پیام آذری

آخرين مطالب

فاضل میبدی: تعجب می‌کنم برخی از آقایان می‌گویند ما برای اقتصاد و معیشت، انقلاب نکردیم سیاسی

فاضل میبدی: تعجب می‌کنم برخی از آقایان می‌گویند ما برای اقتصاد و معیشت، انقلاب نکردیم
  بزرگنمايي:

پیام آذری - یک استاد حوزه و دانشگاه یکی از وظایف حکومت‌ها حفظ آزادی فکری، اقتصادی و اجتماعی مردم است، گفت: چرا انسان باید در جامعه، گرسنه بماند؟ گاهی تعجب می‌کنم که برخی از آقایان می‌گویند ما برای اقتصاد و معیشت، انقلاب نکردیم! این گروه، یا اسلام را نشناخته‌اند و یا از ابتدا با انقلاب نبوده‌اند؛ چون آنچه جامعه را به شورش یا انقلاب و یا حرکت اجتماعی می‌کشاند، فقر و گرسنگی است.
به گزارش جماران، حجت‌الاسلام و المسلمین محمدتقی فاضل میبدی طی سخنانی با موضوع «رابطه تقوا و معیشت» در دفتر مرحوم آیت‌الله العظمی یوسف صانعی(ره)، با اشاره به آیه 17 سوره قلم گفت: اگر خواسته باشیم مسکینی را در جامعه، محروم دارید و سوگند یاد کنید که به آنان چیزی ندهید و رهایشان کنید، طبق بیان قرآن، نتیجه‌اش زوال حرث شماست؛ چنان که خداوند می‌فرماید: (وَ إِذَا تَوَلَّی سَعَی فِی الْأَرْضِ لِیُفْسِدَ فِیهَا وَ یُهْلِکَ الْحَرْثَ وَ النَّسْلَ وَ اللَّهُ لاَ یُحِبُّ الْفَسَادَ).
این استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر اینکه جهت‌گیری پیامبر(ص) در مکه کاملاً ضد طبقاتی است، افزود: آن حضرت در حین آموزش ایمان و توحید، می‌خواهد طبقه فرودست جامعه را ارتقا بخشد و مصادیق طبقه فرودست، گاهی یتامی هستند؛ گاهی مساکین؛ گاهی فقرا؛ گاهی ابن السبیل و گاهی فی الرقاب. اینها طبقاتی‌اند که در جامعه از حقوق سیاسی، اجتماعی و اقتصادی برخوردار نیستند.
وی با تأکید بر اینکه بردگی فکری، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از مصادیق بردگی هستند، تصریح کرد: انسان همواره باید در حال گسستن بندها باشد تا به آزادی برسد. این بردگی‌ها و بندگی‌ها را گاهی انسان خودش بر خویشتن تحمیل می‌کند و خود را به دست خودش به بند می‌کشد؛ گاهی نیز از بیرون، او را به بند می‌کشانند. «جان لاک» نویسنده فرانسوی در کتاب «آزادی» می‌نویسد: ما گمان می‌کنیم آزادی به معنای آزادی انسان‌ها از بردگی است. در اروپا تا قرن هجدهم، بردگی رواج داشت و بردگان را از آفریقا به آنجا می‌آوردند و خرید و فروش می‌کردند. جالب است که در تاریخ هم می‌خوانیم روحانیان پروتستان آمریکا بیانه‌ای علیه اعلامیه بشردوستانه حقوق بشر، صادر کردند و گفتند شما که بردگی را لغو می‌کنید، جواب خدا را چه خواهید داد؟ این قانون موجب می‌شود عذاب الهی نازل گردد.
فاضل میبدی ادامه داد: این دیدگاه روحانیان پروتستان است که کمی جلوتر از کاتولیک‌ها بودند. اینان علیه لغو بردگی به معنای همان قدیم خود (خرید و فروش انسان) موضع گرفتند. در این کتاب می‌خوانیم که یکی از وظایف حاکمان و حکومت‌ها حفظ آزادی فکری، اقتصادی و اجتماعی مردم است؛ یعنی هر لحظه، امکان دارد که انسان در دامی بیفتد. این‌که کسی شب بخوابد و دغدغه فردای خود را داشته باشد یا کاری را شروع کند و دغدغه آینده کاری خود را داشته باشد، نوعی بردگی فکری است. اگر کسی در دانشگاه، سخنی می‌گوید ولی دغدغه دارد که در بیرون از محیط دانشگاه، برایش لوازمی به همراه خواهد داشت یا نه، نوعی بردگی فکری است.
وی «بردگی اقتصادی» را بدترین نوع بردگی دانست و افزود: غالب آیاتی که در مکه، نازل شده، حاوی کلمه «انفاق» یا «اطعام مساکین» یا «سهم فقرا» و یا «سهم یتیمان» است و پیامبر(ص) قصد دارد در جامعه‌ای که کسانی از طبقه فرودست جامعه به شمار می‌روند و مشکلات معیشتی دارند، اما در مقابل، طبقه فرادست جامعه و افرادی چون ابوجهل‌ها و ابولهب‌ها آزادگی را از مردم گرفته‌اند، آزادگی را به آنان باز گرداند.
این استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: چرا انسان باید در جامعه، گرسنه بماند؟ گاهی تعجب می‌کنم که برخی از آقایان می‌گویند ما برای اقتصاد و معیشت، انقلاب نکردیم! این گروه، یا اسلام را نشناخته‌اند و یا از ابتدا با انقلاب نبوده‌اند؛ چون آنچه جامعه را به شورش یا انقلاب و یا حرکت اجتماعی می‌کشاند، فقر و گرسنگی است. ممکن است شب بر سر سفره من نان و غذایی باشد، اما در مقایسه با کسی که ثروت جامعه را به جیب زده، فقیرترم و این همان فقر احساسی است که چیزی کم از فقر واقعی ندارد. ممکن است کسی واقعاً نداشته باشد، اما نباید کاری کنیم که احساس فقر داشته باشد. مثلاً فرزند من به مدرسه می‌رود و می‌بیند هم‌شاگردی‌اش کیف بهتر و لباس زیباتری دارد و در همه چیز، از او فراتر است، اینجاست که با خود می‌گوید که چرا باید او در چنین شرایطی، زندگی کند و ما در شرایطی دیگر؟ این فقر احساسی است و آسیب کمی هم ندارد.
وی با تأکید بر اینکه اگر نمازی هست، باید در کنارش معیشت مردم نیز شکل گیرد، اظهار داشت: در قرآن بی‌توجهی به طبقات فرودست جامعه، نوعی تکذیب دین تلقی شده و جالب این‌که، همان‌گونه که در قرآن، عوامل ایجابی برای از بین بردن بردگی‌ها و بندگی‌های اقتصادی، ذکر شده، با عوامل سلبی آن هم مبارزه کرده و فرموده است: (وَیْلٌ لِلْمُطَفِّفِینَ). قرآنی که برای بهشتی کردن ما آمده، به کم‌فروشان، اشاره و آن‌ها را تهدید می‌کند. خدا باید بسیار عصبانی باشد که از واژه «ویل» استفاده کند و این در چند جای قرآن به کار رفته است. عمل‌کرد مطففین چه بوده که قرآن این‌گونه بر آنان می‌تازد؟ آنان دو کار می‌کردند؛ اگر می‌خواسته به دیگران بفروشد، گران‌تر می‌فروخته و کمتر می‌داده؛ و از سوی دیگر هم اگر قصد خرید داشته، مقدار کالا را کمتر، برآورد می‌کرده است.
فاضل میبدی گفت: یکی از بخش‌های مظلوم و متروک قرآن، همین بخش‌های مربوط به طبقات فرودست جامعه است. ما این را تعمیم می‌دهیم و گفتیم که اگر قرار باشد واژگان قرآن، این کتاب را جاودانه کند، باید در روزگاران ما معنایش توسعه یابد. «بیع» در عصر نزول، یک معنا داشته اما امروزه، معنایش توسعه پیدا کرده و «مطفف» نیز از همین ‌دست کلمات است. زمانی که دولت و سازمان بورس در جیب مردم، دست می‌برد و برای جبران کسری بودجه خود، ارزش پول یک عده را کاهش می‌دهد و یا ارزش پول دیگری را می‌افزاید، یا دست به کارهای دیگر می‌زند، وضعیتی بدتر از مطفف دارد؛ چون وقتی قصد دارد از مردم بستاند، خوب می‌گیرد، ولی اگر بخواهد به مردم بدهد، نمی‌دهد.
وی ادامه داد: من که پارسال مثلاً یکصد میلیون سپرده در بانک داشته‌ام، اما ارزش آن امروز با سیاست‌ها اقتصادی دولت، به هشتاد یا پنجاه میلیون کاهش یافته، شایسته «ویل» است یا نه؟ نوسانات اقتصادی، نوعی اضطراب در جامعه پدید می‌آورد که با روح مردم، بازی می‌کند. اگر خداوند می‌فرماید «أحل الله البیع و حرم الربا» و در ادامه می‌فرماید کسانی که ربا می‌خورند، به جنگ با خدا برخاسته‌اند، علت این‌که چنین حکم با حرمت ربا برخورد کرده، این است که حق طبقه فرودست جامعه را بر می‌دارند و به جیب طبقه فرادست می‌ریزند و کار ربا جز این نیست که از جیب برخی بر دارد و به جیب سرمایه‌داران، ثروتمندان و رانت‌خواران بریزد.
این استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: اگر در حق انسان‌ها بی‌اعتنا باشیم، به ایمان به الله و یوم الآخره نیز بی‌اعتنا خواهیم بود. این دو باید در کنار هم به پیش بروند؛ چرا که «من لا معاش له لا معاد له» و در یکی از زیباترین آیات اخلاقی خویش فرمود «لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّی تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ». معنای واژه «بِرّ» نیکی با وسعت نظر است و فرق آن با احسان در همین است که این وسعت در احسان نیست، ولی در نیکی، وجود دارد. این آیه می‌فرماید نگاه، دید و روح شما آنگاه به یک فضای بزرگ می‌پیوندد که در نیکی‌تان، آنچه را دوست می‌دارید، انفاق کنید. در اینجا بحث از بهشت و ایمان به خدا مطرح نیست، بلکه سخن از ارتباط با انسان‌های دیگر است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/801916/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاوی: همسرم از فوتبال دیدنم شاکی است!

ریشه تاریخی و سیاسی جنگ هند و پاکستان/ تأثیر تنش اسلام‌آباد و دهلی‌نو بر امنیت بین‌الملل و منطقه

عکس/ چهره مهربان مادر مهدی بازرگان 60 سال پیش با چادر خال خالی

باقری: آمده بودیم در تبریز آبروداری کنیم

عکس/ چهره متفاوت سید مصطفی خامنه‌ای 44 سال پیش در کنار پدر

ابراهیمی: پرسپولیس در میانه میدان ضعف دارد/ دیدار هفته پایانی لیگ برتر فینال‌گونه است

بازیکنان سپاهان بدون صحبت ورزشگاه را ترک کردند

چراغ سبز استقلال خوزستان به حضور در تبریز

گل دوم میسون مانت به اتلتیک بیلبائو از میانه میدان روی اشتباه دروازه‌بان حریف (منچستریونایتد 4-1 اتلتیک بیلبائو)

استاندار: کم‌آبی و ترک‌فعل‌ در اجرای طرح‌ها گلستان را تهدیدمی‌کند

واکنش تند علیپور به محل جشن قهرمانی تراکتور

حضور معاون وزیر کشور در بیمارستان کودکان «مردانی‌آذر» تبریز

خلاصه بازی تراکتور 3 - 3 نساجی: جشنواره گل در تبریز (ویدئو)

دستگیری عامل تیراندازی در اردبیل

خداداد عزیزی: ممنوع‌ المصاحبه‌ام!

کیش، قطب تجاری جدید ایران و پاکستان؛ تأکید بر آغاز عملیاتی همکاری‌ها از امروز

دست‌گرمی پیش از فینال؛ ترکیب احتمالی میلان برای تقابل با بولونیا

مسابقات کاراته قهرمانی کشور انتخابی تیم ملی در اردبیل

بازداشت عضو شورای شهر تبریز به اتهام‌فساد مالی

لحظه «هو شدن» سردار دورسون در خرم آباد / حمله عجیب مهاجم ترک پرسپولیس به جیمی جامپ! +فیلم

کامبک رویایی پرسپولیس در خرم آباد/ نساجی در تبریز ایستاده سقوط کرد/ سپاهان از سد تیم ته جدولی بر نیامد/ جباری اولین مساوی را دشت کرد

دیدار خاطره انگیز معلم و شاگردی بعد از 23 سال

تراکتور امتیازات را با نساجی تقسیم کرد

رازی که رنگ لباستان درباره احساس شما فاش میکند

پایان لیگ برای بیرانوند

گام بلند کیش برای تبدیل شدن به قطب سرمایه‌گذاری بین‌المللی

حضور پتروشیمی تبریز در بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران

نصب پنل‌های خورشیدی برای 44 واحد صنعتی در البرز

برگزاری نشست بررسی مطالبات خانواده‌های شهدا و ایثارگران استان مازندران با حضور رئیس بنیاد شهید

مسابقه بزرگ فرهنگی «شهدای خدمت»برگزار می‌شود

ترکیب تراکتور برابر نساجی مشخص شد

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار/ قانون جوانی جمعیت و کمبود ویتامین!

نماینده شبستر خواستار اعطای مجوز درمانگاه تامین اجتماعی در صوفیان شد

بهره برداری از طرح‌های هوشمند سازی شرکت سیمان صوفیان

بازداشت عضو شورای شهر تبریز + جزئیات

اختصاصی/ خانواده دوموگوی دروژدک در تبریز

اعلام آمادگی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تجهیز سالن‌های فرهنگی شهرستان‌ها

تلاش خاموش طرفین برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی/ شاید یک پیمان جدید «آب» آتش تنش را خاموش کند+عکس

دو گزینه برای جشن قهرمانی تی‌تی‌ها

پوشش زنده؛ نساجی 3 گل به تراکتور زد؛ پرسپولیس و سپاهان مساوی کردند

نساجی به لیگ یک سقوط کرد؛ جذابیت دو بازی در هفته آخر + نتایج و جدول

پوشش زنده هفته بیست و نهم لیگ برتر فوتبال؛ شروع استرس برای چند تیم

اعلام ترکیب تراکتور تبریز مقابل نساجی مازندران

ظرفیت یادگار امام تکمیل شد!

ظرفیت ورزشگاه یادگار امام تبریز برای بازی تراکتور – نساجی پر شد

سفر حیدر علی‌اف به ایران فضای اعتماد بین دو کشور را تعمیق بخشید

دیدار مدیرعامل صندوق اشتغال و کارآفرینی ایثارگران با مادران شهدای محله جوادیه

تأمین اجتماعی، نهادی راهبردی در تحقق عدالت اجتماعی و امنیت پایدار است

تکمیل ظرفیت ورزشگاه یادگار امام(ره) تبریز

انتشارات انقلاب اسلامی با 16 عنوان کتاب جدید در نمایشگاه کتاب