پیام آذری

آخرين مطالب

روز شمار محرم؛

وقایع مهم روز هشتم محرم و سقایی حضرت عباس(ع) اقتصادی

وقایع مهم روز هشتم محرم و سقایی حضرت عباس(ع)
  بزرگنمايي:

پیام آذری - تبریز-حضرت عباس(ع) و تعدادی از سربازان امام، شبانه به سمت رود فرات رفتند و ضمن درگیری با مأموران عمر سعد، موفق به آوردن مقداری آب به خیمه‌ها شدند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: صحرای کربلا در روز هشتم محرم سال 61 هجری شاهد جریان‌های غریب و ظالمانه‌ای در حق امام حسین ( ع) و خانواده و یاران آن حضرت بود. در این روز تعدادی از یاران امام اقدام به حفر چاه کرده بودند، خبر این ماجرا به عبیدالله ابن زیاد رسید و او به عمر بن سعد دستور داد که فوراً جلوی حفر چاه را بگیرند تا امام حسین ( ع) در تشنگی بمانند. عمر بن سعد نیز یاران آن حضرت را تهدید کرد که چاه را از خاک پر کنند، در غیر این صورت به آنها حمله خواهد کرد. ساعتی بعد، تشنگی در میان کاروان امام بالا گرفته بود. به همین دلیل حضرت عباس ( ع) از سوی امام حسین ( ع) مأمور آوردن آب به خیمه‌ها شد. ماجرای آوردن آب در تاریکی شب اتفاق افتاد.
غلبه تشنگی بر خیمه‌ها
گفته می‌شود در روز هشتم محرم تشنگی حسین ( ع) و اصحابش را رنج می‌داد. در آن زمان سیدالشهدا ( ع) تیری برگرفت و پشت خیمه‌ها آمد و گویند بین نه تا نوزده گام به سوی قبله رفت و آن‌جا را حفر کرد و چشمه‌ی آبی شیرینی جوشید و همه اصحاب نوشیدند و مشک‌ها را پر کردند، پس از آن چشمه پنهان شد. هنگامی که این خبر به عبیدالله رسید پس پیکی به سوی عمر سعد فرستاد و گفت «به من خبر رسیده حسین چاه می‌کند و خود و اصحابش آب می‌نوشند، چون نامه‌ام به تو رسید مطلع باش و تا توانی نگذار که آنها چاه بکنند و آبی بنوشند، بر آن‌ها تنگ بگیر.» عمر بن سعد نهایت سخت گیری را به آن‌ها کرد.
ملاقات زید بن حصین همدانی از یاران امام با عمر بن سعد
هنگامی که تحمل تشنگی بر امام و یارانش سخت شد، یکی از اصحاب حسین ( ع) به نام زید بن حصین همدانی که مردی زاهد بود به امام حسین ( ع) گفت « یابن رسول‌الله اجازه بده نزد ابن سعد بروم و با او درباره آب سخن بگویم؛ شاید از این مخالفت برگردد» امام نیز موافقت کردند. همدانی نزد عمر رفت، ولی سلام نکرد، عمر گفت: ای همدانی! مگر مرا مسلمان ندانی که سلام نکردی؟ وی در جواب گفت: اگر چنان که می‌گویی مسلمان بودی، پس چرا بر خاندان پیامبر ( ص) شورش کردی و تصمیم به کشتن آن‌ها گرفته‌‏ای و آب فرات را که حتی حیوانات این وادی از آن می‏‌نوشند از آنان مضایقه می‌‏کنی و گمان بری که خدا و رسولش را می‌شناسی؟ عمر سعد گفت همه این‌ها را می‌دانم ولی نمی‌توانم از حکومت ری بگذرم. زید بن حصین همدانی بازگشت و ماجرا را برای امام حسین ( ع) تعریف کرد و گفت: عمر بن سعد حاضر شده است شما را در برابر حکومت ری به قتل برساند.
دیدار امام حسین (ع) با عمر بن سعد
امام حسین ( ع) ، عمرو بن قرظه انصاری اهل مدینه و ساکن کوفه که از یاران بسیار فعال ایشان محسوب می‌شد را نزد عمر بن سعد فرستاد تا به او بگوید که شبانه میان دو لشکر همدیگر را دیدار کنند. عمر بن سعد با بیست سوار آمد و حسین ( ع) نیز با بیست سوار آمد و مذاکرات کاملاً محرمانه تا پاسی از شب انجام شد. در این ملاقات عمر بن سعد هر بار در برابر سوال سیدالشهدا ( ع) که می‌فرمودند «آیا می‏‌خواهی با من مقاتله کنی؟» عذری می‌آورد. یک بار گفت می‏‌ترسم خانه‌‏ام را خراب کنند، امام فرمودند من خانه‌‏ات را می‌‏سازم، عمر سعد گفت: می‌‏ترسم اموال و املاکم را بگیرند. امام حسین ( ع) فرمودند من بهتر از آن را به تو از ملک خود در حجاز می‌دهم، عمر بن سعد گفت: من در کوفه بر جان افراد خانواده‌‏ام از خشم ابن زیاد بیمناکم و می‌‏ترسم آنها را از دم شمشیر بگذراند. امام حسین ( ع) که دید نصیحت و هدایت بر عمر سعد کارساز نیست و او از تصمیم خود باز نمی‌‏گردد، فرمود «دیری نخواهد گذشت که بر بستر خودت کشته می‌شوی و در روز حشر نیز خدا تو را نخواهد آمرزید. من می‌دانم که گندم ری را جز مدت اندکی نخوری». عمر سعد با تمسخر پاسخ داد: اگر گندم بهره‌ام نشود، از جو استفاده می‌کنم.
فرستادن شمر به کربلا
روایت شده است در پایان گفت‌وگوی امام حسین ( ع) با ابن سعد، عمر طی نامه‌ای خطاب به عبیداللَّه بن زیاد نوشت «حسین بن علی ( ع) با من پیمان بست که از همان جا که آمده به همان جا بازگردد یا به یکی از سرحدات بلاد مسلمین برود و در حقوق و تکالیف همانند دیگر مسلمانان بوده، در سود و زیان مسلمانان شریک باشد، یا به نزد یزید برود تا هر چه یزید حکم دهد درباره او اجرا کنند و این مایه رضای شما است و صلاح امت است».
عبیدالله پس از این گفت‌وگو، نامه‌ای نوشت و به شمر بن ذی‌الجوشن سپرد تا به کربلا برود. در نامه نوشته شده بود، باری، تو را نفرستاده‌ام تا شانه از زیر کار خالی کنی. تو به آرامش و صلح و آسایش دل بسته‌ای. اگر حسین و یارانش تسلیم شدند آن‌ها را نزد من بفرست و گرنه ، بر آنها حمله‌ور شو و پس از قتل آنان، اعضای بدنشان را قطعه قطعه کن. پس از کشتن حسین بر سینه و پشت وی اسب بتاز که وی ناسپاس و سرکش و گستاخ و بیدادگر است. اگر به دستور من عمل کردی، پاداش فرمانبر مطیع را دریافت خواهی کرد و اگر چنین نمی‌کنی، سپاه را به شمر بن ذی الجوشن بسپار که فرمان لازم را به او داده‌ایم.
عبیدالله زیاد به شمر گفته بود اگر عمر سعد پذیرفت که با حسین بجنگد مطیع او باش وگرنه، گردنش را بزن و سرش را به کوفه بفرست و خود فرماندهی سپاه را عهده‌دار باش . شمر با این زمینه‌سازی و با استفاده از موقعیت و روحیات عبیدالله بن زیاد، به سمت کربلا حرکت کرد.
آب آوردن حضرت ابوالفضل العباس (ع)
چون تشنگی بر امام حسین ( ع) و یارانش شدت گرفت، برادرش عباس بن علی ( ع) را با 30 سوار و 20 پیاده را همراه با 20 مشک جهت آوردن آب به سوی شریعه روانه کرد. گفته می‌شود احتمالاً هر نفر یک مشک داشته است. در منابع، زمان این آب آوردن روشن نیست. طبری آن را پس از دستور منع آب از سوی ابن زیاد، گزارش می‌کند؛ بنابراین باید مربوط به روز هفتم یا پس از آن باشد حرکت در دل شب بود و بیست مشک که باید پُر می‌شدند.
با رسیدن حضرت عباس ( ع) و یارانش و ممانعت عمروبن حجاج جهت برداشت آب برای کاروانیان حسین، این دو با یکدیگر درگیر شدند آن‌گاه بود که نافع پرچم‌دار حضرت عباس ( ع) و یارانش گفت مشک‌هایتان را پر کنید و پیاده‌ها مشک‌ها را پر کردند. برخی گفته‌اند لقب « سقا » از این لحظه به ابوالفضل العباس ( ع) داده شد.
منابع:
تاریخ طبری
نفس المهموم
مقتل الحسین

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/833790/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاسوعا؛ آغاز عطشناک نهضت حسینی است

بزرگداشت دانشمند شهید فقهی در قم

آموزش یک مدل شینیون مو شیک و رویایی

جان باختن جوان 20 ساله در رودخانه نلاس سردشت

تقدیر نمایندگان آذربایجان‌شرقی از مدیریت مطلوب استان در شرایط جنگ

گرامی داشت یاد و خاطره شهدای امنیت و اقتداردر ماکو

مسلمانان باید همانند امام حسین (ع) در برابر ظلم ایستادگی کنند

ایده های خلاقانه برای دکوراسیون منزل

وضعیت فعلی ذخایر سدهای آذربایجان غربی مطلوب‌ تر از میانگین کشوری است

سوگواری محرم در اردبیل پایتخت مذهب تشیع ایران اسلامی

2 مورد غرق شدگی منجر به فوت در آذربایجان غربی

محدودیت‌های ترافیکی تاسوعا و عاشورای حسینی (ع) در ارومیه اعلام شد

بررسی اولویت‌های توسعه و اشتغال روستا‌های اردبیل در سفرِ معاونان رئیس جمهور

اعمال محدودیت‌های ترافیکی در مسیر‌های منتهی به اجتماع عظیم تاسوعاو عاشورا در اردبیل

آزادیِ مادر نوزاد 9 ماهه اردبیل، در پویش به عشق امام حسین می‌بخشم

رونق روضه‌های خانگی بانوان در شهرستان بیله سوار

ماجرای وجود دود در اطراف تبریز چیست؟

ملت امام حسین (ع) هرگز زیر بار ذلت و ظلم نمی‌رود

پاسخ ایران در صورت حمله دوباره دشمن، شدیدتر و پیشیمان کننده خواهد بود

اعمال محدودیتهای ترافیکی در روزهای تاسوعا و عاشورا

امام جمعه اردبیل: تشییع میلیونی شهدای اقتدارِ ملی، اهداف شوم دشمن را نقش برآب کرد

ماجرای مشاهده دود در بخشی از آسمان تبریز

تجمع بزرگ یوم العباس در ارومیه برگزار می‌شود

دشمن با تلاش برای ترساندن ملت ایران به اهداف خود نمی‌رسد

تاکید امام جمعه بوکان بر جایگاه ویژه قیام عاشورا در میان اهل سنت

تشییع پیکر شهید امیرحسین باقرلو در خوی

«هیهات من الذله» را از عاشورا درس گرفته‌ایم

اقتدار ملت ایران دنیا را شگفت‌زده کرد

دیدار معاون بهداشت و درمان بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده‌های شهدای حملات تروریستی آمل

تجمع حماسی زینبیون شهرستان مرند

دشمنان ایران اسلامی از تمدن و فرهنگ آن بی‌اطلاع هستند

عزاداری عاشورا بزرگترین اجتماع همبستگی و وحدت مسلمانان است

احیای مکتب حسینی با جهاد تبیین پرشورتر انجام شود

اتحاد و همبستگی ملی در برابر تهدیدات داخلی و خارجی ضروری است

آذربایجان غربی عزادار ثارالله؛«شاه حسین گویان»رسم آذربایجانی ها

امام جمعه پلدشت: باید مراقب وارونه‌نمایی‌ها بود

پیروزی ایران اسلامی در سایه انسجام ملی و درایت رهبری

امام جمعه تبریز: نبرد با دشمن از شاخصه‌های تمدن ایرانی

ساخت ابزار اندازه‌گیری سرعت پیری و پیش‌بینی زوال عقل

جمع‌آوری 40 تبعه خارجی غیرمجاز در شهرستان هشترود

القای ناامیدی در جامعه نقشه شوم دشمن؛ مردم هوشیار باشند

زیارت عاشورا منشور معرفتی شیعه است

محرم، ماه بیداری و اتحاد مسلمانان است

دادستان هشترود: مردم نقش کلیدی در حفظ امنیت جامعه دارند

پیشرفت 50 درصدی بیمارستان 220 تختخوابی در سلماس

مجوزی برای اولین هنرستان اداره کل فنی و حرفه‌ای آذربایجان شرقی

اجتماع عزاداران حسینی در مشگین‌شهر برگزار می‌شود

بارش پراکنده باران از بعدازظهر فردا در اردبیل

انسجام ملی ایجاد شده در جنگ تحمیلی 12 روزه حفظ شود

ایران، رژیم صهیونیستی را زیر پا له و خوار و ذلیل کرد