پیام آذری

آخرين مطالب

ظرفیت‌هایی که خاک می‌خورد/ضرورت بهره‌گیری از توانمندی‌های معدنی آذربایجان‌غربی مقالات

ظرفیت‌هایی که خاک می‌خورد/ضرورت بهره‌گیری از توانمندی‌های معدنی آذربایجان‌غربی
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه، معادن تأمین کننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع پایین دست بوده و در امر خودکفایی صنعتی، ایجاد اشتغال مولد و افزایش تولید ناخالص ملی و سرانه درآمد یک کشور نقش بسزایی دارد به طوری‌که از حدود 8 هزار میلیارد دلار گردش مالی سالانه بخش صنعت در دنیا، نزدیک به 30 درصد آن مربوط به بخش معدن است.
با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور و گسترش ابعاد تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی، ایجاب می‌کند توسعه معدن و صنایع معدنی به‌عنوان یک ضرورت جدی مورد پیگیری قرار گیرد و با اتکا به این بخش، از شرایط دشوار کنونی گذر کنیم.
اکتشافات معدنی نویدبخش رشد اشتغال پایدار است و این موضوع در آذربایجان‌غربی مورد غفلت قرار گرفته است و با وجود ذخایر غنی معدنی در این استان، آذربایجان‌غربی در بحث اشتغالزایی این بخش رشد چندانی نکرده و بخشی از این امر به وجود سرمایه‌گذاران فاقد اهلیت در معادن استان برمی‌گرد که ضرورت دارد هر چه سریع‌تر این سرمایه‌گذاران خلع ید شوند.
از سوی دیگر نبود زیرساخت‌های مورد نیاز و بی‌توجهی به احداث واحدهای فرآوری سبب شده تا این استان نتواند از ظرفیت‌های معدنی خود آنطور که باید، بهره ببرد.
برای این منظور گفت‌وگویی با پریسا عابدپور، معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی ترتیب داده‌ایم که مشروح آن را می‌خواند:
فارس: برایمان از ظرفیت‌های معدنی استان بفرمایید؟
عابدپور: آذربایجان‌غربی با 309 معدن فعال، از نظر تنوع مواد معدنی با داشتن 51 ماده معدنی جایگاه سوم کشور و از نظر ذخایر معدنی با داشتن یک میلیارد و 227 میلیون تُن ذخیره مواد معدنی در جایگاه هفتم کشور قرار دارد و این ظرفیت‌ها سبب شده تا این استان به یکی از قطب‌های مهم بخش اقتصادی استان تبدیل شود.
وجود 2 معدن طلای "زرشوران" و "آق‌دره" تکاب نیز سبب شده تا آذربایجان‌غربی در زمره استان‌های طلایی کشور قرار گیرد به طوری که سالانه بیش از یک هزار و 35 تُن طلا از این 2 واحد برای فرآوری استخراج می‌شود.
فارس: در سنوات گذشته در واگذاری معادن به بخش خصوصی شبهاتی وجود داشت و این واگذاری‌ها به صورت خانوادگی واگذار می‌شد، در حال حاضر واگذاری‌ها چگونه است و در صورتی که پس از واگذاری، عدم اهلیت سرمایه‌گذاران محرز شود چه اقداماتی انجام می‌گیرد؟
عابدپور: واگذاری معادن صرفا به بخش خصوصی واگذار نمی‌شود و در این زمینه بخش‌های دولتی، شرکت‌های تعاونی و افراد حقیقی و حقوقی واجد صلاحیت فنی و مالی طبق قانون و مقررات می‌تواند در این زمینه اقدام کنند ولی در حال حاضر واگذاری معادن در قالب مزایده است و همین امر باعث شده که رکود در معادن تقلیل پیدا کند، به طوری‌که در صوتی که فردی پروانه اکتشاف گواهینامه اکتشاف و پروانه بهره‌برداری دریافت کند به منزله آن است که می‌تواند ایفای تعهد کند.
در این راستا نیز افرادی که اقدام به بهره‌برداری می‌کنند اگر به مندرجات موجود در متن مجوز بهره‌برداری اقدام کنند، طبق قوانین و آیین‌نامه‌های اجرایی به عنوان سرمایه‌گذار تلقی می‌شوند.
فارس: اگر پس از واگذاری معدن، عدم توانمندی سرمایه‌گذار مشخص شود، سازمان صنعت، معدن و تجارت چه اقداماتی انجام می‌دهد؟ آیا خلع ید سرمایه‌گذار در قوانین پیش‌بینی شده است؟
عابدپور: بر اساس بخشنامه‌های موجود، معادنی که فعال نباشند باید از صاحبان آنان خلع ید و به افراد جدیدی واگذار شوند و این معادن غیرفعال به ترتیب اولویت و اهمیت معادن، روند فعالیت، پس از بررسی، به متقاضیان جدید واگذار می‌شود و با همکاری سازمان ذی‌ربط در حوزه معادن و نیز با حمایت مالی و سرمایه‌گذاری، معادن غیرفعال به چرخه تولید باز خواهند گشت.
در این راستا محدوده‌های گواهی کشف که مدت زمان موضوع ماده 8 قانون معادن در آنها رعایت نشده و هم اکنون غیرفعال هستند، سه ماه پس از سلب حق اولویت کاشف برابر ماده 83 آئین نامه اجرایی قانون معادن از طریق مزایده واگذار می‌شوند.
فارس: عمده مشکلات پیش روی معادن استان چیست و به عنوان کارشناس و مسوول این حوزه راهکاری که در این زمینه ارائه می دهید، را برایمان بفرمایید؟
عابدپور: عمده مشکل معادن کوچک در استان کمبود نقدینگی، نبود واحدهای فرآوری مجهز بزرگ مقیاس در منطقه، تجهیزات و ماشین‌آلات مناسب است که با ورود سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در این حوزه کمک زیادی به بهبود وضعیت این معادن می‌شود.
فارس: به نبود زیرساخت‌های معدنی اشاره فرمودید، با توجه به ظرفیت‌های معدنی استان فکر نمی‌کنید وقت آن رسیده با ایجاد این زیرساخت‌ها از ظرفیت‌ها به خوبی بهره ببریم؟
عابدپور: در سال‌های اخیر به همت سازمان ایمیدررو، همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی و از محل حقوق دولتی معادن پروژه‌های زیرساختی معادن اجرایی شده است که در آخرین اقدام پروژِه احداث زیرساخت‌های راه ارتباطی معادن منطقه "اوزون دره" و "گرده بردان" به طول 5 کیلومتر به اتمام رسیده و در مراحل پایانی بهره‌برداری قرار دارد که امید می‌رود این روند شتاب بیشتری به خود بگیرد.
فارس: یکی از موضوعاتی که در بخش صنایع معدنی به آن اشاره می‌شود، خام فروشی است، چه زمان شاهد توقف خام‌ فروشی در استان خواهیم بود؟
عابدپور: احداث واحدهای فرآوری بزرگ مقیاس به تعداد 2 واحد جزو مصوبات سفر ریاست جمهور به استان آذربایجان‌غربی بوده و مجری آن سازمان ایمیدرو است، یکی از این پروژه‌ها در شمال استان و یک مورد دیگر در جنوب استان اجرایی شود که ظرفیت تولید این واحدها 2 میلیون مترمربع است.
در حال حاضر نیز مواد معدنی استان در واحدهای فرآوری مستقر در استان از جمله واحد فرآوری طلا، نقره، باریت، سلیس، شن و ماسه، انواع سنگ‌های تزیینی مورد مصرف و استفاده قرار می‌گیرد و مازاد این مواد معدنی به کارخانه‌های فرآوری که عموما سنگ‌های تزیینی هستند، به استان‌های آذربایجان شرقی، تهران، قم و اصفهان ارسال می‌شود.
فارس: مشکلاتی که پیش روی واحدهای فرآوری استان قرار دارد چیست؟
عابدپور: عدم مشارکت شرکت‌های دولتی و عدم سرمایه‌گذاری‌های لازم از سوی بخش دولتی از جمله مشکلات فرآوری این واحدها است.
علاوه بر این، عدم وجود زیرساخت‌ها و ممانعت ارگان‌های ذی‌ربط از عوامل عدم اجرای پروژه‌های فرآوری استان است.، به هر ترتیب تضادهایی در بخش مسائل اجتماعی، زیست محیطی و منابع طبیعی با بخش معدن وجود دارد که در این راستا می‌توان به سمت حل مشکلات رفت و تفاهم‌هایی حاصل شود که در پی آن عقب افتادگی‌ها در واگذاری پهنای اکتشافی به بخش خصوصی جبران شود و مهم‌ترین عقب افتادگی ما در بخش معدن و صنایع معدنی، حضور کمرنگ بخش خصوصی (بخصوص در حوزه اکتشاف و استخراج و فرآوری) است ولی در حال حاضر سه واحد فرآوری مستقر در معادن در شمال و جنوب استان فعال است که چینی پیرانشهر، تراورتن تکاب و مرمریت پلدشت را شامل می‌شود.
فارس: معادن استان سالانه چه میزان درآمدزایی دارند؟
عابدپور: سال گذشته از محل وصول حقوق دولتی معادن، 123 میلیارد تومان به خزانه دولت واریز شد و در واقع درآمد استان از محل فعالیت‌های معدنی در سال گذشته 123 میلیارد تومان بود و سالانه بیش از هزار و 35 تُن طلا از معادن در این استان استخراج می‌شود که از این مقدار 660 تُن مربوط به معدن طلای "زرشوران" (بزرگترین معدن طلای خاورمیانه) و 375 تُن از معدن "آق‌دره" تکاب استخراج شده است.
فارس: معادن طلا به عنوان ظرفیت‌های قابل توجه این بخش هستند، آیا طرح‌های توسعه این معادن در دست اجرا است؟
عابدپور: طرح توسعه 40 هکتاری، سال گذشته در معدن طلای "زرشوران" تکاب عملیاتی شد و امسال معدن طلای "آق‌دره" طرح توسعه ندارد اما طرح توسعه زرشوران توسط سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی در حال پیگیری است، به طوری که طی سال‌های قبل عملیات معدنی و احداث واحد فرآوری طلا در مساحت 100 هکتار از معدن طلای "زرشوران" تکاب شروع شده بود که طرح توسعه 40 هکتاری سال گذشته نیز به این میزان افزوده شده است که بهینه‌سازی، سیستم‌های فرآوری کارخانه با تمرکز بر روی افزایش راندمان، انجام مهندسی معکوس و ساخت تمام قطعات و تجهیزات کارخانه، بررسی و امکان‌سنجی استحصال فلزات همراه (آنتیموان و تیتانیوم)، همکاری با مراکز آموزش عالی برای انجام پروژه‌های دانشجویی، امکان‌سنجی انجام مطالعات جداسازی و استحصال آرسنیک و برنامه ایجاد مرکز تحقیقات و مطالعات ‌طلای کشور از آن جمله است.
فارس: طرح ساخت کارخانه فرآوری و استحصال طلای "زرشوران" به کجا رسید؟
عابدپور: مرحله نخست طرح ساخت کارخانه فرآوری و استحصال طلای این معدن با سرمایه‌گذاری حدود 2 هزار میلیارد ریال و ظرفیت اسمی تولید سالانه سه تن طلا در آبان سال 1393 به بهره‌برداری رسید.ه است و مراحل بعدی آن در دست اقدام است.
فارس: با توجه به حوادث ناشی از کار در معادن، رعایت بهداشت کار در واحدهای معدنی از مهمترین موضوعات است، چه اقدامات پیشگیرانه‌ای در این زمینه انجام گرفته است؟
عابدپور: تمام معادن بالای 25 نفر کارگر ملزم هستند علاوه بر مسوول فنی، مسوول ایمنی و بهداشت نیز معرفی کنند.
علاوه بر این طی دوره‌های متناوب کارشناسان این سازمان و سازمان نظام مهندسی معدن استان نسبت به انجام بازدیدهای تصادفی و اجرای فرآیندهای ایمنی و بهداشتی اقدام می‌کنند تا از بروز مشکلات احتمالی پیشگیری شود.
انتهای پیام/
عضویت در کانال تلگرام خبربان

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/364599/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استوری عاشقانه فرشته حسینی برای نوید محمدزاده

تصویری دیده نشده از مبارزه فردین با تختی

شوخی بامزه الناز شاکردوست در اتاق گریم

قتل خانوادگی در بازرگان ماکو؛ قاتل به زندگی خود پایان داد

برگزاری 46 برنامه به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در آذربایجان شرقی

پیش‌بینی یخبندان در استان اردبیل؛ دمای روزانه هم زیر صفر می‌رود

وزارت بهداشت: در تهران به طور میانگین سالانه حدود 7 هزار مرگ به دلیل مواجهه با ذرات آلاینده رخ می‌دهد

431 فرصت شغلی جدید در تعاونی‌های استان اردبیل ایجاد شد

کلنگ زنی 6 پروژه گازرسانی به مناسبت دهه فجر در اردبیل

رزمایش اقتدار بسیجیان - اردبیل

خط کشی 3 هزار کیلومتر از محور‌های مواصلاتی استان اردبیل

جنگ‌طلب نیستیم اما مقابل مقابل هر تهدید و توطئه می‌ایستیم

تجهیز فرهنگسرای«شهدای چالدران» به زیرساخت‌های ارتباطی

رزمایش پیامبر اعظم(ع) 19، نشان از اقتدار و صلابت بسیجیان است

اصلی‌ترین پیام رزمایش بسیج مردمی، پذیرش شکست اسرائیل و پیروزی مقاومت مردم غزه بود

گرامیداشت 19 ژانویه روز آذری‌های مسلمان در اردبیل

هفتاد درصد سهمیه اشتغال استان اردبیل محقق شد

2 دفتر خدمات مسافرتی در اردبیل لغو مجوز شدند

لغو مجوز 2 دفتر خدمات مسافرتی در اردبیل

توقیف 14 خودروی متخلف و هنجارشکن در پارس‌آباد

استقرار هوای سرد از امشب در اردبیل/کمینه دما به زیر 13 درجه می‌رسد

پلمب 10 واحد صنفی در مشگین‌شهر

کاهش 13 درجه‌ای دمای هوا در اردبیل

جدیدترین تغییرات قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ طلای 18 عیار چند شد؟| جدول قیمت‌ها

کودک آزاری و مرگ دلخراش دختر 6 ساله در بوکان توسط سه نفر

معاون فرماندار ارومیه: با نانوایی‌های متخلف در شهرستان ارومیه برخورد جدی می‌شود

متن وصیت‌نامه‌ مهندس بازرگان/ حلالم کنید

وقوع یک قتل خانوادگی فجیع در ماکو/ قاتل خودکشی کرد

سرمربی ترک از پرسپولیس پیشنهاد رسمی دریافت کرد

ناترازی انرژی نتیجه ترک فعل‌های گذشته است

سرلشکر سلامی: انفجار پیجرها در لبنان شبیه استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی بود+ فیلم

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا امروز یکشنبه 30 دی

دانشگاه هنر اسلامی تبریز میزبان مسابقات دوچرخه ثابت سالنی

تغییر ساعات خدمات‌دهی متروی تبریز از روز دوشنبه یکم بهمن

جنجال در نشست خبری موسیمانه/موسیمانه نشست خبری را ترک کرد/ چرا موسیمانه نشست خبری را ترک کرد؟

موسیمانه: هواداران بیایند و از استقلال حمایت کنند/ ترک نشست خبری با عصبانیت!

بازگشت مربیان ترک به باشگاه پرسپولیس؛ این بار چه کسی؟

آیین اختتامیه جشنواره استانی شعر دفاع مقدس و مقاومت

باید نگاه به مرزها عوض شود

نشست هم اندیشی نمایندگان ولی فقیه در منطقه شمالغرب کشور

مسمومیت 5 نفر با گاز مونوکسید کربن در پلدشت

خبر فوری از تعطیلی مدارس تبریز فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس آذربایجان شرقی دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

خبر فوری از تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا دوشنبه 1 بهمن 1403 | کدام مدارس ارومیه دوشنبه اول بهمن 1403 تعطیل شد؟

سرانه پایین فضای آموزشی در آذربایجان غربی

نائب قهرمانی بانوان آذربایجان شرقی در مسابقات کشوری تک لیفت، مولتی پرس و تک دمبل

گمرک گیت خروجی منطقه آزاد ماکو تا دهه فجر به بهره برداری می رسد

سرپرست فرمانداری بستان‌آباد منصوب شد

دستگیری 2 جوان هنجارشکن در مسیر چایکنار تبریز

پیگیری برای تامین هزینه ساخت زائرسرای آذربایجان شرقی در مرز مهران

تشخیص زودهنگام این بیماری کشنده در سینه با هوش مصنوعی