پیام آذری

آخرين مطالب

لزوم گذر از کشاورزی سنتی به مدرن در حوضه آبریز دریاچه ارومیه مقالات

لزوم گذر از کشاورزی سنتی به مدرن در حوضه آبریز دریاچه ارومیه
  بزرگنمايي:

پیام آذری- کشاورزی یکی از حیاتی‌ترین مقوله‌های مهم در زندگی گذشته، حال و حتی آینده بشر است، که به سبب تأمین امنیت غذایی انسان‌ها از این اهمیت برخوردار است و در طول تاریخی هر جا کشاورزی رونق گرفته با خود عمران و آبادانی به همراه داشته است.

در تاریخ باستان وجود تمدن‌های بزرگ در حاشیه رودخانه‌های پر آبی مانند رود نیل و تمدن بین النهرین گواهی بزرگ بر این ادعاست که کشاورزی از آن دوران تاکنون در حیات و بقای انسان‌ها نقش مهمی داشته است.

در دنیای امروز نیز بخش عمده‌ای از اقتصاد بسیاری از کشورها در بخش کشاورزی فعال است و قدرت‌های غربی در کنار پیشرفت صنعت به مقوله کشاورزی نیز اهمیت می‌دهند و در بسیاری از کشورهای جهان این 2 مقوله با هم پیوندی ناگسستنی دارند.

در کشور ما نیز کشاورزی از گذشته مورد توجه بوده و در دهه 20 شمسی با ارتقای اداره کل کشاورزی به وزارت کشاورزی این مساله بیشتر اهمیت پیدا کرد و در دهه 40 نیز بزرگترین طرح اقتصادی کشور به نام طرح اصلاحات ارضی گام مهمی در زمینه شکوفایی و رونق اقتصادی به شمار می‌آمد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز بر اهمیت کشاورزی در کشورمان افزوده شده و در پی فرمان تاریخی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران جهاد سازندگی در سال 1358، با محوریت محرومیت زدایی و آبادانی در کشور تشکیل شد و در سال 1379 تأسیس وزارت جهاد کشاورزی به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید.

در طول 23 سال گذشته این وزارتخانه تحولات بسیاری در زمینه افزایش ضریب مکانیزاسیون، افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی، توسعه کشت‌های گلخانه‌ای و ترویج و فرهنگ‌سازی برای کشت محصولات مهم از جمله گندم، کلزا و در کنار آن توسعه صنایع تبدیلی پایین دست بخش کشاورزی انجام داده است.

اما در کنار توسعه بخش کشاورزی طی چند دهه اخیر مساله آب نیز اهمت ویژه ای پیدا کرده است و کشاورزی بدون آب یا همان دیم دیگر باب طبع کشاورزان نیست و به بیانی دیگر دیمزارها برای کشاورزان چندان سودآوری ندارند.

اما در دنیای کنونی کشاورزی نیز پا به پای سایر رشته‌های علمی پیشرفت کرده است و به مدد پیشرفت تکنولوژی و با آزمایش و تغذیه مناسب خاک می‌توان دیمزارها را نیز حاصلخیز کرد و در گلخانه‌ها به جای استفاده از خاک از محلول استفاده کرد و در باغات سامانه‌های ضدتگرگ و ضد سرمازدگی نصب کرد.

در حالی که به اعتقاد بسیاری از کشاورزان سنتی با راه‌اندازی سامانه‌های آبیاری تحت فشار، کشاورزی را از سنتی به مدرن تبدیل کردند، اما روش آبیاری بارانی که تنها 45 درصد از آب را در اختیار رشد گیاه قرار می‌دهد تنها از روش آبیاری غرق‌آبی بهتر است و دنیا اکنون به سمت استفاده از شیوه‌های کاربردی تر مانند نوارتیپ و آبیاری زیرسطحی به بهره‌گیری بیش از 95 درصد از آب روی آورده است.

امروزه نانو کشاورزی به یکی از حوزه‌های گسترده تبدیل شده و نانو می‌تواند در بخش‌های اصلاح ژنتیک بذر، بحث آفت‌کش‌ها، کود و حتی بسته بندی محصولات کشاورزی نقش داشته باشد و در عصر جدید تکنولوژی در تمام مراحل کاشت، داشت و برداشت حرف‌هایی برای گفتن دارد و می‌توان با استفاده از فناوری نانو حتی میزان تولید را 15 تا 20 درصد افزایش داد.

هم اکنون با استفاده از نانوحس‌گرها می‌تواند به راحتی کمبودهای مواد در انواع خاک‌ها را تشخیص و با استفاده از این فناوری برای تولید بیشتر و محصول با کیفیت‌تر تغذیه خاک را انجام داد.

اما در کنار این مسائل، تغییر کشاورزی سنتی به مدرن در آذربایجان‌غربی به عنوان یکی از قطب‌های مهم تولید محصولاتی مانند سیب درختی، چغندرقند، گندم و کلزا با توجه به مساله خشک شدن دریاچه ارومیه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

طی چند دهه گذشته با توجه به مقوله کشاورزی سنتی در کشورمان که 80 تا 90 درصد منابع آبی زیرزمینی و آب‌های جاری در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، انگشت اتهام و بخشی از دلایل خشک شدن دریاچه ارومیه و سایر تالاب‌ها و رودخانه‌های فصلی و دائمی، بعد از کاهش نزولات جوی به سمت بخش کشاورزی نشانه رفته است.

هم اکنون یک میلیون هکتار اراضی کشاورزی در آذربایجان‌غربی وجود دارد که سالانه 850 هزار هکتار آن به زیر کشت می‌رود، با فعالیت 205 هزار خانوار بهره‌بردار در این حوزه و تولید سالانه بیش از 6 میلیون تُن محصولات کشاورزی اعم از زراعی و باغی بر اهمیت مساله توجه کشاورزی در این استان افزوده است.

در حوضه دریاچه ارومیه با مساحت 51 هزار و 876 کیلومترمربع، حدود 60 رودخانه مهم وجود دارد که مهمترین رودخانه‌های آن زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا است که آب دریاچه ارومیه از آنها تغذیه می‌شود برعکس دیدگاه و تصور معمول که حوضه آبریز دریاچه ارومیه را حوضه‌ای تنشه و کم آب می‌دانند، در این حوضه با مساحت 51 هزار و 876 کیلومترمربع، حدود 60 رودخانه مهم وجود دارد که مهمترین رودخانه‌های آن زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا است که آب دریاچه ارومیه از آنها تغذیه می‌شود.

بدون شک در این چند دهه اخیر اگر باور استفاده از تکنولوژی‌های نوین در بین کشاورزان و فعالان این بخش (کشاورزی) در حوضه دریاچه ارومیه نهادینه شده بود، اکنون این نگین آبی غرب کشور وضعیتی بهتر از آنچه امروز دارد، خواهد داشت.

نکته مهم در بحث کشاورزی این است که از ابتدای سال زراعی جاری دولت سیزدهم برای تغییر رویکرد کنونی کشاورزان به سمت کشاورزی مدرن «سند الگوی کشت» را به عنوان یک سند راهبردی بخش کشاورزی با حضور مسؤولان کشوری و در دومین جلسه شورای عالی آب رونمایی کرد.

براساس سند الگوی کشت در اراضی پایاب سدها، هر کشاورزی مختار است 20 درصد اراضی خود را به کشت علوفه، 40 تا 45 درصد به کشت غلات و 10 درصد دانه‌های روغنی و دیگر محصولات کشاورزی اختصاص دهد.

مساله مهم دیگری که می‌تواند تا حدود زیادی در زمینه تغییر رفتار و باور کشاورزان از بکارگیری شیوه‌های سنتی به مدرن نقش مهمی داشته باشد، ترویج و نهادینه کردن روش‌های کشاورزی نوین در بین مردم و بویژه روستاییان و لمس آن است.

برای رسیدن به این امر، جذب و بکارگیری دانش‌آموختگان رشته‌های کشاورزی به عنوان کارشناس ترویجی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و این در حالی است که در چند سال اخیر بسیاری از مراکز ترویج جهاد کشاورزی با کمبود کارشناس مواجه هستند و بسیاری از دانش‌آموختگان رشته‌های کشاورزی جذب سایر حوزه‌ها و بازارهای غیر کشاورزی می‌شوند.

طبق اعلام مدیران جهادکشاورزی مهاباد هم اکنون با کمبود نیروی انسانی و کارشناسان ترویجی روبرو هستند، تنها در این شهرستان بیش از یک هزار و 300 دانش‌آموخته رشته کشاورزی، جویای کار و یا در سایر بخش‌ها فعالیت می‌کنند و اگر این موضوع را به دیگر شهرستان‌های سه استان کردستان، آذربایجان‌شرقی و آذربایجان‌غربی که در حوضه آبریز دریاچه ارومیه هستند، تعمیم دهیم، مشخص خواهد بود که ما طی این سال‌ها از چه سرمایه عظیمی (نیروی متخصص) برای احیای این دریاچه غافل ماندیم.

هر چند کسی منکر موفقیت‌های تیم دولت‌های دوازدهم و سیزدهم برای احیای دریاچه ارومیه نیست و اما روند احیای این دریاچه با توجه به تأمین اعتبارات کلان دولت برای آن، در صورت استفاده از تمام ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های موجود می‌توانست موفق‌تر باشد.

کاش متولیان قبلی احیای دریاچه ارومیه طی چند سال گذشته که زمان طلایی برای احیای این دریاچه بیشتر بود، به جای هزینه کردن در اجرای طرح‌های آزمون و خطا مانند (طرح نکاشت)، بخشی از اعتبارات کلان را صرف بکارگیری مروجان و دانش‌آموختگان کشاورزی برای تغییر رفتار کشاورزان منطقه می‌کردند و در این صورت هم درآمدهای کشاورزان پایدار می‌ماند و هم طرح‌های احیا نتیجه بخش‌تر می‌شد.

نکته آخر اینکه کشت محصولات کشاورزی با نیاز آبی کم مانند زعفران و کلزا به جای چغندرقند در حوضه دریاچه ارومیه، استفاده از ابزار و ادوات کشاورزی مدرن، رعایت زمان مناسب برای عملیات‌های کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی، بهره‌ری بیشتری از منابع آب و خاک و ده‌ها موقوله دیگر کشاورزی مدرن، تنها با تجربه حاصل نمی‌شود بلکه نیازمند این تغییر و تحویل حضور بیشتر و مستمر دانش‌آموختگان و علاقمندان بخش کشاورزی است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/579966/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چطور بهترین روش درمان واریس پا را انتخاب کنیم؟ بررسی کامل لیزر درمانی و اسکلروتراپی

حضور پررنگ هنرمندان افغانستان در جشنواره کوچه عشایر اردبیل + فیلم

پیام معاون هنری به دومین جایزه آموزش هنر سرو ایرانی

ادای احترام 1930 دانشجومعلم به مقام شهدا

اهدای 6 سری جهیزیه به نوعروسان نیازمند در بناب

انعقاد تفاهم‌نامه استراتژیک همکاری میان پتروشیمی تبریز و بوشهر؛ آغاز همکاری بلندمدت برای انتقال سالانه 300 هزار تن اتیلن

فصل برای جهانبخش تمام شد؛ کاپیتان تیم ملی در مسیر ترک هلند

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

آمار سرقت در استان آذربایجان شرقی کاهش یافت

جلوگیری از کشتار گاه غیر مجاز دام در اردبیل

زرآباد تا پایان سال در شاخصهای توسعه به میانگین مطلوب ملی می‌رسد

ساعات کاری ناوگان اتوبوسرانی ارومیه تغییر کرد

قیمت محصولات سایپا امروز یکشنبه 21 اردیبهشت 1404

گرانی یار مهربان!

آمادگی بانک سینا برای همکاری با فعالان اقتصادی ارس

ارائه خدمات درمانی رایگان در شهرک امیرکبیر مراغه

رییس سازمان داوطلبان کشور، پروژه‌های عمرانی هلال‌احمر آذربایجان‌غربی را افتتاح کرد

اتصال روستا‌های بالای 20 خانوار به شبکه ملی اطلاعات در برنامه هفتم

فعالیت 50 شرکت دانش بنیان و فناور در بخش کشاورزی آذربایجان شرقی

شریفی زارچی هشدار داد؛ افزایش کاربرد یک نام جعلی به‌جای خلیج فارس/ نمودار

گلستان میزبان هفته بزرگداشت شهدای خدمت

نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق برای شناخت ایثارگران هستیم

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

نظارت میدانی و قطع هوشمند برق ادارات پرمصرف تبریز

آغاز دوباره بارش‌های رگباری در آذربایجان شرقی

هوشمندسازی سیستم‌های آبیاری فضای سبز تبریز

در نشست خبری سمپوزیوم بازار گردشگری کشورهای عضو اکو چه گذشت/ آموزش نیاز همیشگی یک مقصد گردشگری

آتشکده هارپارک ابیانه مرمت شد

لحظه اصابت رعدوبرق به تیر برق در مشگین‌شهر

یک جایگزین آسان برای فستینگ متناوب معرفی شد

صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در اردبیل

ساختمان پایگاه امداد و نجات احمدآباد شاهین‌دژ افتتاح شد

بمباران شیمیایی سردشت فراموش نشده است؛ اما چه اقدامی برای جانبازان شده؟

برپایی نمایشگاه خوشنویسی در مراغه

رونمایی مدیرعامل از سردیس خود؛ اقدام بحث‌برانگیز درمراسم روز کارگر اهر – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پیام اشتباهی که مسیر آردا گولر را تغییر داد

نه بزرگ سازمان لیگ به تراکتور؟

بارش‌های شدید در راه؛ استان‌های در معرض طوفان آماده باشند

هشدار شریفی زارچی درباره کاربرد یک نام جعلی به‌جای خلیج فارس

پدر شهیدان «فرهادی» از مازندران به فرزندان شهیدش پیوست

پیام مدیرکل آموزش و پرورش استان به مناسبت سالروز تأسیس سازمان دانش‌آموزی

بهبود وضعیت آموزش در مدارس ضروری است

برداشت گل محمدی از گلستان‌های آذربایجان‌غربی آغاز شد

امحاء چهار تُن مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته در هشترود

تعداد داوطلبان هلال احمر کشور به 7 میلیون داوطلب می رسد

راه های اصلی چربی سوزی شکم چیست؟

جشنواره «طبخ آبزیان» در شهرستان نیر برگزار می‌شود

پافشاری تراکتور برای برگزاری جشن قهرمانی در تبریز ادامه دارد

تأکید فدراسیون و سازمان لیگ به انجام دیدار تراکتور در اهواز