پیام آذری

آخرين مطالب

تنش های آبی در اردبیل اجتماعي

تنش های آبی در اردبیل
  بزرگنمايي:

پیام آذری - استان اردبیل با بحران آب مواجه است و مسئولان این استان هشدار تنش آبی می‌دهند. این در حالی است که 93 درصد از مصرف آب در این استان را بخش کشاورزی «می‌بلعد». این شرایط علاوه بر چالش‌هایی که برای تامین آب ایجاد کرده، دشت‌های استان را نیز به مرز خشکی رسانده؛ به گونه‌ای که اکنون پدیده فرونشست، مناطقی از استان را تهدید می‌کند و به حدود 5 تا 10 سانتی‌متر هم رسیده است.
چالش «آب» در اردبیل صدای مردم و مسئولان را درآورده است. انتقاد از قطعی، کمبود و کیفیت آب در این استان، در سال‌های اخیر هم بارها رسانه‌ای شده و هم در مقاطعی اعتراضات اجتماعی را رقم زده است. علی حیدری اناری، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اردبیل، نیز تاکنون چند بار در مورد شرایط منابع آبی این استان هشدار داده است؛ آخرین بار همین امروز. او فرسودگی شبکه، مصرف بی‌رویه و اسراف در بخش آب شرب و کشاورزی را عاملی برای هدررفت 200 میلیون متر مکعب آب در سال می‌داند. 
البته اشاره حیدری به اسراف در بخش شهری در حالی است که مسئولان این استان از جمله خود او در اخبار مختلفی اعلام کرده‌اند 93 درصد از مصرف آب در اردبیل به بخش کشاورزی اختصاص دارد. حمید فضایلی، معاون بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای استان، چندی پیش در همین زمینه گفته بود این بخش با چنین حجمی از مصرف، در حال بلعیدن منابع آبی اردبیل است. 
وضعیت تاسف بار منابع آبی اردبیل در این میان، مسئولان این استان بر افت شدید منابع آب زیرزمینی، شوری آب و کاهش کیفیت خاک تاکید می‌کنند و از احتمال کسری یک میلیارد متر مکعبی آب، تا حدود 20 سال آینده، سخن می‌گویند. البته نگرانی‌ها تنها مربوط به سال‌های آینده نیست. چنان‌که مسئولان هشدار می‌دهند، با توجه به ذخیره سدها و میزان مصرف آب در این استان‌، احتمال بروز چالش در بخش آشامیدنی و بروز تنش آبی در ماه‌های پیش رو نیز وجود دارد. آنها وضعیت تامین منابع آبی در استان را «بغرنج» توصیف می‌کنند و معتقدند چشم‌انداز آبی اردبیل مناسب نیست.
کسری 800 میلیون متر مکعبی آب در دشت اردبیل دشت‌های استان نیز وضعیت خوبی ندارند. آمارها از افت 13 متری آبخوان، مصرف بیش از 90 درصد آب‌های زیرزمینی در دشت اردبیل، افت 27 سانتی‌متری سطح آب‌های زیرزمینی در سال و کسری 800 میلیون متر مکعبی آب در این دشت حکایت می‌کنند.
این شرایط دشت‌های استان را در معرض تهدید جدی خشکی و فرونشست زمین قرار داده است. به گونه‌ای که چندی پیش علی ‌بیت‌اللهی، عضو هیات عملی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی، به تسنیم گفته بود فرونشست در برخی از مناطق دشت‌های اردبیل به پنج تا 10 سانتی‌متر در سال رسیده. این در حالی است که بر اساس استانداردهای بین‌المللی، فرونشست بیش از چهار میلی‌متر در سال خطرناک محسوب می‌شود.
بحران آب با وجود افزایش بازندگی در شرایطی بحران آب همچنان در اردبیل نگران‌کننده است که در سال آبی گذشته، بارندگی در این استان افزایش یافت. به گفته حیدری اناری، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اردبیل، میزان بارندگی در سال آبی 1403-1402، نسبت به سال قبل از آن 46 درصد و نسبت به بلندمدت 16 درصد رشد کرد.
او در عین حال تاکید کرده خشکسالی‌های مستمر سال‌های گذشته از یک سو و افزایش مصرف آب از سوی دیگر، تعادل بین تولید و مصرف را بر هم زده است و تا این روند متوقف نشود، بارش‌های مقطعی گرهی از مشکلات آب استان باز نمی‌کندو
چالش مصرف بی‌رویه آب در بخش کشاورزی اردبیل در این میان، مسئولان استان در بحث کمبود منابع آبی، انگشت اتهام را به سمت بخش کشاورزی می‌گیرند. این بخش در حالی 90 درصد از کل مصرف آب را در اردبیل در اختیار دارد، که چالش منابع آبی خود کشاورزان را نیز دچار مشکل کرده است.
ودود ایرانیان، سرپرست شرکت خدمات بازرگانی دولتی استان، چندی پیش گفته بود اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی سالانه 4.5 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید می‌کند؛ از جمله بیش از 400 هزار تن گندم. در عین حال به گفته او، استان اردبیل در زمان ترسالی در تولید این محصول جزو سه استان برتر کشور بود ولی خشکسالی جایگاه اردبیل را در این حوزه به رتبه نهم کشوری تنزل داده است.
آیت‌الله سیدحسن عاملی، امام جمعه اردبیل، نیز در اردیبهشت امسال هشدار داده‌ بود تداوم شیوه کنونی اداره منابع آبی میان دو استان آذربایجان شرقی و اردبیل، باعث تامین نشدن حقابه تاریخی کشاورزان می‌شود و این موضوع می‌تواند به بحران‌های اجتماعی دامن بزند.
باز هم انتقال آب... در این میان بحث‌هایی درباره انتقال آب در استان اردبیل نیز مطرح است. از یک سو مسئولان این استان از انتقال آب بین‌حوزه‌ای سخن می‌گویند و از سوی دیگر در خود استان نیز طرح‌هایی در این زمینه وجود دارد. یکی از مباحث موجود در این زمینه، به انتقال آب از دریای خزر بازمی‌گردد؛ طرحی که مطالعات اولیه آن نیز انجام شده است و به گفته مسئولان استانی، در صورت توافق نهایی و تامین اعتبار اجرایی می‌شود. 
از سوی دیگر، در داخل استان نیز بحثی در مورد انتقال آب از خلخال و کوثر به شهرستان اردبیل در میان است. این طرح نگرانی‌های اجتماعی را در شهرستان‌های مبدأ رقم زده است؛ به گونه‌ای که حتی در بهار امسال، کارزاری نیز برای مخالفت با آن در فضای مجازی شکل گرفت. البته مقامات محلی مدعی‌اند اجرای این طرح‌ها هیچ‌گونه نگرانی و آسیبی در پی ندارد؛ اما کارشناسان محیط زیست معتقدند طرح‌های انتقال آب، راه‌حلی پایدار و مناسب برای رفع بحران‌های آبی نیستند. ضمن اینکه اجرای چنین طرح‌هایی به پیوست اجتماعی و جلب رضایت مردم منطقه مبدأ نیاز دارد.
راه‌حل؛ کشاورزی پایدار و به‌روزرسانی شبکه‌های آبرسانی در این میان، کارشناسان و البته مسئولان دولتی تاکید می‌کنند مساله اصلی در اردبیل کشاورزی است که باید به‌روز شود. آنها معتقدند کشاورزان در این استان باید واقعیت موجود در مورد کمبود آب و تغییر اقلیم را بپذیرند و از کشت محصولات آب‌بر و حفر بی‌رویه چاه خودداری کنند. 
اوضاع به گونه‌ای است که مقامات استانی کاهش 6 درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی اردبیل را هدف‌گذاری کرده‌اند. استفاده از روش‌ها و ابزار نوین آبیاری و کشت محصولاتی کم‌آب‌بر، از جمله راه‌هایی است که می‌تواند به تحقق این هدف کمک کند. 
از سوی دیگر بازچرخانی آب و تصفیه فاضلاب، مقوله‌ای است که در ایران چندان در کانون توجه قرار نمی‌گیرد. این در حالی است که برخی از متخصصان محیط زیست معتقدند می‌توان از این طریق آب شرب مورد نیاز بخش‌های کشاورزی و صنعت را تامین کرد؛ در آن صورت سفره‌های آب زیرزمینی کفاف تامین آب شرب را می‌دهند و نیازی هم به طرح‌هایی مانند انتقال یا شیرین‌سازی آب نیست. 
مساله دیگر اما قدیمی بودن سیستم آبرسانی در اردبیل و هدررفت آب در مسیر انتقال است. به طوری که علیرضا نعمت سلطانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب اردبیل، سال گذشته از هدررفت 26 درصدی آب شرب استان به دلیل فرسودگی شبکه توزیع آب شهری خبر داد. به گفته او، اصلاح شبکه و بهسازی و نوسازی شبکه توزیع آب شرب شهر اردبیل نیاز به اعتبارات مالی دارد که تا آن مقطع (تیر 1402) تامین نشده بود.
آنچه فعلا تردیدی در موردش وجود ندارد، نگرانی‌ها درباره شرایط فعلی و فردای منابع آبی در استان و شهر اردبیل است. این در شرایطی است که کارشناسان معتقدند محیط زیست ایران دیگر توان اشتباهات مدیریتی را ندارد و پیش از هر اقدامی انجام مطالعات دقیق الزامی است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/734611/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تذکر حجاب سنا حسینی بازیگر سریال پایتخت به خواهرش در اکران عمومی این سریال/ ویدئو

تصاویر/ رژه روز ارتش در تبریز؛ پیام آرامش‌بخش برای مردم، پاسخ قاطع به دشمنان

تصاویر/ رژه روز ارتش در تبریز

بقائی: درود بر آنان که جانانه ایستادند تا ایران بماند

روز ارتش، یادآور رشادت دلیرمردان ارتشی است

باید با نخبگان بیشتر حرف بزنیم تا نظریات به هم نزدیک شود/ قانون بسیاری از ترک فعل‌ها را جرم تلقی نکرده است

پیروزی دختران پینگ پنگ باز جوان ایران مقابل میزبان مسابقات آسیای میانه

حجت‌الاسلام اژه‌ای: قانون بسیاری از ترک فعل‌ها را جرم تلقی نکرده است

مسیر جدید رئیس جمهور نویدبخش تحول بنیادین در کشور

رئیس قوه قضاییه: قانون بسیاری از ترک فعل‌ها را جرم تلقی نکرده است

قانون بسیاری از ترک فعل‌ها را جرم تلقی نکرده است

مقایسه وضعیت سیاسی در ترکیه و سنگاپور به روایت حقوقدان ترک

آمار جالب از تقابل های ملوان و تراکتور

خسارت 7 هزار میلیارد تومانی سرما به باغ‌های مراغه

تراکتور-ملوان؛ ماموریت بقا در صدر

مراسم سان و رژه نیروهای مسلح در ارومیه برگزار شد

سرویس دهی شرکت اتوبوسرانی تبریز به بانوان هوادار تراکتور

آسمان آذربایجان شرقی در سال جاری؛ کاهش روند معمولی بارندگی‌ها

هیأت تجاری و اقتصادی چینی به اردببل سفر می‌کند

دستگاه‌های اجرایی حامی ارتقای انگیزه تولید و سرمایه‌گذاری باشند

اژه‌ای: قانون بسیاری از ترک فعل‌ها را جرم تلقی نکرده است

اژه ای: قانون بسیاری از ترک فعل‌ها را جرم تلقی نکرده

خسارت سرما به باغ‌های مراغه

ساماندهی پایگاه ملی جمعه مسجد اردبیل آغاز می‌شود

پیش‌بینی وضعیت جوی و دریایی استان هرمزگان برای روز جمعه 29 فروردین 1404

جزیره کیش می تواند پایگاه دیپلماسی فرهنگی کشور باشد

علی خدیور قهرمان مسابقات دو 400 متر سلیمانیه عراق شد

لزوم تمرکز دانشگاه‌های جزیره کیش بر نیازهای منطقه‌ای و بین‌المللی

بقائی توئیت جدید زد/ درود بر آنان که جانانه ایستادند و جان دادند تا ایران بماند

پاسداری ارتش ولایتمدار از استقلال، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران اسلامی

بقائی: درود بر آنان که جان دادند تا ایران بماند

سخنرانی 300 هزار دلاری جو بایدن!

وزیر تعاون: مجوز استخدام 750 نفر در وزارت کار اخذ شد

تاثیرات رفتارها، نگرش‌ها و عادات فرد در سبک زندگی

قیمت هر گرم طلای عیار امروز جمعه 29 فروردین / ربع سکه چند؟

اوج هیجان در تهران و تبریز؛ ته دل کدام مدعی قهرمانی خالی می شود؟

دو ستاره یونایتد وسط بازی از ورزشگاه رفتند!

ویزیت رایگان بیمارستان ارتش در جنوب آذربایجان شرقی

معرفی چهره هنر برتر سال آذربایجان غربی

ارتشیان از جنس مردم، برای مردم و در خدمت مردم هستند

بارش برف و رگبار پراکنده برای این استان‌ها

ملت ولایتمدار ایران همیشه پشتیبان نیروهای مسلح هستند

امام جمعه اردبیل: اقتدار ارتش دشمنان را عقب نشانده است

ارتش آماده پاسخگویی قاطع و کوبنده به هرگونه تهدیدی است

معرفی نفرات برگزیده پنجمین جشنوارهٔ سراسری موسیقی موغام‌

وزرا و مسئولان کشوری پای کار آذربایجان‌شرقی می‌آیند

دولت‌ها به سهم اقتصادی‌ آذربایجان کمتر توجه کرده‌اند

وزیر بهداشت: سالانه 50 هزار نفر در کشور به دلیل پیامد‌های آلودگی هوا فوت می‌کنند

تغییر چهره عجیب جواد رضویان همه را غافلگیر کرد/ ویدئو

قالیباف: مشکل کشور نداشتن پول نیست/ هم‌اکنون سالانه 100 میلیارد دلار انرژی را هدر می‌دهیم