پیام آذری

آخرين مطالب

داستان زندگی حافظ قرآن و شاعر جذامی؛ جذام آخر خط نیست مقالات

داستان زندگی حافظ قرآن و شاعر جذامی؛ جذام آخر خط نیست
  بزرگنمايي:

پیام آذری- هر چند سرنوشت زندگی و دست روزگار جذامیان باباباغی را از زندگی دنیوی و لذت در کنار هم بودن با مردم عادی محروم کرده است، اما این بی مهری روزگار هرگز آنها را از معنویت و رویا پردازی های عاشقانه و عارفانه دور نکرده است؛ چه بسا همین روحیات و اعتقادات دینی و مذهبی، آنها را همچنان سرپا نگه داشته و به رغم تعدد مشکلات هرگز در برابر سختی های ناشی از جذام سر خم نکرده اند.

" الیاس خدایی" یکی از 100 بیمار جذامی ساکن در مجتمع درمانی باباباغی تبریز است که هم شاعر و هم حافظ 25 سوره قرآن کریم است و با اینکه جذام بخشی از اعضای بدنش را فرا گرفته و با نقص عضو مواجه است، اما روحیه ای به مراتب زنده تر و پویاتر از بسیاری افراد سالم جامعه دارد.

او برخورداری از این روحیه را ناشی از معنویت و انس با قرآن و اهل بیت (ع) می داند و معتقد است: جذام هرگز در طول زندگی پر مشقت و سخت او، خللی در بارورتر کردن اعتقادات و تعمیق باورهای دینی اش نداشته است.

خدایی با 87 سال سن یکی از مسن ترین جذامیان ساکن در باباباغی است که روزگارش را با گردش در باغ، مسجد، قرآن خواندن و سرودن شعر، بازی و تفریح با نوه هایش سپری می کند و از اینکه خداوند چنین نعمت هایی را برایش ارزانی داشته، بسیار خرسند و راضی است.

خدایی با 87 سال سن یکی از مسن ترین جذامیان ساکن در باباباغی است که روزگارش را با گردش در باغ، مسجد، قرآن خواندن و سرودن شعر، بازی و تفریح با نوه هایش سپری می کند و از اینکه خداوند چنین نعمت هایی را برایش ارزانی داشته، بسیار خرسند و راضی است.

وی داستان زندگی خود را چنین توصیف می کند: در سال 1347 که حدود 32 سال سن داشتم متوجه بیماری جذام شدم، در یکی از روستاهای نزدیک تبریز ساکن بودیم که با اصرار اهالی روستا و خانواده به دلیل شیوع بیش از حد و مسری بودن جذام در آن دوره، به باباباغی آورده شدم.

خدایی ادامه می دهد: ابتدا از ناحیه صورت و سپس 2 دست و پاها جذام بدنم را درگیر کرد و در آن سال ها با تلاش و زحمات خستگی ناپذیر کادر درمان و به خصوص پزشک فقید دکتر «محمدحسین مبین» و تعدادی از پرستاران ایرانی و فرانسوی، بهبود نسبی حاصل شد، اما شاید برای ممانعت از صدمات دیر شده بود، چون تعدادی از انگشتان دست و پایم را از دست دادم.

وی که محروم از سواد خواندن و نوشتن است، درباره نحوه حفظ تعدادی از سوره های قرآن، می گوید: من از نعمت سواد بی بهره ام، چون در آن دوران سخت و محرومیت موجود در روستا و سپس باباباغی هرگز کسی به فکر مدرسه رفتن و سواد نبود، به خاطر اینکه جذام تمام زندگی ما را درگیر کرده بود، فرصتی برای آموختن نداشتیم.

خدایی اضافه می کند: عشق و علاقه موجب شد به تدریج و در گذر زمان با شنیدن آیات قرآنی از رادیو و سایر دوستان، نسبت به حفظ تعدادی از سوره ها اقدام کنم و با وجود کهولت سن هنوز هم به شدت دنبال حفظ بیشتر آیات قرآنی هستم.

وی نقش پیرمردان و پزشکان قبلی مجتمع باباباغی را در حفظ سروده های قرآنی موثر دانست و گفت: سال های جوانی عمرم با ممارست بیشتر از کمک این عده بهره مند شده و قرآن را فرا گرفتم که تعدادی از آنها فوت کرده اند و همیشه و همواره برای آمرزش روحشان دست به دعا هستم.

خدایی که مدیریت تنها مسجد مجتمع باباباغی را نیز بر عهده دارد، بیشتر اوقاتش را این محل می گذراند و وجود این محل مقدس را موجب تقویت روحیه و انس بیشتر اهالی با مسجد،منبر، دعا و نیایش تلقی می کند.

او می گوید: در حال حاضر تعدادی از نوه های جذامیان همراه پدر و مادرهایشان هر از گاهی به باباباغی می آیند و تعدادی هم در همین محل زندگی می کنند که در مسجد برای آنها قرآن یاد می دهم و از این کار خود بسیار خوشحالم.در حال حاضر تعدادی از نوه های جذامیان همراه پدر و مادرهایشان هر از گاهی به باباباغی می آیند و تعدادی هم در همین محل زندگی می کنند که در مسجد برای آنها قرآن یاد می دهم و از این کار خود بسیار خوشحالم.

وی که دارای سه فرزند سالم و پنج نوه است، از زندگی شخصی خود ابراز رضایت کرده و اضافه می کند: خدا را بسیار شاکرم که فرزندان سالم و نوه های عزیز و محترمی به من عطا کرده است و شب و روز به همین خاطر سجده شکر به جا می آورم.

این جذامی کهنسال که دستی در شعر و شاعری دارد، بیشتر مضامین دینی و مذهبی را دنبال کرده و در قالب های دو بیتی و رباعی و به خصوص در ادبیات ترکی آذربایجانی در قالب " بایاتی " می سراید.

خدایی می گوید: بیشتر بایاتی می سرایم و در کنار آن اشعار و دو بیتی های دیگر شاعران را با شنیدن حفظ کرده ام، چون سیر در عالم شعر و شاعری را دوست دارم و آنرا برای دوری از شرایط سخت جذام مفید و موثر می دانم.

وی از عروس خود که باهم در یکی از خانه های سازمانی مجتمع باباباغی زندگی می کند، ابراز رضایت کرده و با اشاره به زحمات بی حد و حصر عروس جوانش، اضافه می کند: او همواره مونس و همدم من بوده و مراقبت از من را بر عهده دارد که بسیار سپاسگذارش هستم.

خدایی با اشاره به اینکه نمی تواند بنویسد، می گوید: گاهی اوقات اشعاری که می سرایم توسط عروسم ضبط می شود تا پس از مرگم خاطره ای باشد و ....

جذامی حافظ قرآن و شاعربا تاکید بر نقش اصل معنویت در زندگی افراد سالم و بیمار، چنین می گوید: در 55 سالی که در باباباغی ساکن هستم، قرآن و معنویت به من آموخت که برخلاف تصور اولیه و سال های جوانی، اینجا آخر خط نیست.

 باباباغی» در زمان قاجاریه با توجه به اینکه تبریز در آن دوره ولیعهد نشین بود، تفرجگاه و شکارگاه ولیعهدهای آن زمان بود، تا اینکه در سال 1312 توسط وزارت بهداری وقت خریداری و بیماران جذامی را که تا آن تاریخ در «آرپا دره سی» واقع در جاده تبریز-اهر ساکن و وضع اسفباری داشتند، با ساخت تعداد 40 اتاق کاهگلی به باباباغی انتقال و در آنجا اسکان داده شـدند.

با گذشت زمان و با مطرح شدن وضع بیماران جذامی در جامعه و زیر فشار افکار عمومی حاکمیت وقت مجبور شد به وضع بیماران جذامی بیشتر رسیدگی کند، تا اینکه در سال 1342 سازمان حمایت از جذامیان تشکیل می شود و تولیت و مدیریت جذامیان را به عهده گرفته و امکاناتی برای جذامیان در نظر گرفته می شود و تعدادی ساختمان خدماتی و درمانی در باباباغی ساخته می شود.

بعد از انقلاب اسلامی و در اجرای سیاست های حمایتی از اقشار مستضعف امکانات رفاهی و درمانی و پشتیبانی در جهت رفاه حال و حمایت از ساکنان باباباغی گسترش می یابد و جیره غذایی مرتب و کامل، احداث ساختمان های رفاهی از جمله حمام 20 نمره ای زنانه و مردانه، تکمیل سالن اجتماعات، ساخت کتابخانه عمومی، اجرای طرح انتقال آب مشروب از شهر، انتقال گاز شهری، ساخت مرکز مخابرات، آسفالت جاده دسترسی، روشنائی محوطه، استخدام رسمی و به کارگیری 50 نفر از فرزندان سالم بیماران در همین مجموعه ایجاد شد.

این مرکز دارای 100 هکتار عرصه با زیربنای 30 هزار مترمربعی است و به 2 صورت آسایشگاهی و بستری اداره می گردد و دارای بخش های پاراکلینیکی بیمارستان شامل درمانگاه عمومی، داروخانه، رادیولوژی، آزمایشگاه، درمانگاه های زنان و زایمان، چشم پزشکی، دندانپزشکی، گوش و حلق و بینی و دندانپزشکی است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/619188/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امام جمعه بیله‌سوار: توافق آمریکا و یمن هیمنه پوشالی آمریکا را شکست

احداث 30 سیل‌بند و 25 مدرسه در اردبیل توسط بسیج سازندگی

سبک زندگی رضوی در جامعه جاری و ساری شود

نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ترکمنستان؛ گامی مؤثر در پیوند اقتصادی ایران و آسیای میانه

مردم بی‌اعتنایی را تحمل نمی‌کنند

امام جمعه تبریز: بدون روحانیت امکان پیشروی مکتب اهل بیت وجود ندارد/ امام جمعه قم: ذره‌ای از غنی سازی کوتاه نخواهیم آمد

دستگاه قضایی با ترک فعل حوزه جوانی جمعیت برخورد کند

هشدار نارنجی هواشناسی به این استان‌ها / طوفان در راه است!

تراکتور نماد غیرت آذربایجان است

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار افزایش یافت

واژگونی خودرو در محور پیرانشهر- نقده 4 مصدوم برجای گذاشت

ماجرای کلینیک ترک بدحجابی چه بود؟ | معاون پزشکیان: امروز دیگر کسی طرفدار گشت ارشاد نیست

بازیکنان تراکتور منش قهرمانی خود را به همگان ثابت کردند

انتقال بیمار سکته‌ی مغزی (cva) با بالگرد اورژانس هوایی به بیمارستان امام رضا

روز اسناد ملی و میراث مکتوب، یادآور اهمیت بی‌بدیل اسناد است

پاشینیان: بین ارمنستان و آذربایجان صلح برقرار خواهد شد

پیش‌بینی وزش باد و گرد و خاک در پنج روز آینده

صدور هشدار نارنجی در این استان‌ها

همایش کوه‌روی خانوادگی فرهنگیان در ائل باغی تبریز

اطلاع‌رسانی شفاف دولت فضای روانی بازار را آرام‌تر می‌کند

امام جمعه اردبیل: اظهارات ترامپ بر عنوان «خلیج فارس» صحه گذاشت

«غدیر» نماد وحدت و انسجام بین مسلمانان؛ لزوم ترویج سیره علوی

ساخت بیمارستان جدید تبریز گروگان بهانه تراشی!

مقام وزارت بهداشت: 19هزار و 750 بیمار مبتلا به تالاسمی در کشور داریم

هشدار رعد و برق و باد شدید برای برخی استان‌های کشور

ترویج سبک زندگی اسلامی سرفصل سیره رضوی است

آغاز ساعت کاری جدید ادارات آذربایجان غربی از 20 اردیبهشت‌ماه

واژگونی خودرو در محور پیرانشهر- نقده 4 مصدوم برجا گذاشت

روز اسناد ملی و میراث مکتوب یادآور اهمیت بی‌بدیل اسناد است

چهار همت برآورد اولیه خسارت به بخش کشاورزی آذربایجان‌ غربی

تأکید استاندار آذربایجان‌غربی بر نقش زیرساخت‌ها در افزایش جذابیت مسکن

پیام سرپرست فرمانداری باروق به مناسبت میلاد امام رضا علیه السلام

ااسراف؛ تله‌ای مالی زیر پای بچه‌ها

فرسودگی آسفالت در مسیر ارومیه به بندرعباس صدای رانندگان را درآورد

معلمان، سنگ بنای توسعه جامعه

هواشناسی امروز جمعه 19/ 2/ 1404:وزش باد و گرد و خاک در اکثر استانهای کشور از امروز

عدالت اجتماعی در سیره رضوی پاسخگوی نابرابری‌های امروز است

پیام استاندار آذربایجان‌غربی به مناسبت سالروز تشکیل بسیج سازندگی

تجلیل از اساتید دانشگاه آزاد اسلامی بوکان

بررسی آخرین وضعیت بازار دواب و مجتمع دام نالیشکینه بوکان

تجلیل از خیرین مدرسه ساز شهرستان بوکان

بهبود شرایط دریایی در استان هرمزگان؛ تنگه هرمز و دریای عمان آرام‌تر می‌شوند

قیمت سکه امروز 19 اردیبهشت 1404 / نیم سکه 46 میلیون تومان شد

کاردستی قشنگ تابستونی بسازیم

پزشکیان: خلیج‌ فارس، خلیج فارس خواهد ماند

انتقاد سخنگوی دولت اصلاحات از تغییر ساعات کاری ادارات

قهرمانان کاراته وان نونهالان کشور در اردبیل معرفی شدند

ژاوی: همسرم از فوتبال دیدنم شاکی است!

ریشه تاریخی و سیاسی جنگ هند و پاکستان/ تأثیر تنش اسلام‌آباد و دهلی‌نو بر امنیت بین‌الملل و منطقه

عکس/ چهره مهربان مادر مهدی بازرگان 60 سال پیش با چادر خال خالی