پیام آذری

آخرين مطالب

عمران خان می تواند روابط عربستان-پاکستان را تغییر دهد؟ سياسي

  بزرگنمايي:

پیام آذری - عمران خان، نخست وزیر پاکستان، در جدیدترین تلاش ها برای احیای روابط، سفری سه روزه به جده داشت و این در حالی بود که پیش از او، ژنرال قمر جاوید باجوا، رئیس ارتش پاکستان، به ریاض سفر کرده بود تا زمینه را برای احیای روابط آماده سازد. باجوا در دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، درباره امنیت منطقه و دفاع دوجانبه صحبت کرده بود.
طاهر اشرفی، دستیار ویژه خان در هماهنگی مذهبی، نیز یک توافق سبز، ارتقاء همکاری تجاری، همکاری در رسانه ها، اطلاعات و تبادل فرهنگی را پیش می برد.
رابطه چندین ساله پاکستان و عربستان سعودی به مثابه راه رفتن روی یخ های نازک است. در حالی که اسلام آباد سعی دارد روابط خود را با شریک دیرین فراتر از همکاری های امنیتی و فرهنگی پیش ببرد، ریاض به دنبال ایجاد تنوع در اقتصاد وابسته به نفت خود است. عمران خان، نخست وزیر پاکستان، در جدیدترین تلاش ها برای احیای روابط، سفری سه روزه به جده داشت و این در حالی بود که پیش از او، ژنرال قمر جاوید باجوا، رئیس ارتش پاکستان، به ریاض سفر کرده بود تا زمینه را برای احیای روابط آماده سازد. باجوا در دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، درباره امنیت منطقه و دفاع دوجانبه صحبت کرده بود. طاهر اشرفی، دستیار ویژه خان در هماهنگی مذهبی، نیز یک توافق سبز، ارتقاء همکاری تجاری، همکاری در رسانه ها، اطلاعات و تبادل فرهنگی را پیش می برد.
اسلام آباد و ریاض برای چندین دهه مشارکت راهبردی داشته اند. پادشاهی عربستان در گذشته تقریبا همیشه به نجات مالی پاکستان شتافته؛ پاکستان از دهه 1960 بیش از هر کشور دیگری از عربستان کمک گرفته و تقریبا هرگز وام های خود را بازپرداخت نکرده، اما در مقابل کمک های نظامی و تخصصی به ریاض ارائه داده است.
اما اسلام آباد و ریاض اخیرا هماهنگی کمتری داشته اند. ارتباط آنها 6 سال پیش پس از تصمیم پاکستان به خودداری از مشارکت در جنگ ائتلاف تحت رهبری عربستان در یمن دچار مشکل شد. به نظر می رسد وقتی همکاری دفاعی مطرح نباشد، پاکستان اهمیت دیگری برای عربستان ندارد. در همین حال، عربستان شروع به جستجوی روابط اقتصادی نزدیک تر و افزایش همکاری های نظامی با سایر کشورهای آسیای جنوبی از جمله هند، دشمن دیرینه پاکستان، کرد. 
با نزدیک تر شدن دهلی نو و ریاض، اسلام آباد که شاهد تغییر در روابط خود با ریاض بود، در صدد بهبود اوضاع برآمد. برهم خوردن روابط با عربستان می توانست برای پاکستان به معنای اعتراض های مذهبی داخلی و مشکلات اقتصادی و امنیتی باشد. پاکستان دریافت که باید اهمیت خود را نزد عربستان افزایش دهد و چنین امری از طریق ارائه فرصت های اقتصادی به سرمایه گذاران سعودی ممکن می شد. عربستان به دنبال تنوع بخشیدن به اقتصاد خود است و اگر خان کارت های خود را درست بازی کند، فرصت جبران مافات ناشی از عدم مشارکت در جنگ یمن را خواهد داشت.
تلاش اسلام آباد برای برقراری مجدد روابط از سال 2018 تحت نخست وزیری شاهد خاقان عباسی آغاز شد. پاکستان ابتدا پرچم خود را در ائتلاف تحت رهبری سعودی علیه حوثی ها در یمن با اعزام نیرو به «ماموریت آموزشی و مشاوره» به اهتزاز درآورد. سپس، در تلاش برای تنوع بخشیدن به روابط فراتر از همکاری های امنیتی، بر سر یک بسته اقتصادی و فرهنگی مذاکره کرد که برنامه های تبادل اجتماعی و فرهنگی را ارتقا بخشید و سهم نیروی کار پاکستانی را در پروژه های ساختمانی در پادشاهی افزایش داد و سرمایه گذاری سعودی در نیروگاه های گاز طبیعی مایع و پالایشگاه نفت و انرژی را تضمین کرد. شرایط برای نزدیکی بیشتر فراهم شده بود. آن زمان بود که عمران خان روی کار آمد. خان هاشم بن صدیق، سفیر پیشین پاکستان در عربستان، می گوید: «پس از لابی گری های بسیار، اطمینان حاصل کردیم که اولین سفر عمران خان به ریاض و برای دیدار با ملک سلمان بن عبدالعزیز باشد. اما او اطلاعی از شرایط نداشت و برای حفظ روابط خارجی آماده نبود.»
اما اقبال پاکستان خوب بود. ماه بعد از سفر عمران خان به ریاض، چندین کشور از جمله ایالات متحده ، انگلیس و فرانسه کنفرانس «داووس در صحرا»ی محمد بن سلمان را به دلیل قتل جمال خاشقچی تحریم کردند. حضور پاکستان در این رویداد امکان حصول بسته ای 6.2 میلیارد دلاری از پادشاهی- 3 میلیارد دلار کمک نقدی و 3.2 میلیارد دلار پرداخت دیرهنگام بابت نفت و گاز- را فراهم آورد. این حمایت مالی پاکستان را از یک بحران اقتصادی بیرون کشید و در فوریه 2019، محمد بن سلمان برای امضای یک بسته اقتصادی عازم اسلام آباد شد.
شرایط برای پاکستان خوب به نظر می رسید تا اینکه خان پیشنهاد کرد در آتش بس سعودی-ایران میانجیگری کند. صدیق می گوید: «اگر سعودی ها از یک چیز متنفر باشند، آن مداخله است.» عبدالباسط، سفیر پیشین، هم می گوید: «ما در موقعیت میانجیگری نبودیم و نیستیم چون اهرم فشاری بر ایران نداریم. دلیلی نداشت با ژست نابجای بی طرفی بین تهران و ریاض، روابط خود را با سعودی ها ضعیف کنیم. البته سعودی ها شکایت خود را علنی مطرح نکردند و انتقاد خود را به طور خصوصی به فرمانده ارتش انتقال دادند.»
پس از این ماجرا، خان همچنین در دسامبر 2018 تصمیم گرفت در کنفرانسی در کوالامپور شرکت کند که توسط سه کشور با رابطه ضعیف با عربستان- ترکیه، مالزی و ایران- برگزار شده بود. اگرچه پس از هشدار جدی ریاض، اسلام آباد مجبور به عقب نشینی شد. تنش ها زمانی شدت گرفت که شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان، هشدار داد اگر ریاض جلسه سازمان همکاری اسلامی درباره کشمیر را لغو نکند، اسلام آباد در صدد یافتن پشتیبانی در باقی منطقه برخواهد آمد. ریاض با یادآوری وام 3 میلیارد دلاری و خودداری از تمدید اعتبار 3.2 میلیارد دلاری نفت و گاز که در ماه مه سال 2020 منقضی شده بود، واکنش نشان داد. این اولین مرتبه در تاریخ روابط ریاض-اسلام آباد بود که پادشاهی پول خود را از پاکستان پس گرفت.
صدیق معتقد است مشکل در اعتماد اسلام آباد به همکاری های امنیتی به عنوان پایه روابط پاکستان-عربستان است: «روابط اقتصادی ما کمتر از حد نیاز است. روابط ما در خاورمیانه نوعی دیپلماسی دفاعی است.» حق دارد. پروژه های منعقد شده در فوریه 2019 هنوز عملی نشده اند. اگرچه وازرت خارجه پاکستان قدرت عقد توافق های تجاری با دیگر کشورها را دارد، اما کنترلی بر سایر وزارتخانه ها ندارد و این شرایط اجرای پروژه ها را به تاخیر می اندازد. حجم تجارت دوجانبه بین اسلام آباد-ریاض در سال مالی 2019-2020 برابر با 2.181 میلیارد دلار ارزیابی شده در حالی که حجم تجارت عربستان-هند در همین بازه زمانی 33.09 میلیارد دلار بوده است. 
با این حال، هنوز جای امید به بهبود روابط پاکستان و عربستان وجود دارد. اسلام آباد امسال در جریان مذاکرات پر سر و صدا با ریاض از پرداخت 1 میلیارد دلار باقیمانده وام خود معاف شد و مذاکرات ساخت پالایشگاه نفت و مجتمع پتروشیمی در شهر بندری گوادر را از سر گرفت. خان و محمد بن سلمان هم پس از وقفه ای 15 ماهه، دیدار کردند. اما تا زمانی که اسلام آباد نتواند در مسیر اجرای توافق های اقتصادی امضا شده بین دو کشور قدم بگذارد، عدم اطمینان بر روابط حکم فرما خواهد بود.
منبع: فارن پالسی / تحریریه دیپلماسی ایرانی

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/371096/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقاد رهبران جمهوریخواه از هشدارهای هریس درباره پیروزی احتمالی ترامپ

قیمت سکه 5 آبان 1403 | قیمت سکه امروز شنبه 1403/8/5

بلیت فروشی دیدار تراکتور و آلومینیوم آغاز شد

تصویری جدید از سید مجتبی خامنه ای پسر رهبر انقلاب/ عکس

جشنواره بزرگ هیوا(به) گیوی (تصاویر)

انگ خلق و خوی پری ناتال و اختلالات اضطرابی

نتایج برابر ترامپ و هریس در نظرسنجی‌های انتخاباتی

شهرجردی: دیوانه نیستیم که آسیا را بچسبیم و جهانی را ول کنیم

اجازه رهبر انقلاب برای استفاده رد مظالم در کمک به مردم فلسطین و جنوب لبنان

شور گلریزان در تبریز

ضرورت بازنگری در اجرای تقاطع غیر همسطح ورودی آذرشهر

تصادف کامیون با سواری در عجب شیر یک کشته و سه مصدوم برجا گذاشت

اختصاص هزار صندلی برای بانوان هوادار تراکتور

قهرمانان دونفره دومین دوره مسابقات قهرمانی کشور پیکلبال در ارومیه مشخص شدند

آغاز آبگیری تالاب بین المللی قوری گول در بستان آباد

عاملین قتل در بستان‌آباد نیم‌‌ساعته دستگیر شدند

بیفوما: ما و نساجی هر دو می‌توانستیم ببریم

آقای کلین شیت لیگ برتر؛ نه بیرو، نه کاپیتان آبی ها/ قارتال تبریز در کویر عقاب شد! / اخباری 578 دقیقه بدون گل خورده

ممکن است ترامپ با رای بیشتر، اما در آرای الکترال شکست بخورد؟

توقیف 50 وسیله نقلیه متخلف در مراغه

توقیف 49 وسیله نقلیه متخلف در مراغه

نمایشگاه ابزار آلات نجوم قدیم در رصدخانه مراغه

پیوستن مساجد و حسینیه‌های آذربایجان‌غربی به پویش ایران همدل

بیش از هزار و 500 کلاس درس در آذربایجان‌غربی در دست ساخت است

بدون تعارف با زن تبریزی که سرویس میلیاردی‌اش را به جبهۀ مقاومت هدیه کرد

محور پونل - خلخال برفروبی و بازگشایی شد

هشدار امام جمعه اردبیل در مورد تاخیر در انتخاب استانداران

نجات پنج مفقودی در ارتفاعات درگامیش اشنویه (ویدیو)

اهدا 2 تن خرما توسط کشاورز تنگستانی به مردم غزه

نجات پنج مفقودی در ارتفاعات درگامیش اشنویه (فیلم)

طوفان شن عصر جمعه تکاب در شهداد کرمان (ویدئو)

لابی‌ها در انتخابات آمریکا چقدر اثر دارند؟

کاملا مختصر و مفید: سعید ترک عادت نکرد

هوش مصنوعی برای برنامه «هوش مصنوعی جامع» آمادگی ندارد!

آیا ممکن است ترامپ رای بیشتری بیاورد اما در آرای الکترال شکست بخورد؟

تصویر حضور فرزندان رهبر انقلاب در دفتر حماس

هوادار 0-1 چادرملو؛ مهدی رحمتی بسیار مهربان است، 3 امتیاز را به همه حریفان هدیه می‌کند!

معاون هریس خواستار اصلاح قانون اسلحه در آمریکا شد

علاقه مندی آسیای میانه و افغانستان برای توسعه همکاری‌ با ایران

پیشنهاد خاصی که یک استقلالی به موسیمانه داد

تصمیم فلیک برای تغییر سرنوشت ال‌کلاسیکو!

افزایش هزینه‌های ترامپ و هریس همزمان با نزدیک شدن به انتخابات

بلیت فروشی بازی تراکتور و آلومینیوم

نیمی از آمریکایی‌ها ترامپ را فاشیست می‌دانند

آمریکا در تب انتخابات ؛ چه کسی رئیس جمهور می‌شود؟

تلاش اتحادیه اروپا برای محاسبه ضرر پیروزی ترامپ

ترامپ: آمریکا مانند سطل زباله جهان شده

ترامپ در ایالات کلیدی پیش افتاد

ضربه اف‌ای‌تی‌اف به اقتصاد لبنان در میانه جنگ با رژیم صهیونیستی

نگاه نفت به انتخابات آمریکا