پیام آذری

آخرين مطالب

روایت تُونل امیدآفرین/ آخرین گام‌ها برای تکمیل بزرگترین طرح احیای دریاچه ارومیه مقالات

روایت تُونل امیدآفرین/ آخرین گام‌ها برای تکمیل بزرگترین طرح احیای دریاچه ارومیه
  بزرگنمايي:

پیام آذری- نخستین بارقه‌های نوشتن این گزارش وقتی برایم روشن شد که صدای زنگ تلفن همراهم شامگاه جمعه زنگ خورد و خبر از حضور فردایم در تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه داد؛ ابتدا فکر می‌کردم که بازدیدهایی از نوع چندین بازدید گذشته است که فقط به کارگاه می‌رویم و با دیدن ماکت و نقشه تونل و نهایتا یک فیلم کوتاه از داخل تونل، با ابعاد کار آشنا می‌شویم و بعد آمارها را در قالب خبر بازگو می‌کنیم.

صبح شنبه که از ارومیه به سمت نقده و بعد از آن پیرانشهر حرکت کردیم، مشخص شد که این بازدید با بازدیدهای گذشته متفاوت بوده و قرار است در جریان ریز اقدامات و وضعیت تونل قرار بگیریم.

در راه که از ارومیه به سمت نقده می‌رفتیم، در سمت چپ ماشین، دریاچه ارومیه پدیدار بود؛ دریاچه که البته نه شوره زار؛ شاید امسال بیش از 10 بار از این مسیر عبور کرده‌ام، ولی هر بار یک چیز با دیدن نمک زارهای دریاچه ارومیه به ذهنم می‌رسید و آن هم خاطراتی بود که چندی پیش یکی از روستاییان منطقه تعریف می‌کرد.

او می‌گفت که «در سال‌های نه چندان دور، وقتی در گرمای تابستان از کار مداوم کشاورزی خسته می‌شدیم؛ از این سوی جاده به آن سمت می‌رفتیم و تنی به آب می زدیم؛ و چه آبی بود و چه دریایی؛ کل خستگی از تنمان در می‌رفت و کیف عالم را می‌بردیم.»

اما امروز همچنان مشکل کم آبی گریبان دریاچه ارومیه را فشار می‌دهد و تنها کمی از آب این نگین آبی آذربایجان باقی مانده که هم امیدواری‌ها را برای احیای دوباره زنده نگه می‌دارد و هم ناامیدی از اینکه آن پهنه آبی کجاست و چه شد؟

به راه ادامه می‌دهیم و به نزدیکی‌های تونلی می‌رسیم که قرار است آب را از سد کانی سیب به دریاچه برساند؛ این تونل که 36 کیلومتر طول دارد، خود به تنهایی این کار را انجام نمی‌دهد؛ در بالادست آن، سدی احداث شده که آب را در خود نگه می‌دارد و آب از آن سد به سدی دیگر می‌رسد؛ سپس آب آن سد به تونل وارد خواهد شد و بعد از تونل هم که غولی برای خودش است، کانالی آب را به رودخانه‌ای عظیم می‌رساند که آن رودخانه به پیکر دریاچه ارومیه خواهد رسید.

آن طور که مهندسان تا پیش از رسیدن دبیر کارگروه ملی احیای دریاچه ارومیه به خبرنگاران گفتند؛ کار احداث تونل به اتمام رسیده و فقط کمی از آن باقی مانده که آن هم با کار شبانه روزی مهندسان و کارگران روز به روز پیشرفت بیشتری پیدا می‌کند.

راستش را بخواهید باور نکردم که این کار سخت به صورت مستمر و بدون وقفه انجام می‌شود؛ تا اینکه معتمدیان، استاندار آذربایجان غربی که به تازگی دبیر کارگروه ملی احیای دریاچه ارومیه هم شده، آمد و بلافاصله برای بازدید از تونل روانه این غول عظیم الجثه شدیم.

البته مقدماتی هم برای حضور در تونل بود؛ باید قبل از رفتن چکمه، بالاپوش و کلاه ایمنی را می پوشیدی؛ اولش می‌گفتم که با کفش خودم راحت تر هستم ولی همان مهندسان گفتند که چکمه بپوش لازمت می‌شود که همین طور هم شد.

با ماشین، یک سرازیری چند دقیقه‌ای برای رسیدن به یک محلی از تونل که واگن مانندی داشتیم و از آنجا راهی کارگاه اصلی ساخت تونل شدیم؛ چند دقیقه‌ای هم به همراه چند مسوول و مجری طرح و چند مهندس در این واگن قطار داخل تونل رفتیم تا جایی که دیگر باید به صورت پیاده طی مسیر می‌کردیم.

از واگن که پیاده شدیم، همان چکمه‌ها به کار آمد زیرا تا چشم کار می‌کرد، زیر پایت حداقل 10 تا 20 سانتی آب بود و باید در درون آب راه می‌رفتی؛ البته کارگران در مسیر ابتکاری به خرج داده بودند و میلگردها را از وسط ریل‌های قطار درون تونل روی هم گذاشته بودند که این کار، تا حدودی مشکل راه رفتن را رفع می‌کرد؛ رفتیم و رفتیم تا رسیدیم به محلی که عملیات عمرانی در آن صورت می‌گرفت.

همه این بازدید، در آن محل خلاصه می‌شد؛ ده‌ها کارگر برای ساخت این تونل و رفع مشکل در منطقه آبرفتی تونل، کار می‌کردند و مهندس‌ها هم نظارت لازم را انجام می‌دادند.

نوبت به مصاحبه با دبیر کارگروه ملی احیای دریاچه ارومیه رسید؛ مصاحبه‌ای که می‌توانست آمار و ارقام را به مشاهداتم اضافه کند و بتواند خوراکی برای اطلاع رسانی دقیق تر از وضعیت این غول عظیم الجثه عمرانی باشد.

فقط 4 درصد از کار اجرایی تونل باقی مانده است

استاندار آذربایجان غربی و دبیر کارگروه ملی احیای دریاچه ارومیه که از نزدیک همه مراحل را دیده بود؛ مصاحبه کرد و آمار و ارقام لازم را ارائه داد.

محمدصادق معتمدیان خبرهای خوبی در این مصاحبه داشت که می‌توانست موجب دلگرمی ما باشد؛ او گفت که پیشرفت فیزیکی تونل انتقال آب به دریاچه ارومیه 96 درصد بوده و فقط چهار درصد از این کار باقی مانده و همچنین پیشرفت کلی پروژه انتقال آب از سد کانی سیب به سمت دریاچه ارومیه به حدود 90 درصد رسیده است.

 

 

او اضافه کرد که بعد از سفر رییس جمهور به آذربایجان غربی در اواخر اردیبهشت امسال، یکی از دستورهای ویژه‌ای دکتر رئیسی، اتمام پروژه‌های حوضه احیای دریاچه ارومیه بود که بعد از دستور رییس جمهور، بلافاصله کار اجرایی شد و در حال حاضر، لاینینگ حدود 750 متر از تونل در بخش آبرفتی در حال انجام است.

آنطور که معتمدیان گفت، همه 750 متر از طرف کف بتن ریزی شده و بتن ریزی 200 متر از سقف هم اجرایی و به اتمام رسیده است.

استاندار آذربایجان غربی از تامین خوب منابع مالی برای اجرای این پروژه هم خبر داد و تاکید کرد که امیدوار هستیم تا پیش از پایان سال، این پروژه مهم و استراتژیک در منطقه به بهره‌برداری برسد.

 

سرعت ترمیم شکستگی های داخل تونل خوب است

بعد از استاندار آذربایجان غربی، نماینده مجری طرح هم برای مصاحبه با ما آماده بود؛ علی اصغری که نماینده قرارگاه خاتم در این پروژه عظیم بود هم آمارهای خوبی درباره پروژه داد.

به گفته علی اصغری، سرعت ترمیم برخی شکستگی‌های داخل این تونل خوب بوده و 2 اکیپ به صورت شبانه روزی در این خصوص مشغول فعالیت هستند.

او اضافه کرد که اجزای مختلف این طرح تکمیل شده و تنها گلوگاهی که مانع از آب اندازی و انتقال آب به دریاچه ارومیه بود، دچار شکستگی‌هایی بوده که داخل تونل حادث شد.

البته نماینده مجری طرح این را هم گفت که این شکستگی‌ها طبیعی بوده و به دلیل مسایل زمین شناسی و بافت مشکل دار زمین اتفاق افتاده و اظهار کرد که در بخش 750 متر که مشکلاتی ایجاد شده بود، کل مسیر از سمت کف به اتمام رسیده و 200 متر هم سقف و دیواره‌ها تکمیل شده است.

به گفته علی اصغری، با تکمیل این تونل آمادگی وجود دارد که 300 میلیون مترمکعب آب در سال به سمت دریاچه ارومیه انتقال پیدا کند.

بعد از این مصاحبه و اتمام این سفر کاری، به سمت ارومیه که می‌آمدیم به این فکر می‌کردم که انشالله روزی شاهد پهنه آبی در دریاچه زیبای ارومیه خواهیم بود که البته همه باید برای رسیدن به آن کمک کنیم؛ ناگفته نماند که در کنار این کارهایی که برای رسیدن آب به دریاچه شده، مصرف هم باید کنترل شود چرا که در صورت وجود مصرف زیاد، هر چقدر آب هم به حوضه دریاچه ارومیه وارد شود، به مصرف می‌رسد و آبی برای دریاچه باقی نخواهد ماند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/505597/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سانحه رانندگی در روگذر بهار تبریز یک کشته بر جای گذاشت

خیز آب این سد به سوی دریاچه ارومیه؛ 34 متر مکعب در ثانیه + جزئیات

ابعاد مختلف حادثه سرویس مدرسه ارومیه بررسی شود

امروز نیز معنای هنر و هنرمند در نزد مردم جامعه با فضل و کمالاتی همراه است

نشست «منظومه هویت ملی حضرت آیت الله خامنه ای» برگزار شد

با اعلام تراکتور:بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز

محل بازی آخر تراکتور مشخص شد؛ برنامه جدید برای جشن قهرمانی

آفریقا در میانه رقابت جهانی بر سر معادن استراتژیک/ ایران در رقابت بزرگ: فرصت‌طلبی یا فرصت‌سوزی در بازار معدنی آفریقا؟

اهدای جام پنجشنبه در اهواز، جشن جمعه در تبریز

با اعلام تراکتور؛بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

محل جشن قهرمانی تراکتور اعلام شد + جزئیات

مهدی تاج در پاراگوئه به جای تبریز!

3200 کلاس درس در 4 سال آینده در اردبیل احداث می‌شود

چطور بهترین روش درمان واریس پا را انتخاب کنیم؟ بررسی کامل لیزر درمانی و اسکلروتراپی

با اعلام تراکتور؛بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز

حضور پررنگ هنرمندان افغانستان در جشنواره کوچه عشایر اردبیل + فیلم

پیام معاون هنری به دومین جایزه آموزش هنر سرو ایرانی

ادای احترام 1930 دانشجومعلم به مقام شهدا

اهدای 6 سری جهیزیه به نوعروسان نیازمند در بناب

انعقاد تفاهم‌نامه استراتژیک همکاری میان پتروشیمی تبریز و بوشهر؛ آغاز همکاری بلندمدت برای انتقال سالانه 300 هزار تن اتیلن

فصل برای جهانبخش تمام شد؛ کاپیتان تیم ملی در مسیر ترک هلند

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

آمار سرقت در استان آذربایجان شرقی کاهش یافت

جلوگیری از کشتار گاه غیر مجاز دام در اردبیل

زرآباد تا پایان سال در شاخصهای توسعه به میانگین مطلوب ملی می‌رسد

ساعات کاری ناوگان اتوبوسرانی ارومیه تغییر کرد

قیمت محصولات سایپا امروز یکشنبه 21 اردیبهشت 1404

گرانی یار مهربان!

آمادگی بانک سینا برای همکاری با فعالان اقتصادی ارس

ارائه خدمات درمانی رایگان در شهرک امیرکبیر مراغه

رییس سازمان داوطلبان کشور، پروژه‌های عمرانی هلال‌احمر آذربایجان‌غربی را افتتاح کرد

اتصال روستا‌های بالای 20 خانوار به شبکه ملی اطلاعات در برنامه هفتم

فعالیت 50 شرکت دانش بنیان و فناور در بخش کشاورزی آذربایجان شرقی

شریفی زارچی هشدار داد؛ افزایش کاربرد یک نام جعلی به‌جای خلیج فارس/ نمودار

گلستان میزبان هفته بزرگداشت شهدای خدمت

نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق برای شناخت ایثارگران هستیم

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

نظارت میدانی و قطع هوشمند برق ادارات پرمصرف تبریز

آغاز دوباره بارش‌های رگباری در آذربایجان شرقی

هوشمندسازی سیستم‌های آبیاری فضای سبز تبریز

در نشست خبری سمپوزیوم بازار گردشگری کشورهای عضو اکو چه گذشت/ آموزش نیاز همیشگی یک مقصد گردشگری

آتشکده هارپارک ابیانه مرمت شد

لحظه اصابت رعدوبرق به تیر برق در مشگین‌شهر

یک جایگزین آسان برای فستینگ متناوب معرفی شد

صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در اردبیل

ساختمان پایگاه امداد و نجات احمدآباد شاهین‌دژ افتتاح شد

بمباران شیمیایی سردشت فراموش نشده است؛ اما چه اقدامی برای جانبازان شده؟

برپایی نمایشگاه خوشنویسی در مراغه

رونمایی مدیرعامل از سردیس خود؛ اقدام بحث‌برانگیز درمراسم روز کارگر اهر – آفتاب نو | اخبار ورزشی