پیام آذری

آخرين مطالب

اختلاف جریانات چپ و راست ترکیه درباره فلسطین مقالات

اختلاف جریانات چپ و راست ترکیه درباره فلسطین
  بزرگنمايي:

پیام آذری - رویدادهای دوران جنگ 6 روزه بین کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی و کشته شدن 8 شهروند ترکیه به دست این رژیم در سال 1973 اهمیت سیاسی و تاریخی ویژه ای دارد. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، این روزها در ترکیه، بسیاری از منتقدین اردوغان، از مواضع دولت او در قابل جنایات رژیم صهیونیستی، انتقاد می کنند.
آنان بر این باورند که اردوغان، به شکلی زیرکانه، موضوع ضدیت با اسراییل را به مخالفت با نتانیاهو تقلیل داده است و حاضر نیست در مورد خود رژیم چیزی بگوید.
در عین حال، اردوغان اهمیت بالایی به منافع اقتصادی داده و حاضر نیست صادرات کالا از ترکیه به سرزمین های اشغالی را متوقف کند.
در مورد دلایل موضع کجدار و مریز اردوغان در قبال اسراییل، نکات فراوانی در محافل رسانه ای و سیاسی ترکیه مطرح شده است. اما برخی از روزنامه نگاران این کشور، سراغ پس زمینه های تاریخی رفته اند و به موارد جالب توجهی اشاره می کنند که نشان می دهد در گذشته نیز، چند و چون موضع گیری در قابل جنایات اسراییل، یکی از اصلی ترین نقاط جدل و تنش بین جناح های سیاسی چپ و راست ترکیه بوده و در برخی مقاطع تاریخی، حمایت از مبارزین فلسطینی، عملاً به آرمان چپ ها و سوسیالیست های ترکیه تبدیل شده است!
ییلدرای اوغور از تحلیلگران مشهور ترکیه، به ذکر وقایع مربوط به جنگ 6 روزه در سال 1967 میلادی پرداخته و به این اشاره می کند که کشته شدن 8 شهروند ترکیه به دست این رژیم در آن دوران، اهمیت سیاسی و تاریخی ویژه ای دارد.

پیام آذری

اشاره ییلدرای اوغور به اهمیت نقش چپ های ترکیه در ترویج گفتمان اسراییل ستیزی در ترکیه، می تواند نشان دهنده بخشی از این واقعیت باشد که در طول دهه های متمادی در ترکیه، موضوع حساسی همچون حمایت از اسراییل یا فلسطین در میان احزاب سیاسی ترکیه، غالباً سمت و سوی سیاسی و حزبی پیدا کرده و در بسیاری از مقاطع، پیدا کردن راهی برای حذف یا تضعیف رقیب مقابل، حتی از اصل اخلاقی دفاع از مظلومین فلسطینی هم مهم تر بوده است.
«اقتدار رژیم اسراییل، ریشه در حمایت مالی و نظامی آمریکا و تاثیر نفوذ یهودیان میلیاردر ساکن آمریکا دارد. این رژیم به یک نیروی ستیزه جو و کوبنده در خاورمیانه تبدیل شده است. اما از آنجایی که توسعه ناسیونالیسم عربی در سال های اخیر به سرعت توسعه یافته و خطری برای منافع انگلیس و آمریکا به شمار می رود، یک بار دیگر شاهد همراهی و اتحاد اسراییل و آمریکا در منطقه هستیم».
چند سطری که در بالا خواندید، یک بند از اعلامیه حمایت از فلسطین است که توسط هیئت اجرایی مرکزی سازمان ملی جوانان ترکیه (TMGT) در طول جنگ 6 روزه بین کشورهای عربی و اسرائیل در سال 1967 نوشته و منتشر شده است.
اتحادیه جوانان ترک در آن روزگار، تحت نفوذ و سیطره کامل دانشجویان و روشنفکران چپگرای ترکیه بود. البته باید در همین جا به این نکته مهم اشاره کنیم که حمایت دانشجویان چپ ترکیه از مبارزین فلسطین، تنها شامل لفاظی رسانه ای و انتشار یک بیانیه نبود. حمایت دانشجویان چپ ترکیه از مرم فلسطین و مواضع تند آنها علیه اسراییل، کار را به جایی رساند که در جریان حوادث درگیری بین دانشجویان و پلیس در استانبول در 9 تا 10 ژوئن 1969، دانشگاه ها بسته شدند و حکم بازرسی خانه و خوابگاه برخی از دانشجویان از جمله دنیز گزمیش صادر شد.

پیام آذری

با افزایش فشار دولت و پلیس ترکیه به چپگرایان حاملی فلسطین، تعداد زیادی از دانشجویان به دعوت «جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین»، شاخه مارکسیستی جنبش فلسطینی نزدیک به شوروی، استانبول و آنکارا را رها کرده و به فلسطین رفتند.
دنیز گزمیش، یوسف کوپلی، جیهان آلپتکین از جمله اولین دانشجویانی بودند که بار سفر بستند و مخفیانه به طرف فلسطین رفتند. آنها در اردوگاه های جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین ماندند و آموزش چریکی دیدند.
دنیز گزمیش زمانی که مخفیانه به فلسطین سوی رفت، برای جلوگیری از لو رفتن خود و رفقایش، به خانواده اش گفت که همراه با آنان به جزیره کوش آداسی ترکیه می رود تا اندکی خوش بگذراند و تفریح کند.
مدتی بعد از این وقایع، درست قبل از جنگ یوم کیپور در سال 1973، گروهی از جوانان جنبش روشنگری مائوئیست برای آموزش در اردوگاه های فتح به رهبری عرفات به لبنان رفتند. در میان آنان 12 روشنفکر ترکیه ای حضور داشتند که غالباً بعدها سر از دنیای روزنامه نگاری درآوردند.
افرادی همچون فایق بولوت، بورا گوزان، حسین تویسوز و چنگیز و چاندار و چندین شخصیت مشهور دیگر. آنان سر از لبنان درآوردند و سخت ترین دوره های آموزش چریکی را پشت سر گذاشتند. (چنگیز چاندار از روزنامه نگاران و کارشناسان برجسته خاورمیانه شناس اهل ترکیه، یکی از این افراد بود. او با آن که ترک است، اما به دلیل عقاید چپگرایانه خود، از حوزه دیاربکر و به عنوان نامزد حزب اقماری پ.ک.ک، امسال به عنوان نماینده به پارلمان ترکیه راه یافت. /مترجم)

پیام آذری

البته در مورد حرکت دانشجویان چپ ترکیه به سمت فلسطین و لبنان، دیدگاه های مختلفی وجود دارد. برخی از منتقدین می گویند، همه آنها الزاماً به دنبال حمایت از فلسطین نبودند. بعضی هایشان می خواستند آن آموزش ها را فرا بگیرند و سپس راهی اروپا شوند و انجام تبلیغات سوسیالیستی در میان کارگران ترک خارج از کشور را ادامه دهند.
در شب 21 فوریه 1973، ارتش اسراییل به اردوگاهی که توسط ساف یا سازمان آزادیبخش فلسطین ایجاد شده بود، حمله کرد. اما مساله اینجا بود که به استثنای جوانان ترک، آن شب هیچ کس دیگری در کمپ نبود.
اسراییلی ها به سوی تمام چادرها شلیک کردند و در همان دقایق نخست، 8 نفر جان خود را از دست دادند. دو نفر با جراحات وارده گریختند و متواری شدند. فایق بولوت که توسط سربازان اسرائیلی دستگیر شده بود به مدت 7 سال و 2 ماه در اسرائیل زندانی بود. اورال چالشالار از روزنامه نگاران مشهور ترکیه، درباره جزییات کامل این وقایع، کتابی نوشته به نام روزهای عصیان. او خود از شاهدین ماجرا بوده و با حافظه دقیق، تمام رویدادها را ثبت و ضبط کرده است.
حالا ممکن است بسیاری از شما مانند خود من بپرسید: زمانی که 8 جوان شهروند ترکیه در آن کمپ به دست اسراییل های کشته شدند، موضع دولت آنکارا چه بود؟ پاسخ این است: هیچ. دولت سکوت کرد و مطلقاً واکنشی نشان نداد. چرا؟ شاید به دلایل زیر:
الف) در سال 1970 میلادی یک دار و دسته کودتاگر نظامی در ترکیه به قدرت رسید که از چپ متنفر بود.
ب) منطقه به سمت جنگ یوم کیپور می رفت و مرگ آن جوانان برای دولت آنکارا نیز اهمیتی نداشت!
ج) ارتش اسراییل یک هواپیمای مسافربری لیبیایی حامل 115 غیرنظامی را در حریم هوایی مصر سرنگون کرد و همه سرنشینان آن کشته شدند و این خبر مهم، بر هر موضوع دیگری سایه انداخت.
د) اندکی پیش از این واقعه، سفیر اسراییل در ترکیه، به نام الروم توسط چپ ها ربوده و کشته شده و پس از آن نیز، رهبر مشهور و محبوب چپ ها یعنی دنیز گزمیشلر دستگیر شده و توسط دولت نظامی، اعدام شده بود. به عبارت دیگر، تنش بین راست و چپ در ترکیه، حتی از خود مساله فلسطین هم مهمتر بود و در آن مقطع، دولت ترکیه اعضای سازمان‌ های چپ مسلح را راهزنان آنارشیست می‌نامید و قاعدتاً حاضر نبود در مورد مساله فلسطین، همفکر آنان باشد.
اسراییل برای توجیه کشتار جوانان ترک، اعلام کرد که این اردوگاه برای خنثی کردن برنامه چریک هایی که برای حمله آماده شده بودند، مورد حمله قرار گرفت. اما وقتی مشخص شد که در اردوگاه فقط ترک ها حضور دارند، گفتند که این شاهدی بر تروریسم جهانی فلسطینیان است.
دولت وقت ترکیه، به خاطر کشته شدن سفیر اسراییل به دست چپ های ترک، خود را شرمنده و بدهکار می دانست و در نتیجه به کشتار آن 8 جوان نیز اعتراضی نکرد! آری ترکیه و منطقه 50 سال پیش اینگونه بود.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/631096/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلبوم تصویری/جشن طبیعت و پیاده روی خانوادگی در روستای تپه گله سفلی اسلام آباد کرمانشاه

امام جمعه خلخال: تاوان ناکارآمدی برخی مسئولان را نباید مردم بپردازند

مراسم جشن بزرگ امام رضایی‌ها به مناسبت دهه کرامت آغاز شد

ماتراتزی هم صعود اینتر به فینال را باور نداشت!

‌معاون رئیس‌جمهور: از «کلینیک ترک بی‌حجابی» شگفت‌زده شدم | هیچ کس گردن نگرفت

«کلینیک ترک بی‌حجابی» را چه کسی گردن گرفت؟+ فیلم

ادعای یک رسانه ترک؛ کارتال دیوانه شد!

ترامپ بر نام «خلیج فارس» اعتراف کرد

وزش باد شدید و گرد و خاک تا 5 روز آینده در اکثر نقاط کشور

شرکت 418 حافظ از آذربایجان شرقی در آزمون اعطای مدرک تخصصی قرآنی

آزمون فوق ممتاز انجمن خوشنویسان ایران در مراغه

لزوم تقویت اقتصاد خرد در مناطق آزاد

امام جمعه بیله‌سوار: توافق آمریکا و یمن هیمنه پوشالی آمریکا را شکست

احداث 30 سیل‌بند و 25 مدرسه در اردبیل توسط بسیج سازندگی

سبک زندگی رضوی در جامعه جاری و ساری شود

نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ترکمنستان؛ گامی مؤثر در پیوند اقتصادی ایران و آسیای میانه

مردم بی‌اعتنایی را تحمل نمی‌کنند

امام جمعه تبریز: بدون روحانیت امکان پیشروی مکتب اهل بیت وجود ندارد/ امام جمعه قم: ذره‌ای از غنی سازی کوتاه نخواهیم آمد

دستگاه قضایی با ترک فعل حوزه جوانی جمعیت برخورد کند

هشدار نارنجی هواشناسی به این استان‌ها / طوفان در راه است!

جشن و سرور آذری ها در سالروز میلاد امام رضا (ع)؛ آمدم ای شاه پناهم بده

تراکتور نماد غیرت آذربایجان است

نرخ مالیات و عوارض ارزش افزوده انواع سیگار افزایش یافت

واژگونی خودرو در محور پیرانشهر- نقده 4 مصدوم برجای گذاشت

ماجرای کلینیک ترک بدحجابی چه بود؟ | معاون پزشکیان: امروز دیگر کسی طرفدار گشت ارشاد نیست

بازیکنان تراکتور منش قهرمانی خود را به همگان ثابت کردند

انتقال بیمار سکته‌ی مغزی (cva) با بالگرد اورژانس هوایی به بیمارستان امام رضا

روز اسناد ملی و میراث مکتوب، یادآور اهمیت بی‌بدیل اسناد است

پاشینیان: بین ارمنستان و آذربایجان صلح برقرار خواهد شد

پیش‌بینی وزش باد و گرد و خاک در پنج روز آینده

صدور هشدار نارنجی در این استان‌ها

همایش کوه‌روی خانوادگی فرهنگیان در ائل باغی تبریز

اطلاع‌رسانی شفاف دولت فضای روانی بازار را آرام‌تر می‌کند

امام جمعه اردبیل: اظهارات ترامپ بر عنوان «خلیج فارس» صحه گذاشت

«غدیر» نماد وحدت و انسجام بین مسلمانان؛ لزوم ترویج سیره علوی

ساخت بیمارستان جدید تبریز گروگان بهانه تراشی!

مقام وزارت بهداشت: 19هزار و 750 بیمار مبتلا به تالاسمی در کشور داریم

هشدار رعد و برق و باد شدید برای برخی استان‌های کشور

ترویج سبک زندگی اسلامی سرفصل سیره رضوی است

آغاز ساعت کاری جدید ادارات آذربایجان غربی از 20 اردیبهشت‌ماه

واژگونی خودرو در محور پیرانشهر- نقده 4 مصدوم برجا گذاشت

روز اسناد ملی و میراث مکتوب یادآور اهمیت بی‌بدیل اسناد است

چهار همت برآورد اولیه خسارت به بخش کشاورزی آذربایجان‌ غربی

تأکید استاندار آذربایجان‌غربی بر نقش زیرساخت‌ها در افزایش جذابیت مسکن

پیام سرپرست فرمانداری باروق به مناسبت میلاد امام رضا علیه السلام

ااسراف؛ تله‌ای مالی زیر پای بچه‌ها

فرسودگی آسفالت در مسیر ارومیه به بندرعباس صدای رانندگان را درآورد

معلمان، سنگ بنای توسعه جامعه

هواشناسی امروز جمعه 19/ 2/ 1404:وزش باد و گرد و خاک در اکثر استانهای کشور از امروز

عدالت اجتماعی در سیره رضوی پاسخگوی نابرابری‌های امروز است