پیام آذری

آخرين مطالب

فصل برداشت و ثروت‌های برباد رفته در شعله‌های آتش مقالات

فصل برداشت و ثروت‌های برباد رفته در شعله‌های آتش
  بزرگنمايي:

پیام آذری - یک تفکر و فرهنگ نادرست بین برخی از کشاورزان، آتش زدن کاه، کلش و علف‌های باقی مانده در مزارع پس از برداشت محصول را موجب تقویت خاک و حاصلخیزی آن می‌داند. بر اساس این باور علت آتش زدن کاه و کلش گندم و جو از نظر بسیاری از زارعان کنترل آفات و علف‌های هرز، تقویت زمین، پاک شدن سریع زمین از بقایای گیاه قبلی و آسان شدن عملیات شخم برای محصول بعدی است.
  تفکری که معلوم نیست چه پایه و اساسی دارد و از کجا نشات گرفته است، همه ساله علاوه بر آسیب‌های سنگین به محیط زیست، اتفاقا اثرات مخربی بر حاصلخیزی مزارع و اراضی کشاورزی وارد می‌کند.
هرچند به گفته غفور آقایی، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، طی سال‌های اخیر این روند تا حد زیادی در اراضی کشاورزی دشت اردبیل کاهش یافته است با این حال در اراضی دشت مغان همچنان برخی از کشاورزان کاه و کلش باقی مانده در مزارع را آتش می‌زنند.
آتش زدن کاه و کلش مزارع علاوه بر آلودگی هوا و مخاطرات زیست محیطی، در کاهش راندمان تولید در کشت‌های بعدی نیز تاثیرگذار است، بعلاوه اینکه دود ناشی از سوزندان کاه و کلش پس از برداشت محصولات کشاورزی هم موجب آلودگی هوا و مشکلات تنفسی شده و امکان سرایت حریق به زراعت مجاور و عرصه‌های جنگلی و مرتعی را افزایش می‌دهد.
در همین زمینه مدیرکل محیط زیست استان اردبیل اظهار کرد: آتش زدن کاه و کلش باقی مانده در مزارع علاوه بر اینکه باعث از بین رفتن میکروارگانیسم‌های زنده خاک، مواد غذایی، کاهش حاصلخیزی و عملکرد محصول می‌شود، افزایش درصد فرسایش خاک و آلودگی هوا و محیط زیست را نیز به دنبال دارد. علاوه بر این آتش زدن کاه و کلش منجر به افزایش گاز‌های گلخانه‌ای می‌شود.
حسن قاسم‌پور افزود: بر اساس ماده 20 قانون هوای پاک، سوزاندن بقایای گیاهی اراضی زراعی پس از برداشت محصول ممنوع بوده و متخلفان برابر جزای تعیین شده در قانون به پرداخت جرایم نقدی محکوم می‌شوند.
بر اساس ماده 20 قانون هوای پاک، سوزاندن بقایای گیاهی اراضی زراعی پس از برداشت محصول ممنوع بوده و متخلفین برابر جزای تعیین شده در قانون به پرداخت جرایم نقدی محکوم می‌شوند.
مدیرکل محیط زیست استان اردبیل به کشاورزان توصیه کرد جهت حفظ خاک، تولید محصولات بیشتر و حفظ محیط زیست، از سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی خود به‌ویژه در محدوده شهری و سکونتگاه‌ها خودداری کنند و در صورت مشاهده، موارد تخلف را با شماره ارتباطات مردمی 1540 و یا ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان‌ها در میان بگذارند.
یکی از پیامد‌های احتمالی و خطرناک آتش زدن کاه و کلش بویژه در مناطقی مانند دشت مغان که گرمای شدید حاکم است، احتمال سرایت آتش به مزارع و مراتع همجوار است. موضوعی که می‌تواند زمینه‌ساز شروع آتش‌سوزی‌های سریالی در اراضی کشاورزی بویژه در شهرستان‌های پارس‌آباد، بیله‌سوار و گرمی مغان باشد و همین امر لزوم تدبیر سریع برای مقابله با این تهدید در استان را ضروری کرده است.
این امر در سال جاری از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چرا که خشکسالی آسیب‌های عدیده‌ای به بخش کشاوررزی استان وارد کرده است و لازم است از همین مقدار باقی مانده با جدیت و حمیت بیشتری نگهداری شود.
زمین منشاء برکت است با دست خود آن را آتش نزنیم مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با توصیه به کشاورزان برای خودداری از آتش زدن خاک پس از برداشت محصول، خاک و بقایای گیاهی را منشاء برکت و سخاوت برای انسان‌ها دانست.
غفور آقایی افزود: آتش زدن زمین زراعی پس از برداشت محصول باعث بروز مشکلات زیادی برای خاک و محیط زیست می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به نازیبا شدن طبیعت و بروز مشکلات زیست محیطی، تخریب شدید مواد مغذی در سطح خاک، کاهش جذب عناصر غذایی توسط ریشه‌ها اشاره کرد.
به گفته این کارشناس بخش کشاورزی، کاهش ظرفیت نگهداری آب در خاک، کاهش راندمان مصرف آب، کاهش نفوذناپذیری خاک، کاهش فعالیت میکرارگانیسم‌های خاک، افزایش فرسایش خاک و بالا رفتن میزان مصرف کود‌های شیمیایی و عدم تامین علوفه و خوراک دام از دیگر پیامد‌ها و آثار مخرب آتش زدن کاه و کلش در مزارع است.
اثرات مخرب آتش زدن کاه و کلش در مزارع به همین‌ها ختم نمی‌شود؛ به گفته مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل تغییر شرایط فیزیکی و میکروبیولوژی خاک، افزایش روان‌آب و جاری شدن سیل، کاهش نفوذپذیری و ظرفیت ذخیره آب در خاک، افزایش تبخیر آب، پراکندگی سموم شیمیایی در هوا آلودگی هوا، از بین رفتن مواد آلی خاک نیتروژن گوگرد فسفر - پتاسیم، انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و تخریب لایه ازون از دیگر مضرات آتش زدن بقایای گیاهی در مزارع است.
آقایی با اشاره به اینکه اقتصاد استان مبتنی بر کشاورزی است و باید همه هم و غم ما استفاده بهینه و پایدار از منابع موجود باشد، تصریح کرد: واقعیت این است که ما چه در بحث خرد و اقتصاد خانوار و چه در سطح استانی و ملی درآمدمان از خاک است و امنیت غذایی ما وابستگی مطلقی به این بخش دارد بنابراین باید با رویکرد صیانتی از داشته‌های خود استفاده کنیم.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی در تشریح پیامد‌های مخرب آتش زدن کاه و کلش در مزارع بر سلامت شهروندان هم گفت: آتش زدن مزارع علاوه بر اثرات مخرب بر حاصلخیزی خاک و محیط زیست، برای سلامت اهالی منطقه هم تاثیرگذار است. به طوری که با افزایش ذرات ریز معلق و گاز‌های مضر آلودگی هوا و ایجاد بیماری‌های تنفسی به‌شدت افزایش می‌یابد.
بر اساس تحقیقات علمی، بقایای گیاهان یک منبع تجدیدپذیر طبیعی و سرشار از مواد مغذی بوده و در اصلاح خاک و بهبود تغذیه محصول تاثیر مثبتی دارد و با آتش زدن مزارع این عوامل مثبت در باروری خاک از بین می‌رود.
چه باید کرد؟ به نظر می‌رسد افزایش گشت‌های مردمی و انتظامی در منطقه از تهدید عمدی بودن این آتش‌سوزی‌ها بکاهد، در ضمن از اتفاق‌ها و آتش‌سوزی‌های تصادفی جلوگیری کرده و یا در همان ابتدا به مهار آتش‌سوزی کمک کند.
کارشناسان تاکید می‌کنند که در کنار اقدام‌های فیزیکی می‌بایست برنامه‌ها و اقدام فرهنگی نیز در این زمینه صورت بگیرد تا کشاورزان به‌تدریج از تفکر آتش زدن مزارع پس از برداشت خلاصی یابند. ارائه برنامه‌های آموزشی توسط رسانه‌ها در مورد راه‌های مقابله با آتش‌سوزی در مزارع، مراتع و جنگل‌ها و نیز هشدار به مسافران و گردشگران از دیگر ابزار‌های مقابله با تهدید آتش‌سوزی در مزارع است
در کنار این امر می‌بایست اقدامات لازم برای امدادرسانی سریع و به‌موقع هنگام بروز آتش‌سوزی از جمله ایجاد ایستگاه‌های موقت آتش‌نشانی در مناطق حادثه‌خیز و در نزدیکی مزارع کشاورزی، افزایش تجهیزات و خودرو‌های آتش‌نشانی نیز صورت بگیرد، ضمن اینکه مهم‌ترین عامل در جلوگیری از بروز اتفاق‌های ناگوار خود کشاورزان و روستاییان هستند که باید هوشیارتر باشند.
تسریع و سرعت بخشیدن به کار خرید محصول با اجاره انبار‌های مختلف و حمل گندم مازاد بر خرید استان به دیگر مناطق کشور از دیگر اقدام‌های عاجل در این زمینه می‌باشد، ضمن اینکه در بلند مدت نیز باید با احداث انبار‌های ذخیره محصولات زراعی به رفع ریشه‌ای این مشکل اقدام شود.
استان اردبیل با تولید سالانه بیش از چهار میلیون تن معادل چهار درصد از مجموع محصولات کشاورزی کشور نقش مهمی در امنیت امنیت غذایی کشور ایفا می‌کند. مساحت اراضی زراعی استان اردبیل 778 هزار هکتار است که 515 هزار هکتار آن به صورت دیم و 225 هزار هکتار آن نیز به صورت آبی کشت می‌شود و در 39 هزار هکتار از اراضی این استان نیز باغ احداث شده است.
 

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/580375/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جذب 700 خدمتگزار در مدارس اردبیل

پروژه گود حصارک در پی ترک فعل مدیران مربوط اتفاق افتاده است

عملیات پلیس برای دستگیری 14 نفر از اراذل و اوباش تبریز

نمایی از ادای احترام عارف به امام جمعه شهید و شهدای تبریز

کاهش گره ترافیکی مرکز شهر تبریز با افتتاح پارکینگ طبقاتی

ترابی در مسیر جدایی از تراکتور؛ ستاره سابق به پرسپولیس برمی‌گردد؟

مهدی ترابی در مسیر جدایی از تراکتور؛ بند قراردادی که دردسرساز می‌شود

ترابی در مسیر جدایی از تراکتور

چالش سخت گل‌نخورترین گلر لیگ در تیم میانه جدولی

بازدید عارف از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

دراین 17 استان گرد و خاک می شود/ هشدار به مسافران

هشتمین رویداد عصر امید در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز برگزار می‌شود

روند کاهش نسبی دما تا روز جمعه در آذربایجان شرقی آغاز می شود

سفر عضو هیأت‌مدیره بانک توسعه تعاون به آذربایجان شرقی؛ از تبریز تا ارس در مسیر توسعه

معاون اول رییس جمهور: مشکلات و مسائل آذربایجان شرقی بررسی و تصمیم گیری می‌شود

ادای احترام معاون اول‌رئیس جمهور به شهید آیت‌الله سید محمدعلی آل هاشم و شهدای 8 سال دفاع مقدس

نشست صمیمانه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با مدیران صندوق قرض‌الحسنه شاهد

سفر یک روزه مدیر کل بنیاد مازندران به شهرستان بهشهر

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

پیکر دانش آموز حادثه دیده وارد ارومیه شد + تصاویر

بازدید یک‌روزه و آزادی 101 زندانی در آذربایجان‌غربی

تحول اقتصادی در اردبیل با آیت‌الله شهید سید ابراهیم رئیسی

هشدار دادستان اردبیل به ساخت و سازهای غیرمجاز در جاده اردبیل-سرعین

کشف 10 هزار لیتر سوخت قاچاق در محور اردبیل - سرچم

توقیف محموله میلیاردی سوخت قاچاق در اردبیل

ثبت بیش از 215 میلی‌متر بارش در استان اردبیل

اقدام سریع پلیس فتا مانع از مال باختن یک شهروند شد

راه شهیدان همان راهی است که قرآن به آن دعوت می‌کند

10 هزار لیتر سوخت قاچاق در جاده اردبیل - سرچم کشف شد

طرح‌های احیای دریاچه ارومیه از محل آب رودخانه ارس و تصفیه پساب ها پیگیری می‌شود

برنج‌کاری برای گیلانی‌ها دیگر به‌صرفه نیست

آشنایی با مسیرهای پیاده‌روی پایتخت در فصل شکوفه ها | اینجا بهار خوش رنگ تر است

زمان قطعی برق تبریز امروز دوشنبه 22 اردیبهشت (خاموشی برق)

قرارداد جدید دانشگاه خواجه نصیر برای حمایت از پژوهشگران پسادکتری صنعتی

هفتاد و سومین جلسه جهاد تبیین در مسجد جامع حکم‌آبادتبریز برگزار می‌شود

عارف با خانواده شهید آل‌هاشم دیدار می‌کند

جلسه مدیر کل ورزش و جوانان و مدیر کل محیط زیست استان آذربایجان غربی

آزادسازی خرمشهر نماد وحدت ملی و الگویی برای عبور از بحران‌های امروز است

رایزنی شبانه روزی شدن تردد با ارمنستان،آذربایجان وترکمنستان

صدور هشدار نارنجی برای برخی از استان‌های شمال غربی

هواشناسی 1402/2/22؛ هشدار افزایش آلودگی هوا در 17 استان

پیگیری احیای دریاچه ارومیه از طریق انتقال آب رودخانه ارس

افتتاح طرح‌های امدادی و درمانی هلال‌احمر در آذربایجان‌غربی با حضور رئیس سازمان داوطلبان هلال‌احمر کشور

تصاویر/ بازدید دانشجویان رشته دندان‌پزشکی از موزه دفاع مقدس و مقاومت استان آذربایجان شرقی

تصاویر/ بازدید دانشجویان دندان‌پزشکی از موزه دفاع مقدس و مقاومت استان آذربایجان شرقی

آذربایجان شرقی از هر نظر استان پیشتاز و فعالی است

رایزنی شبانه روزی شدن تردد با ارمنستان، آذربایجان و ترکمنستان

هواشناسی به 12 استان کشور هشدار داد/ رگبار باران و رعدوبرق در پیش است/ آماده باشید

عارف: طرح‌های احیای دریاچه ارومیه از محل آب رودخانه ارس و تصفیه پساب‌ها پیگیری می‌شود

سفر دو روزه معاون اول رئیس جمهور به تبریز؛ پیگیری احیای دریاچه ارومیه