پیام آذری

آخرين مطالب

قصه تلخ سیب شیرین ارومیه مقالات

قصه تلخ سیب شیرین ارومیه
  بزرگنمايي:

پیام آذری -

پیام آذری


آب دریاچه ارومیه در حالی خرج درختان سیب می‌شود که هر سال شاهد تلنبار شدن صدها تن سیب در کنار جاده‌ها هستیم.
به گزارش مشرق ، شاید یکی از بهترین لحظات عمر یک کشاورز زمان برداشت محصولی باشد که با هزار رنج و مشقت به ثمر رسانده و آن محصول را چیده و به بازار عرضه می‌کند، اما این لحظه خوب باغداران آذربایجان غربی سال هاست به دردی جانکاه تبدیل شده که انگار دوایی برای آن وجود ندارد.
درد آورترین بخش این ماجرا رنج‌های بدون گنج است. سال هاست استان آذربایجان غربی رتبه اول تولید سیب کشور را نصیب خود می‌کند اما هرساله پایین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینه‌های تولید آن، نامشخص بودن وضعیت صادرات و پایین بودن توان مالی باغداران و همچنین ریزش‌های قبل از برداشت محصول از بزرگ‌ترین مشکلات تولید این محصول برای باغداران شده به طوری که هر سال در ماه‌های شهریور، مهر و اوایل آبان شاهد تصاویری از ریختن سیب‌ها در کنار جاده‌ها هستیم.
بیشتر بخوانید
روزی دو عدد سیب مصرف کنید
این اتفاق امسال هم افتاده و تصاویری عجیب از سیب‌های تلنبار شده در کنار جاده‌ها منتشر شده است. از آن جایی که بیشترین میزان آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود و با توجه به کشت محصولاتی که به آب زیادی نیاز دارند، رها کردن محصولات یعنی هدر رفت سرمایه و انرژی‌ که برای پرورش آن صورت گرفته است، اما چرا این قصه تلخ دورریز در شهرها و روستاها برای میوه‌ها و صیفی جات مختلف سالانه در حال رخ دادن است و کاری برای آن نمی‌شود.
30 درصد سیب تولیدی پا درختی است!
کشور ایران با تولید متوسط سالانه 4.2 میلیون تن بعد از کشورهای چین و ایالات متحده بیشترین مقدار تولید سیب در جهان را دارد. از این میزان تولید، استان آذربایجان‌غربی با تولید سالانه حدود 1.3 تن بالاترین میزان تولید در بین تمام استان‌ها را دارد که به گزارش پانا به نقل از رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی حدود 30 درصد از آن مربوط به سیب صنعتی یا همان سیب درجه سه می‌شود. سیب صنعتی سیبی است که به دلیل وزش باد، آفت زدگی و... از درخت جداشده و به نوعی ضایعات کشاورزی محسوب می‌شود که به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی سالانه بیش از 400 هزار تن از سیب تولیدی این استان را شامل می‌شود.
چه بلایی سر سیب صنعتی می‌آید
معمولا از سیب‌های صنعتی برای تهیه آب میوه و کنسانتره استفاده می‌شود اما نبود تعداد کافی کارخانه‌های تبدیلی از یک سو و از سوی دیگر ارزان بودن قیمت خرید تضمینی سیب صنعتی که به گفته معاون تعاون روستایی کشور امسال به قیمت هزار و 460 تومان است باعث شده کشاورزان با توجه به گرانی کرایه حمل و نقل مایل به فروش سیب‌های پا درختی به این کارخانه‌ها نباشند چون به دلیل تعداد کم مرکز خرید و میزان بالای سیب‌های پادرختی در بعضی اوقات تا چند روز کامیون‌ها معطل تحویل می‌مانند که باعث می‌شود هزینه حمل و نقل بیشتر از پول فروش سیب‌های پادرختی بشود. به همین دلیل ترجیح می‌دهند یا آن‌ها را به عنوان خوراک دام به دام‌های شان بدهند یا برای فروش به دلال‌ها یا خلاصی از سیب‌ها آن‌ها را در کنار جاده‌ها تلنبار کنند. به گفته رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی امسال 82 مرکز خرید، کار خرید را بر عهده دارند که شامل 40 مرکز متعلق به سازمان تعاون روستایی، 30 مرکز بخش خصوصی دارای مجوز از سازمان جهاد کشاورزی و 12 سردخانه ذخیره سازی میوه است.
راهکار مسئولان؛ پاک کردن صورت مسئله
هرچند با تاخیر، قیمت خرید تضمینی سیب آذربایجان غربی اعلام شد اما همان طور که گفتیم تعداد کم کارخانه‌های کنسانتره در منطقه باعث شده باغدار عطای آن مبلغ را به لقایش ببخشد و سیب‌ها را در کنار جاده رها کند، اما مسئولان استان برای حل این معضل راهکاری‌اندیشیده‌اند. اکبر کرامتی رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی در گفت‌وگویی با باشگاه خبرنگاران با بیان این که انباشت سیب در کنار جاده‌های استان ممنوع است و با متخلفان برخورد می‌شود، گفته: «با توجه به این که حریم جاده‌ها با انباشت سیب‌های صنعتی اشغال و منجر به ایجاد مشکلات بهداشتی و بد منظر شدن حریم جاده‌ها می‌شود، لازم است دستگاه‌های مربوط نسبت به پاک سازی جاده‌ها و رفع این موضوع با جدیت بیشتر از سال‌های گذشته مساعدت و همکاری لازم را انجام دهند.»
پیش از سیب به فکر ارومیه باشید
سیب در ارومیه قبل از تلنبار شدن در کنار جاده هم خود فاجعه‌ای است که در نبود الگوی کشت طی سال‌ها اتفاق افتاده و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان باعث خشکی دریاچه ارومیه شده است. پیش از این ناصر کرمی که دکترای اقلیم‌شناسی دارد و از کارشناسان فعال در حوزه محیط است، تغییر الگوی کشت باغداران آذربایجانی از انگور به سیب در 30سال گذشته را علت اصلی و تعیین‌کننده کم شدن سهم دریاچه می‌داند. کرمی در قالب یادداشتی که برای «شرق» فرستاده ادعای خود را این‌گونه طرح کرده است: «به نظر می‌رسد آن چه که تاکنون درباره دلیل واپس‌نشینی و خشک شدن بخش بزرگی از عرصه دریاچه ارومیه گفته شده دقیق نبوده و در این‌باره یک مولفه مهم کاملا مورد بی‌توجهی قرار گرفته است: تغییر الگوی کشاورزی منطقه از تاکستان به باغ‌های سیب.
البته مواردی همچون سدسازی بی‌رویه، میان گذر دریاچه، الگوی نامناسب کشت و... نیز تاثیر خود را دارند، اما می‌توان گفت یا این تاثیرات کمتر از مولفه پیش گفته است یا اساسا این مولفه در مورد مهمی مثل تغییر گسترده نظام هیدروشناختی منطقه از طریق سدسازی‌های متعدد نقش علت غایی را داشته است.»
حالا باید دید آیا رکورد زنی تولید سیب در این استان که 40 درصد آن هم به صورت پا درختی در کنار جاده‌ها تلنبار می‌شود مهم‌تر است یا خشک شدن دریاچه ارومیه؟
کلام آخر
هرچند با توجه به آن چه گفته شد بهتر است قبل از هرکاری به فکر تغییر الگوی کشت در کشور بود تا شاهد کاهش دور ریز محصولات کشاورزی نباشیم که هم آب زیادی مصرف 
می کنند و هم تلاش زیادی برای به ثمر نشستن آن‌ها می‌شود، اما این به آن معنا نیست که شاهد و ناظر تلنبار شدن هزاران تن سیب در کنار جاده‌ها باشیم در حالی که می‌توان با آن‌ها از طریق کارخانه‌های تبدیلی در کنار ایجاد ارزش افزوده به محصولات صدها شغل ایجاد کرد و به قصه تکراری مشکلات باغداران سیب پایان داد.
منبع: روزنامه خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/443716/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بانوی 50ساله میرآبادی در رودخانه غرق شد

پیدا شدن پیکر بی جان 2 جوان در این استان

جدیدترین قیمت سکه، نیم سکه، ربع سکه و طلای 18 عیار در بازار | جدول قیمت ها

واکنش اسلام‌آباد به تحریم‌های جدید آمریکا علیه برنامه موشکی پاکستان

جدیدترین وضعیت دریاچه ارومیه (فیلم)

برتری آریان همدان برابر تیم نود در ارومیه

انفجار مغازه عطرفروشی در ارومیه

پرداخت 5670 میلیارد تومان تسهیلات بانکی به واحد‌های صنعتی آذربایجان غربی

(ویدیو) لحظه انفجار مغازه عطرفروشی در ارومیه

ورزشکاران زنجانی 370 مدال رنگارنگ کسب کردند

ضبط 47 دستگاه ماینر قاچاق در ارومیه

محفل شعر ترکی رضوی در تبریز برگزار می‌شود

اطلاعیه باشگاه تراکتور؛ اتفاقات فرودگاه تبریز باعث تاسف است

بیانیه هیأت مدیره باشگاه تراکتور/ مذاکره با گزینه‌های سرمربیگری

واکنش باشگاه تراکتور به اتفاقات فرودگاه تبریز/ ادامه مذاکره با گزینه‌های هدایت تیم

واکنش هیئت مدیره تراکتور به حمله هواداران به خودروی سرخپوشان

اولین واکنش تراکتور به اتفاقات جنجالی فرودگاه

ادامه حواشی «مست عشق»؛ چرا اکران فیلم به تعویق افتاد؟

آذربایجان شرقی جایگاه اول صادرات شیرینی و شکلات

ضرورت تکمیل پروژه‌های راه‌سازی مرند

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

تغییر چهره «ارغوان مشکات» سریال دلدادگان بعد 7 سال در 34 سالگی

لحظه انفجار مغازه عطرفروشی در ارومیه

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

هشدار فعالیت سامانه بارشی تا روز دوشنبه در چند استان

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

با همکاری دستگاه‌های اجرایی به دنبال توسعه ورزش استان هستیم

اعلام نرخ اقلام اساسی بازار سمنان در روز شنبه اول اردیبهشت

ورزش نابینایان و توانیابان مورد توجه قرار گیرد

تاسیس بنیاد مسکن نشات گرفته از افکار ربّانی امام راحل بود

ورزش نابینایان و توان‌یابان مورد توجه قرار گیرد

صدور و تمدید 180 پروانه « کابرد علامت استاندارد اجباری » در استان اردبیل

آمادگی گلبالیست‌های اردبیلی برای حضور در پارالمپیک پاریس

کاوش‌های باستان‌شناسی در پارس‌آباد و بیله‌سوار

صدور و تمدید 180 پروانه «کاربرد علامت استاندارد اجباری» در استان اردبیل

رهاسازی 285 میلیون مترمکعب آب از سد بوکان

زن 50 ساله میرآبادی در رودخانه غرق شد

285 میلیون مترمکعب آب از سد بوکان رهاسازی شد

285 میلیون مترمکعب آب از سدبوکان رهاسازی شد

لحظه انفجار وحشتناک در مغازه عطرفروشی در ارومیه + فیلم | وضعیت مغازه را ببینید

کشف کالای قاچاق در مرز‌های استان آذربایجان غربی

مصدومیت 7 نفر در واژگونی جداگانه دو خودرو در استان آذربایجان‌غربی

ممنوعیت برداشت بی رویه گیاهان خوراکی

(ویدئو) انفجار وحشتناک در مغازه عطرفروشی در ارومیه

نصیرزاده: فیلم اتفاقات فرودگاه را برای مربیان خارجی فرستادند و آنها را نگران کردند

نصیرزاده: کریس کلمن، گزینه اصلی نیمکت تراکتور