پیام آذری

آخرين مطالب

ساخت ریزربات‌های پرنده با اقتباس از کرم شب‌تاب علمي

ساخت ریزربات‌های پرنده با اقتباس از کرم شب‌تاب
  بزرگنمايي:

پیام آذری -

برای دیدن این کلیپ لطفا امکان استفاده از جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال نمایید،و از مرورگر خود را بروزرسانی نمایید

جی اس ام / پژوهشگران ربات‌هایی ریزی شبیه کرم شب‌تاب ساخته‌اند که هنگام پرواز نورتابی می‌کنند و می‌توانند با کمک علائم نوری با هم در ارتباط باشند.
کرم‌های شب‌تابی که در شب‌های گرم تابستان از خود نور می‌افشانند، در واقع بدین‌وسیله با هم ارتباط برقرار می‌کنند. دانشمندان ام‌آی‌تی با اقتباس از همین رفتار کرم‌های شب‌تاب، ربات‌های نرم و کوچکی طراحی کرده‌اند که با استفاده از ماهیچه‌های مصنوعی بال‌ می‌زنند و ضمن پرواز نور رنگی منتشر کنند.
این ربات‌ها با نورتابی الکتریکی یا اصطلاحاً با خاصیت برق‌درخشیِ خود (electroluminescence) با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. مثلا اگر ربات‌ها را برای ماموریت امداد و نجات درون ساختمان مخروبه‌‌ فرستادید و یکی از ربات‌ها مصدومان را پیدا کرد، می‌تواند با نورتابی به ربات‌های دیگر علامت دهد تا به کمکش بیایند. «برق‌درخش‌ها» موادی هستند که وقتی به آن‌ها برق اعمال می‌شود، می‌درخشند.
این میکروربات‌ها تقریبا هم‌وزن گیره کاغذ هستند و چنان سبکند که نمی‌توانند هیچ حسگری را با خود حمل کنند. پس پژوهشگران باید با استفاده از دوربین‌های بزرگ فروسرخ آن‌ها را دنبال می‌کردند، اما این شیوه در فضاهای باز کارایی چندانی نداشت. لذا آن‌ها راه‌کار جدیدی را جایگزین کردند و نشان دادند که می‌توانند ربات‌ها را با استفاده از نوری که منتشر می‌کنند و با کمک تنها 3 دوربین تلفن همراه بدقت ردیابی کنند.
«کِوین چن»، استادیار دپارتمان مهندسی برق و علوم کامپیوتر ام‌آی‌تی می‌گوید، ربات‌های بزرگ به چندین طریق (مثلا با استفاده از بلوتوث و دیگر فناوری‌های بی‌سیم) می‌توانند با هم در ارتباط باشند، اما ربات‌های ریز که انرژی محدودی دارند، به الگوهای ارتباطی جدیدی نیاز دارند.
او و همکارانش برای این منظور، درون ماهیچه‌های مصنوعی ذرات برق‌درخش بسیار ریزی کار گذاشتند. با این کار، وزن ربات تنها 2.5 درصد افزایش یافت و کیفیت پرواز آن‌ها نیز تنزل پیدا نکرد.
محققان برای ساخت عملگرهای نرم مکانیکی (soft actuator) یا همان ماهیچه‌های مصنوعی که بال‌های ربات را باز و بسته می‌کنند، قبلا شیوه ساخت جدیدی پیدا کرده بودند. این ماهیچه‌های مصنوعی از چند لایه پلیمر نرم یا اصطلاحا الاستومر و الکترودهایی از جنس نانولوله‌‌ کربنی ساخته شده‌اند که آن‌ها لایه‌لایه کنار هم می‌چینند و سپس به‌نرمی لوله می‌کنند تا بشکل استوانه درآید. وقتی به این استوانه ولتاژ اعمال می‌شود، الکترودها الاستومر را می‌فشارند و بال‌ها در اثر فشار مکانیکی بازوبسته می‌شوند.
محققان برای ساخت ماهیچه‌های مصنوعیِ نورتاب، ذرات سولفات روی را که خاصیت برق‌درخشی دارند، درون الاستومر جای دادند، البته برای این منظور باید بر چند چالش غلبه می‌کردند.
محققان باید الکترودی می‌ساختند که جلوی نور را نگیرد. آن‌ها برای ساخت چنین الکترودی از نانولوله‌های کربنی بسیار شفاف بهره بردند که ضخامت‌شان فقط چند نانومتر بود و نور را از خود عبور می‌دادند.
اما ذرات روی فقط زمانی می‌درخشند که میدان الکتریکی قوی و پربسامدی بر آن‌ها اعمال شود، زیرا در این‌صورت، میدان الکتریکی الکترون‌های موجود در ذرات روی را تحریک و فوتون‌های نور را پخش می‌کند. محققان برای ایجاد چنین میدان الکتریکی قدرتمندی به ماهیچه‌های مصنوعی یا همان عملگرهای نرم مکانیکی، ولتاژ قوی اعمال کردند و سپس ربات را با بسامد (فرکانس) بالا به کار انداختند تا ذراتِ روی، نورتابی کنند.
محققان پس از تولید پیش‌نمونه‌ی عملگر نرم، دریافتند که افزودن ذرات روی کیفیت آن‌را کاهش می‌دهد و آن‌را شکننده می‌کند. «کیم» برای رفع این مشکل، فقط در لایه الاستومر فوقانی ذرات روی کار گذاشت. ضخامت آن لایه فقط چند میکرومتر شد تا توانِ خروجی آن کاهش نیابد. با این‌کار، عملگر نرم فقط 2.5 درصد سنگین‌تر شد، کیفیت پروازش کاهش نیافت و نورافشانی هم کرد.
نحوه ترکیب شیمیایی ذراتِ روی، رنگ نور را تغییر می‌دهد. محققان در ماهیچه‌های مصنوعی از ذرات سبز، نارنجی و آبی بهره بردند تا هر کدام‌شان یکی از آن رنگ‌ها را بدرخشاند. ضمنا در فرآیند ساخت کاری کردند تا عملگرها بتوانند در چند رنگ و با چند الگوی متفاوت نورافشانی کنند.

پیام آذری

دنبال کردن ربات‌های نورتاب
پژوهشگران ویژگی‌های مکانیکی عملگرها را آزمودند و شدت نورشان را با نورسنج اندازه گرفتند. آن‌ها با استفاده از سامانه‌ ردیابِ حرکت، برای ربات‌ها آزمون پرواز ترتیب دادند. هر عملگرِ برق‌درخش، نقشِ علامت‌گذارِ فعال را بازی می‌کرد و می‌شد با دوربین تلفن همراه آن‌‌ها را ردیابی کرد. دوربین‌های تلفن همراه، همه رنگ‌های نور را شناسایی می‌کنند. یک برنامه رایانه‌ای مخصوص نیز ساخته شد تا وضعیت و ارتفاع ربات‌ها را با کمک سامانه ثبت حرکت فروسرخ ردیابی ‌کند.
در واقع، پژوهشگران به‌جای سامانه‌های حرکت‌یابِ چندده هزار دلاری از سخت‌افزارهای ارزان بهره بردند و با این حال، نتایج بسیار شبیه بود.
محققان قصد دارند سامانه ردیاب حرکت را چنان بهبود دهند که بتواند ربات‌ها را بی‌درنگ ردیابی کند. همچنین می‌کوشند طوری از علائم کنترلی بهره ببرند که ربات‌ها تقریبا مثل کرم‌های شب‌تاب بتوانند نورشان را طی پرواز و ارتباط با یکدیگر روشن و خاموش کنند.
موادی را که خاصیت برق‌درخشی دارند، می‌توان با استفاده از تجهیزات نه‌چندان پیشرفته یا حتی با کمک ربات‌های سیار بزرگتر نیز از فاصله دور ردیابی کرد. شاید چنین قابلیتی در دنیای واقعی کاربردهایی داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/486458/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا امیرعلی نبویان به رائفی‌پور نامه نوشت؟

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

پویش کاشت 1500 اصله نهال زالزالک در پیرانشهر

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

مفاهیم قرآن بینشی عمیق به انسان می‌بخشد

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

عضویت 106 هزار نوجوان در کانون‌های فرهنگی مساجد آذربایجان‌غربی

جشنواره بازیهای بومی و غذاهای سنتی در گرمی

کنفرانس بین‌المللی موزه‌ها در اردبیل برگزار شد+فیلم

نشست تخصصی تاریخ معماری و هویت فرهنگی استان اردبیل

افزایش تخصیص ارز به واحدهای تولیدی اردبیل

دومین جشنواره بین‌المللی کوچ عشایر اردبیل با شرکت 7 کشور خارجی

غذای خیابانی در افغانستان؛ سرو آبگوشت پاچه گاو (فیلم)

گلایه اهالی روستای حمزه آباد مهاباد از وضعیت اینترنت

برگزاری نوبت اول آزمون سراسری 1403 فردا همزمان با سراسر کشور در مهاباد+فیلم

آغاز طرح بازگشت به زندگی سالم در مشهد

رئیس جمهور ونزوئلا: آیت‌الله خامنه‌ای تحلیل دقیق و عمیقی از تحولات دنیا دارند

ثبت 70 هزار اشتراک‌پذیری جدید گاز در آذربایجان‌غربی

17 قبضه اسلحه‌کمری در پیرانشهر کشف شد

هشدار محققان گوگل: کاربران ممکن است به دستیار‌های هوش مصنوعی وابستگی عاطفی پیدا کنند

وابستگی عاطفی کاربران به دستیارهای هوش مصنوعی

کشف 17 قبضه سلاح کمری در پیرانشهر

زن ادبیلی، قاتل شوهر سابقش شد

زنی که شوهر سابق خود را به قتل رساند، دستگیر شد

تسهیلات کم‌ بهره برای نخبگان مهارتی استان اردبیل

41 مرکز خرید گندم در اردبیل راه‌اندازی شد

سامانه روستا بازار در اردبیل راه‌اندازی شد

دستگیری زن اردبیلی که شوهر سابقش را با چاقو کشت

بیش از پنج هزار خودرو در استان اردبیل دو گانه سوز شد

عملیات وعده صادق تکرار ناکامی استکبار در صحرای طبس بود

موزه‌ها روایتگر هویتی ملت‌ها هستند

برگزاری هفتمین دوره جشنواره‌سراسری گیلاس در اشنویه

تولید روزانه بیش از 170 تن زباله در مهاباد

پس از ورزشگاه یادگار تبریز، ورود زنان به ورزشگاه امام خمینی اراک هم ممنوع شد!

کشف 17 قبضه کُلت کمری در پیرانشهر

افزایش 38 درصدی آمار فوتی های تصادفات آذربایجان شرقی

کشف 17 قبضه کلت کمری در پیرانشهر

سانسور یکی از خالکوبی‌های امیر تتلو؛ تتوی رو دست تتلو چه بود؟

عکس/ تصاویری زیبا از مزارع کلزا در بوکان

اهدای 7 سری جهیزیه در بستان‌آباد

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

خرید تضمینی محصول گندم از کشاورزان استان اردبیل

شکوفه های بهاری در مشگین شهر

تسهیلات کم‌بهره برای نخبگان مهارتی استان اردبیل

جعفرآباد مغان میزبان دومین جشنواره بین‌المللی کوچ عشایر از فردا

برگزاری نوبت اول آزمون سراسری 1403 فردا همزمان با سراسر کشور در مهاباد

مشکلات باقیمانده مناطق زلزله‌زده خوی حل شوند