دایره خارج کنند و برنج هم از خیلی وقت پیش با جیب خانوار سرناسازگاری دارد و از مبلغ یارانه‌های دریافتی فرد نیز پیش گرفته است.
این روزها کمتر می‌توان سراغ برنج را از کشاورز و شالیکار گرفت، برنج و شالی یکی دو ماهی است که از دست مزرعه دار خارج شده و به کانال دلالی و واسطه گری رسیده است، افرادی که نه رنج شالی کاری بر چهره شأن نشسته و نه غم مردم و مصرف کننده را در سینه دارند.
برنج و شالی یکی دو ماهی است که از دست مزرعه دار خارج شده و به کانال دلالی و واسطه گری رسیده است
بازار شالیکوبی ها راکد، جیب شالیکار خالی اما سفره دلال و واسطه رنگین است، امروز او و همتایانش برای سفره مردم و نرخ برنج تصمیم می‌گیرند و به هر قیمتی که بخواهند عرضه و بیشتر اوقات برنج‌های مرغوب را با برنج‌های خارجی مخلوط و قاطی می‌کنند.
التهاب در بازار برنج
در بازار مازندران و فروشگاه‌های نرخ برنج از 35 هزار تا 47 هزار تومان در نوسان است و قیمت برنج‌های لاشه یا نیم دانه هم مرز با یارانه دریافتی خانوارها می‌شود.
منصور فروشنده برنج روستایی که اهالی روستا او را به انصاف می‌شناسند، نیز نرخ برنج طارم هاشمی را که ماه قبل 38 هزار تومان می‌فروخت، امروز 45 هزار تومان برچسب زده است و دلیل آن را گرانی اعلام می‌کند.
محمدی یک شهروند ساروی نیز با بیان اینکه قیمت برنج بسیار گران و بالا رفته است، افزود: علاوه بر کم کردن مصرف برنج، تصمیم گرفتیم ماهی کمتر از پنج تا 10 کیلو برنج خریداری کنیم زیرا توان آن را نداریم یک دفعه برای مصرف و نیاز سالانه برنج تهیه کنیم.
کشاورزان از کاهش تولید گلایه دارند
محمد حبیبی، یک کشاورز و شالیکار مازندرانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه وضع بازار برنج خراب است، گفت: پنج خویز زمین دارم و امسال 510 کیلوگرم برنج و 120 کیلوگرم لاشه برنج تولید کردیم که نصف میزان سال قبل بود.

پیام آذری

وی علت کاهش را شیوع آفت کرم ساقه خوار برنج بیان کرد و گفت: سموم تولیدی دیگر کیفیت گذشته را ندارند در حالی که نرخشان رو به فزونی بوده و قیمت سم از 70 هزار تومان به 370 هزار تومان رسیده است.
وی با عنوان کیفیت سم و آفت کش‌ها خوب نبود، بارندگی‌های بی موقع را در کاهش تولید مؤثر دانست و گفت: 500 کیلو برنج و 100 کیلو نیم دانه هزینه‌های تولید را کفاف نمی‌دهد.
سال خوبی برای شالیکوبی ها نبود
از بازار برنج به سراغ شالیکوبی ها که می‌روی، چراغ بیشتر این واحدها خاموش و اوضاع کار و کاسبی آنها راکد و دلشان خون است، سید تقی جعفریان رئیس اتحادیه شالیکوبی داران مازندران با بیان اینکه امسال خوبی برای شالیکوبی ها نبوده است، افزود: کارخانه‌های شالیکوبی آرام آرام با جمع آوری شوند و اراضی کشاورزی به سمت ویلا سازی و تبدیل رفته است.
وی با عنوان اینکه برای کشاورز به صرفه نیست که با وضعیت بد اقتصادی زمین را شالی و برنج تبدیل کند، گرانی سم و نهاده‌های کشاورزی را از جمله دلایل عدم رغبت شالیکاران بیان کرد.
وی با اشاره به اینکه امسال با کاهش تولید روبرو بودیم، گفت: آمارهای ارائه شده در زمین تولید غلط هست و بر چه اساسی اعلام می‌شود سالانه دو میلیون و 200 هزار تن برنج در کشور تولید داریم.
آمارهای ارائه شده در زمین تولید غلط هست و برچه اساسی اعلام می‌شود سالانه دو میلیون و 200 هزار تن برنج در کشور تولید داریم
جعفریان با اظهار اینکه سطح اراضی هر سال کم و کمتر می‌شود اما برچه اساسی عنوان می‌کنند که تولید رشد یافته است، افزود: شاهد ساخت خانه باغ‌ها در مزارع و شالیزارها هستیم.
رئیس اتحادیه شالیکوبی داران مازندران در پاسخ به اینکه دوباره کشت‌ها تأثیری در افزایش تولید داشته یا خیر گفت: دوباره کشت‌ها تأثیر چندانی در افزایش تولید نداشته است زیرا امسال کارخانه داران با 50 درصد ظرفیت کار و فعالیت کردیم پس شلتوک تولیدشده به کجا رفت.
وی گفت: وقتی شالیکوبی داران با نصف ظرفیت کار می‌کنند یعنی میزان کاهش تولید تا 40 درصد بوده است.

پیام آذری

جعفریان درباره رشد قیمت‌ها نیز گفت: بازار از حباب خارج شده زیرا ممنوعیت واردات برنج برداشته شده است و در حال حاضر با رکود بازار روبرو هستیم.
وی افزود: نرخ انواع برنج‌ها در شالیکوبی ها بین سه تا چهار هزار تومان کاهش قیمت دارد و شرایط بازار متفاوت از شالیکوبی هاست.
وی با عنوان اینکه وقتی 100 تن برنج خارجی به بازار استان وارد می‌شود یعنی آنکه دست‌هایی در کار است و برنج خارجی را با داخلی قاطی می‌کنند و آن را با قیمت گزاف به فروش می‌رسانند، گفت: دلالان و واسطه‌ها دست به این کار می‌زنند.
بالا رفتن هزینه‌های تولید، دستمزد بالا، گرانی نهاده‌ها و از همه مهمتر، خارج شدن برنج از دست کشاورز و دپو و عرضه توسط دلال، دست مردم و مصرف کننده را از نوبرانه های مزارع شالیزاری کوتاه کرده است.
قیمت‌ها در کارخانه‌ها کاهش یافته است / ‏‬ بازار دست دلالان افتاد
علی محمد رمضانی رئیس دفتر برنج جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه از دو هفته پیش تاکنون افزایش قیمت را شاهد نیستم، گفت: به عنوان نمونه قیمت طارم سه تا چهار هزار تومان به ازای هر کیلوگرم کاهش یافت و نرخ ارقام پرمحصول نیز تا شش هزار تومان در شالیکوبی ها کاهش یافته است.
وی با اظهار اینکه آخرین قیمت قیمت طارم در کارخانه‌های شالیکوبی 38 تا 39 هزار تومان است، گفت: برنج‌های پرمحصول خریداری ندارند و برنج ندا را با قیمت 28 هزار تومان یا شیرودی 33 هزار تومان مشتری ندارد در حالی قیمت این محصولات چند هفته پیش بسیار بالاتر بوده است.
وی گفت: ارقام‌های پرمحصول نظیر فجر، شیرودی و ندا با رکود بازار مواجه هستند و طارم نیز با آنکه رشد قیمتی آن متوقف شد اما بین 38 تا 39 هزار تومان خریدار دارد.
رمضانی با بیان اینکه میزان هزینه تولید در سال جاری بسیار بالا بوده است، به کاهش ارزش پول ملی اشاره کرد و گفت: دولت برای خودکفایی برنج باید از کشاورز حمایت کند.
وی با بیان اینکه هزینه تولید بسیار بالا رفته است و نرخ بالای کارگران فصلی، دستگاه‌های نشاکاری و برداشت بر هزینه‌ها افزوده است، گفت: سال قبل برآورد دستمزد برداشت مکانیزه شش میلیون تومان بود و امسال معتقد است اگر هر هکتاری 10 میلیون تومان دستمزد نشاکاری گرفته شود باز به صرفه نیست.
وی با بیان اینکه 95 درصد از شالیکاری به صورت مکانیزه است، گفت: هزینه نهاده سم و کود افزایش یافته و فسفاد به 900 تا یک میلیون تومان رسیده است و اگر کشاورز آن را مصرف نکند، عملکرد تولید کاهش یافته است.
مسئول دفتر برنج مازندران درباره میزان تولید برنج گفت: با توجه به مصرف ریزمغزی و کودها با کاهش عملکرد روبرو نبودیم و میانگین تولید ما پنج تا 5.5 تن در هکتار است و کمبود و عملکرد پایین نداشتیم.

پیام آذری

وی میزان تولید شلتوک را یک میلیون و 298 هزار تن اعلام کرد و گفت: به رغم آنکه در کشور با کاهش عملکرد برنج روبرو بودیم ولی در مازندران این کاهش را شاهد نبودیم.
به رغم آنکه در کشور با کاهش عملکرد برنج روبرو بودیم ولی در مازندران این کاهش را شاهد نبودیم
رمضانی درباره افزایش قیمت برنج در بازار به نقش دلال و واسطه اشاره کرد و گفت: باید تلاش کنیم برنج از طریق بورس و بدون واسطه به دست مصرف کننده برسد.
وی گفت: برنج خوب را با قیمت 38 تا 40 هزار تومان می‌تواند خرید ولی وقتی برنج به دست دلال افتاد آن را کمتر از 45 تا 47 هزار تومان نمی‌فروشد و اکنون برنج از دست کشاورز خارج شد.
رمضانی گفت: اکثر خریداران و دلالان برنج را دپو کردند و باید برای خروج از وضعیت کنونی برنج وارد بورس شود و دولت نیز از کشاورز حمایت کند.
وی با اشاره به رشد هزینه‌های تولید طی دهه اخیر بر لزوم نظارت بر بازار تاکید کرد.
مازندران 40 درصد برنج کشور را تولید می‌کند و آشفته بازار برنج و جولان دلالان و واسطه در تاراج دسترنج کشاورزان و آسیب به مصرف کننده لزوم ورود جدی دولت را برای ساماندهی و تنظیم بازار برنج ضروری می‌سازد.
کد خبر 5342474

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/443713/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خیر خلخالی بیش از2 هزار دست لباس به دانش‌آموزان اهدا کرد

تولید روزانه بیش از 12 تُن کنسرو ماهی در اردبیل

سرشماری سمندرهای کوهستانی در آذربایجان‌غربی آغاز شد

نگرانی ساکنان شهرک پرواز تبریز از جولان آزادانه سگ‌های ولگرد

چه کسی به پاکو خمس گفت از ایران برود

چرای دام‌ها در دل طبیعت بهاری روستای تازه کند بخش موران + فیلم

اهدای ویلچر به توانخواهان بهزیستی میاندوآب

برگزاری اولین جلسه شورای اداری شهرستان تبریز

تور عروس خاص و متفاوت ساناز ارجمند، همسر دوم شهاب حسینی/ عکس

نمایش عکس‌های عروسی نوید محمدزاده و فرشته حسینی در یک سریال!/ ویدئو

واژگونی اتوبوس مسافربری در یزد حادثه ساز شد

ارتقای سرانه‌های آموزشی در آذربایجان غربی

رئیسی اسرائیل را تهدید به پاسخ شدیدتر کرد

کنایه سنگین نماینده مجلس به رئیسی درباره قیمت دلار

جلسه شورای ترافیک شهرستان پلدشت

آغاز مبارزه با آفات و علف‌های‌هرز در گندم‌زار‌های مهاباد

شهر بوکان مزین به یادمان شهید گمنام می‌شود

پیروزی تیم بسکتبال مهاباد در نخستین گام مسابقات کشوری

580 روستای آذربایجان شرقی دارای مشکل آبی است

دوره آموزشی ویژه شورا‌ها در استان اردبیل برگزار می‌شود

برگزاری جلسه قرارگاه تامین منابع مالی و مدیریت هزینه‌ها در سال 1403

بررسی مشکلات آب و فاضلاب روستای بخشکندی شهرستان سلماس

تصفیه روزانه 28 هزار متر مکعب فاضلاب در شهر خوی

تعویض نزدیک به 2 هزار فقره کنتور آب خراب مشترکین در شهرستان خوی

برگزاری جلسه تحویل خط انتقال آب روستای آغبلاغ ولدیان شهرستان خوی

برگزاری جلسه بررسی پروژه‌های اجرایی بهره برداری و توسعه آب شرب شهر مهاباد

رفع اتفاق خط انتقال آب شرب روستای قریس شهرستان خوی

موانع پرداخت تسهیلات جوانی جمعیت در آذربایجان غربی رفع شود

مشکل آب‌شرب 765 خانوار روستایی در میاندوآب حل شد

افزایش 2 برابری سرانه ورزشی آذربایجان‌غربی در دولت سیزدهم

رفع تصرف 3 هکتار از اراضی ملی در اشنویه

سرانه فضای ورزشی آذربایجان غربی به 20 سانتی متر رسید

جلسه شورای فرهنگ عمومی شهرستان خوی

پاکو خمس: پروژه بزرگی در تراکتور داشتیم

واکنش فوری پلیس به انتشار یک ویدئوی جنجالی

ادامه اختلال در سامانه نسخه نویسی الکترونیکی بیمه سلامت در اردبیل

محرومیت زدایی سپاه با بهسازی 65 کیلومتر از راه‌های روستایی استان اردبیل

برخورد قانونی دیوان محاسبات اردبیل با تضییع کنندگان بیت المال

قیمت‌های تعیین شده در حوزه زراعی جوابگوی هزینه کشاورز نیست

آغازعملیات مبارزه با آفات و علفهای هرز در گندمزارهای مهاباد

2 هزار و 100 میلیارد ریال پرونده تخلف صنفی در آذربایجان‌غربی تشکیل شد

کودک میاندوآبی در کانال آب غرق شد

موافقت با اشتغال 69 زندانی در شهرستان مراغه

360 میلیون دلار محصولات کشاورزی از آذربایجان شرقی صادر شد

رصدخانه پروژه‌های عمرانی استان آذربایجان شرقی تشکیل می‌شود

رویداد هنری "بهار هنر انقلاب" در آذرشهر

گردهمائی بزرگ و صمیمی جانبازان 70 درصد همدان با مسئولان استان

دلیل عجیب و متفاوت یک مرد برای خفه کردن همسرش

حمله خرس به بانوی روستایی در ارتفاعات روستای لگ بن پیرانشهر

تجلیل از فرماندهان نیروهای مسلح به مناسبت روز ارتش در مهاباد