پیام آذری

آخرين مطالب

محققان پراستناد حداقل یک مقاله سلب اعتبار شده دارند مقالات

محققان پراستناد حداقل یک مقاله سلب اعتبار شده دارند
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ براساس گزارش نیچر، بیش از هشت هزار نفر از دانشمندانی که در رده محققان پراستناد قرار می‌گیرند، حداقل یک بار مقاله‌شان سلب اعتبار شده است.
مقالات علمی قبل از اینکه چاپ شوند، بارها و بارها توسط داوران علمی مجله مورد بررسی دقیق قرار می‌گیرند. علیرغم این بررسی‌ها گاهی اوقات مقاله‌ای بعد از چاپ و به اصطلاح آنلاین شدن در وب‌سایت‌ها و پایگاه‌های داده مهم، گاهی اوقات اشتباهات کوچکی مانند درج اشتباه آدرس ایمیل نویسنده اول یا نام هر یک از نویسندگان مقاله رخ می‌دهد که البته قابل اغماض است.
اما گاهی هم اشکالاتی در مقالات وجود دارند که اعتبار آن را زیر سوال می‌برند و لازم است که مقاله باز پس گرفته یا به اصلاح ری‌ترکت (retract) شود.
باز پس‌گیری روشی است که به خوانندگان مقاله هشدار می‌دهد گرچه مقاله چاپ شده است، اما محتوای آن اشکالات اساسی دارد و دیگر سندیت و اعتبار لازم را ندارد. باز پس‌گیری مقاله رخدادی طبیعی و بخشی از فرآیند چاپ مقاله است و مجلات معتبر می‌بایست مقالاتی که بعد از چاپ دارای اشکالات عمده هستند را باز پس دهد.
در حقیقت وقتی یک مجله، مقاله‌ای را ری‌ترکت می‌کند به این معنی نیست که قصد دارد نویسندگان آن مقاله را تنبیه کند، بلکه هدف اصلی آن جلوگیری از رخداد اشتباه و خطا در ساحت علم است. ری‌ترکت شدن مقاله صرفا بازگشت به صفر است؛ به این مفهوم که مقاله این بار بعد از مرحله چاپ ریجکت می‌شود.
محققان نیچر با تحلیل پایگاه‌های داده مهم علمی سعی کردند که «مقیاس ری‌ترکت» را ترسیم کنند و متوجه شوند چرا مقالات سلب اعتبار می‌شوند؟ «جان یوانیدیس»، اپیدمیولوژیست دانشگاه استنفورد در آمریکا که این تحقیق را رهبری کرده است، می‌گوید: هر سلب اعتباری، نشانه رفتار نادرست نیست. اما مهم است که چشمان تیزی داشته باشیم و در تمام زمینه‌های علمی و روی همه افرادی که بیشترین تاثیر را در علم دارند، کنکاش کنیم.
محققان نیچر با تحلیل داده‌های مربوط به مقالات به این نتیجه رسیدند که مقالات سلب اعتبار شده معمولا نسبت به آنهایی که سلب اعتبار نشده‌اند، مقالاتی هستند که خوداستنادی بالایی داشته‌اند و مقالاتی که تعداد نویسندگان بیشتری دارند نسبت به آنهایی که نویسندگان کمتری دارند، بیشتر سلب اعتبار می‌شوند.
یوانیدیس و همکارانش از جامع‌ترین پایگاه داده ری‌ترکت مقالات استفاده کردند که توسط سازمان رسانه‌ای «ری‌ترکشن واچ» گردآوری شده و حاوی بیش از 55 هزار مقاله سلب اعتبار شده است. آنها این سوابق را به داده‌های استنادی از «اسکوپوس»، پایگاه داده‌های ادبیات و استناد که توسط ناشر الزویر نگهداری می‌شود، مرتبط کردند. و سپس سلب اعتبارهایی را که به خطای نویسنده نسبت داده نمی‌شد، آن‌هایی که نمی‌توانستند در اسکوپوس مرتبط شوند و مواردی که بازپس‌گیری‌ها منجر به انتشار مجدد می‌شد، فیلتر کردند. این باعث شد که آنها تقریباً 39 هزار و 500 مقاله سلب اعتبار شده داشته باشند که آنها را با فهرستی از نویسندگان پراستناد مقایسه کردند.
سلب اعتبار در چه کشورهایی بیشتر است؟ محققان نیچر در این مطالعه دانشمندانی که بیشترین استناد را داشتند به 2 گروه تقسیم کردند. اولی شامل 217 هزار و 97 محقق می‌شد که در طول حرفه خود به دلیل پراستناد بودن مقالاتشان جزو 2 درصد دانشمند برتر بودند و گروه دوم که شامل 223 هزار و 152 نفر می‌شد، فقط در سال 2023 به دلیل پراستناد شدن مقالات‌شان در لیست 2 درصد دانشمند برتر قرار گرفتند.
محققان نیچر دریافتند که چهار درصد (هشت هزار و 747 نفر) از پراستنادترین محققان در سال 2023 (گروه دوم) حداقل یک بار مقاله‌شان سلب اعتبار شده است و این عدد در مورد گروه اول که در طول کل عمر آکادمیک خود پراستناد بودند، حدود 3/3 درصد (هفت هزار و 83 نفر) است.
نرخ سلب اعتبار در میان محققان پراستناد بسته به کشور هم متفاوت است. در 20 کشوری که بیشترین نویسندگان پراستناد در آنها کار می‌کنند -مثل هند، چین و تایوان – ری‌ترکت شدن مقالات نسبت به کشورهایی که کمترین دانشمند پراستناد را دارند -مثل فنلاند و بلژیک – به مراتب بیشتر دیده می‌شود.
یوانیدیس می‌گوید: با توجه به اینکه در کشورهایی مانند عربستان و چین هر پنج روز یک بار یک مقاله منتشر می‌شود، پس خیلی دور از ذهن نیست که مقالات بیشتری سلب اعتبار شوند.
علت‌یابی «دوروتی بیشاپ»، عصب‌روان‌شناس بازنشسته دانشگاه آکسفورد در انگلستان، که توجه خود را به بررسی یکپارچگی علمی معطوف کرده است، می‌گوید این مطالعه به تعیین کمیت مشکل پس‌رفت در میان مقالات پراستناد کمک می‌کند، اما دلایل پس‌گیری را بررسی نمی‌کند.
او می‌افزاید: این تجزیه و تحلیل شواهد ضعیفی ارائه می‌کند که نشان می‌دهد این یک موضوع واقعی است و ما باید به دقت به نویسندگانی با نرخ استناد بالا نگاه کنیم، نه اینکه آنها را پژوهشگران بزرگی فرض کنیم.
«ایوان اورانسکی»، یکی از بنیانگذاران ری‌ترکشن واچ، نیز به این موضوع اشاره می‌کند که جای تعجب نیست اگر دانشمندان با استناد بالا بیشتر از بقیه با سلب اعتبار مقالات‌شان روبه‌رو می‌شوند؛ به ویژه در بخش‌هایی از جهان که محققان انگیزه بیشتری برای بالا بردن نرخ استناد به مقالات‌شان دارند. زیرا این امر می‌تواند به شیوه‌هایی منجر شود که به طور مصنوعی استنادها را افزایش دهند.
اورانسکی می‌افزاید: حدس من این است که نرخ ری‌ترکت شدن مقالات ناشی از رویکرد برخی از محققان و فضاهای آکادمیک است که سعی دارند با دستکاری روی محتوا و داده‌های پژوهشی، میزان استناد مقالات خود را بالا ببرند. از این رو است که گاهی نتایج، عملکرد دانشمندان و رتبه‌بندی آنها را براساس استناد مقالات‌شان زیر سوال می‌برد.

پیام آذری

مجله «کلاریویت» -وابسته به یک شرکت تحقیقاتی و تحلیلی که مقر آن در لندن است- فهرست دیگری از محققان پراستناد را تهیه کرده است. این مجله از داده‌های ری‌ترکشن واچ استفاده کرده است و در نتیجه در فهرست خود، استناد به مقالاتی که سلب اعتبار شده‌اند را در نظر نمی‌گیرد و محققانی را که شواهدی مبنی بر اینکه مقالاتشان به دلیل رفتار نادرست پس گرفته شده اند، فهرست نمی کند.
یوانیدیس می‌گوید اعلامیه‌های سلب اعتبار اغلب اطلاعات زیادی در مورد چرایی بازپس ‌گرفتن یک مقاله ارائه نمی‌کنند، که این امر توانایی محققان را برای تعیین علت بازپس‌گیری در زمینه‌ها، رشته‌ها و حوزه‌ها مختل می‌کند. او پایگاه داده‌های بازپس‌گیری‌ها را که از طریق الزویر در دسترس است، به‌ عنوان ابزاری برای مطالعه رابطه بین نقل‌قول‌ها و بازپس‌گیری‌ها و اینکه چرا پس‌گیری‌ها رخ می‌دهند، می‌بیند.
انتشارات و استنادها ارکان مهم در دانشگاه به شمار می‌روند. با این حال، تشخیص مقالات یا استنادات مشکوک از موارد واقعی دشوار است. همراه با این واقعیت که فرآیندهای ویرایشی، داوری و انتشار به شدت متکی به اعتماد هستند، این امر منجر به تحریفات بسیاری شده است.
معیارهای عملکرد یک محقق - از جمله تعداد مقالات منتشر شده، استنادهای به دست آمده و گزارش‌های بررسی همتایان ارسال شده - می‌تواند برای ایجاد شهرت و دیده شدن، منجر به دعوت برای سخنرانی در کنفرانس‌ها، بررسی نسخه‌های خطی، ویرایش مسائل ویژه توسط مهمان و پیوستن به سرمقاله شود. این موارد می‌تواند وزن بیشتری به ارتقای شغلی محققان بدهد تا در نهایت بتوانند بودجه بیشتری برای تحقیقات خود دریافت کنند و یا مقالات بیشتری به پژوهش آنها استناد کنند و همین عوامل باعث ارتقای بیشتر محققان می‌شود.
در پی این مسائل، کسب‌وکارهای بی‌وجدانی شکل گرفته‌اند که به کارخانه‌های مقاله‌سازی معروفند و روی این سیستم سرمایه‌گذاری می‌کنند. آنها مقاله‌هایی را براساس داده‌های ساخته شده یا دستکاری شده یا سرقت شده تولید می‌کنند و در نتیجه تعداد مقاله‌هایی که ریجکت می‌شوند و چاپ نمی شوند و حتی آنهایی که بعد از انتشار در مجلات علمی سلب اعتبار می‌شوند، افزایش می‌یابد.
اما ناشران معتبر وقتی مقالاتی را از محققان برجسته تهیه می‌کنند - از جمله برخی که ممکن است به سرعت از طریق اقدامات مشکوک یا ناصادقانه دیده شوند - و مرتباً از آن افراد به عنوان داور و ویراستار استفاده می‌کنند، همدست هستند. صنعت نشر از حجم زیادی از مقالات، از جمله مقالاتی که از نظر علمی معتبر نیستند، سود می‌برد.
چه بر سر مقالات ارجاع شده به پژ وهش های سلب اعتبار شده می‌آید؟ سلب اعتبار مقالات به طور پیوسته در چند دهه گذشته در حال رشد بوده است و در سال 2023 به رکورد 14 هزار تا رسید. این در حالی است که قبل از آن مثلا در سال 2009 تعداد آنها فقط حدود هزار تا بوده است.
یکی از جنبه‌هایی که اغلب نادیده گرفته می‌شود این است که چه اتفاقی برای مقالاتی می‌افتد که به تحقیقات سلب اعتبار شده استناد می‌کنند. نیچر در ماه ژوئن 2023 در مقاله‌ای به این موضوع پرداخت و عنوان کرد که تعداد مقالاتی که در زمینه سلول‌های بنیادی سلب اعتبار شده‌اند به قدری بالاست که حدود پنج هزار بار مورد استناد را به خود اختصاص داده‌اند! با این اوصاف چه بر سر مقالاتی که به این پژوهش‌ها استناد کرده‌اند؟
انتهای پیام/

پیام آذری

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/792628/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدل لاک پروانه ای زیبا و شیک

دستگیری 6 عامل نزاع و درگیری در روستای اطراف اهر

دو هشدار هواشناسی؛ بارش تگرگ و وزش باد شدید در 20 استان

طریقه ساخت شمع های تزئینی خوشگل و جذاب

امام‌جمعه اردستان: نمایندگان مجلس مسائل کلان کشور را بررسی کنند

تجدید میثاق با شهدا / دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان با مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و مقاومت استان

بارش باران و احتمال آبگرفتگی معابر و سیلاب در آذربایجان غربی

امام جمعه اردبیل: صدام در جنگ 8 ساله ایران نیروی نیابتی آمریکا بود

بارش باران از روز شنبه در آذربایجان غربی؛ احتمال سیلابی شدن مسیل ها

لزوم افزایش نیروی انسانی به جای حذف آنان در گمرک بیله‌سوار

تور دوچرخه سواری ایران آذربایجان در حد نیمه حرفه‌ای است

8 کانون آفت جوانه خوار بلوط در جنگل های سردشت سناسایی شد

مناسبت روز/ جمعه، 2 خردادماه

25 درصد از مدارس آذربایجان‌غربی تخریبی و ناایمن هستند

بارگذاری 150 پرونده در «سامانه سو» در آذربایجان غربی

بالارفتن سن ازدواج در جامعه عواقب وخیمی از جمله گسترش فساد دارد

فتح خرمشهر تصورات دنیا را نسبت به قدرت ایران متحول کرد

برگزاری همایش پیاده روی بمناسبت سالروز آزادسازی خرمشهرو هفته ملی جمعیت

تصور برقراری صلح توسط آمریکا غلط و فریبی بیش نیست

حل مشکلات کارگران در اولویت دغدغه های مدیریت ارشد آذربایجان شرقی است

آغاز فرایند ثبت‌نام دانش‌آموزان پایه اول ابتدایی در آذربایجان‌شرقی

استرالیا اولین داروی درمان بیماری آلزایمر را تایید کرد

تشخیص بیماری کلیه از طریق ماسک تنفسی

توصیه هواشناسی اردبیل به عشایر در کوهپایه‌های سبلان

رونمایی از کتاب «روستای تاریخی باغو» با تأکید بر ضرورت صیانت از میراث بومی کیش

امام جمعه اهل سنت کیش: فرهنگ بومی باغو گنجینه‌ای زنده از هویت ایرانی است

روایت عصر غمگین مردم تبریز؛ داغی که در قره داغ سرد نمی شود

روایت عصر بی پدری مردم تبریز؛ داغی که در قره داغ سرد نمی شود

همایش بزرگ پیاده‌روی خانوادگی در بناب برگزار شد

پیش‌بینی افزایش گرد و خاک در آذربایجان شرقی

دستگیری عامل تیراندازی در ارومیه در عملیات ضربتی پلیس

غدیر پیام وحدت و استقامت امت اسلامی است

سرمایه‌گذاران می‌توانند بدون هیچ دغدغه‌ای در آذربایجان‌غربی حضور یابند

تجلیل از علما و دانشمندان علمی و دینی در جامعه فرهنگ‌سازی شود

استاندار: فرصت‌های سرمایه‌گذاری آذربایجان‌غربی شناسایی شده است

مردم ارومیه به استقبال تیم فوتبال 90 رفتند

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «خیامی»

آغاز فرایند ثبت‌نام دانش‌آموزان پایه اول ابتدایی در استان آذربایجان‌شرقی

دستگیری کلاهبردار میلیاردی در شبستر

رفع موانع سرمایه‌گذاران در کیش محور نشست مدیرعامل منطقه آزاد با معاون حقوقی رئیس‌جمهور

ماجرای گودال مرموز در بستر دریاچه ارومیه چیست؟

فضای زندان های آذربایجان غربی جوابگوی تعداد زندانیان نیست

سانحه رانندگی محور اهر ـ تبریز 7مصدوم و یک کشته بر جای گذاشت

با پیگیری‌های مستمر، حل پرونده‌های قدیمی وارد مسیر اقدام شده است

برق مشترکان پر مصرف و بد مصرف آذربایجان‌غربی قطع می‌شود

تاکید مدیر حوزه‌های علمیه کشور برتدوین برنامه پنج ساله آذربایجان غربی

آیت‌الله قریشی از مفاخر علمی و معنوی حوزه‌های علمیه است

مهاباد ظرفیت تبدیل‌شدن به یکی از قطب‌های فوتبال ایران را دارد

حریفان تدارکاتی تیم ملی فوتبال از اروپا و آفریقا انتخاب شده اند

مدیر کل بنیاد مازندران در آئین طلایه داران کنگره شهدا با حضور وزیر کشور تجلیل شد