پیام آذری

آخرين مطالب

هدف از جمع آوری معتادین متجاهر فقط پنهان کردن آن ها از دید اجتماع است؟ مقالات

هدف از جمع آوری معتادین متجاهر فقط پنهان کردن آن ها از دید اجتماع است؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری -

پیام آذری

به عبارتی در تمامی اسناد الزام‌آور مرتبط به‌طور واضح بر توسعه رویکردهای حمایتی و داوطلبانه درمان و کاهش آسیب تأکید شده است.
به گزارش «تابناک» این موضوع در اصلاحیه قانون و در بندهای 15 و 16 قانون مبارزه با مواد مخدر هم دیده می‌شود. در ماده 15 معتادان مکلف شده‌اند برای ترک به مراکز مجاز دولتی یا غیردولتی یا خصوصی و یا سازمان‌های مردم‌نهاد درمان و کاهش آسیب که توسط مراجع رسمی و متولی درمان کشور تعیین می‌شوند، مراجعه کنند و معتادانی که داوطلبانه برای درمان مراجعه نکنند، مجرم شناخته می‌شوند. برای اینکه معتادان به سهولت بتوانند از خدمات درمان مجاز و داوطلبانه بهره‌مند شوند، در تبصره دو این ماده وزارت رفاه و تأمین اجتماعی موظف شده است تا ضمن تأمین هزینه درمان و کاهش آسیب معتادان بی‌بضاعت، تمام هزینه‌های ترک اعتیاد را مشمول بیمه‌های پایه و بستری کند.
این قوانین و اسناد حکایت از آن دارند که برای مراجعه داوطلبانه معتادان به مراکز ماده 15، ابتدا باید این مراکز به تعداد کافی توسعه پیدا کرده باشند، در دسترس باشند، ارزان باشند و با ملاحظات فرهنگی و اجتماعی کشور منطبق شده باشند تا افراد در جنسیت‌ها و سنین مختلف به‌راحتی بتوانند از آنها استفاده کنند، به عبارتی داوطلب درمان شوند و بالطبع ایجاد چنین بستری وظیفه دولت و ارگان‌های مرتبط است و چنانچه بعد از فراهم شدن چنین امکاناتی گسترده، مناسب و ارزان، باز هم باشند افرادی که برای درمان داوطلب نمی‌شوند، در آن صورت مشمول ماده 16 قانون می‌گردند، اما حتی در این صورت نیز قانون‌گذار پیش‌بینی کرده است تا با استفاده از فشار قانون این افراد را نیز با اخذ قرار مناسب به الگوهای درمان اختیاری یعنی همان مراکز ماده 15 سوق داد (تبصره 2 ماده 16)؛ یعنی قاضی او را ملزم کند که برای درمان خود اقدام کند و اینجاست که تنها پس از این مراحل اگر بازهم فرد معتاد حاضر نشد برای درمان خود اقدام کند و متجاهر شناخته شد وی را به مراکز ماده 16 یا درمان اجباری ارجاع داد. در آئین‌نامه‌های مصوب موجود نیز مفهوم تجاهر تعریف شده است و تشخیص مصادیق تجاهر باید از طریق اظهار نظر دو مرجع یعنی مقام قضایی و تیم پزشکی صورت گیرد.
بنابراین ملاحظه می‌کنید تا اطلاق عنوان متجاهر بر یک معتاد و ارجاع آن به مراکز اجباری موضوع ماده 16 مراحل متعددی باید طی شود. به عبارتی درصورتی‌که فرد معتاد با وجود بستر مناسب برای درمان و وجود همه امکانات حاضر نشد برای ترک اقدام کند، متجاهر شناخته شده و در چنین شرایطی ناگزیر باید او را به مراکز درمان اجباری ارجاع داد.
یک مشاور حقوقی و انتظامی در خصوص کمپ های ترک اعتیاد ماده 16 و تاثیرگذاری این مراکز بر کاهش تعداد معتادین متجاهر معتقد است قبلا این مراکز ترک اعتیاد ماده 16 در اختیار ستاد دبیر خانه مبارزه با مواد مخدر بوده و بعد تحویل بهزیستی شده ، بهزیستی نیز با شرط رویکرد درمانی و نه رویکرد نگهداری در این مراکز آن ها را تحویل گرفت . البته این مسئله را نمی توان به درستی قبول کرد چون زمانی که یک معتاد متجاهر در خیابان است و سر پناهی ندارد و از نظر اجتماعی کسی نیست که این شخص را یاری نماید ، اگر فقط بحث درمان مطرح باشد و از نگهداری این افراد در مراکز ترک اعتیاد ماده 16 خود داری شود ، چطور می شود فقط بحث درمان را پیش برد ؟ البته لازم به تاکید است که در این موضوع به زن های معتاد متجاهر توجه کمتری شده است و تا حدودی می شود گفت که زن های معتاد متجاهر در حوزه درمان رها شده اند.»
عزت اله حسنوند ادامه داد :« این موضوع نباید در ذهن متبادر شود که هدف از جمع آوری معتادین متجاهر فقط پنهان کردن آن ها از دید اجتماع است ، تمامی موارد قانونی که مجلس و نهاد های قضائی به عنوان یک مسئولیت بر عهده بهزیستی قرار داده اند ، این نهاد باید به طرز صحیح این مسئولیت را به مرحله انجام رساند . زمانی که معتادین متجاهر جمع آوری می شوند و در مراکز ترک اعتیاد ماده 16 مدتی نگهداری می شوند و بعد رها می شوند ، نیازمند به مراقبت بعد از پایان دوره درمان در خارج از این مراکز است . فقط جمع آوری و نگهداری در این مراکز به تنهایی کفایت نمی کند بلکه مداخلات مددکاری و حتی اشتغال به کار لازمه مراقبت های معتادین متجاهر است و جامعه پذیری این اشخاص را طوری پیش ببرند که علاوه بر سم زدایی از لحاظ جسمی ، از لحاظ روحی نیز پذیرای این موضوع باشند . »
وی افزود :« در گذشته با مدیریت دانشگاه و شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر این مراکز اداره می شد اما با توجه به برنامه ششم ، در حال حاضر فقط بحث سیاستگذاری این مراکز با ستاد مبارزه با مواد مخدر است و اقداماتی از سوی بهزیستی انجام شده اما متاسفانه موفیقت آمیز نبوده و علت این موضوع این است که آن تلاشی که باید در این زمینه انجام می شده که انجام نشده است . متاسفانه کم کاری هایی از سوی بهزیستی صورت گرفته و حتی نمایندگان مجلس نیز در باره جا نمایی این کمپ ها صحبت هایی را مطرح می کنند . باید از توان کارشناسی و نظارتی که در اختیار بهزیستی قرار داده شده ، استفاده بهینه انجام شود که متاسفانه این تفاق را شاهد نیستیم و در این موضوع لازم است که بیشتر تلاش کنند . »
عزت اله حسنوند مشاور حقوقی و انتظامی ، در پایان گفت :« در حال حاضر اعتیاد معضلی است که اجتماع ما را در بر گرفته است و الان ما نزدیک به 3 میلیون نفر در کشور معتادینی داریم که به صورت مستمر از مواد مخدر افیونی استفاده می کنند و نزدیک به 1/5 میلیون نفر هم معتادینی را داریم که در جایی ثبت نشده اند اما وجود دارند و نمی شود این موارد را در نظر نگرفت . در بعضی از شهر ها اقداماتی صورت گرفته اما متاسفانه کافی نیست و این موضوع انتقادات زیادی را در پی دارد . »

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/351519/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گذشت خانواده ای از قصاص پس از 15 سال در آذربایجان غربی

6 میلیون قطعه طیور در اردبیل علیه بیماری‌ها واکسینه شدند

ورود اتباع افغانستانی به اردبیل ممنوع شد

کاهش جزئی قیمت ها در بازار طلا و سکه؛ طلای 18 عیار گرمی چند؟ | جدول قیمت ها

اعلام قیمت جدید انواع تن ماهی

صدور سند تک برگی برای 54 درصد اراضی ملی و زراعی اردبیل

عملیات ساخت 19 هزار واحد مسکونی در مهاباد تامین شد

مروری برمهمترین خبر‌های آذربایجان غربی در 60 ثانیه

اجرای طرح های توسعه و عمران روستایی در بوکان

برداشت 52 هزار تن چغندر قند از اراضی کشاورزی پلدشت

کشف و توقیف محموله گوشت مرغ فاقد هویت در ارومیه

آخرهفته هوای آذربایجان‌غربی بارانی و برفی می شود

آغاز طرح ملی فیبر نوری در آذربایجان شرقی

هوای تبریز در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس

وزیر میراث فرهنگی: مرند شهر حضرت نوح(ع) منطقه کاوش نشده است

آلودگی هوای تبریز ادامه دارد

راه 843 شهید نیروی انتظامی در آذربایجان‌شرقی ادامه دارد

پاکدل: فروتن قهر نکرد!/ دختران ما کار بزرگی کردند

شهرت دردسرساز رونالدو: کار با او سخت است!

بازدید وزیر میراث فرهنگی از قلعه «مانداگارانا» در مرند

درب شورای شهر مراغه قفل و زنجیر شد

بازدید وزیر میراث فرهنگی از کاروانسرای «یام» در مرند

مسابقات قهرمانی موتور کراس آذربایجان شرقی در شهر «گوگان»

دختران ما کار بزرگی کردند

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان از خدمات بیمه دی استان تقدیر کرد

جانباز گرانقدر 70 درصد «حجت الاسلام ابطحی» به کاروان شهدا پیوست

تیم عملیاتی دوامیان منطقه یک به عنوان تیم اخلاق معرفی شد

لزوم حل مشکلات مربوط به ایمنی معابر مناطق 22گانه در کم‌ترین زمان ممکن

نظرسنجی از شهروندان توسط سفیران طرح من شهردارم در منطقه 3 آغاز شد

تصویری از کمند امیرسلیمانی و پسرش

برندسازی محصولات روستاییان و عشایر در نمایشگاه روستاآباد

نمایشگاه «روستاآباد» در اردبیل برگزار می‌شود

تولید هفت هزار و 541 تن عسل در استان اردبیل

تبدیل شهرک تخصصی آب شهرستان نیر به عنوان قطب تولید آب معدنی

بازیگران «باغ کیانوش» معرفی شدند

اجرای طرح خانه به خانه در آذربایجان غربی برای شناسایی بی سوادان

توسعه سطح زیرکشت آبی، عامل اصلی افزایش برداشت از آب‌های زیرزمینی

گرامیداشت روز دانشجو در دانشگاه ارومیه

شناسایی و کنترل سه کانون تب‌برفکی در مهاباد

لزوم نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی ارومیه

واکنش وزیر به تبدیل قلعه تاریخی «یالدور» مرند به پاتوق معتادان

تصاویر| هوای تبریز در وضعیت ناسالم

حقیقت «اختلاف» آمریکا و «اسرائیل» بر سر هولوکاست غزه چیست؟

وزیر میراث فرهنگی: محل مناسب برای عرضه صنایع دستی در مرند ایجاد می‌شود

ایران اجلاس بین‌المللی تغییرات اقلیمی را ترک کرد

مرند میراث فرهنگی ارزشمند کشور است

همکاری میثم و مائده پس از «زخم کاری»/از «آبی روشن» چه خبر؟

آذربایجان شرقی رتبه نخست ادارات سازمان تبلیغات اسلامی را کسب کرد

بسته بندی در صنایع دستی اهمیت ویژه‌ای دارد

برگزاری جلسه مرزی میان مدیران راه آهن مناطق آذربایجان، شمال غرب و منطقه 5 مالاتیا ترکیه