پیام آذری - ضرورت توسعه کشت پنبه با توجه به استراتژیک بودن این محصول و مزیت های بسیاری که برای کشاورزی و ایجاد اشتغال دارد، انکار ناپذیر است. تلاش ها و اقدامات علمی در معرفی انواع بذر با استقامت در شرایط آب و هوایی و تنش های خشکی، باز هم رغبتی برای کشت این محصول در بین کشاورزان به وجود نیاورده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
توسعه کشت پنبه برای گلستان که روزگاری سرزمینی طلای سفید بود امروز مانند یک معادله چند مجهولی شده که با همه تلاش ها و تاکیداتی که در این خصوص وجود دارد اما توفیقی بدست نیامده و کشاورزان گلستانی کمتر رغبت به کشت این محصول دارند.
کشت هر محصولی غیر از شالی دخل و خرج کشاورز را بالانس نمی کند
یک کشاورز گلستانی در خصوص عدم کشت پنبه به خبرنگار بازار گفت: دو سال پیش پنبه کشت کردم اما نه تنها فروش خوبی نداشتم بلکه با توجه به اینکه برداشت آن همزمان با برداشت مرکبات است و پنبه چینی به نسبت کار سخت تری است متاسفانه کارگر برای جمع آوری پیدا نکردم و از طرفی قیمت پنبه حتی هزینه های کاشت مرا نیز پوشش نداد.
یک کشاورز: آب چاه دیگر پاسخگوی کشت شالی نیست
قنبر عسگری ادامه داد: با توجه به اینکه چاه آب پاسخگوی کشت شالی نیست بعد از برداشت گندم دیگر چیزی کشت نمی کنم چرا که کشاورز هر چیزی به جز شالی بکارد دخل و خرجش با هم جور در نمی آید و تنها یک خستگی شش ماهه برایش خواهد ماند.
وی با بیان اینکه هیچ کسی به فکر کشاورز نیست، تاکید کرد: در گذشته اگر محصولی کشت می کردیم و با کمی ضرر می فروختیم باز هم توان ادامه دادن داشتیم اما اکنون با این هزینه های بالا اگر نتوانیم محصول خوبی بدست بیاوریم و با قیمت مناسب بفروشیم، توان کشت برای سال آینده را نخواهیم داشت.

قیمت سرسام آور سموم
این کشاورز گلستانی گفت: متاسفانه در حوزه کشاورزی همه هزینه ها با دلار بالا می رود. دیروز یک قوطی سم قارچ کش که اندازه قوطی کوچک آب میوه و مایع آن نصف ظرف را پر کرده بود با قیمت 3 میلیون و 500 هزارتومان خریداری کردم که این تنها یک قلم از 100 قلم خرج های کشاورزی است. سال هاست فریاد می زنیم هزینه های کشاورزی دلاری است اما خرید محصولات ریالی ،اما کسی صدای کشاورز را نمی شنود.
اینکه پنبه یک کالای استراتژیک با کاربردهای فراوان درصنعت ریسندگی، دانه های روغنی، دام، صنایع نظامی، صنعت دارو، چوب و بسیار مسائل دیگر است بر کسی پوشیده نیست. این محصول هیچ گونه دور ریزی ندارد و از وش، دانه پنبه، برگ و ساقه آن می توان استفاده کرد و فلسفه ایجاد کارخانه های نئوپان در گلستان به خاطر استفاده از چوب پنبه برای این صنعت بود که متاسفانه سال هاست که دیگر چوب پنبه چندانی در گلستان وجود ندارد.
رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور: زمانی که پنبه با ارز آزاد کشت و واردات با ارز توافقی انجام می شود قطعا واردات صرفه اقتصادی بیشتری خواهد داشت
قربان قربانی رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور یکی از دلایل عدم توسعه کشت پنبه در گلستان را قیمت گذاری نامناسب این محصول می داند. البته واردات وش پنبه باید با ارز آزاد انجام شود. زمانی که پنبه با ارز آزاد کشت و واردات با ارز توافقی انجام می شود قطعا واردات صرفه اقتصادی بیشتری خواهد داشت.
صنایع اجازه واردات پنبه با ارز آزاد را نمی دهند
رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور با اشاره به اینکه صنایع نخواهند گذاشت پنبه با قیمت آزاد وارد شود، افزود: از نمایندگان می خواهیم قوانینی که در این حوزه وجود دارد را اصلاح کنند. زمانی کشت پنبه توسعه پیدا می کند که واردات آن با ارز آزاد انجام شود.
قربانی خرید تضمینی دانه پنبه را از دیگر مسائل برای کمک به احیای کشت پنبه برشمرد و گفت: پنبه دانه نیز یک دانه روغنی است که باید مانند کلزا و سویا خرید تضمینی داشته باشد و زمانی که دانه پنبه از قیمت خرید تضمینی برخوردار شود قیمت وش پنبه نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
وی تاکید کرد: اگر این چند معادله حل نشود قیمت گذاری پنبه به هیچ وجه اصلاح نخواهد شد و تا زمانی که قیمت پنبه اصلاح نشود نمی توانیم انتظار توسعه کشت این محصول را داشته باشیم. احیای پنبه در گلستان نیازمند تصمیمات بالادستی و اراده قوی برای رفع موانع موجود است وگرنه با این تکرار مکررات اقدام در خوری برای توسعه این محصول انجام نخواهد شد .

یک بام و دو هوا در کشت پنبه
رئیس شرکت پنبه گلستان در جلسه ای با کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: ما در استان گلستان 34 کارخانه پنبه و در گنبد کاووس 16 کارخانه پنبه پاک کنی داشتیم از این تعداد تنها یک واحد مانده که آن هم امسال تعطیل خواهد شد.
محمد پرتوی افزود: می خواهم بدانم دلیل اینکه کشت پنبه را از بین بردید چیست؟! چرا یک بام و دو هوا وجود دارد؟ چرا برای خرید کلزا می گویند هر کسی یک کیلوگرم کلزا خریداری کند مجوز واردات 27 کیلوگرم کلزا را به او خواهیم داد. چرا در خصوص پنبه چنین مواردی وجود ندارد چه مسائلی در پشت پرده است؟
رئیس شرکت پنبه گلستان: چطور برای واردات خودرو 70 الی 100 درصد تعرفه قرار می دهیم ولی برای آن کشاورزی که گلستانی که در گرمای 45 درجه زحمت می کشند هیچ تعرفه ای در نظر نمی گیریم؟
وی متذکر شد: در سال 1353 حدود 157 هزار تن پنبه در گلستان تولید می شد و امروز رسیدیم به پنج هزار تن. چطور برای واردات خودرو 70 الی 100 درصد تعرفه قرار می دهیم ولی برای آن کشاورزی که گلستانی که در گرمای 45 درجه زحمت می کشند هیچ تعرفه ای در نظر نمی گیریم؟ کشور ما در تحریم قرار دارد و هزینه های کشاورزی حداقل دو برابر دیگر کشورهاست با این همه مشکلات چرا از این قشر حمایتی نمی شود؟
این فعال صنعت پنبه در این جلسه چراهای زیادی را مطرح کرد که متاسفانه پاسخی در این خصوص نشنید اما عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس قول داد که مساله احیای پنبه در مصوبات سفر به گلستان قرار گیرد و برای رفع این مشکل چاره اندیشی شود.
آنچه مسلم است امروز پنبه گلستان قربانی تصمیمات غیر کارشناسی مسئولان بالادستی است و احیای آن نیازمند توجه ویژه همان مسئولان است. احیای پنبه گلستان باید در کمیسیون کشاورزی به طور خاص دیده شود و قانون گذار به دنبال این باشد که با اصلاح قوانین واردات و صادرات و تعرفه گذاری برای کشاورز حاشیه امن ایجاد کند تا بتوان باری دیگر شاهد رونق این محصول باشیم.
http://www.Azari-Online.ir/Fa/News/821011/«پنبه»-در-بنبست-سیاست-گذاری|-محصول-استراتژیک-در-آتش-بی-توجهی-سوخت