پیام آذری

آخرين مطالب

این درخت طلاست ؛ درختی در ارومیه که 30 گونه مختلف میوه داد اجتماعي

این درخت طلاست ؛ درختی در ارومیه که 30 گونه مختلف میوه داد
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش همشهری آنلاین، همشهری سرنخ سال 1388 در گزارشی جالب سراغ یک باغدار ارومیه رفت کسی که توانسته بود با انجام یک عمل پیوند روی درختش 30 نوع انگور را به بار بنشاند. انگورهای تپل و آبدار. به هوس افتاید؟ 
این درخت نتیجه علاقه‌اش به باغبانی بود؛ «خیلی به این رشته علاقه داشتم. به همین خاطر لیسانس کشاورزی گرفتم و توانستم برای فوق‌لیسانس اقدام کنم».
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این را عزیز امانی می‌گوید. کسی که با فوق‌لیسانس باغبانی وارد جهاد کشاورزی شد و حکایت درخت پیوندی را هم از همان زمان کلید زد.
عزیز که عاشق باغبانی‌ بود می‌گفت:«حیاط ما پر بود از درخت‌های شلیل، گلابی، انگورهای دانه درشت، گلابی، سیب و... من عاشق این درخت‌ها بودم و پا به پای پدرم به آنها رسیدگی می‌کردم. به‌شان آب می‌دادم و کود و گاهی هم خاکشان را عوض می‌کردم».
همه چیز خوب پیش می‌رفت. اما همیشه یک سوال بود که ذهن عزیز را مشغول می‌کرد. او هر روز و شب می‌دید پدرش چقدر برای بارور شدن درخت‌ها زحمت می‌کشد و عرق می‌ریزد. با خودش فکر می‌کرد کاش درخت‌ها می‌توانستند چند نوع میوه دهند. آن وقت دیگر خیال پدرش راحت بود که هر فصل می‌تواند میوه برداشت کند و خرج خانواده را دربیاورد. پسر نوجوان خانواده امانی بارها از خودش پرسیده بود: «آیا می‌شود درختی را با چند نوع میوه بارور کرد؟».
شاخه سبز حالا امروز عزیز امانی توانسته با تلاش‌های شبانه‌روزی‌اش در طول ده سال درخت تاکی را به عمل بیاورد که 30 نوع انگور را می‌شود روی شاخه‌های آن دید. عزیز می‌گوید: «من خیلی مطالعه کردم. هر راهی را که امکان داشت این اتفاق زودتر بیفتد امتحان کردم. تا اینکه بعد از سال‌ها توانستم آرزوی دوران کودکی‌ام را برآورده کنم و شاهد رشد 30‌نوع انگور روی یک درخت باشم». شاید بشود گفت این موفقیت عزیز نتیجه بزرگ شدنش در یک شهر انگورخیز و خانه و باغی پر از درخت انگور است. مرد ارومیه‌ای می‌گوید: «مدت‌ها بود که می‌دیدم بعضی گونه‌های انگور مورد بی‌مهری قرار گرفته‌اند و در حال نابود شدن هستند.
دوست نداشتم چنین اتفاقی در جایی بیفتد که به صادرات انگور معروف است». عزیز دلش می‌خواست هر نوع انگوری در شهرش پرورش پیدا کند و دوست داشت راهی را پیدا کند که باغبان‌ها کمتر به دردسر بیفتند و با آن همه زحمتی که می‌کشند حداقل صاحب چند نوع انگور روی درخت‌هایشان باشند. مرد انگور دوست بالاخره عزمش را جزم کرد و توانست با یک شیوه پیوندی درختش را با انگورهای مختلف بپوشاند؛ پیوندی که در میان باغداران به «شاخه سبز» معروف است.
از ریش بابا تا لابروسکا درخت انگور پیوندی گزارش ما در هفت کیلومتری ارومیه و در روستایی به نام «بالو» قرار دارد. این روزها خیلی از اهالی به خصوص باغبان‌ها و باغداران به آنجا می‌روند تا مطمئن شوند آنچه از این درخت شنیده و دیده‌اند، صحت دارد. البته بعضی دیگر از بازدیدکنندگان هم کسانی هستند که دلشان بدجوری برای خوردن انگور مورد علاقه‌شان لک زده و با این بهانه راهی روستای بالو شده‌اند.
اگر شما هم هوس انگور عسگری، فخری، بی‌دانه سفید، سلطانی، قره شیره، دیز ماری، خوش‌ناو و یاقوتی کرده‌اید یا دلتان می‌خواهد در باغ خانه‌تان انگورگندمی، ریش بابا، رازقی، گزن دایی، لابروسکا و لعل‌دانه و هزار یک نوع انگور دیگر بکارید، سری به روستای بالو بزنید. آنجا مرد انگوردوستی هست که برای تعارف هم که شده یک شاخه از این انگورها را دستتان می‌دهد تا با مزمزه کردن آن متوجه شوید طعم این انگورهای پیوندی چیزی از غیرپیوندی آن کم ندارد. فقط پرخوری نکنید که یک وقت از دیدن این همه انگور دانه درشت و آبدار آن‌ هم یک‌جا دلزده شوید.
الان که برای دیدن این درخت به بالو بروید، فقط 30 نوع انگور روی شاخه‌های درخت به شما چشمک می‌زنند. کجای کارید وقتی به شما بگوییم اگر سال آینده بروید علاوه بر این رقم، 15 نوع انگور دیگر هم به انگورهای این درخت اضافه خواهد شد. البته قول این اتفاق را عزیز امانی به‌ ما داده. او از همان اول کار قصد داشت 45 نوع انگور را روی درخت پیوندی‌اش به عمل بیاورد. اما با گذشت این همه سال درخت توانسته 30 نوع بچه انگور را روی شاخه‌هایش جا بدهد.
عزیز می‌گوید: «به احتمال قوی ما می‌توانیم با گذشت یکی دو سال انگورهای روی این درخت را به 50 نوع هم برسانیم». حتما تا به حال نمی دانستید این همه انگور وجود دارد!. اما الان با خواندن این گزارش یا دیدن این درخت از نزدیک متوجه می‌شوید تعداد انگورهایی که در کشور پرورش می‌یابند، از شمارش خارج است.
درختی شبیه کل‌دوش حالا این روزها یک پای عزیز در اداره باغبانی آذربایجان غربی است و یک پای دیگرش هم در باغ خانوادگی‌شان در روستای بالو. دیگر باغبان‌های منطقه کسی را پیدا کرده‌اند که می‌توانند از تحقیقاتی که در طول ده سال روی درخت‌های انگور داشته، کلی اطلاعات کسب کنند.
تازه خیلی از باغبانان با یادگیری روش پیوند از عزیز این عمل را روی درخت‌های باغشان انجام داده‌اند و منتظرند که بعد از یکی دوسال درختشان چند نوع انگور بدهد. عزیز برای این کار یک نهال 25 ساله را انتخاب کرد و بعد با انواع انگوری که در دست داشت، شروع کرد به پیوند زدن درخت؛ «توانستم 41 رقم را روی درخت پیوند بزنم و تا این لحظه این درخت با 30رقم انگور به بار نشسته». از آن زمان به بعد مرد انگوردوست به همدان، هشتگرد، قزوین و شهرهای دیگر رفته و مقاله‌های زیادی را درباره پیوند انگور ارائه داده است.
عزیز می‌گوید: «به قول یکی از باغداران درختم شبیه «کل‌دوش» است (آش محلی ارومیه که آشپزها هر چیزی را که دم دستشان می‌آید در آن می‌ریزند). حالا من آرزویم این است که درخت پیوندی یا کل‌دوشم را در خیلی از شهرها ببینم». شاید عزیز روزی بتواند با این روش درخت‌های دیگری را هم به بار بنشاند.
کد خبر 763422 منبع: همشهری سرنخ برچسب‌ها خبر مهم باغ و باغبانی استان آذربایجان غربی میوه و تره بار کشاورزی

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/573072/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصادف زنجیره‌ای عجیب در روگذر مدرس ارومیه

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

راهیابی نمایندگان اتاق بازرگانی ارومیه به هیات رئیسه اتاق مشترک ایران و ترکیه

رفع اتفاقات شبکه آبرسانی روستاهای شهرستان خوی

بررسی روند بازسازی زیرساختهای آب وفاضلاب مناطق زلزله زده خوی

میزبانی انتخابی تیم‌ملی برای مسابقات آسیایی پرس‌سینه به مهاباد رسید

به دنبال مسئول سازی، اجرای مصوبات بلا اقدام و ترک فعل‌ها هستیم

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصفیه خانه فاضلاب شهر خوی، نیازمند نیروگاه انرژی های تجدید پذیر

آغاز طرح نظارت بر باشگاه‌های خصوصی و دولتی آذربایجان غربی

نشست تخصصی سلامت در شرکت آب و فاضلاب آذربایجان غربی

دستگاه قضا؛ نماد اعتمادمردم به نظام اسلامی

7 میز خدمت در حاشیه نماز جمعه ارومیه برپا می‌شود

بررسی طرحهای اجرایی بهره برداری و توسعه آب شرب شهر های تکاب و سلماس

توجه ویژه برای توسعه راه های آذربایجان غربی

برگزاری آیین اختتامیه جشنواره قرآنی «پله‌های آسمان» در تبریز

بررسی روند جذب اعتبارات عمرانی در آب و فاضلاب آذربایجان غربی

آبیاری بیش از 80 درصد کشت‌های سبزی و صیفی در آذربایجان غربی با سیستم نوار تیپ

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

سمفونی رنگ‌ها در مدرسه هدایت ارومیه

نبود تیر برق در محله‌ای از روستای اوغلی تبریز

ساخت 50 درصدی مدارس تخریب شده در زلزله‌های خوی

کشف کالاهای قاچاق 5/6 میلیاردی در اردبیل

مرکز غیرمجاز مامایی در اردبیل مهروموم شد

پلمب مرکز غیرمجاز مامایی در اردبیل/متهم به مراجع قضایی معرفی شد

بارش باران سیل آسا و آبگرفتگی در روستای اسلام آباد + فیلم

تصویب طرح تفصیلی اردبیل/ شهر اردبیل آماده‌ی ساماندهی حوزه ساخت و ساز شد

موزه‌ها باید پاسخگوی مشکلات امروز جامعه باشند

برگزاری آزمون سراسری در پلدشت

معرفی 30 بسته جدید سرمایه گذاری ماکو در نمایشگاه اکسپو

1200 میلیارد تومان اعتبار آسفالت‌ریزی شهرداری تبریز

رسمی؛ ژاوی در بارسلونا ماندنی شد

کشف 360 هزار دینار تقلبی در مراغه

فوت پیرمرد 70 ساله بر اثر برخورد قطار

برگزاری جشنواره پخت نان محلی در شهرستان اهر

اتمام حجت معاون قضایی دادگستری کرمان پیرامون اجرای مصوبات بلا اقدام و ترک فعل‌های مدیران

تاکید استاندار آذربایجان غربی برجذب سرمایه گذار در بخهشای گردشگری و کشاورزی

تاکید استاندار آذربایجان غربی برجذب سرمایه گذار در بخشهای گردشگری و کشاورزی

آغاز اعزام کاروان‌های عمره مفرده آذربایجان شرقی

80 درصد آبیاری مزارع سبزی و صیفی آذربایجان‌غربی با نوارتیپ است

معرفی رییس جدید شبکه بهداشت و درمان شهرستان پلدشت

به صدا درآمدن زنگ خطر انقراض 50 گونه گیاه دارویی وخوراکی درآذربایجان غربی

آغاز اعزام کاروان‌های حج عمره آذربایجان شرقی

سنجش بینایی بیش از 162 هزار کودک سال گذشته در آذربایجان‌غربی

سفر موفق رئیس جمهور ایران به اسلام آباد یک «تحول بزرگ» است

شاخص کیفی 22 شهر سالم و پاک ثبت شد / اردبیل پاک‌ترین هوا را دارد

کشف کالا‌های قاچاق 56 میلیاردی در اردبیل

برگزاری 55 برنامه به مناسبت روز کارگر در اردبیل

پیگیری و اجرای پروژه‌ها بر اساس زمان‌بندی در اولویت مدیران باشد

توسعه فضا‌های بهداشتی و درمانی اردبیل در اولویت قرار دارد