پیام آذری

آخرين مطالب

کشاورزی حوضه دریاچه ارومیه؛ کمک کار یا پاشنه آشیل احیا مقالات

کشاورزی حوضه دریاچه ارومیه؛ کمک کار یا پاشنه آشیل احیا
  بزرگنمايي:

پیام آذری -  احیای دریاچه ارومیه یکی از مهمترین مباحث در حداقل یکسال گذشته بوده که اقدامات سخت افزاری و نرم افزاری ویژه‌ای نیز در این خصوص طراحی شده و کمابیش به اجرا در آمده است.
در کنار اقدامات سخت افزاری که از جمله آنها می‌توان به انتقال آب حوضه به حوضه یا انتقال آب از طریق پساب بهداشتی اشاره کرد، اقدامات نرم افزاری نیز در دستور کار بود که مهمترین وجه آن، ایجاد همراهی بین کشاورزان حوضه دریاچه ارومیه برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی است.
هرچند در سال‌های اخیر، توجه به موضوع تغییر الگوی کشت به سمت ارقام کم آب بر و البته پربازده و پردرآمد در دنیا بسیار بیشتر شده و راهکارهایی در این خصوص مطرح است ولی در حوضه دریاچه ارومیه توجه به کشاورزی سنتی توسط کشاورزان در بخش باغبانی و زراعی، موجب شده تا مصرف آب به مهمترین مشکل منطقه تبدیل شود.
سالانه میلیاردها مترمکعب آب در آذربایجان غربی و حوضه دریاچه ارومیه از طرق مختلف مصرف می‌شود که بخش عمده آن که شاید به 90 درصد کل مصرف هم برسد، در حوزه کشاورزی است البته راندمان این بخش هم زیاد قابل توجه نیست.
در یک نگاه آماری می‌بینیم میزان سهم بخش کشاورزی از اشتغال در آذربایجان غربی حدود 33 درصد یا حتی کمی بیشتر بوده ولی ارزش افزوده این بخش با اغماض به 17 درصد می‌رسد که همین آمار نشان می‌دهد، بخش کشاورزی سهم زیادی در اشتغال و سهم کمی در ارزش افزوده دارد و می‌توان گفت حتی ضررده نیز هست.
با توجه به سهم مهم بخش کشاورزی در احیای دریاچه ارومیه، هفته قبل جلسه ویژه‌ای با حضور مسوولان این بخش تدارک دیده شد تا استاندار آذربایجان غربی که به تازگی مدیریت اجرایی و دبیری کارگروه نجات دریاچه ارومیه را هم برعهده گرفته، در جریان ریز وضعیت کشاورزی بویژه در حوضه دریاچه قرار گیرد و تصمیماتی هم برای بهبود وضعیت مصرف در این بخش، البته با نگاه ویژه به بهبود معیشت کشاورزان گرفته شود.
علی عیدی مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در این جلسه از برنامه‌های این مدیریت در هشت محصول پرآب بر حوضه دریاچه ارومیه سخن گفت و افزود: در این راستا برنامه‌های ویژه‌ای برای کشت محصولات گندم، جو، علوفه، ذرت، حبوبات، سبزی و صیفی، دانه‌های روغنی و از همه مهمتر چغندرقند تدارک دیده شده است.
او اضافه کرد: استفاده از بذرهای مقاوم به کم آبی در گندم و جو، ارقام زودرس در ذرت، تکنیک نشا در چغندرقند و ذرت، نوار لوله تِیپ در محصولات زراعی و جایگزینی محصولات کم آب بر به جای پرآب بر نظیر ماشک با جای یونجه موجب شده تا 172 میلیون مترمکعب در مصرف آب بخش زراعت حوضه دریاچه ارومیه کمتر شود.
عیدی البته این را هم گفت که سطح زیرکشت یونجه از حدود 84 هزار هکتار در سال 95 به نزدیک 72 هزار هکتار در سال جاری رسیده که توانستیم با همکاری و مشارکت کشاورزان کشت این محصول را با محصولاتی نظیر ماشک، خلر، شبدر و تریتیکاله جایگزین کنیم.
به گفته عیدی، مهمترین کار در حوزه چغندرقند و کاهش مصرف آن، تغییر آرایش کشت بود که کشاورزان به سمت کشت‌های کم آب بر سوق داده شدند.
جلال بوتراب مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم در خصوص اقدامات انجام شده برای کاهش مصرف آب در این بخش، این اقدامات را بیشتر الگویی عنوان کرد و گفت که تغییر شیوه آبیاری، از جمله مهمترین اقداماتی است که در این خصوص انجام شده است.
او هم تاکید کرد که طرح جامع باغات در این خصوص از سال 1397 آغاز شده و برای هر هکتار 10 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
جایگزینی محصول پسته در باغات با محصول پرآب بر، استفاده از کشت محصول زعفران البته به صورت محدود، تغییر الگوی آبیاری از غرق‌آبی به نواری یا موارد مشابه دیگر از جمله اقداماتی بود که بوتراب در خصوص اقدامات سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی برای کاهش مصرف آب در بخش باغی مطرح کرد.
البته مدیر باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی این را هم گفت که باید زمینه‌ای فراهم شود تا کشاورزان به اهمیت آب و وضعیت کم آبی پی ببرند که اگر این امر اتفاق نیفتد، نمی‌توان انتظار زیادی در راستای کاهش مصرف آب داشت.
بیتا احمدیان مدیر ترویج جهاد کشاورزی آذربایجان غربی هم گزارشی از فعالیت‌های این بخش ارائه کرد که در این گزارش مطرح شد بیش از 24 هزار بهره بردار و کمی کمتر از 13 هزار بانوی روستایی در فاز نخست از آموزش‌های ترویجی این نهاد در حوضه دریاچه ارومیه بهره برده‌اند.
او اضافه کرد که اقدامات دیگری هم برای ترویج کشاورزی با تکیه بر استفاده کم از آب در آذربایجان غربی و البته حوضه دریاچه ارومیه اجرایی شده که ساخت چهار اپلیکیشن آموزشی مبتنی بر تلفن همراه از جمله این موارد است.
به گفته احمدیان، تمرکز در این بخش، بر روی تغییر نگرش کشت بود البته اعتبارات مربوط به آن بسیار کم بود و کفاف اقدامات لازم را نداده است.
او ادامه داد این اعتبارات در پنج سال اجرای طرح، فقط 8.8 میلیارد تومان بود و امسال هم فقط 1.9 میلیارد تومان به این امر اختصاص داده شده است.
بخش آب و خاک، آخرین بخشی بود که در این زمینه، گزارش می‌داد و مازیار آرین مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در این خصوص با اشاره به صرفه جویی 144 میلیون مترمکعبی مصرف آب با اجرای طرح‌های این بخش گفت آبیاری تحت فشار، انتقال آب با لوله و اجرای شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی این برنامه‌ها را شامل می‌شود.
او در ادامه افزود: در حوضه دریاچه ارومیه با هدف احیای دریاچه در حدود هشت سال گذشته، نزدیک به 19 هزار هکتار زمین کشاورزی به آبیاری تحت فشار مجهز شد، 726 کیلومتر انتقال آب با لوله انجام گرفت و بیش از 6 هزار و 700 هکتار زمین هم تحت اجرای طرح شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی قرار گرفته است.
به گفته آرین، تهیه نقشه کاداستر از اراضی هم از دیگر اقدامات این مدیریت بود که این نقشه برای 460 هزار هکتار زمین بطور کامل تهیه شده است.
با وجود گزارش‌هایی که مسوولان حوزه جهاد کشاورزی در این بخش ارائه کردند، مدیر پژوهشکده دریاچه ارومیه در این جلسه گفت روند توسعه اراضی کشاورزی در استان نگران کننده است و تغییر اراضی از دیم به آبی و همچنین اراضی آبی به باغی این نگرانی را افزون می‌کند.
کامران زینال زاده اضافه کرد کاهش مصرف 172 میلیون مترمکعبی در بخش زراعی آذربایجان غربی عملا اتفاق نمی‌افتد و در بسیاری از اوقات، ما افزایش 3 تا 40 درصدی را نیز در این بخش شاهد هستیم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی هم با اشاره به اینکه کاهش 40 درصدی برداشت از سدها در حوزه کشاورزی استان اتفاق افتاده، تاکید کرد این میزان با برداشت از آب‌های زیرزمینی که به نوعی آب نامریی است، جبران شده است.
یاسر رهبردین گفت کسری آبخوان همین امر را نشان می‌دهد.
در این جلسه، مهمترین بحثی که مطرح شد و محمدصادق معتمدیان استاندار آذربایجان غربی هم بر آن تاکید داشت، اجرای طرح‌های نرم افزاری و توجه به موضوع و حوضه ترویج برای همراه کردن کشاورزان در راستای احیای دریاچه ارومیه بود؛ امری که در سال‌های اخیر، زیاد مشهود نبوده و محصولات آب بر همچنان در استان و حوضه دریاچه ارومیه کشت می‌شود.
کشت محصولاتی نظیر یونجه، چغندرقند، ایجاد باغ سیب و حتی کشت هندوانه در روزگاری که مشکل کم آبی تقریبا همه منطقه و بخش زیادی از جهان را در برگرفته دیگر مقرون به صرفه نیست و باید به سمت کشت‌های کم آب بر و با راندمان بیشتر رفت.
امری که همراهی همه بخش‌ها بویژه در حوضه دریاچه ارومیه را طلب می‌کند و همه مردم باید بر آن اهتمام داشته باشند تا زمینه احیای دریاچه ارومیه با قدرت و قوت بیشتری فراهم شود.
برچسب‌ها تغییرات آب و هوا آذربایجان غربی ارومیه اراضی کشاورزی دریاچه ارومیه استانداری آذربایجان غربی ستاد احیای دریاچه ارومیه پروندهٔ خبری دریاچه ارومیه و بحران طوفان های نمکی

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/490979/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

الگوبرداری استان های آذربایجان غربی و مازندران از طرح سفیران زیبایی قم

ببینید | جنجال بزرگ در تبریز؛ حمله هواداران به ون حامل بازیکنان تراکتور

دستگیری عامل ایجاد تنش قومیتی در ورزشگاه 3 هزاز نفری ارومیه

سقوط نوجوان 15 ساله از ارتفاعات شیخ ریواس اشنویه

حامیان طرح پنجره‌های امید در آذربایجان غربی، پنجره پر نور نیازمندان شدند

حادثه رانندگی در محور خوی-مرند

حمله هواداران تراکتور به ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

پیدا شدن بقایای 3 جوان مفقود شده در دامنه کوه سبلان

دومین پیروزی بسکتبالیست‌های مهابادی مقابل نماینده ایلام

قدردانی مردم تکاب از پاسخ قاطع سپاه پاسداران

لزوم توجه به محیط زیست

پیکر طلبه جهادگر و مردمی بر روی شانه‌های مردم در خوی

مسئولان به فکر حل مشکلات معیشتی مردم باشند

خدمات رسانی به سیل‌زدگان با همیاری تمامی نهادها و سازمان‌ها انجام می‌شود

سرپرست استقلال: مشکل تیم ما مالی است

(ویدئو) «پدر مهربان»، آهنگی برای تقدیر از کیم جونگ اون

استان اردبیل نیازمند احداث 814 کیلومتر بزرگراه است

تشدید برخورد با افزایش دهندگان خودسرانه قیمت کالا و خدمات در اردبیل

احداث 3 هزار و 180 واحد طرح نهضت ملی مسکن در اردبیل

پیدا شدن بقایای 3 جوان مفقود شده در ییلاقات سامانلو مشگین‌شهر

یک هزار و 257 واحد مسکونی به مددجویان کمیته امداد آذربایجان شرقی تحویل شد

برد تیم فوتبال نساجی در برابر تراکتور سازی تبریز

خواجه‌گیری: رابطه خوبی با نکونام دارم

رئیس ستاد انتخابات استان اردبیل: آماده برگزاری دور دوم انتخابات هستیم

برخورد با افزایش خودسرانه قیمت کالا و خدمات در اردبیل

بسکتبالیست‌های مهابادی نماینده ایلام را هم از پیش رو برداشتند

عامل ایجاد تنش قومیتی در ورزشگاه ارومیه دستگیر شد

بازگشایی محور کنارک- زرآباد به همت بسیج سازندگی+ فیلم

مشت های گره کرده نکونام و اعتراض کادر فنی حریف/ تشویق هر دو تیم!

کاسمیرو: آنچلوتی وقتی فهمید رئال مادرید را ترک می‌کنم گریه کرد

سورپرایز ملیکا رسولی، دختر کاراته‌کای زنجانی برای علی دایی/ ویدئو

حمایت نمازگزاران اردبیلی از عملیات پهپادی موشکی «وعده صادق»

پیش‌بینی هوای ابری توام با رگبار باران برای اردبیل

جنازه 3 جوان مفقودشده در سبلان پیدا شد

عملیات وعده صادق غرور مسلمانان جهان را احیا کرد

رسالت سپاه، حفظ انقلاب اسلامی است

برگزاری المپیاد‌های علمی دانش آموزان در تبریز

لیگ برتر فوتبال / نساجی با عبور از تراکتور امیدوار شد

تشییع پیکر مادر شهید دوران دفاع مقدس در سراب

نساجی فاتح جنگ هواپیماداران! برگشت قائمشهر به لیگ

ترفندهای تمیزکاری خانگی

تداوم طرح مایه‌کوبی دام‌های سبک در مهاباد

تقدیر از عملیات مقتدرانه سپاه

عملیات وعده صادق با الهام از شهدا

انتقام سخت گرفته نشده است

برخورد موتورسیکلت با تیر برق جان دو جوان سردشتی را گرفت

آزمون مرحله دوم المپیاد‌های علمی دانش آموزان در تبریز

به اسرائیل می‌گوییم هر چقدر بیشتر تکان بخوری میخ بیشتری به بدنت فرو خواهد رفت

برگزاری راهپیمایی حمایت از عملیات وعده صادق در خوی و سلماس

عملیات وعده صادق هیمنه پوشالی رژیم صهیونیستی را درهم شکست