پیام آذری

آخرين مطالب

قیمت گذاری محصولات کشاورزی از «دستوری» تا «تضمینی» اقتصادي

قیمت گذاری محصولات کشاورزی از «دستوری» تا «تضمینی»
  بزرگنمايي:

پیام آذری -  دولت‌ها برای مدیریت تأمین خوراک و مواد غذایی جامعه شیوه‌هایی دارند که برخی مشترک بین تمام کشورها و بعضی نیز با توجه به خصوصیات و فرهنگ هر جامعه مختص یک سرزمین است. معمولاً دولت‌ها در حوزه‌های مختلف به محصولات استراتژیک یارانه می‌پردازد یا با «قیمت گذاری» از مصرف کننده و تولیدکننده حمایت می‌کند.
 
این موضوع در جهان امری بدیهی است. قیمت گذاری «تعزیراتی»، «دستوری» و «خرید تضمینی» هر یک بر اساس نیازمندی شکل گرفته اند تا امنیت غذایی سرزمین‌ها تأمین و حفظ شود.
«قیمت خرید تضمینی گندم» مدتی است در کشور دچار چالش شده و با وجود تغییر نرخ این محصول استراتژیک پیش از سال زراعی آن، همچنان گلایه‌ها ادامه دارد زیرا عنوان می‌شود نرخ خرید تضمینی پایین‌تر از قیمت تمام شده گندم است.
زمین‌های خرد و عدم بهره وری لازم، اقتصاد بیمار، تورم، نا به سامانی بازار ارز و… همه دست به دست هم داده اند تا قیمت کشت و تولید در ایران رقابتی نباشد. به هر روی با چنین شرایطی دولت مبادرت به قیمت گذاری برخی کالاهای اساسی و نیز خرید تضمینی برخی محصولات کشاورزی کرده که گندم از آن جمله است. به گفته کارشناسان اقتصاد فلسفه «خرید تضمینی» محصولی در راستای حمایت از کشاورز و تولیدکننده بوده تا اگر در بازار تقاضا نرخ کالا پایین‌تر از قیمت تمام شده است دولت با ورود و خرید تضمینی مانع زیان تولیدکننده شود.
فرشاد پرویزیان، نایب رئیس انجمن اقتصاد ایران درباره قیمت گذاری محصولات کشاورزی به مهر گفت: با هر گونه قیمت گذاری دستوری در اقتصاد مخالف هستم. دولت به دنبال امنیت غذایی قرار است مواد غذایی جامعه را تأمین کند چرا باید این امر از جیب کشاورزان باشد. آیا از قشر کشاورز ضعیف‌تر در کشور وجود دارد؟
وی عنوان کرد: دولت می‌خواهد گندم مورد نیاز کشور را تأمین کند که یکی از وظایف هر دولتی است این امر نباید از جیب گندم کار باشد؛ این «چرا» مهم است.
این اقتصاددان با بیان اینکه اساس قیمت گذاری دستوری حمایت از مصرف کننده نبوده بلکه به عنوان قیمت گذاری تضمینی است، گفت: چنانچه کشاورز و تولیدکننده مبادرت به کشت و تولید محصولی کردند که قیمت بازار آن مناسب نبود دولت متعهد می‌شود با مبلغی بالاتر از بازار تقاضا محصول را خریداری کند. به این ترتیب «خرید تضمینی» یعنی تعهد دولت برای خرید محصولی با نرخ بالاتر از بازار تا تولیدکننده اعم از کشاورز و صنعتگر متضرر و ورشکسته نشود.
وی افزود: این گونه نبوده که از کشاورز خواسته شود محصول را کشت کند در ادامه به مبلغی که دولت اعلام می‌کند به فروش برساند چون دولت می‌خواهد مواد غذایی برای کشور تأمین کند.
قیمت گذاری از دستوری تا حمایتی
پرویزیان در ادامه سخنان خود یادآور شد: این قیمت گذاری تضمینی یا تعزیراتی یا دستوری در جهان سال‌ها است جای خود را به «قیمت گذاری حمایتی» داده است. به این معنی که دامنه‌ای حمایتی گذاشته می‌شود و در آن به کشاورز کمک می‌شود تا فعالیت کشت تداوم داشته باشد.
وی تصریح کرد: آیا وقتی دولت قیمتی را برای محصولات تولیدی تعیین می‌کند در حوزه نرخ نهاده‌ای تولید مانند کود، سم، تراکتور و… هم همین عملکرد را دارد و این نهاده‌ها با قیمت پایین در اختیار بهره بردار قرار می‌گیرد؟
این کارشناس بخش اقتصاد ادامه داد: تراکتور که چند سال قبل 25 میلیون تومان خرید و فروش می‌شد کشاورز امروز باید به مبلغ 400 میلیون تومان خریداری کند. کود 50 یا 60 هزار تومانی 400 تا 500 هزار تومان شده است.
وی اظهار کرد: نباید به موضوع از نگاه مصرف کننده شهری نگریست. اگر می‌خواهیم امنیت غذایی داشته باشیم که باید هم باشد این امر نباید با هزینه کرد از جیب تولیدکننده و کشاورز باشد. چرا باید گندم با قیمت پایین خریداری و تبدیل به نان شود و در اختیار مصرف کننده شهری که در بازار طلا و دلار دلالی می‌کند قرار داد در حالی که مالیات بر عایدی سرمایه هم نمی‌پردازد. این عملکرد به این معنی است که از کشاورز بخواهیم زمین خود را بفروشد و با پول آن وارد بازار دلالی شود. در ادامه هم دولت گندم مورد نیاز را وارد کند.
وی تاکید کرد: شرایط تولید نباید به گونه‌ای باشد که کشاورز یا هر تولیدکننده دیگری تحت فشار فعالیت کند.
پرویزیان با بیان اینکه در تمام کشورها از بخش کشاورزی حمایت می‌شود، گفت: فراموش نکنیم حمایت از کشاورز به معنی پایین آوردن قیمت محصول نیست. اگر بهره وری کشاورز پایین است یا مشکلات دیگر دارد نباید عملکردی داشته باشیم برای حمایت از مصرف کننده از جیب کشاورز خرج شود.
قیمت گذاری یعنی برقراری تعرفه‌ای خاص
کنسرو ماهی و رب گوجه فرنگی از جمله صنایع غذایی است که در کنار سایر محصولات قیمت گذاری دستوری دارد. نایب رئیس انجمن اقتصاد ایران در این باره گفت: هر گونه قیمت گذاری یعنی برقراری تعرفه‌ای خاص و یک سهمیه بندی و ایجاد یک تبعیض در بازار و مبنای شکل گیری انواع فساد و رانت است. در صنایع غذایی هم این پرسش مطرح است اگر تولیدکننده این محصولات نباید قیمت آن را از سقفی بالاتر ببرند آیا دولت این رویه را برای تمام زنجیره تولید از مواد اولیه تا محصول نهایی اعمال می‌کند؟ آیا این قیمت گذاری دستور شامل ورق فولاد و آهن قوطی‌های محصولاتی مانند کنسرو ماهی و گوجه فرنگی هم می‌شود؟
وی بیان کرد: در حال حاضر تولیدکننده این قوطی باید ورق مورد نیاز را از بازار بورس به قیمت روز دلار خریداری کند. چطور قیمت گذاری در حوزه مواد اولیه اعمال نمی‌شود؟ کاغذی که جزئیات محصول روی آن چاپ می‌شود و تجهیزات و ماشین آلات همه با قیمت روز دلار تهیه می‌شوند.
این فعال حوزه اقتصاد با اشاره به هزینه حمل و نقل عنوان کرد: اگر بنا بر قیمت گذاری دستوری است باید این روند در زنجیره تولید از ابتدا تا انتها دیده شود.
اقتصاد با دستور اداره نمی‌شود
پرویزیان با بیان اینکه اقتصاد با دستور اداره نمی‌شود، گفت: دستور تخلف و فساد می‌آورد یا تولیدکننده متضرر و ورشکسته شده و در نهایت تعطیل می‌شود.
وی گفت: هنگامی که تولید به صرفه نبوده و تعطیل شود دولت چاره‌ای جز واردات ندارد.
این کارشناس حوزه اقتصاد اظهار کرد: دولت مدعی است با این شیوه می‌خواهد با تورم مقابله کند. گفته می‌شود با پایین نگه داشتن قیمت محصولات اجازه نمی‌دهیم نرخ تورم افزایش پیدا کند. این تحلیل اقتصاد خرد و بنگاه است در حالی که تورم پدیده اقتصاد کلان است و ریشه پولی دارد. در واقع باید گفت تورم را دولت با افزایش نقدینگی ایجاد می‌کند نه بنگاه. این موضوع بر اساس استدلال‌های مرکز پژوهش‌های مجلس بوده که به تازگی دلایل تورم را منتشر کرده است.
وی گفت: هر دولتی با سیاست غلط اقتصادی از روی ناچاری یا بحران به هر دلیلی حتی به حق، به منابع بانک مرکزی مراجعه و خلق نقدینگی کرده است که در کوتاه مدت انتظارات تورمی و در بلندمدت با توجه به نرخ دلار تورم ایجاد کرده است. در این شرایط که تورم را دولت ایجاد کرده به تولیدکننده دستور داده می‌شود بر اساس نرخ تورم حق ندارد محصولات خود را به فروش برساند.
پرویزیان در پایان اظهار کرد: تورم پدیده اقتصاد کلان بوده و راه حل اقتصاد کلان هم می‌خواهد؛ اما با عملکرد دستوری، افرادی متخلف و مجرم می‌شوند و در ادامه موضوع عادی سازی می‌شود؛ عده‌ای هم ورشکست شده و در دور بعدی وضعیت اقتصادی بدتر می‌شود.
به گزارش خبرنگار مهر این هفته‌ها مسئولان دولت در پی تعیین نرخ خرید تضمینی برای گندم هستند که تاکنون قیمت‌های مختلفی اعلام شده است موضوعی که اگر درست به نتیجه برسد هم دولت از گندم تولید داخل منفعت می‌برد و کمتر نیاز به واردات دارد و هم اینکه تعیین مناسب نرخ خرید تضمینی گندم در طول سال موجب نمی‌شود تا دولت مجبور شود برای محصولات وابسته نرخ‌های دستوری تعیین کند تا تولید کنندگان نیز متضرر شوند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/565615/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اختصاص 500 میلیارد ریال اعتبار برای احداث ورزشگاه در اهر

برپایی میز خدمت شهرداری منطقه13 در نماز جمعه 19 خرداد دانشگاه تهران

دومین درمانگاه تأمین اجتماعی در اردبیل راه اندازی می شود

جوانان شیفته مکتب حاج قاسم سلیمانی هستند

ارتقاء فرصت‌های اکوتوریسم در سایه بسترسازی و سرمایه گذاری بخش خصوصی محقق می شود

وزیر بهداشت: ذخایر دارویی ایران ‌به 70 درصد رسید

وعده استخدام 25 هزار نفر در حوزه بهداشت و درمان

پرداخت 500 میلیارد تومان از مصوبات سفر اول رییس جمهور به کشاورزی آذربایجان شرقی

سانحه رانندگی درهشترود 2 فوتی برجای گذاشت

آغاز سخنرانی رئیس جمهور در جمع اصحاب فرهنگ و هنر

عکس/ دیدار رئیسی با جمعی از علما و روحانیون آذربایجان شرقی

آذربایجان‌شرقی در حوزه جوانان رتبه برتر کشور را دارد

حضور رئیس جمهور بر سر مزار استاد شهریار

هدف‌گذاری اشتغال 15 هزار نفر در حوزه صنعت

مهیا شدن مردم تبریز برای دیدار با رئیس جمهور

نگاه ویژه وزارت جهاد کشاورزی به ظرفیت های شهرستان ها

اولین لیگ کشوری دانشجو معلمان کشور کلید خورد

مرکز درمانی غیرمجاز زیبایی در اردبیل پلمب شد

افزایش اشتغال و ارزش افزوده معدن در آذربایجان غربی با جدیت دنبال می‌شود

رئیس‌جمهور: دولت مردمی راه غلبه بر چالش‌ها را نه عقب‌نشینی، بلکه ساختن ایرانی قوی می‌داند

افزایش ذخایر دارویی کشور به میزان 70 درصد

دیدار جمعی از علما و روحانیون آذربایجان شرقی با رئیس جمهور

تصادف مرگبار در جاده هشترود – مراغه

رئیس جمهور : دولت مصمم به رفع مشکلات کشور است

وزیر کشور از پروژه ساماندهی حاشیه نشینی در تبریز بازدید کرد

بازدید وزیر کشور از بزرگترین پروژه ساماندهی حاشیه نشینی در تبریز

ضرورت استفاده مناسب در درمان بیماریها

بازدیدمدیرکل مرکز توسعه مدیریت و تحول اداری وزارت بهداشت از مراکز درمانی و بیمارستان امام خمینی کلیبر

معاون وزیر: 25 هزار نفر در حوزه بهداشت و درمان جذب می‌شوند

کشت و صنعت سهند در هشترود کلنگ‌زنی شد

مهمترین پروژه بازآفرینی شهری تبریز به بهره برداری رسید

ترک فعل مسئولان متولی امر معیشت مردم تحت نظارت بیشتر قرار می‌گیرد

ورزشگاه 5 هزار نفری بزرگ‌ترین پروژه ورزشی اهر است

از تازه‌شدن نفس کارخانه‌ها تا افتتاح سبزترین محور ریلی

افزایش اشتغال و ارزش افزوده معدن در اقتصاد استان با جدیت دنبال می شود

تامین اعتبار جهت تکمیل انتقال آب شرب از درود به شهرستان هوراند

برپایی 27 میز ارتباطات مردمی در جریان سفر رییس جمهور در آذربایجان شرقی

بازدید رئیس جمهور از شهرک صنعتی چرم‌شهر آذربایجان‌شرقی

رئیسی با کارآفرینان تبریز دیدار و گفتگو کرد

وزرای دولت در سفر به استان آذربایجان شرقی چه کردند؟

بازدید سرپرست وزارت جهادکشاورزی از شهرک گلخانه ای عجب شیر

راه مقابله با توطئه های دشمنان تسلیم و عقب‌نشینی نیست

تبریز پاکترین کلانشهر کشور با 30 روز هوای پاک

ستوده نژاد: سالن ورزشی زرنق شهرستان هریس در حال تکمیل شدن است

دیدار مردمی وزیر فرهنگ با مردم شهرستان آذرشهر

پرداخت تنها یک پنجم اعتبارات سفر اول رئیس جمهوری به آذربایجان‌شرقی

بهره برداری از طرح انتقال آب به شهر سهند

افتتاح و بهره‌برداری از ایستگاه پمپاژ شهر سهند

وزیر بهداشت: قوی‌ترین کشور حوزه سلامت در منطقه هستیم

عملیات اطفا حریق در انبار چسب به پایان رسید