پیام آذری
اینجا تبریز است یا میلان؟!
سه شنبه 29 شهریور 1401 - 8:20:21 AM
راه دانا
پیام آذری - تغییر سلیقه معماری در مردم باعث شده تا تبریز روز به روز از بافت سنتی خود فاصله گرفته و به نماها و سازه‌های رومی روی بیاورد.
  پناهگاه امنی که هر انسانی از غرب تا شرق به دنبال آسایش در آن ایت و البته مفهوم خانه در شرق و به ویژه ایران فراتر از یک سرپناه است و خانه برای ایرانی‌ها نقطه اتصال انسان‌ها و پناهی برای حل دردها و مشکلات است.
 
در گذشته معماری خانه‌های ایران بیانگر همان حال معنوی و عاطفی خانواده‌ها بود اما با گسترش آپارتمان نشینی گویی این معنویات و ارزش خانه‌ هم رخت بست و رفت، افزایش جمعیت و گسترش جمعیت نه تنها به معماری خانه‌ها دست درازی کرد بلکه نمای بیرونی ساختمان‌ها را هم تغییر داد.
نمایی که این روزها به نما رومی معروف شده و کوچه به کوچه تبریز را احاطه کرده این سوال را به ذهن علاقمندان به معمار ایران-اسلامی می‌آورد که اینجا تبریز است یا میلان، روم و آتن؟
شهرداری ضوابطی را برای نمای ساختمان‌ها اجرا می‌کند
فریدون بابایی اقدم در خصوص نقش شهرداری در جلوگیری از تغییر نمای سنتی خانه‌ها عنوان می‌کند: شهرداری تبریز چند سالی است که ضوابطی در این خصوص اجرا می‌کند که قبلا نبوده و بیشتر مربوط به نمای ساختمان‌هاست و البته از نظر من نما از سازه جدا نیست.
وی ادامه می‌دهد: خوشبختانه این ضابطه در کمیسیون ماده 5 به خوبی جاافتاده است اما حقیقت این است که سختی‌هایی در این راه وجوددارد؛ به طور مثال مصالح سنتی و ایرانی برای نما کم است که کار را سخت می‌کند.
عضو شورای شهر تبریز با اشاره به اینکه ضابطه‌ای که تصویب شده نمای ترکیبی را مدنظر دارد، می‌گوید: خواهی یا نخواهی سلیقه شهروندان، معماران و ناظران بر این نماها بی تاثیر نیست و به همین دلیل در دو دهه گذشته تمایل به استفاده از سنگ در نمای ساختمانی بیشتر شده است.
خطرات نمای سنگی در هنگام بروز حوادث
وی با بیان اینکه نمای سنگی تنها در منظره مشکل ساز نیست، توضیح می‌دهد: نمای سنگی ایمنی ساختمان را کم می‌کند، زمانی در تبریز نمای شیشه‌ای مد شده بود که بسیار اشتباه بود و در هنگام یک زلزله مشکلات متعددی ایجاد می‌کرد، نمای سنگی هم با توجه به وزنی که به ساختمان تحمیل می‌کند شاید زیبایی داشته باشد اما در هنگام حادثه آسیب پذیری شهر را بیشتر می‌کند.
استاد دانشگاه تبریزدر پاسخ به سوال خبرنگار آناج درباره مشوق‌های شهرداری برای نمای سنتی و ایرانی می‌گوید: تلاش داریم تا مشوق‌هایی برای برگشت به معماری اصیل ایجاد کنیم و با کاهش مبنای محاسبات عوارض از شهرداری می‌تواند در این راه قدم بردارد. اابته دستگاه‌های دیگر هم باید به این مساله ورود کنند و با تامین مصالح نمای ایرانی از این کار حمایت کنند.
کاهش استفاده از سنگ با افزایش قیمت آن
بابایی اقدم با اشاره به کاهش استفاده از نمای رومی در دو سال گذشته هم می‌گوید: در دو سال گذشته و با افزایش قیمتی که بذای سنگ رخ داده توجیه برای استفاده از این نما کمتر شده و به نوعی آجر در حال جایگزینی سنگ است که هم قیمت مناسب و هم آسیب کمتری دارد.
معماری ایرانی-اسلامی در آستانه افسانه شدن
گسترش آپارتمان‌سازی از یک سو و تغییر نماهای ایرانی و سنتی به نماهای رومی بلایی بر سر بافت تبریز آورده که دیگر خبری از معماری و بافت ایرانی-اسلامی در آن نیست و به نظر می‌رسد اگر مسئولین استانی و شهری هرچه سریعتر فکری برای آن نیاندیشند ده سال دیگر معماری سنتی در این شهر افسانه خواهد شد و پشیمانی آن موقع دیگر سودی نخواهد داشت.
 


 

http://www.Azari-Online.ir/Fa/News/497493/اینجا-تبریز-است-یا-میلان؟!
بستن   چاپ