پیام آذری

آخرين مطالب

حمام سنگی شهرستان کوثر؛ شاهکار معماری دست‌کند در دل غار مقالات

حمام سنگی شهرستان کوثر؛ شاهکار معماری دست‌کند در دل غار
  بزرگنمايي:

پیام آذری- شهرستان کوثر به مرکزیت شهر گیوی در 85 کیلومتری جنوب اردبیل قرار دارد و حمام سنگی و تاریخی آن با نام محلی "داش حامامی" به فاصله 300 متر از انتهای حوزه خدماتی شهرداری واقع شده است.

این بنا بی شک یکی از حمام‌های تاریخی ایران است و وقتی وارد آن می‌شوید، فضایی مستطیل شکل را می‌بینید که دور تا دور آن از سنگ تشکیل شده و برای اینکه هوای داخل حمام همیشه گرم و مناسب باشد، اتاق سنگی حمام مایل به داخل زمین کنده شده است.

آب حمام از سه چشمه از لابلای سنگ‌ها می‌جوشد و به داخل یک حوضچه می‌ریزد و قطرات آب از قسمت‌های مختلف سقف نیز چکه می‌کند و فضای استحمام از طریق کندن سنگ‌ها به وسعت 40 متر مربع فراهم شده و تمام فضا پوشیده از سنگ طبیعی است.

آب حمام درجه حرارت‌های متفاوت دارد و آب گرم آن که دمایی بیش از 20 درجه ندارد، همچون دوش استفاده می‌شود.

این آب درجه حرارت‌های متفاوت دارد و آب گرم آن که دمایی بیش از 20 درجه ندارد، همچون دوش استفاده می‌شود و افرادی که تجربه استحمام در این حمام سنگی و تاریخی را دارند، می‌گویند مرحله اول استحمام چندان خوشایند نیست اما به محض مرطوب شدن تمام بدن، به قدری دلچسب و آرام بخش می‌شود که انسان نمی‌خواهد از آن خارج شود.

استحمام در این حمام سنگی رایگان است و رسیدگی به بهداشت آن با همکاری اهالی محل صورت می‌گیرد و آب آن آنقدر پوست و مو را نرم و لطیف می‌کند که با هیچ فرآورده بهداشتی قابل مقایسه نیست و با وجود اینکه اهالی اغلب در منازل خود حمام دارند، این حمام را یادگار نیاکان خود می‌دانند و به یاد گذشته‌ها از آن استفاده می‌کنند.

گفته می‌شود آب حمام دارای املاح معدنی است و بسیاری از افراد با آب آن، چای و دم نوش درست می‌کنند که عطر و طعم مطلوبی دارد و برخی از اهالی نیز آب آن را برای دفع سنگ کلیه سودمند می‌دانند.

"داش حامامی" بنایی منحصر بفرد در مکانی با مناظر طبیعی زیبا و شگفت انگیز است و در ایام پرمسافر و تعطیلات نوروز به عنوان قطب‌ جذب گردشگر در شهرستان کوثر خودنمایی می‌کند.

طبق اعلام اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این شهرستان، در آذرماه 98 با صرف اعتبار استانی دیوار محوطه و کف‌ آن مرمت و پنجره آن تعویض شده است.

تاریخ معماری دست‌کند در ایران

رئیس گروه باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل می‌گوید: معماری دستکند در ایران به‌ویژه در منطقە آذربایجان از دیرباز یکی از شیوه‌های رایج معماری بوده است و طبق یافته‌های باستان‌شناختی، سنت معماری صخره‌ای از دورە امپراتوری اورارتو به صورت دخمه‌ها و گورها در دل صخره‌های طبیعی شناسایی شده و بسیاری از گور دخمه‌های موجود در غرب ایران به مادها نسبت داده شده اما با مطالعات اخیر در تاریخ‌گذاری گوردخمه‌ها، در این باره تجدید نظر اساسی شده است.

‌روح‌الله محمدی افزود: معماری دست‌کند در دوران قبل از اسلام، بیشتر در ارتباط با آیین‌های تدفین و در بافتی مذهبی بوده است؛ اما بعد از اسلام، این نوع معماری عام‌تر شده و در مواردی تمام بناهای یک روستا در دل صخره‌ها و با روش کنده‌کاری احداث گردیده است و نقاطی در آذربایجان شرقی و روستای کنزق استان اردبیل از جمله مناطق با معماری دست‌کند هستند که تمام بناها با روش کنده‌کاری در دل صخره‌ها و سنگ‌های طبیعی ساخته شده‌اند.

’داش حامامی‘ نیز در بافتی مشابه پدید آمده و از جمله بناهایی با معماری سنگ‌کند است و بر خلاف دیگر نمونه‌های دوره اسلامی که متعلق به یک مجموعه هستند، بنایی منحصربفرد است.

معماری و آبرسانی حمام سنگی

وی در خصوص معماری حمام سنگی گیوی گفت: کف ورودی حمام حدود 60 سانتیمتر پایین تر از کف حیاط است و با پایین رفتن از دو پله می‌توان به آنجا رسید و در سمت شرق، یک پنجره به ابعاد 70×50 سانتیمتر تعبیه شده است و مهم‌ترین بخش حمام در دامن کوه و به صورت غاری مستطیل شکل به اندازە 6/10×3/40 متر در دل یک صخره طبیعی کنده شده است.

این باستانشناس درباره سامانه آبرسانی حمام اظهار کرد: با وجود اینکه حمام، روی یک چشمه طبیعی کنده شده و از یک منبع مطمئن تأمین آب برخوردار است، طراحان حمام با استفاده از تنبوشه‌های سفالی (لوله های سفالی) از فاصلۀ تقریبی یک‌هزار و 500 متری شمال‌شرق حمام، آب چند چشمه دائمی به نام‌های دمیرچی دره سی، اورج قلی، اوروج خان و نیغیر بولاغی را به محدوده حمام منتقل کرده‌اند.

بنا بر اظهار نظر او، درازای هر تنبوشه کم و بیش حدود 37 سانتیمتر است و البته تمام آب منتقل شده از این چشمه‌ها جهت استحمام نبوده بلکه به مصارف شرب ساکنان محل نیز می‌رسیده است و به دلیل واقع شدن چشمه‌های یاد شده در ارتفاعات، تنبوشه‌ها با شیب مناسبی در داخل کانال‌های از قبل آماده شده کار گذاشته شده است.

جایگاه حمام در زندگی و باورهای مردم

رئیس گروه باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل تصریح کرد: ’داش حامامی‘ در زندگی و باورهای مردم بومی به عنوان قدیمی‌ترین حمام گیوی سفلی از اهمیت بسزایی برخوردار است و باورهای مردم در رابطه با تاثیرات آب حمام و برگزاری مراسم‌های خاص در آن، باعث شده این حمام به نمونه‌ای متمایز در بین بناهای عام المنفعه تبدیل شود.

اهالی محل معتقدند آب چشمە درون حمام ضد سنگ کلیه است و همچنین شخصی که در این حمام استحمام می‌کند، به سرعت گرسنه می‌شود.

محمدی می‌گوید: اهالی محل معتقدند آب چشمە درون حمام ضد سنگ کلیه است و همچنین شخصی که در این حمام استحمام می‌کند، به سرعت گرسنه می‌شود و آب ولرم حمام مناسب‌ترین آب جهت تهیۀ چای با کیفیت و خوش رنگ است و برای شستن موها با آب این حمام نیاز به مواد شوینده و بهداشتی از قبیل شامپو نیست.

وی ادامه داد: در ارتباط با مراسم و آیین‌های خاصی که در ’داش حامامی‘ رایج بوده می‌توان به مراسم ’شال اویماق‘ اشاره کرد که در این رسم کهن از نخ‌های تابیده شده از پشم گوسفند، پارچه‌های نازکی می‌بافتند و سپس این پارچه‌ها را در داخل حمام با آب خیس کرده و بدن را با آن مالش می‌دادند.

تاریخ احداث و ثبت ملی

این باستان‌شناس معتقد است که ’داش حامامی‘ با توجه به نوع ساخت، فضاهای ایجاد شده جهت استحمام، سامانە آبرسانی و احداث در محل چشمه، در تاریخ معماری ایران نمونە کم‌نظیری است و تاریخ احداث آن به یقین مشخص نیست اما بنا بر مستندات صفحه 93 کتاب ” نزهت‌القلوب، مسلم است که داش حامامی قبل از دورە صفوی احداث نشده است زیرا حمداله مستوفی جغرافی‌نویس قرن هشتم ه.ق و دوران ایلخانی، از گیوی بازدید و آثار و جاذبه‌های طبیعی آنجا را توصیف کرده و از قریه "کوئیدره" که همان گیوی سفلی است یاد کرده و از "ایستی‌سو" یعنی آبگرم و غار "بوزلوخ" یعنی غار سرد نام برده و توصیف کرده است اما از داش حامامی‘ نامی نبرده است و می‌توان نتیجه گرفت که حمام سنگی به احتمال قوی در دوران ایلخانی دایر نبوده و پس از این دوره ساخته شده است.

به گفته محمدی بر اساس بررسی‌های صورت‌گرفته توسط نگارندگان در شهر گیوی سفلی، به صورت تقریبی زمان احداث این حمام بنا بر احتمال در دورە صفوی بوده است و مطالعە تنبوشه‌های سفالی که در گیوی سفلی به دست آمده، نشان می‌دهد که سامانە آبرسانی کهن این قسمت از شهر دارای دو مرحله و همراه سفال‌های دورە صفوی کشف شده‌اند.

وی اظهار کرد: در سال 1390 ’داش حامامی‘ جهت ثبت در فهرست آثار ملی مورد مطالعه قرار گرفت و مطالعات اولیه جمع‌آوری و اثر مستندسازی شد و پس از طی مراحل اداری با شماره 30699 در تاریخ 1390/10/18 در فهرست آثار فرهنگی ملموس ملی به ثبت رسید و در سال 1386 سازمان امور آب استان اردبیل مطالعاتی در خصوص میزان آبدهی، عناصر تشکیل دهنده آب و طرح توسعە حمام به مجتمع آبدرمانی و در نهایت تبدیل آن به قطب گردشگری شهرستان کوثر به انجام رسانده است.

شاید این حمام برای استحمام در فصول سرد سال مناسب نباشد اما همانگونه که گفته شد، به عنوان یک قطب و مرکز گردشگری در جذب گردشگر بخصوص در ایام پرمسافر و تعطیلات نوروز و تابستان نقش بسزایی دارد و برنامه‌ریزی مناسب برای استفاده بهینه از آن، می‌تواند در رونق اقتصاد گردشگری شهر گیوی و شهرستان کوثر موثر باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/516121/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سانحه رانندگی در روگذر بهار تبریز یک کشته بر جای گذاشت

خیز آب این سد به سوی دریاچه ارومیه؛ 34 متر مکعب در ثانیه + جزئیات

ابعاد مختلف حادثه سرویس مدرسه ارومیه بررسی شود

امروز نیز معنای هنر و هنرمند در نزد مردم جامعه با فضل و کمالاتی همراه است

نشست «منظومه هویت ملی حضرت آیت الله خامنه ای» برگزار شد

با اعلام تراکتور:بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز

محل بازی آخر تراکتور مشخص شد؛ برنامه جدید برای جشن قهرمانی

آفریقا در میانه رقابت جهانی بر سر معادن استراتژیک/ ایران در رقابت بزرگ: فرصت‌طلبی یا فرصت‌سوزی در بازار معدنی آفریقا؟

اهدای جام پنجشنبه در اهواز، جشن جمعه در تبریز

با اعلام تراکتور؛بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

محل جشن قهرمانی تراکتور اعلام شد + جزئیات

مهدی تاج در پاراگوئه به جای تبریز!

3200 کلاس درس در 4 سال آینده در اردبیل احداث می‌شود

چطور بهترین روش درمان واریس پا را انتخاب کنیم؟ بررسی کامل لیزر درمانی و اسکلروتراپی

با اعلام تراکتور؛بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز

حضور پررنگ هنرمندان افغانستان در جشنواره کوچه عشایر اردبیل + فیلم

پیام معاون هنری به دومین جایزه آموزش هنر سرو ایرانی

ادای احترام 1930 دانشجومعلم به مقام شهدا

اهدای 6 سری جهیزیه به نوعروسان نیازمند در بناب

انعقاد تفاهم‌نامه استراتژیک همکاری میان پتروشیمی تبریز و بوشهر؛ آغاز همکاری بلندمدت برای انتقال سالانه 300 هزار تن اتیلن

فصل برای جهانبخش تمام شد؛ کاپیتان تیم ملی در مسیر ترک هلند

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

آمار سرقت در استان آذربایجان شرقی کاهش یافت

جلوگیری از کشتار گاه غیر مجاز دام در اردبیل

زرآباد تا پایان سال در شاخصهای توسعه به میانگین مطلوب ملی می‌رسد

ساعات کاری ناوگان اتوبوسرانی ارومیه تغییر کرد

قیمت محصولات سایپا امروز یکشنبه 21 اردیبهشت 1404

گرانی یار مهربان!

آمادگی بانک سینا برای همکاری با فعالان اقتصادی ارس

ارائه خدمات درمانی رایگان در شهرک امیرکبیر مراغه

رییس سازمان داوطلبان کشور، پروژه‌های عمرانی هلال‌احمر آذربایجان‌غربی را افتتاح کرد

اتصال روستا‌های بالای 20 خانوار به شبکه ملی اطلاعات در برنامه هفتم

فعالیت 50 شرکت دانش بنیان و فناور در بخش کشاورزی آذربایجان شرقی

شریفی زارچی هشدار داد؛ افزایش کاربرد یک نام جعلی به‌جای خلیج فارس/ نمودار

گلستان میزبان هفته بزرگداشت شهدای خدمت

نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق برای شناخت ایثارگران هستیم

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

نظارت میدانی و قطع هوشمند برق ادارات پرمصرف تبریز

آغاز دوباره بارش‌های رگباری در آذربایجان شرقی

هوشمندسازی سیستم‌های آبیاری فضای سبز تبریز

در نشست خبری سمپوزیوم بازار گردشگری کشورهای عضو اکو چه گذشت/ آموزش نیاز همیشگی یک مقصد گردشگری

آتشکده هارپارک ابیانه مرمت شد

لحظه اصابت رعدوبرق به تیر برق در مشگین‌شهر

یک جایگزین آسان برای فستینگ متناوب معرفی شد

صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در اردبیل

ساختمان پایگاه امداد و نجات احمدآباد شاهین‌دژ افتتاح شد

بمباران شیمیایی سردشت فراموش نشده است؛ اما چه اقدامی برای جانبازان شده؟

برپایی نمایشگاه خوشنویسی در مراغه

رونمایی مدیرعامل از سردیس خود؛ اقدام بحث‌برانگیز درمراسم روز کارگر اهر – آفتاب نو | اخبار ورزشی