پیام آذری
تشکیل دولت موقت
شنبه 15 بهمن 1401 - 11:31:57
پیام آذری - پانزدهم بهمن ماه 1357 با حوادث متعددی رو به رو بود که انتخاب مهندس مهدی بازرگان به عنوان رئیس دولت موقت را می‌توان مهم‌ترین آنها برشمرد.
به گزارش خبرنگار ایمنا، امام خمینی (ره) پانزدهم بهمن 1357، اعضای شورای انقلاب را فراخواندند و برای انتخاب قطعی رئیس دولت موقت، با آنها رایزنی کردند. در این جلسه که پشت درهای بسته برگزار شد، نخست‌وزیری بازرگان برای هدایت دولت موقت به تصویب رسید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بعد از آن، خبر نخست وزیری بازرگان به اطلاع عموم رسید.
امام خمینی (ره) هنگام معرفی نخست‌وزیر دولت موقت انقلاب فرمودند: "برای اینکه به این وضع هرچه زودتر خاتمه بدهیم به اتکای آرای عمومی که بر ماست و ما را به عنوان وکالت و یا به عنوان رهبری قبول دارند، یک دولتی را معرفی می‌کنم. رئیس دولتی را معرفی می‌کنم، موقتاً دولتی را تشکیل بدهید که هم به آشفتگی‌ها خاتمه بدهد و هم این مسائل کنونی که مجلس مؤسسان است، یعنی ترتیب انتخابات مجلس مؤسسان را بدهد و مقدمات آن را درست کند و مجلس مؤسسان تأسیس بشود و انتخابات مجلس هم انجام بشود و آن‌ها دولت قانونی را انتخاب کنند و مجلس مؤسسان که تشکیل شد جمهوری اسلامی را به رفراندوم بگذارد؛ لهذا، دولت موقت را تعیین کردیم."
در جلسه شورای انقلاب مقرر شد که مراسم معارفه مهندس بازرگان در بعد از ظهر 16 بهمن ماه، در آمفی‌تئاتر مدرسه رفاه برگزار شود.
شاپور بختیار در یک مصاحبه مطبوعاتی، در واکنش به انتخاب رئیس دولت موقت گفت که "درهای مذاکره با آیت الله خمینی همچنان باز است. جمهوری اسلامی برای من مجهول است. من نه با شاه و نه با امام خمینی سازش نمی‌کنم و اجازه تشکیل دولت موقت را نمی‌دهم و کسانی را که جنگ داخلی راه بیندازند، تیرباران می‌کنم."
خبرگزاری پارس اطلاع داد که دویست نفر از وزرای سابق، معاونان وزارتخانه‌ها، بعضی از مدیران بخش خصوصی، استانداران و حتی مدیران کل از طرف دولت ممنوع‌الخروج شدند و کارکنان نخست وزیری به منظور پشتیبانی از مبارزات ملت ایران، اعتصاب کرده‌اند. ارتشبد جم هم گفته بود که "فقط تفاهم رهبران مذهبی با ارتش می‌تواند بحران را حل کند. "
وزرای خارجه آمریکا و انگلیس طی دیداری با دیوید اوئن از آمریکا، در مورد اوضاع ایران به گفت‌وگو نشستند. بغداد نیز با اعزام هیئتی به عربستان، به بررسی اوضاع ایران و منطقه پرداخت.
ژنرال هایزر، فرستاده ویژه آمریکا به ایران، با اتمام مأموریت حساس خود و مذاکرات مکرر با مقامات تهران، عازم کشورش شد. سخنگوی وزرات خارجه آمریکا گفت که "هایزر سعی کرد تا نظامیان ایران از بختیار حمایت کنند. وی به این علت ایران را ترک کرد که اقامتش به احساسات ضد آمریکایی در ایران دامن می‌زد. "
در این روز همچنین، همافران نیروی هوایی در بهبهان برای طرفداری از امام خمینی (ره)، دست به راهپیمایی زدند. امام (ره) نیز در پیامی مردم را به ادامه تظاهرات و اعتصابات دعوت کردند.
دیدارهای مردمی امام با اقشار مختلف ادامه داشت و 800 نفر از کارکنان سازمان جغرافیایی ارتش کشور و خانواده‌هایشان در این روز به دیدار امام (ره) رفتند. همچنین گروهی از نمایندگان مستعفی مجلس با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند.
آیت‌الله سیدمحمدباقر صدر نیز با ارسال نامه‌ای از عراق برای حضرت امام (ره)، از مبارزات ملت ایران حمایت کرد.
کد خبر 638762

http://www.Azari-Online.ir/Fa/News/527245/تشکیل-دولت-موقت
بستن   چاپ