پیام آذری
طرح حفاظت از اثر 6 هزار ساله قلعه ماندگارنا مرند در مرحله تامین اعتبار است
يکشنبه 14 ارديبهشت 1404 - 15:11:40
پیام آذری - ایرنا / مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی آذربایجان‌ شرقی با اعلام اینکه طرح سامان‌دهی و حفاظت از قلعه باستانی ماندگارنا مرند در مراحل تامین اعتبار و شروع عملیات اجرایی است، اظهار کرد: میراث فرهنگی استان درصدد انجام اقدامات بایسته برای حراست و مراقبت از این اثر بی مانند تاریخی است.
احمد حمزه زاده، مدیرکل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی آذربایجان‌ شرقی روز یکشنبه در دیدار با امام جمعه شهرستان مرند، اظهار کرد: حفاظت و پاسداری از لایه های فرهنگی و میراثی تپه تاریخی ماندگارنا (یالدور) جزو اولویت های اصلی این مجموعه در سالجاری است.
وی مرمت و حفاظت از لایه‌های فرهنگی تپه یالدور و جلوگیری از دخل و تصرف‌های احتمالی پیرامون این اثر را مورد تاکید قرار داد و افزود: این مساله اولویت‌های اصلی ما در منطقه است و با تخصیص اعتبارات جدید و همکاری نهادهای محلی فرآیند سامان‌دهی و استقرار برنامه حفاظتی در کوتاه‌ترین زمان ممکن آغاز خواهد شد.
حمزه زاده ادامه داد: تلاش می کنیم ضمن صیانت از این گنجینه تاریخی، زمینه‌های تبدیل آن به یک محور گردشگری علمی- فرهنگی در آذربایجان شرقی و شهرستان مرند فراهم شود.
به گفته وی تپه یالدور نه‌ تنها به‌ عنوان یک میراث ماندگار و سند زنده‌ای از تاریخ کهن منطقه، بلکه به‌ عنوان مقصدی برای پژوهشگران، دانشجویان و علاقه‌مندان به تاریخ و تمدن ایران‌ زمین است.
حمزه زاده یادآور شد: برنامه‌ ریزی برای طراحی مسیرهای بازدید ایمن، نصب تابلوهای اطلاع‌رسانی علمی، همکاری با گروه‌های باستان‌شناسی دانشگاهی و ایجاد زیرساخت‌های مورد نیاز برای بازدید عمومی، بخشی از چشم‌انداز اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی برای احیای نقش فرهنگی و آموزشی این اثر ارزشمند است.
وی با بیان اینکه تپه مانداگارنا یا همان تپه تاریخی یالدور در شهر مرند با قدمتی افزون بر 6 هزار سال می تواند یکی از جاذبه های تاریخی کشور و خطه آذربایجان باشد، گفت: متاسفانه در سال های اخیر این اثر مورد بی توجهی قرار گرفته است.
حمزه زاده افزود: قلعه یا تپه مانداگارنا که برگرفته از نام قدیم شهر مرند است و در سیاحتنامه ها و کتب تاریخی کهن از آن به همین عنوان نام برده شده است، جزو معدود آثار و تپه های تاریخی با قدمت افزون بر 6 هزار ساله در ایران است که تاریخ‌ شناسان برجسته و مشهوری همچون هرودوت، گرنفون و بطلمیوس و باستان شناس آمریکایی ویلیامز جکسون در آثار خود چندین بار از مرند با نام مانداگارانا یاد کرده‌ و اشاراتی به وجود تپه و قلعه ای به همین نام داشته و آن را آتشکده اعلام کرده اند که در زمان ساسانیان از رونق بسیار فراوانی برخوردار بود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در این دیدار همچنین از تخصیص اعتبارات ملی برای مرمت و سامان‌دهی مسجد جامع مرند خبر داد و افزود: با توجه به اهمیت تاریخی مسجد جامع به‌ عنوان یکی از کهن‌ترین مساجد شمال‌ غرب کشور و جایگاه فرهنگی آن در هویت شهر، روند مرمت این بنای فاخر باید با دقت و برنامه‌ریزی اصولی دنبال شود.
قلعه باستانی مانداگارنا یا یالدور با شماره 786 در اول فروردین ماه سال 1347 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
بازار

http://www.Azari-Online.ir/Fa/News/821301/طرح-حفاظت-از-اثر-6-هزار-ساله-قلعه-ماندگارنا-مرند-در-مرحله-تامین-اعتبار-است
بستن   چاپ