پیام آذری

آخرين مطالب

این درخت طلاست ؛ درختی در ارومیه که 30 گونه مختلف میوه داد اجتماعي

این درخت طلاست ؛ درختی در ارومیه که 30 گونه مختلف میوه داد
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش همشهری آنلاین، همشهری سرنخ سال 1388 در گزارشی جالب سراغ یک باغدار ارومیه رفت کسی که توانسته بود با انجام یک عمل پیوند روی درختش 30 نوع انگور را به بار بنشاند. انگورهای تپل و آبدار. به هوس افتاید؟ 
این درخت نتیجه علاقه‌اش به باغبانی بود؛ «خیلی به این رشته علاقه داشتم. به همین خاطر لیسانس کشاورزی گرفتم و توانستم برای فوق‌لیسانس اقدام کنم».
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این را عزیز امانی می‌گوید. کسی که با فوق‌لیسانس باغبانی وارد جهاد کشاورزی شد و حکایت درخت پیوندی را هم از همان زمان کلید زد.
عزیز که عاشق باغبانی‌ بود می‌گفت:«حیاط ما پر بود از درخت‌های شلیل، گلابی، انگورهای دانه درشت، گلابی، سیب و... من عاشق این درخت‌ها بودم و پا به پای پدرم به آنها رسیدگی می‌کردم. به‌شان آب می‌دادم و کود و گاهی هم خاکشان را عوض می‌کردم».
همه چیز خوب پیش می‌رفت. اما همیشه یک سوال بود که ذهن عزیز را مشغول می‌کرد. او هر روز و شب می‌دید پدرش چقدر برای بارور شدن درخت‌ها زحمت می‌کشد و عرق می‌ریزد. با خودش فکر می‌کرد کاش درخت‌ها می‌توانستند چند نوع میوه دهند. آن وقت دیگر خیال پدرش راحت بود که هر فصل می‌تواند میوه برداشت کند و خرج خانواده را دربیاورد. پسر نوجوان خانواده امانی بارها از خودش پرسیده بود: «آیا می‌شود درختی را با چند نوع میوه بارور کرد؟».
شاخه سبز حالا امروز عزیز امانی توانسته با تلاش‌های شبانه‌روزی‌اش در طول ده سال درخت تاکی را به عمل بیاورد که 30 نوع انگور را می‌شود روی شاخه‌های آن دید. عزیز می‌گوید: «من خیلی مطالعه کردم. هر راهی را که امکان داشت این اتفاق زودتر بیفتد امتحان کردم. تا اینکه بعد از سال‌ها توانستم آرزوی دوران کودکی‌ام را برآورده کنم و شاهد رشد 30‌نوع انگور روی یک درخت باشم». شاید بشود گفت این موفقیت عزیز نتیجه بزرگ شدنش در یک شهر انگورخیز و خانه و باغی پر از درخت انگور است. مرد ارومیه‌ای می‌گوید: «مدت‌ها بود که می‌دیدم بعضی گونه‌های انگور مورد بی‌مهری قرار گرفته‌اند و در حال نابود شدن هستند.
دوست نداشتم چنین اتفاقی در جایی بیفتد که به صادرات انگور معروف است». عزیز دلش می‌خواست هر نوع انگوری در شهرش پرورش پیدا کند و دوست داشت راهی را پیدا کند که باغبان‌ها کمتر به دردسر بیفتند و با آن همه زحمتی که می‌کشند حداقل صاحب چند نوع انگور روی درخت‌هایشان باشند. مرد انگور دوست بالاخره عزمش را جزم کرد و توانست با یک شیوه پیوندی درختش را با انگورهای مختلف بپوشاند؛ پیوندی که در میان باغداران به «شاخه سبز» معروف است.
از ریش بابا تا لابروسکا درخت انگور پیوندی گزارش ما در هفت کیلومتری ارومیه و در روستایی به نام «بالو» قرار دارد. این روزها خیلی از اهالی به خصوص باغبان‌ها و باغداران به آنجا می‌روند تا مطمئن شوند آنچه از این درخت شنیده و دیده‌اند، صحت دارد. البته بعضی دیگر از بازدیدکنندگان هم کسانی هستند که دلشان بدجوری برای خوردن انگور مورد علاقه‌شان لک زده و با این بهانه راهی روستای بالو شده‌اند.
اگر شما هم هوس انگور عسگری، فخری، بی‌دانه سفید، سلطانی، قره شیره، دیز ماری، خوش‌ناو و یاقوتی کرده‌اید یا دلتان می‌خواهد در باغ خانه‌تان انگورگندمی، ریش بابا، رازقی، گزن دایی، لابروسکا و لعل‌دانه و هزار یک نوع انگور دیگر بکارید، سری به روستای بالو بزنید. آنجا مرد انگوردوستی هست که برای تعارف هم که شده یک شاخه از این انگورها را دستتان می‌دهد تا با مزمزه کردن آن متوجه شوید طعم این انگورهای پیوندی چیزی از غیرپیوندی آن کم ندارد. فقط پرخوری نکنید که یک وقت از دیدن این همه انگور دانه درشت و آبدار آن‌ هم یک‌جا دلزده شوید.
الان که برای دیدن این درخت به بالو بروید، فقط 30 نوع انگور روی شاخه‌های درخت به شما چشمک می‌زنند. کجای کارید وقتی به شما بگوییم اگر سال آینده بروید علاوه بر این رقم، 15 نوع انگور دیگر هم به انگورهای این درخت اضافه خواهد شد. البته قول این اتفاق را عزیز امانی به‌ ما داده. او از همان اول کار قصد داشت 45 نوع انگور را روی درخت پیوندی‌اش به عمل بیاورد. اما با گذشت این همه سال درخت توانسته 30 نوع بچه انگور را روی شاخه‌هایش جا بدهد.
عزیز می‌گوید: «به احتمال قوی ما می‌توانیم با گذشت یکی دو سال انگورهای روی این درخت را به 50 نوع هم برسانیم». حتما تا به حال نمی دانستید این همه انگور وجود دارد!. اما الان با خواندن این گزارش یا دیدن این درخت از نزدیک متوجه می‌شوید تعداد انگورهایی که در کشور پرورش می‌یابند، از شمارش خارج است.
درختی شبیه کل‌دوش حالا این روزها یک پای عزیز در اداره باغبانی آذربایجان غربی است و یک پای دیگرش هم در باغ خانوادگی‌شان در روستای بالو. دیگر باغبان‌های منطقه کسی را پیدا کرده‌اند که می‌توانند از تحقیقاتی که در طول ده سال روی درخت‌های انگور داشته، کلی اطلاعات کسب کنند.
تازه خیلی از باغبانان با یادگیری روش پیوند از عزیز این عمل را روی درخت‌های باغشان انجام داده‌اند و منتظرند که بعد از یکی دوسال درختشان چند نوع انگور بدهد. عزیز برای این کار یک نهال 25 ساله را انتخاب کرد و بعد با انواع انگوری که در دست داشت، شروع کرد به پیوند زدن درخت؛ «توانستم 41 رقم را روی درخت پیوند بزنم و تا این لحظه این درخت با 30رقم انگور به بار نشسته». از آن زمان به بعد مرد انگوردوست به همدان، هشتگرد، قزوین و شهرهای دیگر رفته و مقاله‌های زیادی را درباره پیوند انگور ارائه داده است.
عزیز می‌گوید: «به قول یکی از باغداران درختم شبیه «کل‌دوش» است (آش محلی ارومیه که آشپزها هر چیزی را که دم دستشان می‌آید در آن می‌ریزند). حالا من آرزویم این است که درخت پیوندی یا کل‌دوشم را در خیلی از شهرها ببینم». شاید عزیز روزی بتواند با این روش درخت‌های دیگری را هم به بار بنشاند.
کد خبر 763422 منبع: همشهری سرنخ برچسب‌ها خبر مهم باغ و باغبانی استان آذربایجان غربی میوه و تره بار کشاورزی

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/573072/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جدول زمان‌بندی قطع برق استان اردبیل در 30 اردیبهشت

انقراض میش مرغ‌ها با گسترش ساخت و سازها/ توسعه انسانی تهدیدی جدی برای گونه‌ای نادر

گرامیداشت روز ملی ارتباطات و روابط‌ عمومی در نشست روابط‌ عمومی‌ های بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان

راه شهدای خدمت حفظ و تقویت شود / سوگواره شعر شهدای خدمت تجلی لبیک موجودیت فرهنگی و هنری تبریز به بنیاد شهید بود

سید شریف، مردم‌دار شهید

نخستین پرواز اخراج داوطلبانه مهاجران از آمریکا انجام شد

ورود سامانه بارشی جدید به استان آذربایجان شرقی و غربی از روز جمعه

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیده معظم «سمیه شلال‌نژاد» و همسر گرامی شهیده «طوبی شلال‌نژاد»

اگر قواى درونی انسان در جای خود به‌کار روند، منشأ خیر و سعادت خواهند بود | تصاویر

تأکید امام جمعه بناب بر اهمیت حلقات صالحین در تربیت نسل جوان

فرمانده جدید بسیج دانشجویی دانشگاه‌های مراغه معارفه شد

ثبت ملی یک خوراک از عهد ساسانی + دستور پخت

زمینگیر شدن شرور سارق سابقه‌دار در محمودآباد

نماهنگ مرد میدان «هارداسان»

سریال کنسلی پروازهای فرودگاه اردبیل ادامه دارد

سوت راه‌آهن میانه ــ اردبیل تا پایان امسال به صدا درمی‌آید

برخورد قضائی با مدیران ترک فعل کرده در قانون جوانی جمعیت

این بافت ساده موهاتو پر پشت تر نشون میده!

آزادسازی محوطه بقعه «شیخ شهاب‌الدین اهری»، شرط ثبت جهانی آن

قاتل همسایه بخشیده شد | پایان خوش برای جنایت عنبران

زمینگیر شدن شرور سارق سابقه دار در محمودآباد

جعبه سیاه نقل‌وانتقالات: رونمایی از خارجی‌های تبریز

دیدار رئیس‌جمهور با خانواده امام جمعه فقید تبریز و سرتیم حفاظت شهید رئیسی

سوت راه‌آهن میانه- اردبیل تا پایان امسال به صدا درمی‌آید

دیدار پزشکیان با خانواده امام جمعه فقید تبریز و سرتیم حفاظت شهید رئیسی

استفاده از ظرفیت شعر برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت

پیش‌بینی طوفان تندری و سیلاب در برخی استان‌ها

سریال لغو پروازهای فرودگاه اردبیل ادامه دارد

سیاست‌گذاری جمعیتی باید با فرهنگ و سبک زندگی جدید مردم همسو باشد

محمد فاضلی: آنکه به رئیس‌جمهور گفته ایران 6 برابر اروپا برق مصرف می‌کند، باید توبیخ و تنبیه شود

پزشکیان: تسریع در حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی، ضروری است

220 هزار واحد مسکن روستایی در کشور احداث می شود

اسناد مالکیت مسکن روستایی کشور به 3.8 میلیون جلد رسید

ارائه خدمات پزشکی ویژه به هواداران تراکتور

ترانسفر مارکت گزینه درویش برای پرسپولیس را بازیکن آزاد اعلام کرد!

جدایی اسکوچیچ از تراکتور پس از قهرمانی | شوک بزرگ اسکوچیچ: از تبریز می‌روم!

ضرورت افزایش30درصدی آمار بیمه شدگان توسط هیئت های ورزشی آذربایجان شرقی

رژه نیروهای ویژه سپاه ایران و ارتش جمهوری آذربایجان

شهدا ارزشمند ترین الگوی جوانان جامعه هستند

استایل بهاری خنک با شومیز آبی راه راه مناسب

راهنمای خرید روپوش پزشکی و دندانپزشکی

70 درصد گردشگران در اردبیل از ابنیه‌ تاریخی دیدن می‌کنند

حاکمیت هوای گرم در اردبیل

هشترودی هادر سال گذشته بیش از 8.5 میلیارد تومان زکات پرداخت کردند

بناب میزبان عکاسان برجسته استانی و کشوری

سوگواری مردم هریس در اولین سالگرد شهادت شهید جمهور و همراهان

ماجرای عکس منتشر شده از شهید امیرعبداللهیان که پا روی خط مرزی ایران و آذربایجان گذاشته بود + فیلم

ضرورت افزایش 30 درصدی آمار بیمه شدگان هیئت های ورزشی آذربایجان شرقی

ریل‌گذاری ستاد امر به معروف حرکت به سمت حاکمیت دینی است

8 ترند آرایش در تابستان 1404 که شما را زیباتر از هر فصلی می‌کنند

ویکی پدیاجستجو