پیام آذری

آخرين مطالب

همراهی کشاورزان، شرط موفقیت اصلاح الگوی کشت مقالات

همراهی کشاورزان، شرط موفقیت اصلاح الگوی کشت
  بزرگنمايي:

پیام آذری- تعریف الگوی کشت برای مناطق مختلف پیشینه طولانی دارد و به تناسب استعداد و نیازهای هر منطقه در هر گوشه کشور محصولاتی کشت شده است تا جایی که برخی محصولات به نام آن منطقه شناخته شده و شهره عام و خاص است؛ مثل انار ساوه ، سیب زمینی پشندی مشهد ، پسته کرمان و سیب مراغه و کشاورزان هر منطقه هم به کشت این محصولات عادت کرده اند و از این رو شاید تغییر کشت چندان هم ساده نباشد .

هر چند در دولت های قبل هم بر رعایت الگوی کشت تاکید شده است، اما در نهایت وزارت جهادکشاورزی در دولت سیزدهم از سند راهبردی الگوی کشت کشور رونمایی کرد.

در سند راهبردی اصلاح الگوی کشت کشور که مهر ماه امسال رونمایی شد، استعدادها و شرایط آب و هوایی منطقه، اقتصاد آن محصول برای کشاورزان، میزان آب محصول و توجه به توسعه پایدار و تاثیرات کشت آن محصول بر محیط زیست مدنظر قرار گرفته است.

در قانون بودجه سال 1401 تسهیلات یارانه، یارانه نهاده‌ها و عوامل تولید، کمک‌های بلاعوض، امتیازات فنی و اعتباری، بیمه برای طرح الگوی کشت در نظر گرفته شده است و همچنین تخفیفات بیمه‌ای بر روی سبد محصولات راهبردی برنامه ‌ریزی شده است و کشاورزانی که محصولات راهبردی مورد تایید در الگوی کشت را تولید کنند شامل این تخفیفات می‌شوند.

همچنین در این طرح بخشودگی 50 درصدی آب‌بها در نظر گرفته شده و به ازای افزایش بهره‌وری نیز 50 درصد تخفیف شامل کشاورزان می‌شود.

از این رو به نظر می رسد مشوق های لازم برای این طرح در نظر گرفته شده است اما موفقیت در اجرای آن نیازمند همسو کردن کشاورزان با روش های ترویجی و شاید هم الزامات قانونی است.

 

کشاورز باید مطمئن شود تغییر کشت به نفع اوست

به گفته دبیر خانه کشاورز آذربایجان شرقی عرف و رویه در نگاه کشاورز روستایی قوی تر از قانون است و چنانچه مردمی سازی طرح مورد توجه قرار نگیرد در اجرا با مشکل مواجه خواهیم شد.

مصطفی قنبری با بیان اینکه این طرح باید با احتیاط و در نظر گرفتن همه جوانب اجرایی شود، معتقد است: کشاورز باید مطمئن شود که تغییر کشت به نفع اوست .

وی با اشاره به تاریخچه الگوی کشت در کشور گفت: در دوران ارباب رعیتی هم مباشران با ضوابط خاص برای هر منطقه الگوی کشت می دادند و در بخش هایی هم موفق بود .

وی با بیان اینکه در دوران اصلاحات ارضی و ملی کردن آب هم الگوی کشت جدیدی ارائه شد تا کشت و کار مطابق با شرایط زمان انجام شود، افزود: با راه اندازی واحدهای کشت و صنعت تحولی در تولید بخش کشاورزی ایجاد شد و در این بین شرکت های تعاونی روستایی هم سعی در هدایت تولید داشتند.

دبیر خانه کشاورز آذربایجان شرقی با بیان اینکه در آن دوران برنامه های الگوی کشت به دلیل ضعف نظارت چندان که باید موفق نشد، خاطرنشان کرد: پس از انقلاب با شکل گیری جهاد سازندگی و مراکز خدمات روستایی طرحی تحت عنوان محصولات غالب کشت ارائه شد تا تولید محصولات مورد نیاز کشور تقویت شود.

وی با بیان اینکه اصلاح الگوی کشت زمانی موفق خواهد بود که کشاورز را در خصوص محدودیت های منابع آب و خاک به تفکر وادارد و قانع کند، نسبت به انحراف افکار عمومی در مورد این طرح هشدار داد و گفت: درک نادرست موجب هدر رفت منابع و عدم تحقق اهداف می شود .

قنبری با اشاره به پیشینه استان آذربایجان شرقی در خصوص تغییر الگوی کشت، گفت: به واسطه قرار گرفتن بخش زیادی از اراضی استان در حوضه دریاچه ارومیه و مواجه شدن با کم آبی ، اقداماتی انجام شده است منتهی این طرح در کنار حمایت دولت، پشتیبان خصوصی نیاز دارد .

وی اظهار کرد: اتاق بازرگانی می تواند با ایجاد و استقرار تشکل های اقتصادی در محل تولید، حامی و پشتیبان کشاورز در اصلاح الگوی کشت باشد.

وی با بیان اینکه تشکل های قوی باید در کنار کشاورز باشند، یکی از علل کاهش استقبال کشاورزان استان از بیمه محصولات کشاورزی را هم فقدان تشکلهای حمایتی و ضمانتی به منظور جبران تاخیر صندوق در پرداخت غرامت بیمه عنوان کرد.

هدف طرح اصلاح الگوی کشت افزایش بهره وری و درآمد کشاورزان است

رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی هم با بیان اینکه هدف طرح اصلاح الگوی کشت افزایش بهره وری و درآمد کشاورزان است، در عین حال اظهار کرد: تغییر کشت شاید در ابتدا برای کشاورز همراه با سود نباشد و از این رو دولت با پرداخت یارانه تولید درصدد حمایت از کشاورزان است.

احمد بایبوردی با اشاره به اینکه مرکز تحقیقات کشاورزی ناظر طرح اصلاح الگوی کشت و مشاور فنی طرح در استان است، گفت: در این طرح سعی می شود با درگیر کردن اقلیم و منابع تولید، سطح کشت برخی محصولات کاهش و برخی افزایش یابد.

وی با اشاره به اینکه کشت پسته به جای پیاز کاهش بیش از 60 درصدی مصرف آب را به همراه دارد، افزود: پیازکاران ایلخچی در آذرشهر به علت محدودیت منابع آبی به ناچار تولید خود را به شهرستان هریس انتقال داده اند .

بایبوردی اظهار کرد: تغییر الگوی کشت در کنار فرهنگ سازی نیازمند اهرم های قانونی و همراهی دستگاه قضایی است.

 

اجرای سند اصلاح الگوی کشت نیازمند مشارکت فراقوه ای است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی هم با بیان اینکه تدوین الگوی کشت در مقاطع مختلفی صورت گرفته، اما به دلیل نبود الزامات اجرایی مورد اجرا واقع نشده بود، خاطرنشان کرد: الزامات اجرایی این طرح، نیازمند همکاری و همراهی سایر دستگاه هاست؛ در واقع تدوین الگوی کشت در حیطه عملکرد وزارت جهادکشاورزی، اما اجرای آن فرا قوه ای است و تمامی قوا باید به عنوان وظیفه ای حاکمیتی در اجرای آن مشارکت کنند.

اکبر فتحی اظهار داشت: الگویی که برای اصلاح کشت در حال حاضر در استان ها اجرا می شود، الگویی است که بر اساس آن هر استان به تناسب ظرفیت خود و بر اساس نیاز خود استان و بدون توجه به الگوی توسعه پایدار و نیاز اقتصادی کشور تعریف شده است، اما در الگوی سراسری تدوین شده، تمامی این نکات در نظر گرفته شده است که با تامین بودجه این طرح که از محل تبصره 14 قانون بودجه قابل تامین می باشد و با پشتیبانی و همکاری دستگاه های مختلف اجرای این طرح از سال آینده عملی خواهد شد.

وی گفت: با توجه به اینکه این طرح توسط سازمان تحقیقات و آموزش ترویج وزارت جهادکشاورزی تدوین شده است، قطعا از تجربیات گذشته و ظرفیت استان های مختلف در حوزه های کاشت استفاده و اجرای آن در بخش زراعت آغاز شده است.

فتحی با اشاره به اینکه از قبل نیز در استانها الگوی کشتی متناسب با شرایط استان به کشاورزان ارائه شده بود که تنها با اهداف توسعه ای خود کشاورزان و با توجه به کمبود منابع آبی به مورد اجرا گذاشته می شد، گفت: محصولات کم آب بری مانند پسته، زعفران و کلزا به تدریج جایگزین محصولات پر آب بری مانند گوجه، خیار، سیب زمینی و هندوانه به ویژه در حوضه دریاچه ارومیه شده است.

وی اظهار داشت: در آذربایجان شرقی با توجه به محدودیت های به وجود آمده در منابع آب و خاک و با در نظر گرفتن اینکه از سه حوضه آبریز استان، 50 درصد تولیدات و سطح زیر کشت در حوضه دریاچه ارومیه واقع است، طبیعتا خود کشاورزان بیشتر از متولیان امر به اهمیت این منابع آگاهند، زیرا گذران زندگی شان به این منابع وابسته است.

رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی در خصوص الزامات اجرایی طرح برای کشاورزانی که از الگوی کشت تدوین شده تبعیت نکنند، گفت: در سند راهبردی تدوین شده طبیعتا الزامات قانونی در نظر گرفته شده است اما الزامات مدنظر دولت و وزارت جهادکشاورزی در جهت زیان کشاورزان نیست و بر اساس استعداد منطقه ای محصولی معرفی می شود که کاشت آن محصول برای کشاورزان صرفه اقتصادی داشته باشد.

وی افزود: به ویژه در ارتباط با محصولات استراتژیک مانند گندم و جو و دانه های روغنی تاکید بر تولید داخلی این محصولات است و اگر لازم باشد یارانه ای در سالهای نخست پیش بینی می شود تا کشاورزان همکاری لازم را در راستای اجرای این طرح به عمل آورند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/508525/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رنجش اهالی روستای پیله رود از قطع شدن خطوط تلفن بیش از 3سال

طلا گرمی چند شد؟ + قیمت سکه و طلا در بازار آزاد امروز دوشنبه 22 اردیبهشت 1404

طلا و سکه ریزشی شد؛ طلای 18 عیار گرمی چند؟ | جدول قیمت ها

دستگیری 15 مالخر در اهر

سینما و عکاسی، هنرهای بی بدلیلی هستند

عکس| جشن قهرمانی تراکتور بالای قله کوه سهند

افتتاح فاز اول کارخانه دشت میوه آذربایجان‌با حضور معاون اول رئیس جمهور

341 کلاس درس کانکسی در آذربایجان غربی تا شهریورماه جمع آوری می شود

دستورالعمل بیمه ویژه دام در شهرستان تبریز اجرا می شود

مراسم اهدای جام لیگ برتر در اهواز برگزار می‌شود

نرخ بیکاری در شهرستان مرند بالاست

اعلام هشدار زرد هواشناسی در استان اردبیل

اجرای 20 طرح مشارکتی در استان اردبیل

اختصاص 10 میلیارد ریال برای تقویت بنیه فرهنگی کانون های مساجدص اردبیل

«فانوسی که افسانه نبود» در نمایشگاه کتاب روشن شد

ترابی به دنبال بازگشت به پرسپولیس با تایید تراکتور

بازدید معاون اول رئیس جمهور از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

وضعیت جاده‌ های کشور آنلاین دوشنبه 22 اردیبهشت / وضعیت آب و هوای راه‌ ها در 24 ساعت آینده

بازدید معاون اول رئیس‌جمهور از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

انتصاب سرپرست صندوق اجتماعی استان آذربایجان غربی

هوای جنوب آذربایجان غربی از فردا غبارآلود می شود

تقدیر عارف از اقدامات قرارگاه خاتم سپاه در طرح انتقال آب ارس/ امیدوارم همانند اقدامات ارزشمند قرارگاه خاتم، در این طرح اقدامی ماندگار صورت گیرد

78 هزار هکتار از اراضی آذربایجان غربی به آبیاری نوین

هواشناسی ایران 1402/2/22؛هشدار افزایش آلودگی هوا در 17 استان

عارف: رفع تنش آبی کشور یکی از اولویت‌های مهم دولت چهاردهم است

ارائه 114 مقاله در کنفرانس ملی هیدروژئولوژی ایران در تبریز

دیدار مدیرکل آموزش با دانش‌آموزان، دانشجویان، معلمان و اساتید مدارس و دانشگاه‌های استان سیستان و بلوچستان

سینما و عکاسی هنرهای بی بدیلی هستند

افتتاح فاز اول کارخانه دشت میوه آذربایجان‌ با حضور عارف

مرگ یک دانش‌آموز ارومیه؛ ابراز احساسات مسئولان و دیگر هیچ!

مرگ یک دانش‌آموز در ارومیه؛ ابراز احساسات مسئولان و دیگر هیچ!

روستای تاریخی 8000 ساله «حسنلو» در مسیر ثبت جهانی

تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی در استان اردبیل به صفر رسیده است

اختصاص 10 میلیارد ریال برای تقویت بنیه فرهنگی کانون های مساجد اردبیل

جذب 700 خدمتگزار در مدارس اردبیل

پروژه گود حصارک در پی ترک فعل مدیران مربوط اتفاق افتاده است

عملیات پلیس برای دستگیری 14 نفر از اراذل و اوباش تبریز

نمایی از ادای احترام عارف به امام جمعه شهید و شهدای تبریز

کاهش گره ترافیکی مرکز شهر تبریز با افتتاح پارکینگ طبقاتی

ترابی در مسیر جدایی از تراکتور؛ ستاره سابق به پرسپولیس برمی‌گردد؟

مهدی ترابی در مسیر جدایی از تراکتور؛ بند قراردادی که دردسرساز می‌شود

ترابی در مسیر جدایی از تراکتور

چالش سخت گل‌نخورترین گلر لیگ در تیم میانه جدولی

بازدید عارف از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

دراین 17 استان گرد و خاک می شود/ هشدار به مسافران

هشتمین رویداد عصر امید در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز برگزار می‌شود

روند کاهش نسبی دما تا روز جمعه در آذربایجان شرقی آغاز می شود

سفر عضو هیأت‌مدیره بانک توسعه تعاون به آذربایجان شرقی؛ از تبریز تا ارس در مسیر توسعه

معاون اول رییس جمهور: مشکلات و مسائل آذربایجان شرقی بررسی و تصمیم گیری می‌شود

ادای احترام معاون اول‌رئیس جمهور به شهید آیت‌الله سید محمدعلی آل هاشم و شهدای 8 سال دفاع مقدس