پیام آذری

آخرين مطالب

شناسایی "هیدروکسیل" در جو یک سیاره فراخورشیدی برای اولین بار علمي

شناسایی "هیدروکسیل" در جو یک سیاره فراخورشیدی برای اولین بار
  بزرگنمايي:

پیام آذری - یونیورس تودی نوشت: مولکول هیدروکسیل(OH) در زمین رایج است، اما ستاره شناسان هنوز میزان فراوانی آن را در سایر نقاط جهان هستی مشخص نکرده‌اند. اکنون ستاره شناسان برای اولین بار به طور قطع این مولکول را در جو یک سیاره فراخورشیدی "مشتری فوق داغ" به نام "WASP-33b" کشف کرده‌اند.
"WASP-33b" یک سیاره فراخورشیدی عجیب و غریب است. این سیاره که 400 سال نوری از ما دور است، به عنوان یک "مشتری فوق داغ"(ultra-hot Jupiter) شناخته می‌شود. بدین معنی که این سیاره یک غول گازی است که نزدیک‌تر از عطارد به خورشید به دور ستاره میزبان خود می‌چرخد. این فاصله نزدیک باعث می‌شود جو "WASP-33b" به دمای بیش از 2500 درجه سانتیگراد برسد، یعنی آنقدر گرم است که بیشتر فلزات در آن ذوب خواهند شد.
این سیاره فراخورشیدی یک نمونه عالی برای مطالعه جوهای بیگانه است، زیرا هوای آن بسیار گرم است. در چنین دمایی مواد شیمیایی موجود در جو با اثرهای طیفی متمایز، تشعشع منتشر می‌کنند. همین‌طور که "WASP-33b" به دور ستاره خود می‌چرخد، تشعشع ساطع شده از مواد شیمیایی به طور دوره‌ای قرمز و آبی می‌شود که به ستاره شناسان اجازه می‌دهد این تابش را از تابش خیره‌کننده ستاره میزبان آن تمیز دهند.
یک همکاری بین‌المللی از ستاره شناسان به هدایت یک محقق از مرکز نجوم دانشگاه "کوئینز بلفاست" با استفاده از این تکنیک و استفاده از تلسکوپ "سوبارو" نشانه‌های مواد شیمیایی را در جو "WASP-33b" یافت.
سرانجام آنها موفق به شناسایی "هیدروکسیل" -مولکولی که از یک اتم اکسیژن و یک اتم هیدروژن تشکیل شده و به اختصار OH نامیده می‌شود- برای اولین بار در جو یک سیاره فراخورشیدی شدند. "هیدروکسیل" با قابلیت واکنش و تعامل با بخار آب و مونوکسیدکربن، به احتمال زیاد نقش مهمی در ترکیب شیمیایی جو "WASP-33b" دارد.
دکتر "استوانوس نوگروهو" محقق اصلی این مطالعه از دانشگاه "کوئینز بلفاست" گفت: این اولین شواهد مستقیم از وجود هیدروکسیل در جو سیاره‌ای فراتر از منظومه شمسی است. این نشان می‌دهد که نه تنها ستاره شناسان می‌توانند این مولکول را در جوهای سیاره‌های فراخورشیدی کشف کنند، بلکه همچنین می‌توانند شیمی دقیق این جمعیت سیاره‌ای را نیز درک کنند.
هیدروکسیل در جو زمین هنگام واکنش بخار آب با اکسیژن تشکیل می‌شود. در "WASP-33b" اما هیدروکسیل احتمالاً هنگامی تشکیل می‌شود که گرمای شدید، بخار آب را منفجر و از هم جدا می‌کند.
دکتر "ارنست د مویج" از دانشگاه "کوئینز بلفاست" همکار در این مطالعه گفت: ما فقط یک سیگنال آزمایشی و ضعیف از بخار آب در داده‌های خود می‌بینیم که می‌تواند از این ایده حمایت کند که آب برای تشکیل هیدروکسیل در این محیط شدید از بین می‌رود.
دکتر "نیل گیبسون" استادیار کالج "ترینیتی دوبلین" و نویسنده مشترک این مطالعه در مورد اهمیت آن گفت: علم سیارات فراخورشیدی نسبتاً جدید است و هدف اصلی نجوم مدرن کشف و کاوش اتمسفر این سیاره‌ها با جزئیات دقیق و سرانجام جستجوی سیاره‌های فراخورشیدی شبیه به زمین است. بنابراین هرگونه جو جدیدی که کشف و درک می‌شود، درک ما از سیارات فراخورشیدی و تکنیک‌های مورد نیاز برای مطالعه جو آنها را بیشتر بهبود می‌بخشد و ما را یک گام به این هدف نزدیک‌تر می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/371478/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هوشمند سازی بنادر و فرودگاه های منطقه آزاد کیش

دستگیری عنصر تجزیه‌طلب در مشگین‌شهر

نماینده مجلس: قوه قضاییه با مسببان جهش دلار و طلا به عنوان «مجرم جنگی» برخورد کند

واکنش یک حقوقدان به محرمانه شدن جداول بودجه 1404: کسانی از این وضعیت سود می‌برند که در لایه‌های پنهان قدرت به سر می‌برند

آیا شیرین کننده‌های مصنوعی جایگزین سالم‌تری برای شکر هستند؟

کارتال دوست داشت به تراکتور برود؟

تصادف در خوی با سه کشته و زخمی

حمید باکری آرامش را در حضور امام خمینی (ره) یافت

تصاویر وحشتناک از چهارشنبه سوری در تبریز + فیلم

کمبود کدام ویتامین‌ها در بدن موجب ایجاد ترک پا می‌شود؟

با تخصیص حداکثری اعتبارات اجرای طرح های آب وفاضلاب تسریع می‌شود

قالیباف: قانون حجاب اصلاح خواهد شد!

ویدا ربانی به مرخصی نوروزی آمد

هشدار نارنجی فعالیت سامانه بارشی/ هواشناسی آذربایجان غربی 29 اسفند

چرا منبری منتقد از تلویزیون حذف شد؟/ شیخ اسماعیل رمضانی کیست؟

ظریف: همیشه گفته‌ام شما اگر پشت میز مذاکره نباشید، روی میز مذاکره قرار خواهید گرفت

باغ مفاخر اردبیل سال آینده افتتاح می‌شود

افزایش آمار مصدومان چهارشنبه‌سوری اردبیل به 148نفر

افزایش فوتی‌های چهارشنبه سوری به 15 نفر

برادر رضا رحمانی، استاندار آذربایجان غربی بر اثر تصادف جان باخت

مصدومان چهارشنبه آخر سال آذربایجان غربی به 375 نفر رسید

افزایش فوتی های چهارشنبه سوری به 15 نفر

کارگاه شیرینی‌پزی غیربهداشتی در میاندوآب پلمب شد

مراجعه 65 مصدوم حوادث چهارشنبه آخر سال به مراکز درمانی آذربایجان‌غربی

آتش‌سوزی 2 باب منزل مسکونی و یک انبار ضایعات در پارس‌آباد

نماینده ایران در دفتر ژنو سازمان ملل: تحت هیچ شرایطی با هیأت حقیقت یاب سازمان ملل تعامل نخواهیم داشت

تبعات ارائه پیشنهادی درباره ایران و آمریکا برای فلاحت پیشه

مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال ایران: تیم ملی با اقتدار صعود می‌کند؛ اردبیل میزبان مسابقات بین‌المللی فوتسال

نحوه برگزاری مراسم احیاء شب‌های قدر در اردبیل

ستاره استقلال کشور را ترک کرد

جزییات تازه از کشته شدن موتورسوار به دلیل اصابت نارنجک به سرش در خیابان کرمان

بهترین روش برای ترک اعتیاد در خانه

کمبود این 3 ویتامین باعث ایجاد ترک پاشنه پا می‌شود

شرایط فروش اقساطی ساینا اسفند 1403 / با حدود 250 میلیون ساینا صفر بخرید + جدول

فروش اقساطی ساینا؛ از پیش‌پرداخت تا اقساط ماهانه آغاز شد

کریدور ارس؛ راهی به سوی تحول اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی منطقه آزاد ارس

4 فوتی و 239 مصدوم دستاور چهارشنبه سوری در این شهر

عیدانه بیمه دی برای بیمه‌گزاران

افزایش بهره‌وری باغات زردآلو و انگور با دانش هرس اصولی

اولین بدشانسی توخل: پالمر اردوی انگلیس را ترک کرد

نخستین جان باخته حوادث شب چهارشنبه سوری در تبریز

نخستین جان‌باخته حوادث شب چهارشنبه آخر سال در تبریز

آخرین آمار حوادث چهارشنبه آخر سال در آذربایجان شرقی

آخرین آمار حوادث چهارشنبه آخر سال در آذربایجان شرقی/مصدومیت شدید 4 نفر بر اثر انفجار محترقه در میانه

4 فوتی و 239 مصدوم در چهارشنبه‌سوری آذربایجان‌ شرقی

جبران عقب‌ماندگی حوزه آموزش و پرورش با جدیت دنبال شود

امروز 31 نفر بر اثر حوادث چهارشنبه آخر سال مصدوم شدند

درگذشت پدر شهیدان «شیخ‌الاسلامی» و همسر شهیده «قره‌داغی» در میانه

17 مصدوم حوادث چهارشنبه‌سوری تا ساعت 19 در استان اردبیل

«بهزادیان نژاد» رئیس ستاد مهندس موسوی از زندان آزاد شد