پیام آذری

آخرين مطالب

هدف از جمع آوری معتادین متجاهر فقط پنهان کردن آن ها از دید اجتماع است؟ مقالات

هدف از جمع آوری معتادین متجاهر فقط پنهان کردن آن ها از دید اجتماع است؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری -

پیام آذری

به عبارتی در تمامی اسناد الزام‌آور مرتبط به‌طور واضح بر توسعه رویکردهای حمایتی و داوطلبانه درمان و کاهش آسیب تأکید شده است.
به گزارش «تابناک» این موضوع در اصلاحیه قانون و در بندهای 15 و 16 قانون مبارزه با مواد مخدر هم دیده می‌شود. در ماده 15 معتادان مکلف شده‌اند برای ترک به مراکز مجاز دولتی یا غیردولتی یا خصوصی و یا سازمان‌های مردم‌نهاد درمان و کاهش آسیب که توسط مراجع رسمی و متولی درمان کشور تعیین می‌شوند، مراجعه کنند و معتادانی که داوطلبانه برای درمان مراجعه نکنند، مجرم شناخته می‌شوند. برای اینکه معتادان به سهولت بتوانند از خدمات درمان مجاز و داوطلبانه بهره‌مند شوند، در تبصره دو این ماده وزارت رفاه و تأمین اجتماعی موظف شده است تا ضمن تأمین هزینه درمان و کاهش آسیب معتادان بی‌بضاعت، تمام هزینه‌های ترک اعتیاد را مشمول بیمه‌های پایه و بستری کند.
این قوانین و اسناد حکایت از آن دارند که برای مراجعه داوطلبانه معتادان به مراکز ماده 15، ابتدا باید این مراکز به تعداد کافی توسعه پیدا کرده باشند، در دسترس باشند، ارزان باشند و با ملاحظات فرهنگی و اجتماعی کشور منطبق شده باشند تا افراد در جنسیت‌ها و سنین مختلف به‌راحتی بتوانند از آنها استفاده کنند، به عبارتی داوطلب درمان شوند و بالطبع ایجاد چنین بستری وظیفه دولت و ارگان‌های مرتبط است و چنانچه بعد از فراهم شدن چنین امکاناتی گسترده، مناسب و ارزان، باز هم باشند افرادی که برای درمان داوطلب نمی‌شوند، در آن صورت مشمول ماده 16 قانون می‌گردند، اما حتی در این صورت نیز قانون‌گذار پیش‌بینی کرده است تا با استفاده از فشار قانون این افراد را نیز با اخذ قرار مناسب به الگوهای درمان اختیاری یعنی همان مراکز ماده 15 سوق داد (تبصره 2 ماده 16)؛ یعنی قاضی او را ملزم کند که برای درمان خود اقدام کند و اینجاست که تنها پس از این مراحل اگر بازهم فرد معتاد حاضر نشد برای درمان خود اقدام کند و متجاهر شناخته شد وی را به مراکز ماده 16 یا درمان اجباری ارجاع داد. در آئین‌نامه‌های مصوب موجود نیز مفهوم تجاهر تعریف شده است و تشخیص مصادیق تجاهر باید از طریق اظهار نظر دو مرجع یعنی مقام قضایی و تیم پزشکی صورت گیرد.
بنابراین ملاحظه می‌کنید تا اطلاق عنوان متجاهر بر یک معتاد و ارجاع آن به مراکز اجباری موضوع ماده 16 مراحل متعددی باید طی شود. به عبارتی درصورتی‌که فرد معتاد با وجود بستر مناسب برای درمان و وجود همه امکانات حاضر نشد برای ترک اقدام کند، متجاهر شناخته شده و در چنین شرایطی ناگزیر باید او را به مراکز درمان اجباری ارجاع داد.
یک مشاور حقوقی و انتظامی در خصوص کمپ های ترک اعتیاد ماده 16 و تاثیرگذاری این مراکز بر کاهش تعداد معتادین متجاهر معتقد است قبلا این مراکز ترک اعتیاد ماده 16 در اختیار ستاد دبیر خانه مبارزه با مواد مخدر بوده و بعد تحویل بهزیستی شده ، بهزیستی نیز با شرط رویکرد درمانی و نه رویکرد نگهداری در این مراکز آن ها را تحویل گرفت . البته این مسئله را نمی توان به درستی قبول کرد چون زمانی که یک معتاد متجاهر در خیابان است و سر پناهی ندارد و از نظر اجتماعی کسی نیست که این شخص را یاری نماید ، اگر فقط بحث درمان مطرح باشد و از نگهداری این افراد در مراکز ترک اعتیاد ماده 16 خود داری شود ، چطور می شود فقط بحث درمان را پیش برد ؟ البته لازم به تاکید است که در این موضوع به زن های معتاد متجاهر توجه کمتری شده است و تا حدودی می شود گفت که زن های معتاد متجاهر در حوزه درمان رها شده اند.»
عزت اله حسنوند ادامه داد :« این موضوع نباید در ذهن متبادر شود که هدف از جمع آوری معتادین متجاهر فقط پنهان کردن آن ها از دید اجتماع است ، تمامی موارد قانونی که مجلس و نهاد های قضائی به عنوان یک مسئولیت بر عهده بهزیستی قرار داده اند ، این نهاد باید به طرز صحیح این مسئولیت را به مرحله انجام رساند . زمانی که معتادین متجاهر جمع آوری می شوند و در مراکز ترک اعتیاد ماده 16 مدتی نگهداری می شوند و بعد رها می شوند ، نیازمند به مراقبت بعد از پایان دوره درمان در خارج از این مراکز است . فقط جمع آوری و نگهداری در این مراکز به تنهایی کفایت نمی کند بلکه مداخلات مددکاری و حتی اشتغال به کار لازمه مراقبت های معتادین متجاهر است و جامعه پذیری این اشخاص را طوری پیش ببرند که علاوه بر سم زدایی از لحاظ جسمی ، از لحاظ روحی نیز پذیرای این موضوع باشند . »
وی افزود :« در گذشته با مدیریت دانشگاه و شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر این مراکز اداره می شد اما با توجه به برنامه ششم ، در حال حاضر فقط بحث سیاستگذاری این مراکز با ستاد مبارزه با مواد مخدر است و اقداماتی از سوی بهزیستی انجام شده اما متاسفانه موفیقت آمیز نبوده و علت این موضوع این است که آن تلاشی که باید در این زمینه انجام می شده که انجام نشده است . متاسفانه کم کاری هایی از سوی بهزیستی صورت گرفته و حتی نمایندگان مجلس نیز در باره جا نمایی این کمپ ها صحبت هایی را مطرح می کنند . باید از توان کارشناسی و نظارتی که در اختیار بهزیستی قرار داده شده ، استفاده بهینه انجام شود که متاسفانه این تفاق را شاهد نیستیم و در این موضوع لازم است که بیشتر تلاش کنند . »
عزت اله حسنوند مشاور حقوقی و انتظامی ، در پایان گفت :« در حال حاضر اعتیاد معضلی است که اجتماع ما را در بر گرفته است و الان ما نزدیک به 3 میلیون نفر در کشور معتادینی داریم که به صورت مستمر از مواد مخدر افیونی استفاده می کنند و نزدیک به 1/5 میلیون نفر هم معتادینی را داریم که در جایی ثبت نشده اند اما وجود دارند و نمی شود این موارد را در نظر نگرفت . در بعضی از شهر ها اقداماتی صورت گرفته اما متاسفانه کافی نیست و این موضوع انتقادات زیادی را در پی دارد . »

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/351519/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز دوباره بارش‌های رگباری در آذربایجان شرقی

هوشمندسازی سیستم‌های آبیاری فضای سبز تبریز

در نشست خبری سمپوزیوم بازار گردشگری کشورهای عضو اکو چه گذشت/ آموزش نیاز همیشگی یک مقصد گردشگری

آتشکده هارپارک ابیانه مرمت شد

لحظه اصابت رعدوبرق به تیر برق در مشگین‌شهر

یک جایگزین آسان برای فستینگ متناوب معرفی شد

صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در اردبیل

ساختمان پایگاه امداد و نجات احمدآباد شاهین‌دژ افتتاح شد

بمباران شیمیایی سردشت فراموش نشده است؛ اما چه اقدامی برای جانبازان شده؟

برپایی نمایشگاه خوشنویسی در مراغه

رونمایی مدیرعامل از سردیس خود؛ اقدام بحث‌برانگیز درمراسم روز کارگر اهر – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پیام اشتباهی که مسیر آردا گولر را تغییر داد

نه بزرگ سازمان لیگ به تراکتور؟

بارش‌های شدید در راه؛ استان‌های در معرض طوفان آماده باشند

هشدار شریفی زارچی درباره کاربرد یک نام جعلی به‌جای خلیج فارس

پدر شهیدان «فرهادی» از مازندران به فرزندان شهیدش پیوست

پیام مدیرکل آموزش و پرورش استان به مناسبت سالروز تأسیس سازمان دانش‌آموزی

بهبود وضعیت آموزش در مدارس ضروری است

برداشت گل محمدی از گلستان‌های آذربایجان‌غربی آغاز شد

امحاء چهار تُن مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته در هشترود

تعداد داوطلبان هلال احمر کشور به 7 میلیون داوطلب می رسد

راه های اصلی چربی سوزی شکم چیست؟

جشنواره «طبخ آبزیان» در شهرستان نیر برگزار می‌شود

پافشاری تراکتور برای برگزاری جشن قهرمانی در تبریز ادامه دارد

تأکید فدراسیون و سازمان لیگ به انجام دیدار تراکتور در اهواز

رونمایی مدیرعامل از سردیس خود؛ اقدام بحث‌برانگیز درمراسم روز کارگر اهر

تراکتور زیر تیغ نقد یا پشت دیوار توهم؟/ از اصفهان تا تبریز؛ جغرافیا بهانه است

آموزش و پرورش آذربایجان غربی پیگیر احقاق حق دانش آموز فوت شده است

برنامه‌ریزی برای اجرای سیستم‌های هوشمند آبیاری فضای سبز تبریز

50 طرح امدادی و عمرانی هفته هلال احمر در کشور افتتاح و کلنگ زنی می شود

750 فرصت سرمایه‌گذاری در آذربایجان‌غربی شناسایی شد

نفرات برتر مسابقات کاراته قهرمانی کشور (دختران) در اردبیل معرفی شدند

زنجیره گردشگری سرعین تکمیل می‌شود

اعلام جزییات آیین اختتامیه دومین جایزه ملی «سرو ایرانی»

رهاسازی یک میلیون مترمکعب حق‌آبه برای تالاب‌های نقده

برانکو در َآستانه ترک تیم ملی چین!

قهرمانی تهران و آذربایجان شرقی در مسابقات کاراته کشور

تجهیز بیش از 78 هزار هکتار از اراضی آذربایجان‌ غربی به آبیاری نوین

مراسم تجلیل از معلمان و اساتید شاهد و ایثارگر استان اصفهان برگزار شد

اولین نشست توجیهی و تبیینی دبیران شورای اقامه نماز مراکز تابعه بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

حضور مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان‌غربی و مسئولان شهرستانی در منزل دانش‌آموز مرحومه "مهسا اصغری"

درمانگاه جمعیت هلال‌احمر شهرستان ارومیه افتتاح شد

بستن موی دم اسبی؛ یک تغییر کوچک برای زیبایی بزرگ!

سند سواحل برای کیش؛ تثبیت رسمی مالکیت 60 متر حریم ساحلی به نام سازمان منطقه آزاد پس از نیم قرن

پیش بینی برداشت 45 هزار تن سیر از مزارع استان اردبیل

نشست سه جانبه کابل پکن و اسلام آباد برگزار شد

یازدهمین دوره کنگره ملی ادبیات پایداری در کرمان برگزار می شود

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «دیانتی»

جشنواره «طبخ آبزیان» 9 خرداد در «نیر» برگزار می‌شود

تصادف مرگبار در روگذر بهار تبریز 2 کشته و 3 مصدوم برجا گذاشت