پیام آذری

آخرين مطالب

مشارکت کشاورزان بوکانی در حفاظت از میش‌مرغ سیاسی

مشارکت کشاورزان بوکانی در حفاظت از میش‌مرغ
  بزرگنمايي:

پیام آذری - تهران- میش مرغ پرنده‌ای در خطر انقراض است از این رو برای حفاظت از این گونه تلاش‌های زیادی صورت گرفته که مهمترین آن مشارکت کشاورزان بوکانی است به طوری که این کشاورزان بخشی از محصول گندم خود را با هدف حفاظت از آخرین بازمانده‌های میش‌مرغ دیرتر از موعد برداشت می‌کنند.

میش‌مرغ پرنده‌ای بزرگ جثه است که تنها کمتر از 40 پرنده از آن در ایران باقی مانده است. میش مرغ که سنگین‌وزن‌ترین پرنده با قابلیت پرواز در جهان است، در ایران به دو شکل بومی و مهاجر مشاهده می‌شود. جمعیت بومی این پرنده تنها محدود به زیستگاه‌های شهرستان بوکان در استان آذربایجان غربی است و علاوه بر این، در بعضی سال‌ها پرندگانی به صورت انفرادی در پناهگاه حیات‌وحش میانکاله و پارک ملی بوجاق مشاهده شده‌اند.
اگرچه بر اساس رده‌بندی اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN)، وضعیت جهانی میش‌مرغ «آسیب‌پذیر» (VU) اعلام شده است اما با توجه به جمعیت کم این گونه در کشور، زیستگاه بسیار محدود و تهدیدات متعدد، این گونه با خطر جدی انقراض محلی در ایران روبرو است از این رو پروژه حفاظت مشارکتی از میش‌مرغ در دشت سوتاو شهرستان بوکان از ابتدای سال 1399 توسط «کانون گردشگران طبیعت ایران» و با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بوکان و با حمایت مالی برنامه کمک های کوچک (SGP) برنامه عمران ملل متحد در ایران آغاز به کار کرده است.
تاکنون نیز تلاش های زیادی برای آخرین بازمانده‌های این پرنده منحصر به‌ فرد در ایران انجام شده که یکی از مهمترین آنها شاید بتوان به مشارکت کشاورزان بوکانی در حفاظت از میش‌مرغ اشاره کرد به طوری که این کشاورزان بخشی از محصول گندم خود را با هدف حفاظت از آخرین بازمانده‌های میش‌مرغ دیرتر از موعد برداشت می‌کنند.

پیام آذری


جلب مشارکت کشاورزان
مهدی نبی‌یان مدیر پروژه مشارکتی حفاظت میش‌مرغ در زیستگاه‌های شهرستان بوکان از جذب مشارکت کشاورزان در حفاظت از میش‌مرغ‌ها خبر داد و گفت: علاوه بر اینکه امسال هم اداره حفاظت محیط زیست بوکان مانند سال گذشته نسبت به خرید محصول سرپای گندم در بخش‌هایی از اراضی کشاورزی منطقه اقدام می‌کند، پروژه مشارکتی حفاظت میش‌مرغ نیز اقدام به خرید محصول سرپا در بخش‌های دیگر زیستگاه خواهد کرد.
وی ادامه داد: خرید محصول سرپا به صورت نوارهای طولی و پراکنده در زمین‌های گندم و تحت عنوان نوار میش‌مرغ انجام می‌شود و با نصب تابلو و علایم به کشاورزان اعلام می‌شود که این بخش از محصول را برداشت نکنند.
نبی‌یان با اشاره به جلب مشارکت کشاورزان برای باقی گذاشتن داوطلبانه قسمت کوچکی از محصول خود در زمین‌های زراعی گفت: خوشبختانه اهالی منطقه علاقه زیادی به گونه میش‌مرغ دارند و تاکنون از بسیاری از پیشنهادات ما استقبال کرده‌اند. یکی از پیشنهادات ما، باقی گذاشتن 100 مترمربع از محصول گندم به ازای هر هکتار کشت در زمین زراعی بود که در صحبت‌های اولیه با برخی از کشاورزان منطقه مورد استقبال قرار گرفت.
به گفته نبی‌یان، علاقه اهالی منطقه به این پرنده یکی از امیدهای اصلی برای حفظ آخرین بازمانده‌های میش‌مرغ در ایران است.
همچنین آوات بازیار ، رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بوکان در این باره گفت: با توجه به اینکه از سال‌های دور زیستگاه‌های طبیعی میش‌مرغ زیر کشت محصولات کشاورزی همچون گندم رفته است و زادآوری این پرنده در همین زمین‌های زراعی اتفاق می‌افتد، لذا وجود گندم در زمین‌های زراعی به نوعی پناهگاه امنی برای جوجه میش‌مرغ‌هایی است که در همین ایام سر از تخم بیرون آورده‌اند.
وی افزود: معمولا جوجه میش‌مرغ‌های تازه متولد شده در اواسط مردادماه قدرت پرواز پیدا می کنند اما فصل برداشت گندم اواخر خردادماه و اوایل تیرماه انجام می‌شود که با برداشت گندم، جوجه‌هایی که توانایی پرواز ندارند، در زمین‌های زراعی خالی از محصول در برابر دشمنان طبیعی همچون روباه و پرندگان شکاری بسیار بی‌پناه و آسیب‌پذیر خواهند بود.
بازیار گفت: از چند سال قبل با مشارکت جامعه محلی و کشاورزان منطقه، طرح برداشت دیرهنگام بخشی از محصول گندم در زیستگاه‌های زادآوری میش‌مرغ در حمامیان و دشت سوتاو را در دست انجام داریم به شکلی که بخشی از محصول کشاورزان را به صورت سرپا از آنها خریداری می‌کنیم تا با تاخیری دوماهه برداشت شود و این کار کمک زیادی به حفظ جوجه میش‌مرغ‌ها می‌کند.

پیام آذری


تلاش برای احیای بخشی از پوشش گیاهی منطقه
رییس اداره حفاظت محیط زیست بوکان از بررسی‌ها برای احیای پوشش گیاهی طبیعی در بخشی از زیستگاه‌های میش‌مرغ خبر داد و گفت: در سال گذشته با همت اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی موفق شدیم زمینی به وسعت بیش از 22 هکتار برای کشت گندم به عنوان پناهگاه میش‌مرغ خریداری کنیم. در سال جاری تصمیم بر این شد تا امسال در این عرصه کشت گندم انجام نشود و شرایط زمین را از نظر پوشش گیاهی طبیعی، نوع گونه‌ها و تاثیر آن در رفتارهای میش‌مرغ‌ها بررسی شود.
وی افزود: متاسفانه به دلیل آنکه از سال‌های بسیار دور بخش زیادی از زیستگاه‌های زادآوری میش‌مرغ در منطقه به زیرکشت محصولات مختلف کشاورزی رفته، اطلاعات دقیقی از گونه‌های گیاهان وحشی که میش‌مرغ به آنها وابستگی داشته در اختیار نداریم از همین رو لازم است تا در یک اقدام منسجم این گونه‌ها را شناسایی کنیم چرا که علاوه بر میش‌مرغ، اکوسیستم طبیعی زیستگاه این گونه شامل گیاهان، حشرات و سایر جانداران هم اهمیت دارد و با احیای بخشی از زیستگاه طبیعی امیدهایمان برای حفظ میش‌مرغ چند برابر خواهد شد.
بازیار تصریح کرد: امسال با کشت نکردن این زمین قصد داریم وضعیت را رصد کنیم و ببینیم آیا میش‌مرغ‌ها بدون کشت گندم در معرض خطر بیشتر قرار نمی‌گیرند یا خیر. احتمالا در سال آینده این تصمیم را بگیریم که در این اراضی یا بخشی از آن ادامه کشت گندم انجام بگیرد.
برچسب‌ها
سازمان حفاظت محیط زیست گندم در خطر انقراض اراضی کشاورزی آهنگ حیات

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/370972/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محفل انس با قرآن کریم ویژه دانش‌آموزان شهرستان ارومیه

مراسم بزرگداشت روز زمین پاک

نجفی امانت را تحویل گرفت/ حسنلوئی تودیع شد

کلنگ زنی 4باب مدرسه در منطقه آزاد ماکو

پیام سرپرست آموزش و پرورش آذربایجان‌غربی به مناسبت هفته معرفی مشاغل

آینده سالم و ایمن در گرو ارتقای سلامت دانش‌آموزان است

ارتباط فیبری نوری در 28 بخشداری مستقل استان برقرار شد

رونمایی امین حیایی از هنر جدیدش/ ویدئو

تغییر چهره دیدنی «برد پیت» از 5 تا 61 سالگی/ ویدئو

احیای نخستین دانشگاه بین المللی جهان مورد توجه دولت

تکمیل باند دوم بزرگراه مرند-جلفا نیازمند 2 هزار میلیارد ریال است

مسابقه ایران و انقلاب اسلامی، نسل جوان را از خیانت‌های رژیم پهلوی آگاه ساخت

ظرفیت بالای اردبیل برای جذب سرمایه گذار در بخش آب

پیش بینی تولید 550 هزار تن گندم در زمین‌های کشاورزی استان اردبیل

برنامه قطع برق اردبیل چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404

افتتاح دو مرکز فضایی جدید در سلماس و گلبهار

صدور دستور اجرای طرح جامع پایانه مرزی سرو

مناطق کم‌برخوردار شهر تبریز در اولویت تخصیص اتوبوس قرار دارند

تبریز جذاب‌ترین مقصد گردشگری در حوزه شهرهای بریکس

لحظات کورس مرگبار تبریز؛ پژو پودر شد + فیلم

فرصت‌ها و تهدیدهای معادن در آذربایجان‌ شرقی

الهام علی‌ اف به چین سفر کرد

چند روز آینده هوا بشدت گرم میشود | رگبار و رعد و برق در 5 استان

رگبار و رعد و برق در 5 استان کشور امروز 3 اردیبهشت 1404 ؛ آیا دمای هوا افزایش خواهد یافت؟

پیش‌بینی وضعیت جوی و دریایی استان هرمزگان چهارشنبه 3 اردیبهشت 1404

بهترین نویسندگان معاصر ایرانی که ادبیات جهان را تحت تاثیر قرار دادند

جداول فرسوده معابر منطقه دو ارومیه بهسازی و تعویض می‌شود

سفر معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صمت به ارومیه

گشایش نمایشگاه توانمندی‌های دانش آموزان تکابی

دیدار و تجلیل از 3 جانباز سرافراز دوران دفاع مقدس در تکاب

کشف 5 کیلوگرم موادمخدر از نوع تریاک در میاندوآب

8 روستا کاندیدای بهترین روستاهای جهانی گردشگری

واکنش‌ها به تمسخر عربستان در صداوسیما

انتقاد روزنامه جمهوری اسلامی از مجمع تشخیص، شورای نگهبان، سیداحمد خاتمی، بازگشت بابک زنجانی و بودجه کلان نهادهای خاص فرهنگی

تماس تلفنی مصطفی تاجزاده از زندان اوین با میرحسین موسوی و زهرا رهنورد در حصر

خدمات تیپ 37 سپاه حضرت عباس اردبیل

درمان تومور مغزی با یک دانه برنج

کشف 32 هزار داروی قاچاق خارجی از یک تبعه آذری

اتوبوس شهری در تبریز حادثه آفرید +عکس

پیش بینی وضعیت آب و هوا فردا پنجشنبه 4 اردیبهشت ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی استان ها 24 ساعت آینده / از رعد و برق و تگرگ تا گردوخاک

باد و باران و رعد و برق از امروز تا یکشنبه آینده | 5 درجه کاهش دما در نیمه غربی کشور

بهسازی آسفالت اتوبان زنجان - تبریز

هشدار در خصوص فعالیت غیرمجاز درمانگاه‌های زیبایی، دندانپزشکی و مطب‌ها

خاطره ژاله صامتی از پسری که عاشقش شده بود/ ویدئو

24 نقطه برای سرمایه‌گذاری در بخش آب استان اردبیل شناسایی شد

استمرار پایش مزارع گندم شهرستان ارومیه

تخصیص 770میلیارد ریال اعتبار جهت اجرای پروژه‌های بازآفرینی شهری آذربایجان‌غربی

آزاد سازی 27500متر مربع از اراضی کشاورزی در شهرستان ارومیه

عارضه‌یابی واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی در نازلوچای

پایش مستمر، کلید تداوم تولید در دیم‌زار‌های آذربایجان‌غربی