پیام آذری
بازگشایی مرزهای زمینی، رونقی برای توسعه آذربایجان غربی
شنبه 17 مهر 1400 - 08:52:31
پیام آذری - ارومیه- مرزهای زمینی آذربایجان غربی که طی 19 ماه گذشته مسدود بوده، روز گذشته /جمعه/ بازگشایی شد و تردد در آن جریان یافت که این امر علاوه بر ایجاد فضایی پرشور در ترددهای مرزی استان به ویژه در مرز ترکیه، زمینه توسعه تجارت و اشتغال مبتنی بر مرز و ارتقای روابط اقتصادی 2 طرف مرز را سبب خواهد شد.

به گزارش ایرنا، با شیوع بیماری کووید 19 و افزایش روزافزون درگیری با ویروس کرونا از اوایل اسفند سال 1398، مرزهای زمینی جمهوری اسلامی ایران با ترکیه، عراق و نخجوان بسته شدند تا زمینه برای جلوگیری از شیوع بر اثر تردد در 2 طرف مرز فراهم شود که این منع تردد، البته صرف نظر از ترددهای بسیار محدود، بیش از 19 ماه به طول انجامید و ادامه یافت.
هرچند ترددها در این مدت به صورت محدود انجام می گرفت ولی امکان حضور گسترده مسافران ایرانی در ترکیه، شمال عراق و نخجوان به ویژه در خصوص کشور ترکیه میسر نبود و اتباع آن کشورها نیز امکان تردد گسترده نداشتند.
با شروع واکسیناسیون گسترده کرونا به ویژه در کشور ایران و ترکیه، پالس های مثبتی برای آغاز تردد بین 2 طرف مرز ارسال شد که این امر، بالاخره با مصوبه ستاد کرونا و ابلاغیه رییس استانی این ستاد یعنی استاندار آذربایجان غربی جلوه عملی به خود گرفت و بالاخره مرزهای ایران با شمال عراق، ترکیه و جمهوری خودمختار نخجوان در روز 16 مهرماه 1400 به طور رسمی بازگشایی شد.
هرچند در این میان شیطنت های رسانه ای از سوی مخالفان انجام این بازگشایی نیز انجام شد و برخی شایعات مبنی بر بسته بودن مرزهای ایران با ترکیه به صورت یک طرف از سوی ترکیه مطرح شد، ولی بلافاصله این خبر نیز تکذیب شد تا تردد مسافر از 2 طرف مرز رفته رفته به روند عادی خود بازگردد.
با نگاهی به آمار ترددهای مرزی پیش از شیوع کرونا، در می‌یابیم که مرزهای آذربایجان غربی به ویژه تمرچین در شمال عراق، بازرگان و رازی با کشور ترکیه مرزهای پرترددی بودند به طوری که طبق آمار ارائه شده از سوی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، سالانه بیش از پنج میلیون تردد در آنها ثبت می شد که این رقم در روزهای نبود تردد به چندده هزار، محدود شده بود.
تردد با کارت واکسن و تست منفی پی سی آر ممکن است
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان غربی در این باره با اشاره به بازگشایی مرزهای استان از صبح روز گذشته، جمعه گفت: البته این تردد به 2 طرف مرز، با دارا بودن کارت واکسن و تست منفی پی سی آر امکانپذیر است.
علی مصطفوی با اشاره به اینکه این استان یکی از مهمترین استان های مرزی کشور به شمار می رود، گفت: آذربایجان غربی، پنج مرز زمینی با کشورهای ترکیه، عراق و نخجوان دارد که بازرگان ماکو، سرو ارومیه و رازی خوی در مرز ترکیه، تمرچین پیرانشهر در مرز عراق و صنم بلاغی پلدشت در مرز نخجوان را شامل می شود.
وی بیان کرد: این بازگشایی با هدف تسهیل تردد مرزی بین 2 طرف صورت گرفته و می تواند در ارتقای ارتباطات آذربایجان غربی با کشورهای آن سوی مرز، بسیار با اهمیت باشد.
وی تاکید کرد: همه نهادهای مسوول و دخیل، برای انجام این بازگشایی پای کار هستند و وظایف خود را در راستای جلوگیری از بروز مشکل بهداشتی و سلامتی در مرزها انجام می دهند که باید از آنان قدردانی کرد.
تردد سالانه مسافری در مرزهای آذربایجان غربی به حدود 2 درصد رسیده بود
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای آذربایجان غربی گفت: تردد سالانه در مرزهای استان چیزی حدود پنج میلیون نفر بود که با شیوع کرونا، این تردد به شدت کاهش یافت.
ارسلان شکری بیان کرد: طی سال گذشته، تردد ناوگان مسافری در مرزهای آذربایجان غربی 100 درصد نسبت به سال پیش از آن کاهش یافته بود که عاملی جز شیوع کرونا نداشت.
وی بیان کرد: امیدواریم با بازگشایی مرزهای ایران با سه کشور و بهبود روزافزون شرایط در 2 طرف، روند تردد به وضعیت عادی باز شود که در آن صورت نتایج بسیار خوبی را به ویژه برای ناوگان مسافری خواهد داشت.
یکی از مهمترین بخش هایی که از این بازگشایی منتفع خواهد شد، بخش گردشگری است که طی 19 ماه گذشته بیشترین خسارت ها را متحمل شده و مدیرکل میراث فرهنگی استان نیز در این خصوص آمار قابل توجهی دارد.
کرونا سبب بیکاری 400 نفر فعال در حوزه گردشگری آذربایجان‌غربی شد
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی گفت: کرونا سبب بیکاری بیش از 400 نفر فعال در حوزه گردشگری استان شده است.
جلیل جباری با بیان اینکه طی بحران کرونا بیش از 40 درصد از دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری آذربایجان‌غربی تعطیل شده، افزود: طی این مدت بیش از یک هزار و 700 میلیارد ریال به صنعت گردشگری استان خسارت وارد شده است.
وی با بیان اینکه اعطای تسهیلات کرونایی در چندین مرحله از جمله اقدامات انجام شده برای جبرات بخشی از خسارت‌های وارده به این حوزه بوده است، اظهار داشت: متاسفانه این تسهیلات نیز نتوانست بخشی از خسارت را جبران کند.
شهروندان آذربایجان غربی نیز که شاید بیشترین ترددکنندگان مرزی به شمار بروند، نیز این بازگشایی مرزها را به فال نیک گرفته و آن را موجب رونق در بسیاری امور می دانند.
مردم: این بازگشایی 100 درصد به نفع توسعه تجارت و اشتغال مرزی در آذربایجان غربی است
سعید محمدزاده از شهروندان ارومیه ای در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه آذربایجان غربی از طریق تردد مسافر، منافع زیادی از تردد مرزی داشت، گفت: هرچند بیشتر ترددهای تجاری در مرز مورد توجه است، ولی همین تردد مسافر هم می تواند رونق اقتصادی به ویژه در شهری نظیر ارومیه به همراه داشته باشد.
وی گفت: یکی از نزدیکان ما راننده تاکسی بود که مسافر از این طرف مرز به ترکیه می برد که طی ماه های گذشته، بسیار کم کار شده بود و همین امر مشکلات اقتصادی زیادی برای او ایجاد کرد که البته با شنیدن خبر بازگشایی مرز، می توان دوباره شاهد فعالیت او و شاید صدها فعال این بخش بود.
محمدرضا علیزاده دیگر شهروند ارومیه ای هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه او یک بازاری است، گفت: گردشگران و تجار آن سوی مرز با ترکیه، همواره یکی از مهمترین و پروپاقرص ترین مشتریان ما بودند که در این ماهها، این مشتریان به شدت کم شدند و حتی به تعداد انگشتان یک دست رسیدند.
وی بیان کرد: کرونا هزینه های زیادی برای ما بازاریان متحمل کرد که در طول دهها سال گذشته سابقه نداشت که یکی از این هزینه ها هم کاهش مشتریان آن سوی مرزها بود که تجارت 2 طرف مرز را با مشکل مواجه کرد.
علاوه بر این 2 شهروند ارومیه ای که بخش زیادی از مشکلات را بیان کردند، شهروندان دیگری نیز با اشاره به اینکه باز بودن مرز، برکات زیادی داشته و نباید از آن غفلت کرد، گفتند که هزاران نفر در ارومیه و دیگر شهرهای مرزی از این تردد و تجارت های کوچک مرزی در این استان امرار معاش می کنند که در این ماهها، مضیقه زیادی در حوزه مالی داشتند.
این موضوع را می توان به شهرستان هایی نظیر پلدشت و پیرانشهر در مرزهای زمینی با نخجوان و شمال عراق و بازرگان، ماکو و خوی در مرز ترکیه نیز تعمیم داد چراکه در آن شهرستان ها نیز میزان امرار معاش با استفاده از ظرفیت مرز بسیار زیاد بوده است.
با این اوصاف، انتظار می رود که رونق تجارت مرزی در 2 طرف مرز ایران با ترکیه، رفته رفته بیشتر شود که در آن صورت، امکان توسعه شهرهای مرزی نیز فراهم می شود؛ به ویژه که در ماه های اخیر سالن های مسافری سرو و رازی در ارومیه و خوی به خوبی بازسازی شده و می توان شاهد سفرهای زیادی از آن سوی مرز به شهرهای مرزی و همچنین از ایران به کشورهای همسایه متصور بود.
هرچند که وجود تست پی سی آر، هنوز مشکلی بر سر راه ترددهای آسان مرزی است، ولی انتظار می رود با توسعه واکسیناسیون در 2 طرف و تفاهم های بین مسوولان 2 طرف مرزهای ایران با ترکیه، عراق و نخجوان، این مانع نیز در هفته ها یا ماه های آتی برداشته شود تا تسهیل بیش از پیش روند را شاهد باشیم.
آذربایجان غربی 967 کیلومتر مرز با کشورهای ترکیه، جمهوری خودمختار نخجوان و شمال عراق دارد که به ترتیب 550 کیلومتر، 150 کیلومتر و حدود 250 کیلومتر را شامل می شود.
ارومیه، خوی، پیرانشهر، سردشت، اشنویه، چالدران، سلماس، ماکو و پلدشت شهرستان های مرزی آذربایجان غربی هستند.
برچسب‌ها
ستاد کرونا کرونا جمهوری اسلامی ایران آذربایجان غربی جمهوری خود مختار نخجوان ارومیه ماکو سرو پیرانشهر عراق ترکیه

http://www.Azari-Online.ir/Fa/News/432610/بازگشایی-مرزهای-زمینی،-رونقی-برای-توسعه-آذربایجان-غربی
بستن   چاپ