پیام آذری

آخرين مطالب

پیشگامی مردم تبریز در مبارزات ضد استبدادی در طول تاریخ مقالات

پیشگامی مردم تبریز در مبارزات ضد استبدادی در طول تاریخ
  بزرگنمايي:

پیام آذری - مردم تبریز در طول تاریخ همواره پیشگام مبارزات ضد استعماری و ضد استبدادی بوده‌اند. پیشگامی مردم تبریز در مبارزه علیه قرارداد انحصاری توتون و تنباکو ، حرکت مردم تبریز در نهضت مشروطه به رهبری ستارخان و باقرخان، نقش شیخ محمد خیابانی در اعتراض به قرارداد استعماری 1919 و قیام مردم تبریز در چهلم شهدای قم، نشان از پیشگامی مردم تبریز در امر مبارزه دارد.
  پیشگامی مردم تبریز در قیام علیه قرارداد استعماری توتون و تنباکو ناصرالدین شاه قاجار بعد از سومین سفر خود به اروپا طی قراردادی، امتیاز انحصار خرید و فروش توتون و تنباکو در سراسر ایران را به مدت 50 سال به تالبوت واگذار کرد و در عوض صاحبان امتیاز متعهد شدند سالانه مبلغ 15 هزار لیره انگلیسی و یک چهارم سود کمپانی را پس از کم کردن همه مخارج، به دولت ایران بپردازند.
این قرار داد استعماری موجی از مخالفت‌ها را در میان مردم بوجود آورد. تبریز یکی از نخستین شهر‌هایی بود که به رهبری میرزا جواد آقا تبریزی علیه این قرارداد استعماری دست به قیام زد.
چنانکه مشخص است، بیشترین حساسیت مردم تبریز، به دلیل تسلط بیگانگان بر کشور از دریچه این قبیل قرارداد‌های استعماری بود. از این رو آن‌ها طی تلگرافی به ناصرالدین شاه یادآور شدند که از واگذاشتن منافع مسلمین به عیسویان که مخالف قرآن است خودداری کند، در غیر این‌صورت خودشان وارد عمل می‌شوند.
به گزارش منابع و اسناد تاریخی، خیزش مردم تبریز، برای حاکمان و درباریان بسیار نگران کننده بود به طوری که امیر نظام، حاکم تبریز از ترس، خانواده خود را نزد کنسول روس فرستاد.
علاوه بر این، مردم تبریز، با تجمع در مقابل عمارت ولیعهد، خواستار رعایت احکام دینی شدند. این حرکت مردم تبریز دولت را به شدت نگران کرد و شاه که کنترل امور از دستش خارج شده بود، حاکم تبریز را عزل کرد. اما این کار شاه هم نتوانست سدی در مقابل قیام مردم باشد.
دولت که در برابر اعتراضات مردم تبریز خود را باخته بود ناچار دست به دامان سفارت روس شده و از سفیر روس درخواست کرد با مداخله در اوضاع تبریز اعتراضات مردم را سرکوب کند. شرکت انگلیسی نیز، طی امتیازی به مردم تبریز اعلام کرد به جای استفاده از کارکنان انگلیسی از کارکنان ایرانی در آذربایجان استفاده می‌کند؛ اما هیچ کدام از این‌ها خشم مردم را فروننشاند. به مردم قول داده شد که عملیات شرکت انحصار دخانیات در آذربایجان شروع نخواهد شد؛ باز مردم قانع نشدند و مبارزه را ادامه دادند. قیام مردم تبریز چنان گسترش یافت که به زودی دولت متوجه شد این قیام جنبه عمومی پیدا کرده است. بدین ترتیب انتشار اخبار مقاومت مردم تبریز در برابر این قرارداد استعماری، دامنه گسترش اعتراضات را به شهر‌های مختلف ایران نیز کشاند.
سرانجام شاه و امین‌السلطان از ترس شورش مردم و اعلام جهاد عمومی توسط علما، امتیاز این قرارداد را در در روز 24 اردیبهشت 1270 هجری شمسی لغو کرده و امین‌السلطان طی تلگرافی به ولایات، الغای قرارداد تنباکو را اعلام کرد.
پیشگامی مردم تبریز در مواجه با استبداد محمدعلی شاه محمدعلی شاه که از زمان مرگ پدرش (مظفرالدین شاه) مایل به هیچگونه سازش و مماشات با رهبران نهضت مشروطه نبود، پس از 2 سال مقاومت در برابر مشروطه، سرانجام در خرداد 1287 با به توپ بستن مجلس برنامه خود را برای سرکوب مشروطه‌خواهان به اجرا درآورد. این اقدام محمدعلی شاه و سرکوب مشروطه‌خواهان موجی از اعتراضات را در کشور بوجود آورد.
تبریز یکی از نخستین شهر‌هایی بود که با رهبری ستارخان علیه استبداد محمد علی‌شاه به پا خاست.
قیام ستارخان و باقرخان و مقاومت آن‌ها در برابر استبداد نه فقط در سرتاسر ایران جنب و جوش تازه‌ای برای حفظ اساس مشروطیت ایران بوجود آورد. بلکه انعکاس این اخبار به خارج از مرز‌های کشور، باعث شد که بعضی از خوانین و رجال ایرانی مقیم خارج نیز علیه استبداد محمدعلی‌شاه وارد عمل شوند تا قیام علیه استمعار ابعاد گسترده‌تری به خود گیرد.
بعد از مدتی به دلیل بالاگرفتن قیام مردم تبریز به رهبری ستارخان و گسترش آن به سایر نقاط کشور، محمدعلی شاه به ناچار فرمان مشروطیت و اعلان انتخابات و افتتاح مجلس شورای ملی را در کلیه ایالات و ولایات ایران صادر کرد و سرانجام این قیام همگانی با برکناری محمدعلی‌شاه از سلطنت و تعیین فرزند دوازده‌ساله او احمدشاه به سلطنت پایان یافت.
مبارزات مردم تبریز با قرارداد 1919 پس از پایان جنگ جهانی دوم، انگلیسی‌ها برای تثبیت نفوذ خود در ایران، در مرداد 1298، قراردادی با نخست وزیر وقت ایران ـ وثوق الدوله ـ امضاء کردند.
به موجب قرارداد 1919، امتیاز راه‌آهن و راه‌های شوسه در سراسر کشور به انگلیس واگذار شد و ارتش و دستگاه مالیه ایران زیر نظر مستشاران سیاسی و اقتصادی بریتانیا قرار گرفت.
پس از امضای این قرارداد، انگلستان منتظر تصویب قرارداد از طرف مجلس ایران نشد و یک هیئت نظامی به ریاست ژنرال دیکسون و یک هیئت مالی به سرپرستک آرمیتاژ اسمیت برای تشکیل سازمان جدید ارتش و اداره امور مالیه اعزام کرد.
در این میان، مردم تبریز به رهبری شیخ محمد خیابانی که پس از تعطیلی مجلس دوم برای سازماندهی مجدد مبارزات سیاسی خود به تبریز برگشته بود، علیه این قرارداد دست به قیام زدند.
خیابانی قرارداد 1919 را ناقض حاکمیت ملی و استقلال ایران دانست و در تهران با وعظ، خطابه و نگارش مقاله به تشریح ابعاد خطرناک این پیمان پرداخت. او برای واداشتن وثوق‌الدوله به لغو معاهده، در بهار 1299شمسی به مبارزه مسلحانه روی آورد و در روز‌های میانی فروردین همان سال تمامی ادارات و مراکز دولتی تبریز را تصرف کرد. با گسترش این قیام به دیگر شهر‌های آذربایجان، این منطقه از حاکمیت دولت وثوق‌الدوله خارج شد.
انتشار اخبار قیام مردم تبریز به رهبری شیخ محمد خیابانی موج تازه‌ای از مخالفت‌های عمومی را در میان اقشار مختلف مردم بوجود آورد. به طوری که احمدشاه قاجار نیز تحت تأثیر مخالفت‌های گسترده مردم، حاضر نشد این قرارداد را تایید کند.
سرانجام در پی گسترش مخالفت‌های مردم، به ویژه تبریزی‌ها، وثوق‌الدوله در چهارم تیر 1299 استعفا داد و روز 8 اسفند 1299 سیدضیاءالدین طباطبایی رئیس‌الوزراء طی اعلامیه‌ای رسمی قرارداد 1919 را غیرقابل اجرا اعلام کرد.
قیام خونین 29 بهمن تبریز در سال 1356 در بهمن 56، روحانیون مبارز تبریز به رهبری آیت‌الله قاضی طباطبایی تصمیم گرفتند چهلم شهدای 19 دی قم را با عظمتی درخور شأن شهدا برگزار کنند. از چند روز قبل روحانیون انقلابی در مساجد خود منبر رفتند و با انتقاد از رژیم پهلوی، مردم را برای مراسم آماده کردند. چند روز قبل از 29 بهمن روحانیون بزرگ و مبارز تبریز آیت‌الله قاضی، سیدحسن انگجی، جعفر اشراقی، سیدیوسف هاشمی، عبدالحمید شربیانی، عبدالمجید واعظی، عبدالحسین غروی، کاظم دینوری و عبدالله سرابی اطلاعیه‌ای را با امضاء صادر کردند و از مردم خواستند تا از ساعت 10 تا 12 صبح 29 بهمن در مجلس ختمی که در مسجد حاجی میرزایوسف معروف به قزلّی در سر بازار اول خیابان فردوسی برگزار می‌شد شرکت کنند.
از صبح زود همان روز اقشار مختلف مردم از سرتاسر تبریز به سوی مسجد روانه شدند. هنوز ساعت 9 بود که نیروهای انتظامی به فرماندهی سرگرد حق‌شناس در جلوی مسجد تجمع کردند و از ورود مردم ممانعت می‌کردند.
سرگرد حق‌شناس دستور داد تا اطلاعیه علمای تبریز را از دیوار مسجد بکنند. او همچنین با کلمات ناپسندی به مسجد توهین کرده و باعث خشم مردم شد. این موضوع باعث ایجاد درگیری بین مردم و نیرو‌های امنیتی شد و در این میان یک جوان به شهادت رسید.
مردم جنازه را روی دست‌ها گرفتند و با شعار مرگ بر شاه و درود بر خمینی به طرف خیابان حرکت کردند. خبر درگیری به سرعت در شهر پیچید و در مدت کوتاهی تمام شهر به قیام برخاست. در این میان ارتش وارد شهر شد و با سرکوب مردم و اعلام حکومت نظامی، بر شهر مسلط شدند.
قیام 29 بهمن تبریز ابعاد گسترده‌ای داشت، حتی رژیم پهلوی هم نتوانست عمق وسعت را نادیده بگیرد. روزنامه اطلاعات زیر نظر ساواک اعلام کرد: در این تظاهرات شش کشته و 125 نفر مجروح شده‌اند. اما کیهان تعداد کشته‌شدگان را 12 نفر اعلام کرد.
قیام 29 بهمن تبریز برای رژیم شاه سخت تکان‌دهنده و وحشت‌انگیز بود. موقعیت استراتژیک تبریز، نقش تاریخی تبریزیان در قیام مشروطه و ابعاد وسیع قیام، رژیم را به تکاپو انداخت. هنوز تظاهرات در تبریز ادامه داشت که محمدرضا پهلوی هیئتی را مأمور رسیدگی به آن کرد و بعد از چند روز سپهبد اسکندر آزموده را از استانداری عزل و ارتشبد شفقت را به عنوان استاندار منصوب کرد.
تظاهرات تبریز و کشتار مردم بی‌دفاع آن شهر، بازتاب وسیعی در شهر‌های ایران داشت. سایر علما و روحانیون قم، تهران و مشهد با صدور اعلامیه‌هایی چهلم شهدای تبریز را عزای عمومی اعلام کردند. به همین مناسبت در شهر‌های تهران، اصفهان، آبادان، آباده، قزوین، کاشان، بابل، تبریز، جهرم و یزد تظاهرات ضد شاه صورت گرفت.
بدین ترتیب تبریز به عنوان پیشگام برپایی اربعین‌های شهدا، سنتی را در کشور به راه انداخت که تا آخرین روز حیات رژیم پهلوی ادامه داشت.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/532518/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستگیری 15 مالخر در اهر

سینما و عکاسی، هنرهای بی بدلیلی هستند

عکس| جشن قهرمانی تراکتور بالای قله کوه سهند

افتتاح فاز اول کارخانه دشت میوه آذربایجان‌با حضور معاون اول رئیس جمهور

341 کلاس درس کانکسی در آذربایجان غربی تا شهریورماه جمع آوری می شود

اعلام هشدار زرد هواشناسی در استان اردبیل

اجرای 20 طرح مشارکتی در استان اردبیل

اختصاص 10 میلیارد ریال برای تقویت بنیه فرهنگی کانون های مساجدص اردبیل

«فانوسی که افسانه نبود» در نمایشگاه کتاب روشن شد

ترابی به دنبال بازگشت به پرسپولیس با تایید تراکتور

بازدید معاون اول رئیس جمهور از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

وضعیت جاده‌ های کشور آنلاین دوشنبه 22 اردیبهشت / وضعیت آب و هوای راه‌ ها در 24 ساعت آینده

بازدید معاون اول رئیس‌جمهور از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

انتصاب سرپرست صندوق اجتماعی استان آذربایجان غربی

هوای جنوب آذربایجان غربی از فردا غبارآلود می شود

تقدیر عارف از اقدامات قرارگاه خاتم سپاه در طرح انتقال آب ارس/ امیدوارم همانند اقدامات ارزشمند قرارگاه خاتم، در این طرح اقدامی ماندگار صورت گیرد

78 هزار هکتار از اراضی آذربایجان غربی به آبیاری نوین

هواشناسی ایران 1402/2/22؛هشدار افزایش آلودگی هوا در 17 استان

عارف: رفع تنش آبی کشور یکی از اولویت‌های مهم دولت چهاردهم است

ارائه 114 مقاله در کنفرانس ملی هیدروژئولوژی ایران در تبریز

دیدار مدیرکل آموزش با دانش‌آموزان، دانشجویان، معلمان و اساتید مدارس و دانشگاه‌های استان سیستان و بلوچستان

سینما و عکاسی هنرهای بی بدیلی هستند

افتتاح فاز اول کارخانه دشت میوه آذربایجان‌ با حضور عارف

مرگ یک دانش‌آموز ارومیه؛ ابراز احساسات مسئولان و دیگر هیچ!

روستای تاریخی 8000 ساله «حسنلو» در مسیر ثبت جهانی

تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی در استان اردبیل به صفر رسیده است

اختصاص 10 میلیارد ریال برای تقویت بنیه فرهنگی کانون های مساجد اردبیل

جذب 700 خدمتگزار در مدارس اردبیل

پروژه گود حصارک در پی ترک فعل مدیران مربوط اتفاق افتاده است

عملیات پلیس برای دستگیری 14 نفر از اراذل و اوباش تبریز

نمایی از ادای احترام عارف به امام جمعه شهید و شهدای تبریز

کاهش گره ترافیکی مرکز شهر تبریز با افتتاح پارکینگ طبقاتی

ترابی در مسیر جدایی از تراکتور؛ ستاره سابق به پرسپولیس برمی‌گردد؟

مهدی ترابی در مسیر جدایی از تراکتور؛ بند قراردادی که دردسرساز می‌شود

ترابی در مسیر جدایی از تراکتور

چالش سخت گل‌نخورترین گلر لیگ در تیم میانه جدولی

بازدید عارف از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

دراین 17 استان گرد و خاک می شود/ هشدار به مسافران

هشتمین رویداد عصر امید در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز برگزار می‌شود

روند کاهش نسبی دما تا روز جمعه در آذربایجان شرقی آغاز می شود

سفر عضو هیأت‌مدیره بانک توسعه تعاون به آذربایجان شرقی؛ از تبریز تا ارس در مسیر توسعه

معاون اول رییس جمهور: مشکلات و مسائل آذربایجان شرقی بررسی و تصمیم گیری می‌شود

ادای احترام معاون اول‌رئیس جمهور به شهید آیت‌الله سید محمدعلی آل هاشم و شهدای 8 سال دفاع مقدس

نشست صمیمانه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با مدیران صندوق قرض‌الحسنه شاهد

سفر یک روزه مدیر کل بنیاد مازندران به شهرستان بهشهر

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

پیکر دانش آموز حادثه دیده وارد ارومیه شد + تصاویر

رفع تنش آبی کشور یکی از اولویت های مهم دولت چهاردهم است

بازدید یک‌روزه و آزادی 101 زندانی در آذربایجان‌غربی

تحول اقتصادی در اردبیل با آیت‌الله شهید سید ابراهیم رئیسی