پیام آذری

آخرين مطالب

چرا باید از ادبیات دفاع کرد؟ مقالات

چرا باید از ادبیات دفاع کرد؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - - حاتم ابتسام، کارشناس فرهنگی در گزارشی که به مناسبت درگذشت ماریو بارگاس یوسا در روزنامه فرهیختگان منتشر شد، نوشت:
مرگ ماریو بارگاس یوسا، یکی از غول‌های بی‌بدیل ادبیات معاصر، فرصتی دوباره برای مرور نگاه او به ادبیات و فرهنگ فراهم کرده است. نویسنده‌ای که در سال 2010 برنده جایزه نوبل ادبیات شد و تا واپسین سال‌های عمر همچنان دغدغه کتاب، فرهنگ، آزادی و نقش ادبیات در زندگی بشر را داشت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
نگاه یوسا به ادبیات، نگاهی است که اگرچه با اختلاف‌هایی، اما با بسیاری از اهل فرهنگ و نویسندگان هم‌عصرش اشتراک دارد. البته نگاه او به مسئله «تهاجم فرهنگی» از زاویه دید ما جای نقدهای جدی دارد که در این یادداشت به آن‌ها نمی‌پردازیم، بلکه تمرکز ما بر بنیادهای فکری و ادبی مقاله مهم اوست؛ «چرا ادبیات؟»
این مقاله که در کتابی به همین نام به فارسی با ترجمه عبدالله کوثری منتشر شده، متنی است آمیخته از شور، تأمل و هشدار؛ متنی که هم ارزش ادبی دارد و هم از حیث فرهنگی و فکری مهم است و با مرور آن قصد تأکید بر طرفیت ادبیات داستانی را داریم. از مهم‌ترین ویژگی‌های این مقاله آن است که نشان می‌دهد یوسا، برخلاف تصور رایج از نویسندگان صرفاً خیال‌پرداز، چهره‌ای علمی و دانشگاهی نیز دارد. او سال‌ها در دانشگاه‌های مهم جهان از جمله کمبریج، هاروارد، پرینستون و جرج‌تاون تدریس کرده است. تمرکز اصلی یوسا بر ادبیات تطبیقی، تاریخ رمان و نقش نویسنده در جامعه مدرن بوده است. همین پیشینه دانشگاهی است که به نوشته‌های او عمق تحلیلی و پشتوانه‌ای مفهومی بخشیده که فراتر از تجربه زیسته یک رمان‌نویس صرف است.
اما مقاله «چرا ادبیات؟» را می‌توان در شش محور عمده خلاصه و تحلیل کرد. 1. ادبیات، مرز گذار واقعیت و تخیل است
یوسا ادبیات را راهی برای رهایی از محدودیت‌های واقعیت می‌داند. او می‌گوید ادبیات، انسان را از قید روزمرگی آزاد می‌کند و به او امکان تجربه زندگی‌های دیگر را می‌دهد. از نگاه یوسا، انسان بدون ادبیات، انسان ناقصی است.
2. ادبیات و آزادی به‌هم گره خورده‌اند
ادبیات برای یوسا همیشه با آزادی معنایی هم‌افزا دارد. جایی که آزادی هست، ادبیات زنده و پوینده است. و برعکس، حکومت‌های مستبد از نویسندگان و ادبیات واهمه دارند، چون ادبیات نافرمانی می‌آفریند.
3. ادبیات، انسان را انسان‌تر می‌کند
او تأکید می‌کند که ادبیات، توانایی همدلی و درک «دیگری» را در ما زنده می‌کند. خواندن رمان یعنی تجربه‌کردن موقعیت‌هایی که خودمان هرگز در آن نبوده‌ایم و این یعنی تمرین مداوم انسانیت.
4. ادبیات در برابر فرهنگ مصرفی ایستادگی می‌کند
در دنیای امروز که مصرف‌گرایی همه‌چیز را تسخیر کرده، ادبیات برای یوسا جایگاهی مقاوم دارد. او با هشدار درباره سطحی‌شدن فرهنگ، از ادبیات به‌عنوان سنگر پایداری ذهن انتقادی و خلاق یاد می‌کند.
5. ادبیات، ضامن استمرار وجدان تاریخی و فرهنگی است
یوسا معتقد است ملت‌ها بدون ادبیات حافظه تاریخی خود را از دست می‌دهند. رمان‌ها و قصه‌ها، گذشته و ریشه‌های ما را زنده نگه می‌دارند و به فرهنگ ملی معنا می‌بخشند.
6. فقدان ادبیات، تهدیدی تمدنی است
در پایان مقاله، یوسا آینده‌ای را تصویر می‌کند که مردم دیگر کتاب نمی‌خوانند و این را خطری نه فقط فرهنگی، بلکه تمدنی می‌داند. از نگاه او، زوال ادبیات یعنی زوال خرد، آزادی و انسانیت.
اکنون که در آستانه برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت‌ماه هستیم و همزمان با درگذشت نویسنده‌ای که تمام عمرش را صرف دفاع از ادبیات کرد، بد نیست نگاهی دوباره بیندازیم به این پرسش بنیادین؛ «چرا ادبیات؟» شاید بخشی از پاسخ در همین شش محور نهفته باشد.
یوسا در این مقاله نه فقط از نویسندگی، بلکه از «نویسنده بودن» دفاع می‌کند؛ از اینکه ادبیات داستانی یا خلاقه چه نقش بی‌بدیلی در فرهنگ و تمدن دارد. کشورهایی مثل ما که در گذار از بحران‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی‌اند، بیش از همیشه به ادبیات نیاز دارند؛ به نویسندگانی که کارشان را جدی بگیرند و به مخاطبانی که کتاب را نه کالایی لوکس که ضرورتی برای زندگی فرهنگی بدانند.
خواندن و نوشتن در حوزه ادبیات داستانی، آن‌گونه که از دغدغه‌های اصلی یوسا نیز بود، ضرورتی است که در جامعه ما کمتر به آن توجه شده است. با آنکه ادبیات داستانی در بستر فرهنگ ایرانی ظرفیت‌های عظیم تمدنی، هویتی و تربیتی دارد، اما اغلب از آن غفلت شده و کمتر به آن به‌مثابه نیرویی پیشران برای ارتقای فرهنگی و اجتماعی نگاه شده است. همین نگاه و جایگاه یوسا به ادبیات بود که او را در ادبیات جهان به چهره‌ای مرجع و محل توجه بدل کرد؛ نویسنده‌ای که حتی اگر به برخی از دیدگاه‌های اجتماعی و سیاسی‌اش نقدهایی وارد باشد، نمی‌توان نقش بی‌بدیلش را در تبیین ارزش ادبیات نادیده گرفت.
شاید همین امروز، بهتر باشد نمایشگاه کتاب را با این نیت آغاز کنیم؛ تقویت ادبیات داستانی و حمایت از نویسندگان به‌عنوان پیش‌قراولان تخیل، اخلاق و پیشرفت.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/813411/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جدول زمان‌بندی قطع برق استان اردبیل در 10 اردیبهشت

اسلام‌آباد: هند تا 36 ساعت آینده به پاکستان حمله می‌کند

جانشین ژابی آلونسو انتخاب شد: ژاوی هرناندز!

طلوع دوستی در ساحل خزر: گشایش فصل جدید همکاری‌ها

شهید مطهری علیه کدام فیلمساز و نویسنده مشهور قبل از انقلاب مقاله نوشت؟

سه شنبه های تکریم و پاسخگویی مدیر کل بنیاد مازندران به جامعه ایثارگری/ صداقت و شفاف سازی اولویت ارائه خدمت به ایثارگران

نخستین کتیبه ساسانی به عنوان اولین سند مکتوب شهر آباده کشف شد

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

گواه قهرمانی باشگاه تراکتورسازی تبریز زیر سایه بلوغ مدیریت زنوزی

تصویر؛ استقبال مردم ارومیه از آخرین پادشاه قاجار

مصرف گوجه‌فرنگی می‌تواند جلوی افزایش وزن را بگیرد

پایان، غول ترک جام را بلعید!

مس سونگون 0 – 0 نیروی زمینی: تساوی سرد در تبریز

جشن بزرگ «دخترم؛ افتخار ایران» در ارومیه+تصاویر

مبارزه با آفت سن در 120 هزار هکتار از مزارع آذربایجان غربی

قتل عام در مرز ایران و آذربایجان | فیلم

ساخت طولانی‌ترین پل معلق کشور در آذربایجان‌شرقی

آماده افزایش مراودات تجاری با جمهوری آذربایجان هستیم

معرفی رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان پیرانشهر

اجرای 50 درصد ازطرح‌های آبیاری نوین استان در پلدشت

بررسی مسائل و مشکلات شهرک‌ها و نواحی صنعتی آذربایجان غربی

تصویب 14 شاخص عمرانی برای تکمیل طرح‌های نیمه تمام در آذربایجان غربی

در دیدار استاندار با رئیس طرف آذری کمیسیون مشترک اقتصادی اتفاق افتاد

سرویس مدرسه دخترانه در آتش سوخت/ 9 دانش آموز راهی بیمارستان شدند

جشن بزرگ «دخترم؛ افتخار ایران» در ارومیه

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

توسعه عدالت آموزشی در دستور کار آموزش و پرورش آذربایجان شرقی

خبر خوش برای مالکان اراضی فاز دوم شهرک خاوران

صدور کارت مرزنشینی برای افراد سه دهک اول و نیازمندان

خبرش خوش برای مالکان اراضی فاز دوم شهرک خاوران

اتصال 2 هزار خانوار سلماسی به فیبر نوری

احصا و پیگیری مشکلات واحدهای تولیدی آذربایجان غربی

لزوم تدوین قوانین پایدار درآمدی برای شهرداری‌ها

استاندار آذربایجان غربی پیگیر حادثه دانش‌آموزان مصدوم ارومیه شد

ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری اردبیل در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی معرفی می‌شود

شیوع سرخک در کمین است؛ دلیل؟ مهاجرانِ واکسینه‌نشده!

بقای آقای گل در تبریز تقریبا قطعی شد!

لیگ یک: مساوی بی روح در هوای سرد تبریز

کنان ییلدیز کار دست خودش و یوونتوس داد؛ محرومیت 2 جلسه‌ای ستاره بیانکونری تأیید شد

تخصیص 50 میلیارد تومان برای تامین آب شرب مرند

پرچم رضوی در تبریز به اهتزار درآمد

زمان بازگشایی مرز ایران و جمهوری آذربایجان فرا رسیده | باید مسیر ریلی جلفا به نخجوان احیا شود

مبارزه با آفت سن مادری در120 هزار هکتار از مزارع غلات آذربایجان غربی

14 هزار فرهنگی آذربایجان شرقی در فرآیند انتخاب معلم نمونه شرکت کردند

کلنگ زنی 9 پایگاه امداد و نجات و یک ساختمان اداری در آذربایجان شرقی

استاندار آذربایجان غربی پیگیر حادثه دانش آموزان مصدوم ارومیه شد

5 دانش آموز ارومیه ای مصدوم تحت مداوا؛4 دانش آموز ترخیص شدند

5 دانش آموز ارومیه ای مصدوم تحت مداوا؛4 دانش آموز ترخیص شد

اولین نقش زن در خانواده توسط دختران ایفا می شود

دستگیری سارق دوچرخه و کشف اموال مسروقه در محمودآباد