پیام آذری

آخرين مطالب

دایره‌المعارفی از کلام الهی/ روایتی از شبی که نگارش تفسیر گرانقدر« المیزان» به پایان رسید مقالات

دایره‌المعارفی از کلام الهی/ روایتی از شبی که نگارش تفسیر گرانقدر« المیزان» به پایان رسید
  بزرگنمايي:

پیام آذری - تفسیری که به گفته بسیاری از علما از جامع‌ترین و مفصل‌ترین تفاسیر شیعی قرآن به زبان عربی است. به مناسبت سالگرد پایان نگارش این اثر گرانسنگ می‌خواهیم به زندگی علامه محمدحسین طباطبایی و چگونگی شکل‌گیری این اثر بپردازیم.
کتابی برای تمام اعصار
علامه طباطبایی تألیف و نگارش تفسیر قرآن را سال1333ش برابر با 1374ق آغاز کرد و 23ماه رمضان 1391ق برابر با دوم آبان 1350ش به پایان برد.
  نخستین چاپ متن عربی کتاب از سوی انتشارات ‌دارالکتب الاسلامیه در تهران (1375ق) و نیز مؤسسه‌الاعلمی بیروت (1382ق و 1417ق) و متن فارسی کتاب بارها از سوی مؤسسه‌ دارالعلم قم، کانون انتشارات محمدی تهران و دفتر انتشارات اسلامی (وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم) منتشر شده است.
المیزان فی تفسیر القرآن معروف به تفسیر المیزان، تفسیر ترتیبی قرآن به زبان عربی است که در 20 جلد تنظیم یافته است.
از زمان انتشار این اثر تاکنون دانشمندان و علمای دین نظرات گوناگونی درباره آن داده‌اند. به طور مثال شهید مطهری درباره تفسیر علامه چنین گفته: «من می‌توانم ادعا کنم این تفسیر از جنبه‌های خاصی، بهترین تفسیری است که در میان شیعه و سنی از صدر اسلام تا امروز نوشته شده است». 
همچنین آیت‌الله جوادی آملی این اثر را مخزنی از آرا و افکار دانسته و گفته‌اند: «همان‌طوری که قرآن مخزن همه علوم است تفسیر استاد علامه نیز مخزن آرا و افکار و علومی است که این حکیم الهی از آن بهره‌مند شده و به دیگران رسانیده است».
ترجمه فارسی چگونه انجام گرفته است؟
ترجمه فارسی کتاب ابتدا توسط جمعی از فضلا و مدرسان حوزه علمیه قم از جمله ناصر مکارم شیرازی، محمدتقی مصباح یزدی، سید محمدباقر موسوی همدانی، عبدالکریم نیری بروجردی و... در 40 جلد صورت گرفت، 10جلد اول این ترجمه در انتشارات دارالعلم قم و 30جلد بعد در انتشارات محمدی منتشر شد. پس از آن همین ترجمه توسط بنیاد علمی و فکری علامه طباطبایی با همکاری مؤسسه نشر فرهنگی رجا و مؤسسه امیرکبیر در 20جلد دو بار در سال‌های 1363 و 1364ش چاپ شد.
از آنجا که نیمی از کتاب به قلم سید محمدباقر موسوی همدانی ترجمه شده بود، به توصیه علامه طباطبایی، برای یکدست شدن، ترجمه بقیه جلدهای کتاب یک بار دیگر به وسیله ایشان به زبان فارسی برگردانده شد. این اثر توسط دفتر انتشارات اسلامی (وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم) مکرر به چاپ رسیده است.
نگاهی به محتوای اثر
علامه طباطبایی در آغاز تفسیر، مقدمه‌ای نوشته و ضمن نگاهی اجمالی که به سیر تطور تفسیر و روش‌های آن دارد روش‌های تفسیری قبلی و معاصر خود را نقد کرده و دیدگاهش را درباره روش درست تفسیر شرح می‌دهد. او روش تفسیر قرآن به قرآن را شیوه درست تفسیر قرآن می‌داند و معتقد است روش اهل بیت(ع) در تفسیر، همین بوده است. علامه معمولاً پس از تفسیر بخشی از آیات، مبحثی با عنوان بحث روایی ترتیب داده‌ و در آن به نقد و بررسی روایات تفسیری پرداخته است.
محورهای کلی مباحث در تفسیر المیزان براساس تصریح علامه طباطبایی عبارت‌اند از:
معارف مربوط به اسمای الهی
معارف مربوط به افعال الهی
معارف مربوط به واسطه‌ها میان خداوند و بندگان، مانند لوح، قلم و عرش
معارف مربوط به انسان پیش از دنیا
معارف مربوط به انسان در دنیا
معارف مربوط به انسان پس از دنیا
معارف مربوط به اخلاق انسانی
مردی که تفسیر المیزان را نوشت
مرحوم علامه طباطبایی، سال1281 شمسی در خیابان مسجد کبود شهر تبریز، در منزل شخصی پدرشان حاج سید محمد آقا طباطبایی متولد شدند! مادر ایشان ربابه خانم از فامیل یحیوی تبریز، دختر غلامعلی یحیوی و از اشراف تبریز بودند. چهار یا پنج سال پس از تولد ایشان، خداوند برادری به ایشان عطا می‌کند که او را محمد حسن نام می‌گذارند و کمی پس از تولد محمدحسن، مادر ایشان فوت می‌کند. تقریباً پنج سال بعد، پدر ایشان هم فوت می‌کند. در این زمان دو برادر یکی 9 سال و دیگری پنج ساله بودند.
پس از فوت مادر و پدر، یکی از محترمان فامیل، یعنی پدر شهید قاضی طباطبایی (شهید محراب) که حاج میرزا باقر قاضی نام داشت، کفالت اوضاع مالی و زندگی این دو بچه را به عهده می‌گیرد. این دو بچه زیر نظر مرحوم حاج میرزا باقر قاضی رشد می‌کنند.مرحوم علامه طباطبایی سال 1304 در سن 19سالگی با یکی از خویشاوندان خود، دختر حاج میرزا مهدی مهدوی طباطبایی ازدواج کردند و سپس دو برادر عازم نجف شدند.
علامه طباطبایی می‌گفت: وقتی وارد نجف شدیم نمی‌دانستم چه درسی باید بخوانم و از چه کسی باید درس بگیرم. روزی آقایی دست به شانه من زد، برگشتم و دیدم سیدی است که تا آن تاریخ ایشان را ندیده بودم. سید پرسید: شما محمدحسین هستید؟ ایشان هم خود را معرفی می‌کند. آن آقا می‌گوید: شما آمده‌اید درس بخوانید اما احتمال می‌دهم نمی‌دانید چه درسی باید بخوانید و از چه کسی باید درس بگیرید؟
آن سید بزرگوار سپس به منزل علامه طباطبایی می‌رود و آن‌ها را راهنمایی می‌کند. از این پس ارتباط علامه طباطبایی با آن سید که مرحوم سید علی آقا قاضی بوده، شروع می‌شود. مرحوم آیت‌الله سید علی آقا قاضی، استاد اخلاق، عرفان و سیر و سلوک بودند و در تمام مدت 10سال و اندی سکونت علامه طباطبایی که در نجف بوده، با ایشان ارتباط اخلاقی و تربیتی داشتند.
علامه طباطبایی به اتفاق همسر و برادرش به مدت 10سال در نجف اشرف اقامت داشت. در سال 1314 شمسی رضا شاه دستور می‌دهد از خروج ارز از ایران جلوگیری شود. به این ترتیب حاج میرزا باقر قاضی برای ارسال پول برای این دو برادر با مشکل مواجه می‌شود. این دو نیز به هیچ وجه از بیت‌المال استفاده نمی‌کردند. به این ترتیب، این دو بی‌خرجی می‌مانند و ناچار می‌شوند از دوست و آشنا قرض بگیرند و چون به سختی زندگی‌شان را می‌گذراندند تصمیم گرفتند به تبریز برگردند. پس از بازگشت به تبریز به دلیل غائله آذربایجان و شلوغی‌های تبریز، علامه و خانواده‌اش به قم مهاجرت می‌کنند.
فرصتی برای تفسیر قرآن
علامه در قم آشناهای کمی داشتند. بعضی طلاب تبریز که در قم ساکن بودند، متوجه شدند چنین شخصی به قم آمده و به همین دلیل از ایشان تقاضای تدریس کردند. ایشان نخست مباحث خارج فقه و اصول را آغاز کردند. اما خیلی زود متوجه شدند در قم برای فقه و اصول زمینه زیادی وجود دارد؛ اما مباحث قرآنی، ریشه‌ای و عقلی مانند فلسفه بسیار کم است، از این رو برنامه تدریس و کار خود را عوض می‌کنند و به تدریس تفسیر و فلسفه می‌پردازند. به این ترتیب طلاب بسیاری در حلقه درسی ایشان حاضر می‌شوند که برکات آن هنوز هم آشکار است. 
زنی که صاحب نصف المیزان است
علامه طباطبایی درباره همسر خود چنین می‏گوید: این زن بود که مرا به اینجا رسانید؛ او شریک من در کارهای علمی است و هرچه نوشته‏ام نصفش مال این خانم است. او به حدی به من کمک می‏کرد که گاه از چگونگی تهیه قبای خود اطلاع نداشتم (به این معنا که می‏رفت پارچه‏ای انتخاب می‏کرد، می‏خرید و پس از دوخت و آماده‏سازی در اختیار ایشان قرار می‏داد) وقتی مشغول تحقیق و پژوهش بودم با من سخن نمی‏گفت و سعی می‏کرد شرایط آرامی برایم ایجاد کند، رشته افکارم گسسته نشود و هر ساعت در اتاق مرا باز می‏کرد و آرام چای را می‏گذاشت و می‏رفت. مرحوم علامه به همسر باوفایش عشق می‏ورزید و برایش احترام بسیاری قائل بود. پس از درگذشتش علامه تا مدت‌ها هر روز بر سر قبرش حاضر می‏شد و در فقدان او ناباورانه اشک می‏ریخت و این مهر دوسویه همگان را به تعجب واداشته بود.
 

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/556174/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مناسبت روز/ دوشنبه، 22 اردیبهشت‌ماه

زمان قطعی برق ارومیه امروز 22 اردیبهشت 1404

بهره‌برداری از پروژه 45 متری آیت‌الله آل‌هاشم در آینده نزدیک

راه اندازی دو رشته جدید در دانشگاه مراغه

هشدار نارنجی در  5 استان | گرد و خاک عراق در غرب و جنوب غرب

هوای طوفانی در 13 استان | توده گرد و خاک عربی در راه ایران

هواشناسی ایران1402/2/22

پیش بینی رگبار و رعدوبرق در 13 استان / کاهش کیفیت هوا در غرب و جنوب غرب کشور

نشست تخصصی- آموزشی و توانمندسازی مدیران ، مشاوران و رابطان مشاوره مدارس با موضوع هدایت تحصیلی ، نظام ‏مراقبت اجتماعی دانش آموزان (نماد) و مداخله در فوریتهای روانی اجتماعی مناطق خلخال و شاهرود برگزار شد

عودت میلیاردی وجه کلاهبرداری شده به حساب مالباخته در خلخال

مرحله جدید با رنج‌های جدید

افزایش گردش ویروس کرونا در کشور/ در اماکن عمومی ماسک بزنید

کاهش تاریخی قیمت دارو در آمریکا

هواشناسی 22 اردیبهشت 1404 | رگبار و رعد و برق در 13 استان

هنرستان‌ها می‌توانند پیشران رشد تولید و بهره‌وری در کشور باشند

معاون اول رئیس جمهور وارد تبریز شد

جدول زمان‌بندی قطع برق استان اردبیل در 22 اردیبهشت

پزشکیان: با قدرت فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای را دنبال خواهیم کرد/ در مذاکره جدی و به دنبال توافق هستیم

مطرح کردن تغییر نام خلیج‌فارس نشانه خوی استبدادی آمریکا است

غدیر تداوم مسیر رسالت در لباس ولایت

هنرستان‌ها نه‌تنها پایگاه‌های پرورش مهارت و خلاقیت هستند، بلکه سنگ‌بنای توسعه اقتصادی و اشتغال پایدار در جامعه به شمار می‌آیند

تجلیل از دانش آموزان دختر به مناسبت دهه کرامت و روز دختر

شوک بیرانوند به تراکتور و هوادارانش؛ مذاکرات مستقیم با استقلال | دلیل اصلی خروج از تبریز

اعلام تأسیس کشور فلسطین توسط ترامپ زمینه‌ساز ادامه توافق ابراهیم است/تغییر مسیر منطقه از منازعه به همکاری، یک اجبار است، نه انتخاب

مرحله استانی جشنواره فرهنگی هنری "فردا" در اردبیل برگزار می شود.

کاهش 10 درصدی متوسط بارش در اردبیل

بازارهای صادراتی اردبیل از تنوع برخوردار است

رسانه عبری: برغم تمام فشارها مردم غزه حاضر به ترک آن نیستند

پروژه “شهرک های رفاه سالمندان” در کشور کلید خورد

قهرمانی احساسی و خاص تنیسور ایرانی(عکس)

از تبریز تا آزادی؛ ایستگاه‌هایی که تراکتور امتیاز جا گذاشت/ پرسپولیس و نساجی؛ تنها کابوس‌های قهرمان!

سیمان اردبیل واحد نمونه کشوری

ببینید| مصرف عجیب برق هوش مصنوعی؛ ایران باید نگران باشد؟

قهرمانی یزدانی در تور جهانی تنیس خلیج فارس

تداوم روند نزولی قیمت آهن اسفنجی برای پنجمین هفته متوالی/ نتیجه معاملات آهن اسفنجی در بورس کالا

سود 2 همتی فولاد میانه، بهره‌ای برای این شهرستان ندارد

انتصاب سرپرست مدیریت استاندارد، سلامت، غذا و دارو کیش

انتخابات کانون مداحان اردبیل به صورت آنلاین برگزار شد

آزمون نهایی پایه دوازدهم در 83 حوزه امتحانی استان اردبیل برگزار می‌شود

تور جهانی تنیس؛ یزدانی تاریخ‌ساز شد

تسمه نقاله سیمی؛ مهمترین محصول "پسهند"/ افزایش سرمایه "پسهند" در راه است

کشف و جمع آوری 16 دستگاه غیرمجاز استخراج رمزارز در شهر سهند

درخواست بیرانوند از پرشورها: به اهواز سفر نکنید!

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

کاهش 50 درصدی حجم آب سدهای بوکان و مهاباد

افتتاح درمانگاه و آزمایشگاه خیرساز جمعیت هلال‌احمر خوی

کم‌آبی، کشاورزی آذربایجان غربی را تهدید می‌کند

بروز آسیب‌های اجتماعی با ساخت و ساز غیرمجاز در حاشیه شهرها

بهره‌مندی مرزنشینان از تجارت مرزی اولویت دولت در آذربایجان‌غربی است

تداوم عملیات جست‌وجوی فرد غرق‌شده در سد خداآفرین توسط نیروهای امدادی