پیام آذری - بخش کتابهای خطی کتابخانه ملی، ابتدا با حدود 3000 نسخه خطی در سال 1316 آغاز به کار کرد و امروز بیش از 40 هزار نسخه خط در آن نگهداری می شود. اگر به بازدید از نسخههای خطی کتاب علاقه دارید می توانید به کتابخانه ملی بروید و قدیمیترین نسخ خطی هزار ساله را مشاهده کنید. این کتابخانه امکان بازدید مجازی از کتاب ها و اسناد خطی را به صورت آنلاین برای علاقمندان فراهم کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
نشانی: بزرگراه شهید حقانی، بعد از ایستگاه مترو حقانی
روز و ساعت بازدید: شنبه تا چهارشنبه ساعت 8 تا 14
سیصد فرمان پادشاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی بیش از 40 هزار نسخه کتاب خطی در اختیار دارد که هم به صورت حضوری و هم به صورت آنلاین می توانید آنها را مشاهده کنید. هزاران نسخه کتاب خطی و نادر از قرن دوم هجری قمری تا کنون در این بخش از کتابخانه موجود است. قدیمیترین کتاب خطی موجود، کتاب الخلاص اثر ادیب نطنزی است که نزدیک به هزار سال پیش نوشته شده است. در این بخش نزدیک به یک میلیون برگ سند خطی و 300 نسخه از فرمان شاهان و شاهزادگان صفوی و نگهداری میشود که قدیمی ترین آنها از شاه طمهاسب صفوی است. 13 هزار کتاب چاپ سنگی هم در این بخش نگهداری میشود.

نسخه های نادر خطی در بخش کتاب های خطی، کتابهایی با موضوعات فلسفه وعرفان، فقه و اصول، طب، ریاضی، نجوم، ادبیات و تاریخ به زبان فارسی و عربی وجود دارد. تعدادی از کتابها، نسخه های نادر و نفیس هستند. در مخزن این کتابخانه مجموعهای از نخستین ترجمه های فارسی اروپاییان، تعدادی از نسخههای نفیس رسالات ملاصدرا، کتاب وافی و شرح اشارات و تنبیهات به خط مولف آنها و برخی به خط استادان نامی همچون عبدالوهاب نغمه، احمد نیریزی، زین العابدین اصفهانی و خاندان وصال وجود دارد. در این بخش می توانید نمونه هایی از نسخه های نفیس و نایاب مانند کلیات جامی و سعدی، کتاب الخلاص، ذخیره خوارزمشاهی و بسیاری کتب خطی دیگر را از نزدیک ببینید.

از خوشنویسی تا روزمره نویسی مجموعه مرقعات و قطعات خوشنویسی هنرمندان و استادان برجسته مانند درویش عبد المجید طالقانی، سیدگلستانه، عماد الکتاب و تابلوهای نقاشی و مینیاتور در مخزن منابع خطی نگهداری میشود. از نمونههای این مجموعه می توان به دست نوشته های شهید مدرس در دوران تبعید و حبس در سال های 1307 تا 1316 اشاره کرد. این دست نوشته شامل یک دفتر مشتمل بر 76 صفحه یادداشت روزانه و ذکر وقایع تاریخی و شرح سختی های دوران حبس است. دفتر دیگر در 24 صفحه مشتمل بر شرح جزئیات اعمال عبادی شهید مدرس در تبعید است.

ورق زدن دیجیتالی نسخ خطی امکان جالب و پرطرفداری که کتابخانه ملی برای علاقهمندان به آثار تاریخی فراهم کرده، ورق زدن دیجیتال نسخ خطی است. یکی از متفاوتترین بخشهای کتابخانه ملی که البته برای استفاده از آن لازم نیست حتما راهی این کتابخانه شوید، آرشیو دیجیتال نسخ خطی است. در این نسخه دیجیتال، میتوانید به بیش از 36 هزار کتاب و نسخه خطی دسترسی داشته باشید. این آثار در موضوعات متنوعی مانند شعر و ادبیات، فقه، فلسفه، کتب دینی و مذهبی، رساله و نامههای تاریخی دستهبندی شدهاند. این نسخههای دیجیتال با دقت و کیفیت بالا تهیه شدهاند بنابراین میتوانید به راحتی گشت و گذاری مجازی برای تماشای این آثار تاریخی داشته باشید.
کد خبر 945449 منبع: روزنامه همشهری برچسبها موزه کتابخانه، کتابخوانی، کتابداری