پیام آذری

آخرين مطالب

«تا غزل‌ نمی‌خواندم‌، نمی‌خوابیدم» سیاسی

«تا غزل‌ نمی‌خواندم‌، نمی‌خوابیدم»
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، «سعدی یکی از پایه‌های بنای استوار ادب پارسی و محصول شعر و نثر او تشکیل‌دهنده یکی از برازنده‌ترین اندام‌های پیکره شکوهمند فرهنگ کنونی ما است... پند سعدی که مایه گرفته از معارف قرآن و حدیث است همواره نقش زرین‌خاطر پندآموزان و زبان فصیح و صریح او رازگشای گنجینه‌های معانی برای دل‌های جوینده و مشتاق بوده است».
(1)
سطور بالا بخشی از پیام حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در چهارم آذرماه سال 1363 به کنگره بزرگداشت سعدی است.
به بهانه فرارسیدن سالروز بزرگداشت سعدی، بخش «امین» رسانه KHAMENEI.IR که به «شعر و ادب فارسی به روایت حضرت آیت‌الله خامنه‌ای» می‌پردازد، در گزارش پیش رو مروری کوتاهی داشته است به جایگاه شعر و ادبیات در نگاه رهبر انقلاب اسلامی. رونوشت از آثار سعدی
علاقه آیت‌الله سیّدعلی خامنه‌ای ‌به شعر از همان کودکی شکل گرفت؛ وقتی که مادر برای او شعرهای حافظ می‌خواند. در دوران دبستان، وقتی معلم‌ها «گلستان» سعدی را درس می‌دادند، آن‌قدر شیفته‌ی این کتاب شده بود که خودش آن را به‌طور کامل رونویسی و بیشتر شعرهایش را حفظ کرد. پدرش، حاج سید جواد، هم دل‌بسته‌ی گلستان سعدی بود و همین علاقه در گسترش این فضا در خانواده تاثیر زیادی داشت.
مدتی هم عادت کرده بود که هر شب، پیش از خواب، غزل‌های حافظ را بخواند؛ هم چشمش را با آن روشن می‌کرد، هم دلش را. به اشعار نظامی علاقه‌مند بود و زیاد آن‌ها را می‌خواند. اما بیش از همه، مثنوی معنوی مولوی بود که به‌طرز عمیقی روح و جانش را تحت تأثیر قرار داد و هیچ کتابی نتوانست جای آن را برایش بگیرد.

پیام آذری

وقتی «نسیم» دست‌به‌قلم شد
این علاقه در ایام طلبگی و بعد از درس خارج، ظهور و بروز بیشتری پیدا کرد. دیوان اشعار شعرا معمولاً جزو منابع مطالعاتی‌اش بود و حتی در این ایام خودش دست به کار شد: «زمانی که کلمه‌ها و ترکیب‌های موزون، مصرع و بیت شدند و به قلم او رسیدند، نام «نسیم» را برای سروده‌های خود برگزید.
دلم قرار نمی‌گیرد از فغان بی تو
سپندوار زکف داده‌ام عنان بی تو
این بیت از نخستین سروده‌های اوست؛ 1336 ش یا 1335ش.» (2)
اما علاقه و اشتیاق سید‌علی ماجرایی جدی‌تر از این چند بیت داشت: او «علاوه بر تخلصِ نسیم، لقب «ضیاء الدین» را هم برای خودش انتخاب کرده بود. در پشت عکس خود، یادگاری به یک دوست، در 1335ش چنین نوشت: «هو العزیز. این عکس ناقابل را به رفیق مکرم و برادر معظم جناب آقای سیدهادی خسروشاهی تقدیم می‌نمایم تا از خاطر عاطر محو نشوم. احقر، ضیاء‌الدین حسینی خامنه‌ای» (3)
دفترچه‌ای داشت که غزل‌های ناب و بیت‌های خاص و زیبا را در آن یادداشت می‌کرد. یک دفتر جداگانه هم برای نوشتن حدیث‌های موردعلاقه‌اش تهیه کرده بود.
انس او با شعر موجب شد که شمار دفترچه‌هایش بالا برود. «سفینه غزل» محل یادداشت شعرهای سیدعلی بود. غزل‌ها و تک‌بیت‌های مورد علاقه‌اش را از شاعران دور و نزدیک در آن می‌نوشت و زیرش تاریخ می‌گذاشت. این تاریخ‌ها تا 1363 نزدیک به‌هم هستند، اما از آن سال به بعد دور از هم‌اند.
پشت جلد کتاب‌های درسی‌اش هم همیشه از بیت‌های شعر پُر بود؛ هر وقت از درس خسته می‌شد، آن‌ها را می‌خواند و انرژی می‌گرفت. بعضی از بیت‌ها را که خیلی دوست داشت، می‌داد خوش‌خط بنویسند و بعد آن را به دیوار اتاقش می‌زد تا همیشه جلوی چشمش باشد: «در مدرسه حجتیه قم دو بیت از شعرهای حافظ را زینت حجره‌اش کرد:
صراحی می‌کشم پنهان و مردم دفتر انگارند
عجب گر آتشی این زرق در دفتر نمی‌گیرد
درین بازار اگر سودیست با درویش خرسند است
خدایا منعمم گردان به درویشی و خرسندی» (4)
این علاقه تا اندازه‌ای بود که اواسط‌ طلبگی‌ دوران‌ مشهد بدون حافظ، خواب به چشمانش نمی‌آمد: «اوقاتی‌ بود که‌ من‌ شب‌ها تا یک‌ غزل‌ دو غزل‌ از حافظ‌ نمی‌خواندم‌ نمی‌خوابیدم‌. تعجب‌ هم‌ می‌کنید؛ اما جز تعجب‌ چاره‌ای‌ نیست‌ تعجب‌ کنید. واقعیت‌ است‌ شب‌ها تا غزل‌ نمی‌خواندم‌ از حافظ،‌ نمی‌خوابیدم. یک‌ مدتی‌ به‌ سعدی‌ خیلی‌ علاقه‌مند شده‌ بودم‌ مرتب‌ اشعار سعدی‌ را می‌خواندم‌». (5)
ادب کهن ایران‌زمین؛ سیراب از چشمه فرهنگ اسلامی
علاقه رهبر معظم انقلاب به جریان شعر از طرفی و اعتقاد ایشان به تاثیرگذاری شعر در جریان‌های انقلاب باعث شد به این موضوع توجه زیادی داشته باشند.
«چشمه فرهنگ اسلامی در جامعه انقلابی ما، امروز بیش از پیش در جوشش است و در عرصه شعر و فرهنگ و ادب کهنسال ایران نیز، هیچ نام‌آوری نیست که در روزگاری از عمر خود، از این چشمه فیاض ننوشیده و خود را از آن مستغنی و بی‌نیاز احساس نکرده باشد.» (6) این عبارات بخشی از پیام حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به کنگره شعر، ادب و هنر در شیراز(7) است.
شاید این مقدمه در خصوص اهمیت شعر فارسی تا اندازه زیادی راه‌گشای شناخت منظومه ذهنی ایشان باشد. به تعبیر رهبر انقلاب شعر و هنر باید در راه تعمیق ارزش‌ها به کار برود و هنرمندان باید از ابزار هنر خود شمشیری بسازند تا ناپاکی‌ها و ناخالصی‌ها را از بین ببرد.
شعر فارسی یکی از این جزئیات در مسیر ساختن است. شعری که دارای ویژگی‌‌های خاص است: «یک نکته‌ای وجود دارد در مورد شعر فارسی و آن اینکه جزو خصوصیّات شعر فارسی تولید سرمایه‌های معرفتی و معنوی است. در شعرهای دیگر، تا آنجایی که حالا ما می‌دانیم، نه اینکه وجود نداشته باشد، به این شدّت وجود ندارد» (8) این مهم را می‌توان تا اندازه‌ای ریشه در آفریننده‌های شعر فارسی هم دانست: «ما قلّه‌های شعر فارسی را که نگاه می‌کنیم، یا حکیمند ــ [مثل] نظامی یا حکیم فردوسی؛ فردوسی یک حکیم است و شاهنامه واقعاً کتاب حکمت است ــ یا مولانای معرفت و عرفان و معنویّتند یا حافظ قرآنند‌ یا مثل سعدی کتابشان پُر از حقایق و معارف حِکمی و معنوی است.» (9)
در این بین هر کدام از شاعران در یک دسته در قله‌اند: «سعدی از جهت شعر اخلاقی و شعر نصیحت و پند در قله است. فردوسی همین جور است، نظامی همین جور است، سنایی همین جور است، ناصرخسرو همین جور است؛ خیلی از شعرای بزرگ ما همین جورند. بعد جامی همین جور است.» (10)

پیام آذری

روان، موسیقایی و سرشار از حکمت، مثل شعر سعدی
شعر سعدی اساس شعر روان، موسیقایی و سرشار از حکمت است. او با زبانی ساده و دلنشین، مفاهیم اخلاقی، اجتماعی و انسانی را بیان می‌کند. استفاده از تمثیل، ایجاز و طنز لطیف، از ویژگی‌های دیگر شعر اوست. آثار سعدی هم‌زمان آموزنده، دل‌نشین و تأثیرگذارند. حکمت را می‌توان از اجزای جدا نشدنی شعر او دانست، رهبر انقلاب در این باره به یک مصداق اشاره می‌کنند: «سعدی در گلستان - داستان دوم یا سومِ باب اول - حکایت مجموعه‌ی دزدانی را ذکر می‌کند؛ می‌گوید اینها می‌خواستند به افرادی حمله کنند؛ اما ‘اولین دشمنی که بر ایشان تاخت، خواب بود’؛ قبل از این‌که دشمن بیرونی بیاید، یک دشمن از درونِ خودشان بر آنها غلبه کرد.» (11)
توجه به امور اخلاقی یکی دیگر از ویژگی‌های شعر سعدی است: «سعدی از جهت شعر اخلاقی و شعر نصیحت و پند در قله است.» (12)
اما در مورد سعدی یک نکته وجود دارد و آن هم ورود کردن به حوزه حماسه است، این ورود در جهت بالا رفتن کیفیت آثار سعدی محسوب نمی‌شود؛ زیرا روحیه و سبک اصلی او با فضای حماسی سازگار نیست. شعر سعدی بیشتر اخلاقی، عاشقانه و اجتماعی است، نه رزمی و حماسی. او شخصیت لطیف‌گو، خردمند و واقع‌گراست، نه حماسه‌سرایِ خیال‌پرداز و قهرمان‌ساز.
ازاین‌رو، وقتی به موضوعات حماسی نزدیک می‌شود، گاهی از شور و عظمت حماسه کاسته می‌شود و به نصیحت و پند نزدیک‌تر می‌گردد تا تهییج و شوق نبرد.
برای حماسه نیاز به هیجان، خشونت و تصویرسازی‌های پرتنش است که سعدی نمی‌تواند: «[سعدی] وقتی وارد رزم می‌شود که می‌خواهد بگوید من هم می‌توانم مثل فردوسی سخن بگویم و شروع می‌کند به گفتن، همه‌ی کسانی که با سعدی و زبان سعدی آشنا هستند می‌گویند ای‌کاش این سخن را سعدی نگفته بود. یعنی همین که گفته ما حالا می‌گوئیم و وارد میدان شده، همین کار را خراب کرده، چون سخن رزم و میدان جنگ کار سعدی نبوده، و لذا اگر به همان سخنان حکمت‌آمیز در بوستان بسنده می‌کرد برایش بهتر بود.» (13)
سعدی؛ رکن بنای استوار ادب پارسی
با این وصف می‌توان سعدی را یکی از ارکان شعر فارسی بدانیم: «سعدی یکی از پایه‌های بنای استوار ادب پارسی و محصول شعر و نثر او تشکیل دهنده یکی از برازنده‌ترین اندام‌های پیکره شکوهمند فرهنگ کنونی ما است».(14)
رهبر انقلاب معتقدند این حد از افتخار و تمایزی که در آثار سعدی وجود دارد علاوه بر توانایی و استعدادهای ذاتی‌اش ریشه در محتوا و درون مایه‌ی آثارش هم دارد: «پند سعدی که مایه گرفته از معارف قرآن و حدیث است همواره نقش زرین‌خاطر پندآموزان و زبان فصیح و صریح او رازگشای گنجینه‌های معانی برای دل‌های جوینده و مشتاق بوده است.»(15)
منابع:
1] پیام حضرت آیت‌الله‌خامنه‌ای به کنگره بزرگداشت سعدی 1363/09/04
2] بهبودی، هدایت‌الله(1391). شرح اسم، زندگی‌نامه آیت‌الله سیدعلی حسینی‌خامنه‌ای. تهران: موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی. ص 71
3] همان
4] بهبودی، شرح اسم، ص 72
5] مصاحبه با سیدعلی خامنه‌ای، جلسه:سوم. مصاحبه کننده: حمید روحانی. منبع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی
6] خامنه‌ای، سیدعلی(1364). چهارسال با مردم، تهران: حزب جمهوری اسلامی، ص 305
7] 1363/02/29
8] بیانات رهبر معظم انقلاب، در دیدار شاعران و اساتید زبان فارسی 1402/1/16
9] بیانات رهبر معظم انقلاب، در دیدار شاعران و اساتید زبان فارسی 1402/1/16
10] بیانات رهبر معظم انقلاب، در دیدار شاعران در ماه مبارک رمضان 1387/06/25
11] بیانات رهبر معظم انقلاب، در دیدار دانشجویان و اساتید دانشگاه‌های استان همدان 1383/04/17
12] بیانات رهبر معظم انقلاب، در دیدار شاعران در ماه مبارک رمضان 1387/06/25
13] بیانات رهبر معظم انقلاب، در جلسه بیست و پنجم تفسیر سوره بقره 1371/02/16
14] خامنه‌ای، چهارسال با مردم، ص 365
15]همان

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/817606/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واژگونی اتوبوس در محور ارومیه - سلماس؛ 13 نفر مصدوم شدند

درمان پیشرفته صرع کودکان با کاشت محرک عصبی (VNS) در تبریز

رئیس سازمان غذا و دارو: تغییر نرخ ارز تجهیزات پزشکی نیاز نقدینگی این صنعت را هفت برابر کرد

بارش باران از شمال تا جنوب اردبیل را دربرمی‌گیرد

واژگونی اتوبوس در محور ارومیه- سلماس؛13 حادثه دیده

آزادسازی کنترل‌شده آرد می‌تواند به کاهش قیمت نان در بازار آزاد کمک کند

لزوم مناطق حفاظت شده ارسباران و دیزمار به فناورهای نوین پایش

وقوع قتل در ارومیه؛ دستگیری قاتل در کمتر از 4 ساعت

مسابقات پارا وزنه برداری جانبازان با حضور مدیر کل بنیاد مازندران برگزار شد

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از مجتمع ایثار زاهدان

غیبت غیرموجه مهدی ترابی در اردوی تیم ملی؛ خستگی یا دلزدگی؟!

نقاشی یک کیلومتری کودکان در مراغه

ایمان راسخ جوانان توسعه همه جانبه نظام اسلامی را رقم خواهد زد

تغییری در قیمت نان یارانه‌ای نداشته‌ایم

3 سارق اماکن خصوصی در اردبیل دستگیر شدند

روابط عمومی‌ها پلی مطمئن بین مردم و مسئولین باشند

افتتاح 2 نمایشگاه در فرماندهی آماد و پشتیبانی شمالغرب ارتش در مراغه

پیام تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در پی درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین یوسف‌پور

ایران در آستانه موج میانسالی مخاطره آمیز؛ 10 میلیون نفر سالمند داریم

غیبت غیرموجه مهدی ترابی در اردوی تیم ملی؛ خستگی یا دلزدگی؟!

جمع‌آوری مدارس کانکسی تا پایان سال

اضطراب امتحان چیست؟ راههای مقابله با آن کدامست؟

پزشکیان: برنامه‌ریزی‌ دقیق برای جایگزینی برق به جای گاز در حال انجام است

دکتر ارتوپد اصفهان روبروی بیمارستان صدوقی

دیدار نماینده رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و مشاور مدیرعامل بانک دی با جانباز انقلاب اسلامی در گرگان

نام‌گذاری سوم خرداد به عنوان «روز مقاومت، ایثار و پیروزی» یک انتخاب دقیق و عمیق است

پرداخت دیه دانش‌آموز ارومیه‌ای فوت‌شده در حادثه سرویس مدرسه

آغاز ثبت‌نام سرویس مدارس در ارومیه از اول خرداد 1404

آغاز فرآیند تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

آزاد سازی خرمشهر، نماد ایستادگی، ایثار و پیروزی ملت ایران در برابر ظلم و تجاوز دشمنان است

تأمین مالی 420 میلیون دلاری خط 2 مترو تبریز آغاز شد

مشاور مدیرکل در "اجرای راهبری مدارس تراز سند تحول بنیادین مدارس استان " منصوب شد

پیش‌بینی تولید 16 هزار تن دانه روغنی کلزا در استان اردبیل

مهرواره «گلدان من» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اردبیل فراخوان داد

آغاز جهش جدید در حمل‌ونقل شهری تبریز

اجرای 195 پروژه عمرانی در اماکن مقدس توسط عتبات عالیات آذربایجان شرقی

ضرورت توسعه و گسترش رشته کوهنوردی در بین بانوان کشور

معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش استان منصوب شد

پسر مورد علاقه‌ام روی دور پیچاندن است

وقوع قتل در ارومیه؛دستگیری قاتل در کمتر از 4 ساعت

جهش گردشگری آذربایجان غربی نیازمند ورود سرمایه‌گذاران است

آغوش باز شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی به فضای سبز؛ 12 هزار نهال کاشت شد

تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

رونمایی نخستین سایت جامع و تخصصی گردشگری استان‌های کشور در ارومیه

آزادسازی خرمشهر توازن منطقه‌ای را به نفع ایران تغییر داد

توسعه آذربایجان‌غربی نیازمند حمایت در سطح ملی است

بیش از 89هزار واحد نهضت ملی آذربایجان شرقی در حال ساخت است

استاندار آذربایجان شرقی: روابط عمومی یک پست سازمانی صرف نیست

اجتماع بزرگ مردم سمنان در اولین سالگرد شهادت شهید جمهور آیت الله رئیسی و دیگر شهدای خدمت

نگاه شهدا باور مندی، عمل به تعالیم اسلامی و نفی لذت گرایی بود

ویکی پدیاجستجو