پیام آذری

آخرين مطالب

عمران خان می تواند روابط عربستان-پاکستان را تغییر دهد؟ سیاسی

  بزرگنمايي:

پیام آذری - عمران خان، نخست وزیر پاکستان، در جدیدترین تلاش ها برای احیای روابط، سفری سه روزه به جده داشت و این در حالی بود که پیش از او، ژنرال قمر جاوید باجوا، رئیس ارتش پاکستان، به ریاض سفر کرده بود تا زمینه را برای احیای روابط آماده سازد. باجوا در دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، درباره امنیت منطقه و دفاع دوجانبه صحبت کرده بود.
طاهر اشرفی، دستیار ویژه خان در هماهنگی مذهبی، نیز یک توافق سبز، ارتقاء همکاری تجاری، همکاری در رسانه ها، اطلاعات و تبادل فرهنگی را پیش می برد.
رابطه چندین ساله پاکستان و عربستان سعودی به مثابه راه رفتن روی یخ های نازک است. در حالی که اسلام آباد سعی دارد روابط خود را با شریک دیرین فراتر از همکاری های امنیتی و فرهنگی پیش ببرد، ریاض به دنبال ایجاد تنوع در اقتصاد وابسته به نفت خود است. عمران خان، نخست وزیر پاکستان، در جدیدترین تلاش ها برای احیای روابط، سفری سه روزه به جده داشت و این در حالی بود که پیش از او، ژنرال قمر جاوید باجوا، رئیس ارتش پاکستان، به ریاض سفر کرده بود تا زمینه را برای احیای روابط آماده سازد. باجوا در دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، درباره امنیت منطقه و دفاع دوجانبه صحبت کرده بود. طاهر اشرفی، دستیار ویژه خان در هماهنگی مذهبی، نیز یک توافق سبز، ارتقاء همکاری تجاری، همکاری در رسانه ها، اطلاعات و تبادل فرهنگی را پیش می برد.
اسلام آباد و ریاض برای چندین دهه مشارکت راهبردی داشته اند. پادشاهی عربستان در گذشته تقریبا همیشه به نجات مالی پاکستان شتافته؛ پاکستان از دهه 1960 بیش از هر کشور دیگری از عربستان کمک گرفته و تقریبا هرگز وام های خود را بازپرداخت نکرده، اما در مقابل کمک های نظامی و تخصصی به ریاض ارائه داده است.
اما اسلام آباد و ریاض اخیرا هماهنگی کمتری داشته اند. ارتباط آنها 6 سال پیش پس از تصمیم پاکستان به خودداری از مشارکت در جنگ ائتلاف تحت رهبری عربستان در یمن دچار مشکل شد. به نظر می رسد وقتی همکاری دفاعی مطرح نباشد، پاکستان اهمیت دیگری برای عربستان ندارد. در همین حال، عربستان شروع به جستجوی روابط اقتصادی نزدیک تر و افزایش همکاری های نظامی با سایر کشورهای آسیای جنوبی از جمله هند، دشمن دیرینه پاکستان، کرد. 
با نزدیک تر شدن دهلی نو و ریاض، اسلام آباد که شاهد تغییر در روابط خود با ریاض بود، در صدد بهبود اوضاع برآمد. برهم خوردن روابط با عربستان می توانست برای پاکستان به معنای اعتراض های مذهبی داخلی و مشکلات اقتصادی و امنیتی باشد. پاکستان دریافت که باید اهمیت خود را نزد عربستان افزایش دهد و چنین امری از طریق ارائه فرصت های اقتصادی به سرمایه گذاران سعودی ممکن می شد. عربستان به دنبال تنوع بخشیدن به اقتصاد خود است و اگر خان کارت های خود را درست بازی کند، فرصت جبران مافات ناشی از عدم مشارکت در جنگ یمن را خواهد داشت.
تلاش اسلام آباد برای برقراری مجدد روابط از سال 2018 تحت نخست وزیری شاهد خاقان عباسی آغاز شد. پاکستان ابتدا پرچم خود را در ائتلاف تحت رهبری سعودی علیه حوثی ها در یمن با اعزام نیرو به «ماموریت آموزشی و مشاوره» به اهتزاز درآورد. سپس، در تلاش برای تنوع بخشیدن به روابط فراتر از همکاری های امنیتی، بر سر یک بسته اقتصادی و فرهنگی مذاکره کرد که برنامه های تبادل اجتماعی و فرهنگی را ارتقا بخشید و سهم نیروی کار پاکستانی را در پروژه های ساختمانی در پادشاهی افزایش داد و سرمایه گذاری سعودی در نیروگاه های گاز طبیعی مایع و پالایشگاه نفت و انرژی را تضمین کرد. شرایط برای نزدیکی بیشتر فراهم شده بود. آن زمان بود که عمران خان روی کار آمد. خان هاشم بن صدیق، سفیر پیشین پاکستان در عربستان، می گوید: «پس از لابی گری های بسیار، اطمینان حاصل کردیم که اولین سفر عمران خان به ریاض و برای دیدار با ملک سلمان بن عبدالعزیز باشد. اما او اطلاعی از شرایط نداشت و برای حفظ روابط خارجی آماده نبود.»
اما اقبال پاکستان خوب بود. ماه بعد از سفر عمران خان به ریاض، چندین کشور از جمله ایالات متحده ، انگلیس و فرانسه کنفرانس «داووس در صحرا»ی محمد بن سلمان را به دلیل قتل جمال خاشقچی تحریم کردند. حضور پاکستان در این رویداد امکان حصول بسته ای 6.2 میلیارد دلاری از پادشاهی- 3 میلیارد دلار کمک نقدی و 3.2 میلیارد دلار پرداخت دیرهنگام بابت نفت و گاز- را فراهم آورد. این حمایت مالی پاکستان را از یک بحران اقتصادی بیرون کشید و در فوریه 2019، محمد بن سلمان برای امضای یک بسته اقتصادی عازم اسلام آباد شد.
شرایط برای پاکستان خوب به نظر می رسید تا اینکه خان پیشنهاد کرد در آتش بس سعودی-ایران میانجیگری کند. صدیق می گوید: «اگر سعودی ها از یک چیز متنفر باشند، آن مداخله است.» عبدالباسط، سفیر پیشین، هم می گوید: «ما در موقعیت میانجیگری نبودیم و نیستیم چون اهرم فشاری بر ایران نداریم. دلیلی نداشت با ژست نابجای بی طرفی بین تهران و ریاض، روابط خود را با سعودی ها ضعیف کنیم. البته سعودی ها شکایت خود را علنی مطرح نکردند و انتقاد خود را به طور خصوصی به فرمانده ارتش انتقال دادند.»
پس از این ماجرا، خان همچنین در دسامبر 2018 تصمیم گرفت در کنفرانسی در کوالامپور شرکت کند که توسط سه کشور با رابطه ضعیف با عربستان- ترکیه، مالزی و ایران- برگزار شده بود. اگرچه پس از هشدار جدی ریاض، اسلام آباد مجبور به عقب نشینی شد. تنش ها زمانی شدت گرفت که شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان، هشدار داد اگر ریاض جلسه سازمان همکاری اسلامی درباره کشمیر را لغو نکند، اسلام آباد در صدد یافتن پشتیبانی در باقی منطقه برخواهد آمد. ریاض با یادآوری وام 3 میلیارد دلاری و خودداری از تمدید اعتبار 3.2 میلیارد دلاری نفت و گاز که در ماه مه سال 2020 منقضی شده بود، واکنش نشان داد. این اولین مرتبه در تاریخ روابط ریاض-اسلام آباد بود که پادشاهی پول خود را از پاکستان پس گرفت.
صدیق معتقد است مشکل در اعتماد اسلام آباد به همکاری های امنیتی به عنوان پایه روابط پاکستان-عربستان است: «روابط اقتصادی ما کمتر از حد نیاز است. روابط ما در خاورمیانه نوعی دیپلماسی دفاعی است.» حق دارد. پروژه های منعقد شده در فوریه 2019 هنوز عملی نشده اند. اگرچه وازرت خارجه پاکستان قدرت عقد توافق های تجاری با دیگر کشورها را دارد، اما کنترلی بر سایر وزارتخانه ها ندارد و این شرایط اجرای پروژه ها را به تاخیر می اندازد. حجم تجارت دوجانبه بین اسلام آباد-ریاض در سال مالی 2019-2020 برابر با 2.181 میلیارد دلار ارزیابی شده در حالی که حجم تجارت عربستان-هند در همین بازه زمانی 33.09 میلیارد دلار بوده است. 
با این حال، هنوز جای امید به بهبود روابط پاکستان و عربستان وجود دارد. اسلام آباد امسال در جریان مذاکرات پر سر و صدا با ریاض از پرداخت 1 میلیارد دلار باقیمانده وام خود معاف شد و مذاکرات ساخت پالایشگاه نفت و مجتمع پتروشیمی در شهر بندری گوادر را از سر گرفت. خان و محمد بن سلمان هم پس از وقفه ای 15 ماهه، دیدار کردند. اما تا زمانی که اسلام آباد نتواند در مسیر اجرای توافق های اقتصادی امضا شده بین دو کشور قدم بگذارد، عدم اطمینان بر روابط حکم فرما خواهد بود.
منبع: فارن پالسی / تحریریه دیپلماسی ایرانی

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/371096/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتصاب سرپرست مدیریت استاندارد، سلامت، غذا و دارو کیش

انتخابات کانون مداحان اردبیل به صورت آنلاین برگزار شد

آزمون نهایی پایه دوازدهم در 83 حوزه امتحانی استان اردبیل برگزار می‌شود

تور جهانی تنیس؛ یزدانی تاریخ‌ساز شد

تسمه نقاله سیمی؛ مهمترین محصول "پسهند"/ افزایش سرمایه "پسهند" در راه است

کشف و جمع آوری 16 دستگاه غیرمجاز استخراج رمزارز در شهر سهند

درخواست بیرانوند از پرشورها: به اهواز سفر نکنید!

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

کاهش 50 درصدی حجم آب سدهای بوکان و مهاباد

افتتاح درمانگاه و آزمایشگاه خیرساز جمعیت هلال‌احمر خوی

کم‌آبی، کشاورزی آذربایجان غربی را تهدید می‌کند

بروز آسیب‌های اجتماعی با ساخت و ساز غیرمجاز در حاشیه شهرها

تداوم عملیات جست‌وجوی فرد غرق‌شده در سد خداآفرین توسط نیروهای امدادی

آموزش‌وپرورش پیگیر حق دانش‌آموز فوت شده است

احداث 3200 کلاس درس در 4 سال در اردبیل

استان اردبیل منطقه ویژه کشاورزی نامگذاری شود

دانشجومعلمان رسالت تربیت نسل آینده را بر عهده دارند

آخرین قیمت طلا و سکه پس از مذاکرات چهارم

بازرگان دستور آزادی‌ اموال‌ مصادره‌شده آمریکایی‌ها را صادر کرد

بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز

عکس حکم انتصاب آیت‌الله خامنه‌ای به‌ عنوان رئیس خدمه‌ آستان‌ رضوی

رویای جشن قهرمانی تراکتور در تبریز نقش بر آب شد

احداث اولین باغ سازگار در شهرستان ورزقان

خدمات درمانی و دارویی رایگان توسط هلال احمر بناب

تبریز میزبان سومین سمپوزیوم بین‌المللی آرمانشهر کودکان

هواشناسی هشدار داد؛ گرد و خاک در تهران و 15 استان دیگر

هواشناسی ایران / خیزش گرد و خاک در تهران و 15 استان کشور

لزوم ترویج فناوری‌های نوین و تجاری‌سازی دانش در بخش کشاورزی

الزامی شدن نصب حفاظ ایمنی برای کامیون‌ها در آذربایجان شرقی

مجالس شهدا شکل تشریفاتی به خود نگیرد

سانحه رانندگی در روگذر بهار تبریز یک کشته بر جای گذاشت

خیز آب این سد به سوی دریاچه ارومیه؛ 34 متر مکعب در ثانیه + جزئیات

ابعاد مختلف حادثه سرویس مدرسه ارومیه بررسی شود

امروز نیز معنای هنر و هنرمند در نزد مردم جامعه با فضل و کمالاتی همراه است

نشست «منظومه هویت ملی حضرت آیت الله خامنه ای» برگزار شد

با اعلام تراکتور:بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز

محل بازی آخر تراکتور مشخص شد؛ برنامه جدید برای جشن قهرمانی

آفریقا در میانه رقابت جهانی بر سر معادن استراتژیک/ ایران در رقابت بزرگ: فرصت‌طلبی یا فرصت‌سوزی در بازار معدنی آفریقا؟

اهدای جام پنجشنبه در اهواز، جشن جمعه در تبریز

با اعلام تراکتور؛بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

محل جشن قهرمانی تراکتور اعلام شد + جزئیات

مهدی تاج در پاراگوئه به جای تبریز!

3200 کلاس درس در 4 سال آینده در اردبیل احداث می‌شود

چطور بهترین روش درمان واریس پا را انتخاب کنیم؟ بررسی کامل لیزر درمانی و اسکلروتراپی

با اعلام تراکتور؛بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز

حضور پررنگ هنرمندان افغانستان در جشنواره کوچه عشایر اردبیل + فیلم

پیام معاون هنری به دومین جایزه آموزش هنر سرو ایرانی

ادای احترام 1930 دانشجومعلم به مقام شهدا

اهدای 6 سری جهیزیه به نوعروسان نیازمند در بناب

انعقاد تفاهم‌نامه استراتژیک همکاری میان پتروشیمی تبریز و بوشهر؛ آغاز همکاری بلندمدت برای انتقال سالانه 300 هزار تن اتیلن