پیام آذری

آخرين مطالب

شوخی با اسطوره‌ها فرهنگي

شوخی با اسطوره‌ها
  بزرگنمايي:

پیام آذری - احمد اکبرپور با بیان این‌که می‌توانیم با اسطوره‌ها شوخی کنیم و یا هر کار دیگری و این کار باعث بهتر دیده شدن آن‌ها می‌شود، می‌گوید: در بازآفرینی اسطوره‌ها باید نگاه مدرنی داشته باشیم تا دوباره در دام آن‌ها نیفتیم.

این نویسنده درباره نوشتن از اسطوره‌ها و این‌که به نظر می‌رسد کمتر به اسطوره‌های ایرانی پرداخته شده است اظهار کرد: در جامعه برای معرفی اسطوره باید همه چیز هم‌داستان باشد، فقط نویسنده تنها نیست.
چیزهایی را که نویسنده می‌نویسد و کتاب می‌شود، پخشی‌ها باید آن را پخش کنند، ارشاد حمایت کند و یا تلویزیون از آن‌ها فیلم انیمیشن بسازد؛ اما در این‌جا رابطه‌ها فردی است.
آن‌چه قاعدتاً تلویزیون می‌سازد، چیزی نیست که نویسنده نوشته و یا چیزی نیست که در آن حالت ادبی داشته باشد؛ بلکه هر چیزی را می‌توانند با توجه به فضای فکری‌ای که دارند برای خود مصادره کنند. برای معرفی اسطوره همکاری همه‌جانبه نیاز است و اگر اسطوره معرفی نمی‌شود برای این است که این همکاری وجود ندارد.
او با تأکید بر این‌که رابطه سیستماتیک میان نویسنده‌ها و سایر سازمان‌ها و نهادها وجود ندارد: گفت به طور مثال آموزش و پرورش کتاب‌های برگزیده را خریداری نمی‌کند، کتاب‌ها آن‌طور که باید و شاید به دست همه مخاطبان نمی‌رسد، خرید کتاب برای کتابخانه‌ها طبق الگوهای ادبی نیست و در این شرایط اگر نویسنده ادبیات کودکی کتاب خوبی درباره اسطوره‌ها نوشته باشد گم‌وگور می‌شود.
اکبرپور موفقیت یک اثر ادبی را در گرو ارتباط سیستماتیک میان نهادهای مختلف خواند و افزود: اگر اثری از کشورهای دیگر در جامعه مطرح می‌شود برای این است که به عالم فیلم و سینما می‌آید، انیمیشن می‌شود و در دیگر چرخه‌ها مطرح می‌شود.
اگر بچه‌های امروز ما بتمن را بهتر می‌شناسند برای این است که چرخه‌شان معیوب نیست و چرخه ما معیوب است و ارتباط هنرمند با دیگر دستگاه‌ها قطع است. تعداد نویسندگانی که با سایر نهادها از جمله آموزش و پرورش ارتباط برقرار می‌کنند شاید پنج درصد هم نباشد.
نویسنده «کرم شلوارپوش»، «من یک ‌گوزن بودم» و «پدرام‌السلطنه و سلفی با قبله عالم» با اشاره به این‌که اسطوره‌ها را هم می‌شود بازنویسی کرد و هم بازآفرینی خاطرنشان کرد: بازآفرینی باید به گونه‌ای باشد که بازتولید اسطوره نداشته باشیم بلکه اسطوره را در فرایندهای جدید و امروزی دربیاورریم. اسطوره برای دوران پیشافلسفه بوده که بشر به صورت بدوی و ابتدایی به سوالات زندگی جواب می‌داده است.
او ادامه داد: به نظرم شاید دوران اسطوره گذشته باشد اما مهم است که چطور بازآفرینی شود و نگاه مدرنی به آن داشته باشیم تا دوباره به دام اسطوره‌ها نیفتیم. باید منتقد اسطوره‌ها باشیم و در عین حال اسطوره‌ها را معرفی کنیم.
احمد اکبرپور درباره نحوه پرداختن به اسطوره‌ها نیز گفت: من در طنزهایم با «هفت خان رستم» شوخی کردم؛ یک هفت‌ خان درست کردم و الزاما اسم رستم را نیاوردم اما قهرمان طنزی دارم که در خانی از ترس بسیار خرابکاری می‌کند در حدی که مجبور می‌شود شلوار خود را عوض کند و بعد وارد خان بعدی می‌شود.
می‌توانیم با اسطوره‌ها شوخی کنیم و یا هر کار دیگری و این کار باعث بهتر دیده شدن آن‌ها می‌شود. البته دیدگاهی وجود دارد و می‌گویند نمی‌شود با شاهنامه شوخی کرد. کسانی که این دیدگاه را دارند نمی‌دانند 50 سال بعد از حافظ ابو اسحاق احمد بن حلاج اطعمه با شعرهای حافظ و سعدی با غذا شوخی می‌کند.
سنت نقیضه از 600 سال پیش رایج بوده است. مثلا او حتی با شعرهای عرفانی ما هم شوخی کرده است. شیخ اطعمه با تضمین و بهره از شعر بزرگان و توصیف غذاها گونه تازه‌ای از طنز را وارد ادبیات کرد.
برای مثال در جواب این بیت خواجه حافظ شیراز: آنان که خاک را به نظر کیمیا کنند/ آیا بود که گوشه چشمی به ما کنند! می‌گوید: کیپا پزان، دمی که سر کله، وا کنند/ آیا بود که گوشه چشمی به ما کنند! منظورم این است که الزاما نباید اسطوره‌ها به شکل‌های عبوس برای کودکان و نوجوانان بازآفرینی شود و می‌تواند شکل‌های متنوعی داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/605668/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاثیر افسردگی پدران بر رفتار آینده فرزندان

تذکر و هشدار دادگستری آذربایجان غربی در خصوص قعطی نامنظم برق

مسابقات کاراته قهرمانی دختران جوان کشور در اردبیل برگزار شد

تامین زمین مورد نیاز برای 700 متقاضی طرح جوانی جمعیت در اردبیل

قطعی برق در اردبیل به 4 ساعت رسید

آتش‌بس میان اسلام‌آباد و دهلی‌نو؛ هند 32 فرودگاه خود را بازگشایی کرد

عاملان نزاع دسته جمعی در مشگین‌شهر به دام افتادند

15 وزنه‌بردار جوان و نوجوان به اردو فراخوانده شدند

اعلام لیست تیم ملی نوجوانان و جوانان وزنه‌برداری برای اردوی مهاباد

تراکتور در قله سهند جشن قهرمانی برگزار کرد

غرق در جام؛ توماس مولر و همه افتخاراتش در بایرن مونیخ / عکس

تکلیف اهدای جام قهرمانی تراکتور مشخص شد

جام قهرمانی در اهواز به تراکتور اهدا می‌شود

اهواز میزبان مراسم اهدای جام قهرمانی تراکتور

برگزاری مراسم اهدای جام قهرمانی تراکتور در اهواز

سازمان لیگ: جام قهرمانی تراکتور در اهواز اهدا می‌شود

مراسم اهدای جام قهرمانی لیگ برتر فوتبال در اهواز برگزار می‌شود

کافی نبودن فضای کتابخانه در عجب شیر

راه اندازی مجتمع کشت و صنعت در شهرستان مرند

زمان و مکان اهدای جام به تراکتور مشخص شد

تحویل پنل خورشیدی برق به عشایر میانه

آخرین اطلاعیه سازمان لیگ در مورد جشن تراکتور

رسمی؛ جشن قهرمانی تراکتور در اهواز برگزار می‌شود

مراسم اهدای جام قهرمانی تراکتور در اهواز برگزار می‌شود

مراسم اهدای جام قهرمانی تراکتور پنجشنبه 25 اردیبهشت ماه

افزایش 3 برابری ورودی گردشگران خارجی به آذربایجان‌شرقی هدف گذاری شده است

پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به 22 هزار متقاضی در آذربایجان‌غربی طی سه سال گذشته

برگزاری چهاردهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت/ 61 مقاله ارائه خواهد شد

حمایت از بخش خصوصی اولویت دولت چهاردهم است

رنجش اهالی روستای پیله رود از قطع شدن خطوط تلفن بیش از 3سال

طلا گرمی چند شد؟ + قیمت سکه و طلا در بازار آزاد امروز دوشنبه 22 اردیبهشت 1404

طلا و سکه ریزشی شد؛ طلای 18 عیار گرمی چند؟ | جدول قیمت ها

دستگیری 15 مالخر در اهر

سینما و عکاسی، هنرهای بی بدلیلی هستند

عکس| جشن قهرمانی تراکتور بالای قله کوه سهند

افتتاح فاز اول کارخانه دشت میوه آذربایجان‌با حضور معاون اول رئیس جمهور

341 کلاس درس کانکسی در آذربایجان غربی تا شهریورماه جمع آوری می شود

دستورالعمل بیمه ویژه دام در شهرستان تبریز اجرا می شود

مراسم اهدای جام لیگ برتر در اهواز برگزار می‌شود

نرخ بیکاری در شهرستان مرند بالاست

اعلام هشدار زرد هواشناسی در استان اردبیل

اجرای 20 طرح مشارکتی در استان اردبیل

اختصاص 10 میلیارد ریال برای تقویت بنیه فرهنگی کانون های مساجدص اردبیل

«فانوسی که افسانه نبود» در نمایشگاه کتاب روشن شد

ترابی به دنبال بازگشت به پرسپولیس با تایید تراکتور

بازدید معاون اول رئیس جمهور از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

وضعیت جاده‌ های کشور آنلاین دوشنبه 22 اردیبهشت / وضعیت آب و هوای راه‌ ها در 24 ساعت آینده

بازدید معاون اول رئیس‌جمهور از عملیات اجرایی طرح انتقال آب ارس به تبریز

انتصاب سرپرست صندوق اجتماعی استان آذربایجان غربی

هوای جنوب آذربایجان غربی از فردا غبارآلود می شود