پیام آذری - فارس / عضو دبیرخانه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه سال جاری را یک سال استثنایی از نظر اقلیمی خواند و در خصوص خبر خشکشدن کامل دریاچه ارومیه توضیحاتی ارائه کرد.
سعید عیسیپور، عضو دبیرخانه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در واکنش به سخنان رئیس سازمان محیط زیست آذربایجان غربی در خصوص احتمال خشک شدن 100 درصدی دریاچه ارومیه عنوان کرد: برخلاف برخی اظهارنظرهای غیرکارشناسی که با بزرگنمایی مشکلات به جای ارائه راهکار، نگرانیهای بیاساس ایجاد میکنند، واقعیتها نشان میدهد احیای دریاچه ارومیه یک فرآیند تدریجی اما پایدار است.
بازار ![]()
وی با بیان اینکه کاهش 30 درصدی بارشها نسبت به میانگین درازمدت و افزایش 1.5 تا 2 درجهای دما (طبق آمار رسمی) در حوضه آبریز دریاچه ارومیه نشان میدهد سال جاری یک سال استثنایی از نظر اقلیمی است، اظهار کرد: در چنین شرایطی، اولویتدهی به تأمین آب شرب شهرهای پایین دست سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه از جمله سدهای بوکان، مهاباد، زولا و شهرچای یک تصمیم اجتناب ناپذیر و انسانی بوده است.
عیسیپور افزود: علیرغم کاهش آورد رودخانههای مهمی چون زرینهرود و سیمینهرود، تأمین و انتقال بخشی از حقابه دریاچه از طریق سد کانیسیب و سایر منابع نشان دهنده عزم جدی برای حفظ دریاچه است.
این عضو دبیرخانه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه ادامه داد: اقدامات امیدبخش و مهمی چون برنامهریزی برای افزایش پایدار آب ورودی به دریاچه از طریق طرحهای مهندسی، اجرای سیستمهای آبیاری نوین در حوضه آبریز در راستای کاهش مصرف آب و استفاده از فناوریهای نوین برای رصد لحظهای تغییرات دریاچه و مدیریت بهینه منابع آب توسط کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه و دیگر پروژههای مهم در حال برنامهریزی و اجرا است که نتیجه اقدامات انجام شده پس از تکمیل طرحها به حضور مردم عزیز کشور گزارش خواهد شد.
وی در پایان تصریح کرد: دریاچه ارومیه در سالهای گذشته نیز دورههای خشکسالی را تجربه کرده، اما با بهبود شرایط بارشی و اجرای طرحهای احیا، همواره نشانههای بهبودی را بروز داده است. آنچه امروز اهمیت دارد، همبستگی ملی برای عبور از این چالش موقت و جلوگیری از سیاسیکاری حول یک موضوع زیست محیطی است.
صبح امروز مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفته بود: در بخش شمالی دریاچه که آب بسیار کمی در مساحت 100 کیلومتر مربع باقی مانده است؛ شاید فقط لایهای به ضخامت 4 یا 5 سانتیمتر که در واقع میتوان گفت دیگر آبی وجود ندارد. با روند تبخیر فعلی، طی 5 یا 6 روز آینده، بخش شمالی دریاچه بهطور کامل خشک شود و این برای نخستینبار است. در جنوب دریاچه نیز حدود 600 تا 700 کیلومتر از مساحت دریاچه به عمق حدود 15 تا 20 سانتیمتر آب باقی مانده که با ادامه این روند، تا پایان تابستان احتمال خشک شدن کامل آن هم وجود دارد که در این صورت به معنی خشکی کامل و 100 درصدی دریاچه ارومیه خواهد بود. البته هنوز به آن مرحله نرسیدهایم، ولی نزدیک هستیم.