عبور از تنش آبی تبریز با صرفه جویی و طرحهای پایدارسازی
مقالات
بزرگنمايي:
پیام آذری - آب شهرستان تبریز از چهار منبع خط آبرسانی زرینه رود 55 درصد، خط آبرسانی نهند 13 درصد، چاه های دامنه سهند ( هروی، سعید آباد، قزلجه میدان) 31 درصد و قنات ها یک درصد تامین می شود، امسال با توجه به کاهش 12.5 درصدی بارندگی در آذربایجان شرقی به ویژه در شمال استان، ذخیره و پرشدگی سد نهند به عنوانی یکی از تامین کنندگان آب شرب این شهرستان به 3.
5 میلیون مترمکعب کاهش یافت و همین امر موجب افت فشار در مناطق شمالی تبریز شد.
پایدارسازی و یکسان کردن کیفیت آب شرب در تمام نقاط شهر به وسیله به طول تقریبی 56 کیلومتر، یکی از مواردی است که مورد توجه مسوولان ذیربط در این شهرستان بوده و اقداماتی نیز در این راستا از سوی آب منطقه ای آذربایجان شرقی و آب و فاضلاب در دست اقدام است که در صورت تکمیل این طرح، آب شرب کلانشهر تبریز در تمام نقاط این شهر با یک کیفیت و به طور مداوم در دسترس خواهد بود.
نیز یکی دیگر از راهکارهایی است که آب و فاضلاب در دست اجرا دارد و با اتمام این طرح، موضوع افت فشار در شمال شهر رفع می شود و تبریز بدون قطعی و افت فشار آب، تابستان امسال را پشت سر خواهد گذاشت.
البته همه این موارد در صورتی اتفاق می افتد که زیرا که به گفته مسوولان آب و فاضلاب استان، میانگین مصرف آب در تبریز و دیگر شهرستان های استان 90 لیتر بالاتر از کشور و حدود 250 لیتر در روز است که صرفه جویی 10 تا 15 درصدی می تواند آبفای شهرستان را در تامین و توزیع آب شرب سالم یاری کند.
موضوع مهم دیگری که نباید از قلم انداخت است که موجب هدر رفت آب در این شهر می شود به گفته مسوولان، حدود 27 درصد از آب شرب تبریز به دلیل فرسودگی شبکه آبرسانی، هدر می رود که البته این هدر رفت آب در همه جای کشور وجود دارد و با مدیریت صحیح و اصلاح و تعویض شبکه، می توان میزان هدر رفت آب شرب را کاهش داد.
مدیر عامل آب و فاضلاب آذربایجان شرقی با اشاره به کاهش بارش های استان در سال آبی جاری اظهار کرد: کاهش بارندگی موجب کم شدن ذخیره آب مخازن سدها و افت سطح آب های زیرزمینی و در نتیجه ایجاد مشکل در تامین آب مورد نیاز برای تصفیه می شود که در سد نهند به عنوان یکی از منابع تامین آب تبریز شاهد آن هستیم و ذخیره آب در این سد به 3.5 میلیون متر مکعب رسیده است و در صورت ادامه شرایط فعلی، این سد برای کمتر از یک ماه دیگر آب دارد.
با بیان اینکه افت فشار در برخی مناطق شهر تبریز به جهت افزایش مصرف آب در تابستان طبیعی است، اظهار کرد: محدودیت های مصرف به جهت کاهش آب سد نهند در تبریز اعمال نشده است.
وی به طرح های آبفای استان برای جبران کمبود آب احتمالی در تبریز اشاره کرد و گفت: جایگزین کردن منابع آبی جدید یکی از راه هایی است که می تواند کمبود و یا افت فشار آب در تبریز را در تابستان جبران کند و حفر 20 حلقه چاه جدید و ایجاد ایستگاه های پمپاژ در داخل شهر تبریز، در همین راستا در حال انجام است که تا دهم مرداد ماه جاری تکمیل و وارد مرحله بهره برداری می شود.
بیشتر بخوانید طرح تامین اضطراری آب شرب با تقویت آبرسانی شمال تبریز فشار آب شمال تبریز مردادماه جاری تقویت می شود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی با اشاره به تکمیل طرح تامین اضطراری آب شرب تبریز از طریق حفر چاه، از تقویت فشار آب شمال این شهر از مرداد ماه جاری خبرداد.
خانی اظهار کرد: در حال حاضر کمبودی در تامین آب شرب تبریز وجود ندارد و برنامهای جهت قطعی آب ناشی از کمبود نیز نداریم و قطعی هم که اتفاق افتاده ناشی از اتفاقات و حوادث مربوط به خط انتقال آب بوده است.
خانی افزود: میانگین مصرف سرانه هر فرد تبریزی در هر شبانه روز به میزان 240 لیتر بوده که 90 لیتر بیشتر از میانگین مصرف سرانه کشور به میزان 150 لیتر است در واقع به طور میانگین هر شهروند تبریزی 90 لیتر بیشتر از شهروندان بسیاری از شهرهای دیگر کشور آب مصرف میکند با این حال تولید و مصرف آب در تبریز در حال حاضر در حالت سر به سر است و اگر مردم در مصرف آب تنها 10 الی 15 درصد رعایت کنند، میتوانیم تابستان را به راحتی پشت سر بگذاریم.
وی در مورد راههای افزایش تولید آب در تبریز گفت: تنها راه و چاره افزایش تولید آب و آبرسانی درازمدت در تبریز، تکمیل طرح انتقال آب ارس به تبریز است و این طرح مشکل تامین آب در تبریز و شهرها و روستاهای مسیر این خط را حل خواهد کرد.
وی در تشریح آخرین وضعیت سد نهند به عنوان یکی از منابع تولید آب تبریز نیز اظهار کرد: امسال تنها 20 درصد ظرفیت سد نهند پر شده و زنگ خطری برای تامین آب شهر به وجود آورد اما وزارت نیرو در راستای بهبود وضعیت، طرحهای جایگزین ذخیره نهند را به صورت اضطراری آغاز کرده که تعدادی از پروژههای مربوطه به اتمام رسیده و تعدادی نیز در مرحله انتهایی است.
وی ادامه داد: از جمله پروژههای مربوط به این طرح، حفر و تجهیز 20 حلقه چاه به صورت اضطراری و ایجاد سه ایستگاه پمپاژ از داخل شهر به سمت شمال شهر برای حل مشکل فشار شمال شهر تبریز است که قبلا تحت پوشش سد نهند بود.
خانی گفت: تمامی ایستگاههای پمپاژ این طرح برای تامین فشار آب در شمال شهر تبریز حداکثر تا دهم مردادماه سالجاری به بهره برداری میرسد و مردم ساکن این منطقه میتوانند آب با فشار قوی را دریافت کنند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی اضافه کرد: برای این طرح یکهزار میلیارد ریال اعتبار به دستور وزیر نیرو تخصیص یافت و همین امر موجب تسریع در اجرای آن شد.
وی در مورد راههای افزایش تولید آب در تبریز گفت: تنها راه و چاره افزایش تولید آب و آبرسانی درازمدت در تبریز، تکمیل طرح انتقال آب ارس به تبریز است و این طرح مشکل تامین آب در تبریز و شهرها و روستاهای مسیر این خط را حل خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی در قالب یک میلیون و 810 هزار مشترک، 100 درصد جمعیت شهری در 73 شهر استان را تحت پوشش شبکه آشامیدنی و بهداشتی قرار داده است.
مصرف سالانه آب در آذربایجانشرقی 2.8 میلیارد مترمکعب است.
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/590526/