پیام آذری

آخرين مطالب

نگاه به پدیده اعتیاد نباید اخلاقی باشد / کمپ ترک اعتیاد یا شکنجه گاه؟ علمي

نگاه به پدیده اعتیاد نباید اخلاقی باشد / کمپ ترک اعتیاد یا شکنجه گاه؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی موضوعی است که نه تنها دست از گریبان جوامع انسانی بر نمی‌دارد، بلکه روزی نیست که با اخباری مبنی بر افزایش آمار معتادان و پایین آمدن سن اعتیاد را نخوانیم یا نشنویم و البته به وضوح در کوچه و خیابان شهرها با چشممان نبینیم.
در این میان کمپ‌های ترک اعتیاد که عموما با مدیریت غیردولتی پا به این میدان گذاشته اند که شاید در اداره این معضل نقشی بازی کنند، در برخی مواقع خودشان به غم انگیزترین بخش‌های تاریخ سلامت روان و حقوق بیماران تبدیل شده اند.
به طوری که استفاده از روش‌های غیر علمی برای ترک دادن معتادان و رفتارهای غیراخلاقی انسان ستیزانه برخی از آن‌ها را که قرار است اقامتگاهی برای درمان باشد و البته فرد معتاد به اختیار خود به آنجا برود و بازگردد عملاً به تنبیه‌گاهی برای گروهی از رانده شدگان جامعه تبدیل کرده است.
جلالی ندوشن، روان‌پزشک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، گفت: برای نقد هر پدیده‌ای باید نگاه جامعی داشت و همه ابعاد را با هم دید تا نقد منصفانه و قابل استفاده باشد.
وی افزود: اعتیاد پدیده‌ای چند وجهی بوده و علاوه بر جنبه‌های زیستی، روانشناختی، اجتماعی و اقتصادی حتی به موضوعات سیاسی و امنیت ملی کشورها و روابط بین الملل نیز گره می‌خورد و تمام این‌ها بر الگو، روش و میزان مصرف مواد مخدر و شیوع اعتیاد تاثیر می‌گذارد.
این روانپزشک اجتماعی یادآور شد: درمان اعتیاد نیز با توجه به اثرگذاری وسیع آن بر زندگی فرد، خانواده و جامعه پیچیدگی زیادی دارد و نمی‌توان صرفا به خدمات رسمی از سوی نظام سلامت اکتفا کنیم؛ بنابراین شیوه‌های مختلفی از جمله تشکیل گروه‌های همتا مانند گروه معتادان گمنام در کشورهای مختلف از جمله در ایران مورد توجه هستند.
وی با بیان اینکه صاحب یک پدیده بزرگ هستیم که مدیریت آن به تنهایی از عهده یک فرقه و صنف و یا حتی دولت بر نمی‌آید، افزود: در این میان اقامتگاه‌ها و کمپ‌ها نقش و سهمی در اداره این وضعیت دارند تا عوارض و پیامدهای اعتیاد در جامعه کنترل شده و به حداقل برسد.
عضو هیئت مدیره و سخنگوی انجمن علمی روان‌پزشکان ایران اگفت: اقامتگاه‌های ترک اعتیاد قطعا نقش قابل توجهی در مدیریت وضعیت اعتیاد در ایران دارند و نقد آن‌ها نباید ما را از نقش مثبتی که بسیاری از این اقامتگاه‌ها دارند، دور کند، اما به هر حال باید این را در نظر گرفت که کمپ در نگاه یک فرد مبتلا به اعتیاد تصویری ایجاد می‌کند که آن تصویر می‌تواند با یک شکنجه گاه، زندان یا جایی که برای تنبیه استفاده می‌شود، برابری کند.
وی با بیان اینکه به عنوان مثال ممکن است یک بیمارستان روانپزشکی برای بسیاری از بیماران تصویر زندان را تداعی کند، اما نشان دهنده این نیست که سوءنیتی وجود دارد یا کار نامناسبی انجام می‌شود، افزود:، اما این را می‌دانیم و مورد جدیدی نیست و بیش از یک دهه است که گزارش‌هایی در مطبوعات و خبرگزاری‌ها منتشر می‌شود که دلالت بر این دارد که در برخی از این کمپ‌ها از شیوه‌های بسیار غیرانسانی و غیرعلمی استفاده می‌شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: به عنوان مثال آب درمانی یعنی ریختن آب سرد و انداختن فرد در حوض یخ و یا سگ درمانی و استفاده از سگ‌های ترسناک، بستن افراد با زنجیر و آویزان کردن آن ها، شیوه‌هایی بوده که در این اقامتگاه‌ها استفاده می‌شده است.
وی اظهار کرد: به جز این شرایط زیست افراد غیر مناسب و غیر بهداشتی است و شیوه مدیریت آن‌ها مانند نظام ارباب رعیتی و تحکم آمیز و تحقیر آمیز بوده و برخورد با معتادان به صورتی است که رانده از اجتماع هستند و باید به آن‌ها سختگیری شود.
جلالی ندوشن خاطرنشان کرد: نگاه به پدیده اعتیاد نباید اخلاقی باشد که، چون فرد کار زننده‌ای کرده پس باید به اشد مجازات تنبیه شود. همان چیزی که کم یا بیش در نظام سلامت و ساختار قضایی ما حاکم است. نقد من از این زاویه است، حرف جدیدی هم نیست حداقل در جامعه علمی سال هاست دغدغه این موضوع وجود دارد.
وی ادامه داد: تولیت نظام سلامت که در قوانین کشور با وزارت بهداشت است، اما قوانین مختلفی در قالب برنامه‌های پنج ساله توسعه یا برخی از قوانین متفرقه مصوب مجلس مثل بودجه‌های سالیانه، جوازهایی به نهادهایی مثل سازمان بهزیستی کشور و برخی سازمان‌های نظام صنفی داده که باعث شده در حیطه اعطای مجوزها و نظارت ها، شاهد نوعی به هم ریختگی باشیم.
این روانپزشک با بیان اینکه بسیاری از سازمان‌ها که این وظیفه را بر عهده می‌گیرند، ساز و کاری مناسب آن را ندارند، چون تعاریف سازمانی شان چیز دیگری است، افزود: مسئولیت نظارت و مجوز کمپ‌های ترک اعتیاد با سازمان بهزیستی است و روانپزشکان ورودی به کمپ‌ها ندارند.
وی گفت: برخی از افرادی که مشکل اعتیاد دارند همزمان بیماری روان پزشکی هم دارند. بسیار دیده ام فرد به کمپ می‌رود و داروهای دوقطبی اش قطع می‌شود و بعد از چند روز با شدت علائم، وی را به مرکز درمانی برمی گردانند.
جلالی ندوشن خاطرنشان کرد: کمپ اقامتگاهی است که فرد کاملا اختیاری می‌تواند به آنجا برود، اما الان تبدیل به کمپ اجباری شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر کمپ‌ها ساز و کارهایی دارند که افراد عضلانی و قوی پنجه استخدام می‌کنند که به درخواست خانواده فرد را تحت الحفظ به کمپ ببرند. همه این‌ها غیرقانونی است؛ مگر می‌شود آزادی فردی را بدون دستور قضایی بگیرید؟ در کشور ما و بسیاری از نظام‌های حقوقی دنیا آزادی افراد را فقط با دستور قاضی یا در موارد مشخصی در جرم محرز به شکل موقت ضابط قضایی می‌توان، گرفت.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه خیلی از خانواده‌ها به علت نبود حمایت اجتماعی چاره‌ای جز استفاده از کمپ‌ها ندارند و نباید خانواده را هم گناهکار قلمداد کرد، افزود: همه ما به عنوان شهروندان این جامعه این مجوز را داده ایم تا این نوع برخورد را با فرد معتاد داشته باشیم، چون نگاه اخلاقی به معتاد داریم و بر این باوریم معتاد باید تنبیه شود و کسی هم صدایش درنیاید.
این روان‌پزشک و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به حادثه یک کمپ در لنگرود، ادامه داد: همانطور که در رسانه‌ها اشاره شد کشته‌های حادثه لنگرود، اندازه ساختمان متروپل در آبادان یا حتی بیشتر بود؛ متروپل اتفاق غم انگیزی بود و نمی‌خواهم غم آن را کم بدانم، اما آن‌ها هم انسان بودند و می‌دانید که در بسته شده بود و این افراد به شکل زجرآوری ذره ذره طعم درد و مرگ را چشیدند.
جلالی ندوشن در پایان تاکید کرد: نگاه اجتماعی و مردمی باید به پدیده اعتیاد تغییر کند و متاسفانه همچنان انگ و کلیشه‌ای که درباره اعتیاد داریم، درمان آن را با مشکلات بزرگی رو به رو می‌کند؛ بنابراین عزم ملی لازم است که دست کم با استاندارد سازی و کار فرهنگی آرام آرام قدم‌هایی را به سمت آینده روشن برداریم.
 

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/624785/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مناسبت روز/ دوشنبه، 22 اردیبهشت‌ماه

زمان قطعی برق ارومیه امروز 22 اردیبهشت 1404

بهره‌برداری از پروژه 45 متری آیت‌الله آل‌هاشم در آینده نزدیک

راه اندازی دو رشته جدید در دانشگاه مراغه

هشدار نارنجی در  5 استان | گرد و خاک عراق در غرب و جنوب غرب

هوای طوفانی در 13 استان | توده گرد و خاک عربی در راه ایران

هواشناسی ایران1402/2/22

پیش بینی رگبار و رعدوبرق در 13 استان / کاهش کیفیت هوا در غرب و جنوب غرب کشور

نشست تخصصی- آموزشی و توانمندسازی مدیران ، مشاوران و رابطان مشاوره مدارس با موضوع هدایت تحصیلی ، نظام ‏مراقبت اجتماعی دانش آموزان (نماد) و مداخله در فوریتهای روانی اجتماعی مناطق خلخال و شاهرود برگزار شد

عودت میلیاردی وجه کلاهبرداری شده به حساب مالباخته در خلخال

مرحله جدید با رنج‌های جدید

افزایش گردش ویروس کرونا در کشور/ در اماکن عمومی ماسک بزنید

کاهش تاریخی قیمت دارو در آمریکا

هواشناسی 22 اردیبهشت 1404 | رگبار و رعد و برق در 13 استان

هنرستان‌ها می‌توانند پیشران رشد تولید و بهره‌وری در کشور باشند

معاون اول رئیس جمهور وارد تبریز شد

جدول زمان‌بندی قطع برق استان اردبیل در 22 اردیبهشت

پزشکیان: با قدرت فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای را دنبال خواهیم کرد/ در مذاکره جدی و به دنبال توافق هستیم

مطرح کردن تغییر نام خلیج‌فارس نشانه خوی استبدادی آمریکا است

غدیر تداوم مسیر رسالت در لباس ولایت

هنرستان‌ها نه‌تنها پایگاه‌های پرورش مهارت و خلاقیت هستند، بلکه سنگ‌بنای توسعه اقتصادی و اشتغال پایدار در جامعه به شمار می‌آیند

تجلیل از دانش آموزان دختر به مناسبت دهه کرامت و روز دختر

شوک بیرانوند به تراکتور و هوادارانش؛ مذاکرات مستقیم با استقلال | دلیل اصلی خروج از تبریز

اعلام تأسیس کشور فلسطین توسط ترامپ زمینه‌ساز ادامه توافق ابراهیم است/تغییر مسیر منطقه از منازعه به همکاری، یک اجبار است، نه انتخاب

مرحله استانی جشنواره فرهنگی هنری "فردا" در اردبیل برگزار می شود.

کاهش 10 درصدی متوسط بارش در اردبیل

بازارهای صادراتی اردبیل از تنوع برخوردار است

رسانه عبری: برغم تمام فشارها مردم غزه حاضر به ترک آن نیستند

پروژه “شهرک های رفاه سالمندان” در کشور کلید خورد

قهرمانی احساسی و خاص تنیسور ایرانی(عکس)

از تبریز تا آزادی؛ ایستگاه‌هایی که تراکتور امتیاز جا گذاشت/ پرسپولیس و نساجی؛ تنها کابوس‌های قهرمان!

سیمان اردبیل واحد نمونه کشوری

ببینید| مصرف عجیب برق هوش مصنوعی؛ ایران باید نگران باشد؟

قهرمانی یزدانی در تور جهانی تنیس خلیج فارس

تداوم روند نزولی قیمت آهن اسفنجی برای پنجمین هفته متوالی/ نتیجه معاملات آهن اسفنجی در بورس کالا

سود 2 همتی فولاد میانه، بهره‌ای برای این شهرستان ندارد

انتصاب سرپرست مدیریت استاندارد، سلامت، غذا و دارو کیش

انتخابات کانون مداحان اردبیل به صورت آنلاین برگزار شد

آزمون نهایی پایه دوازدهم در 83 حوزه امتحانی استان اردبیل برگزار می‌شود

تور جهانی تنیس؛ یزدانی تاریخ‌ساز شد

تسمه نقاله سیمی؛ مهمترین محصول "پسهند"/ افزایش سرمایه "پسهند" در راه است

کشف و جمع آوری 16 دستگاه غیرمجاز استخراج رمزارز در شهر سهند

درخواست بیرانوند از پرشورها: به اهواز سفر نکنید!

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

کاهش 50 درصدی حجم آب سدهای بوکان و مهاباد

افتتاح درمانگاه و آزمایشگاه خیرساز جمعیت هلال‌احمر خوی

کم‌آبی، کشاورزی آذربایجان غربی را تهدید می‌کند

بروز آسیب‌های اجتماعی با ساخت و ساز غیرمجاز در حاشیه شهرها

بهره‌مندی مرزنشینان از تجارت مرزی اولویت دولت در آذربایجان‌غربی است

تداوم عملیات جست‌وجوی فرد غرق‌شده در سد خداآفرین توسط نیروهای امدادی