پیام آذری

آخرين مطالب

کمبود دارو و تجهیزات رسما جان ما را تهدید می‌کند علمي

کمبود دارو و تجهیزات رسما جان ما را تهدید می‌کند
  بزرگنمايي:

پیام آذری - روزنامه توسعه ایرانی نوشت:روز شنبه خبر فوت ناگهانی دختر جوانی که از خانواده‌ای شناخته شده و اهل فرهنگ بود، خیلی‌ها را شوکه کرد. دلیل مرگ نیلوفر امرایی، که مترجم و روزنامه نگار هم بود بیماری زمینه‌ای اعلام و گفته شد؛ او به دلیل افت قند از دنیا رفته است.
اما این مرگ نابهنگام در حالی در شبکه‌های اجتماعی واکنش‌های زیادی به همراه داشت که بسیاری آن را بهانه‌ای برای اشاره به وضعیت بیماران خاص در ایران قرار دادند. بیمارانی که گرانی و تحریم و سوءمدیریت و عقب ماندگی از دسترسی به نسل جدید داروهای روز جهانی هر روز وضعیت‌شان را بیش از پیش تهدید می‌کند و علاوه بر افزایش حس ناامنی و ناامیدی به آینده، به افزایش مرگ و میر و آسیب‌های جسمی در آنها هم می‌انجامد.
یگانه خدامی، روزنامه‌نگاری که خود به دیابت مبتلاست، با اشاره به جانباختن نیلوفر امرایی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «برای ما که انسولین می‌زنیم و‌ نوسان قند خون داریم سنسورهای کنترل قند هست که به بازو وصل می‌شود و با تغییرات شدید قند آلارم می‌دهد. اما چرا نمی‌خریم؟ چون سنسور باید 15 روز یک بار عوض شود و هر سنسور نزدیک 6 میلیون تومان است. تازه با دلار الان. بقیه دنیا با بیمه رایگان، است. ما سنسور نداریم و می‌میریم».
بیماران خاص در بحران روزافزون
بیماران مبتلا به دیابت، تالاسمی، هموفیلی، ام اس، سرطان و ده‌ها بیماری دیگر مدت‌هاست که با مشکلات تهیه دارو و دسترسی به خدمات درمانی مناسب درگیر هستند. وضعیتی که به نظر می‌رسید باید به مرور زمان بهتر شود و کیفیت خدمات درمانی و دارویی افزایش یابد، اما نه تنها این اتفاق نیفتاد که به جرات می‌توان گفت، این گروه از بیماران وضعیتی سخت‌تر از پیش پیدا کردند. گذشته از گران شدن هر روزه دارو، کمبود برخی از اقلام دارویی به دلایلی چون تحریم، عدم تخصیص بودجه کافی برای ارائه وظایف محوله دولت در خصوص بیماران خاص، سبب شده است که نه تنها هر از چندی انجمن‌های مختلف این بیماری‌ها از کمبود دارو و تجهیزات گلایه کنند که بعضا خبرهای تاسف بار مرگ این بیماران را هم به همین دلایل منتشر کنند.
همین چندی پیش بود که یونس عرب، رئیس انجمن تالاسمی ایران اعلام کرد که از زمان برگشت تحریم‌ها یعنی از سال 1397 تاکنون 1100 بیمار تالاسمی به دلیل نبود دارو فوت کرده‌اند و هشدار داده که با روند کنونی ممکن است آمار مرگ این بیماران در آینده تصاعدی شود.
ارقام مشابه دیگری را هم سایر انجمن‌های بیماران خاص بیان کردند.
فاطمه هاشمی‌رفسنجانی، رئیس بنیاد خیریه امور بیماری‌های خاص هم چندی پیش گفته بود: «ما در گذشته آمارهای مرگ و میر بیماران را از واحدهای مختلف می‌گرفتیم، اما از چندین سال قبل، بخشنامه‌ای صادر شد با این مضمون که آمار مرگ و میر بیماران خاص دیگر منتشر نشود یا به دست ما نرسد؛ که به دنبال آن، وزارت بهداشت نیز دیگر این آمارها را در اختیار ما نگذاشت».
اخیرا اسدالله رجب، رئیس انجمن دیابت ایران گفت که به دلیل«کیفیت پایین کنترل دیابت»، آمار «قطع عضو و نابینایی» مبتلایان در ایران بالاست. حال آنکه در بسیاری از کشورها «نابینایی ناشی از دیابت کمتر از یک درصد است».
فرزانه خدامی:‌ در حالی که براساس استانداردها، یک بیمار دیابتی که نیاز به تزریق انسولین دارد باید روزانه حداقل بین سه تا چهار بار قند خون خود را کنترل کند، در ایران بیمار به دلیل نگرانی از اتمام نوارهای قندخون و گرانی یا نبودش در بازار، این کنترل روزانه را به یک بار در روز و حتی کمتر تقلیل می‌دهد
از بحران نوار تست قند خون تا تزریق انسولین
علارغم اینکه دیابت ظهور بیرونی چندانی ندارد و ممکن است از سوی سایرین، یک بیماری عادی تلقی شود، اما دیابت جزو سخت‌ترین بیماری‌هاست. چرا که یک بیماری لاعلاج بوده و مبتلایان به آن نیاز دارند تا همیشه دارو و ابزار کنترل بیماری خود را در دسترس داشته باشند و عدم دسترسی به هر یک از آنها می‌تواند به شدت خطرناک باشد. عدم دسترسی که این روزها نگرانی اغلب بیماران دیابتی و خانواده‌های آنهاست. 
در حوزه دارو، دو نوع انسولین می‌تواند مورد استفاده این بیماران قرار گیرد. اولی انسولین رگولار است و دومی انسولین پن(خودکاری) که ایرانی آن موجود نیست و اغلب پزشکان آن را برای بیماران دیابتی موثرتر می‌دانند. اما مشکل دقیقا از همین نقطه شروع می‌شود. 
در همین باره یگانه خدامی، روزنامه‌نگاری که خود مبتلا به دیابت و دردآشنای این بیماران است به «توسعه ایرانی» چنین می‌گوید: «برای تهیه انسولین پن در دوره‌های مختلف و به دلایل مختلف دچار بحران هستیم. مثلا اوایل کرونا بود که بحران خیلی جدی در این باره به وجود آمد و هشتک «انسولین نیست» راه افتاد. من یک بار مجبور شدم سه ساعت در داروخانه 29 فروردین سرپا بایستم تا دارویم را بگیرم. آن استرس همچنان با من هست. همیشه نگرانم که این بار که به داروخانه می‌روم دارو نباشد. به این نکته توجه کنید که کمبود دارو رسما جان ما را تهدید می‌کند. الان هم مسئله حل نشده است. برخی از انواع انسولین‌ها به سختی در داروخانه‌ها پیدا می‌شود».
در این میان هر چند که قیمت انسولین با بیمه مناسب است اما، دریافت دارو به این قیمت در صورتی امکان دارد که بیماران سهمیه تعیین شده هلال احمر را رعایت کنند. به گفته خدامی «اگر به دلیل افزایش قند مجبور به استفاده بیشتر از انسولین بشویم و مصرف بالاتر از میزان تعیین شده برود (که کم هم پیش نمی‌آید) باید انسولین را آزاد خریداری کنیم. قیمت‌ها متفاوت است. چیزی حدود 200 هزار تومان برای هر قلم. این برای خیلی‌ها فشار زیادی وارد می‌کند. حتی برای من که در تهران شاغل هستم. در شهرهای دور افتاده و شهرستان‌های دورافتاده مشکلات این بیماران به مراتب سخت‌تر است».
یک بیمار مبتلا به دیابت در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: سنسورهای قندخون در ایران یکی دو مدل بیشتر نیست. به سختی گیر می‌آید. قیمت اولیه خرید تا حدود دو ماه پیش حدود 23 میلیون تومان بود و حداقل نیاز است که هر 15 روز یکبار تغییر کند که هزینه سنسور آن شش میلیون تومان است. یعنی ماهی 12 میلیون تومان. این رقمی نیست که از پس اغلب آدم‌ها بر بیاید
اهمیت کنترل دیابت و مشکلات بیماران در ایران
اما کنترل دیابت هم موضوع مهم دیگری که به اندازه تزریق انسولین مهم است. دسترسی به دستگاه تست قند خون که انواع مختلفی دارد هم موضوع مهمی است. خرید این دستگاه هرچند برای عده‌ای چندان سخت نیست اما تهیه نوارهای تست قند خون که هم گران است و هم به سختی پیدا می‌شود و گاهی هم نایاب می‌شود، کار این بیماران را حتی در کنترل‌های معمول دیابت سخت می‌کند.
به گفته یگانه خدامی؛ «هر بسته 50 عددی بین 80 تا 200هزار تومان، بسته به نوع دستگاه متفاوت است. در حالی که براساس استانداردها، یک بیمار دیابتی که نیاز به تزریق انسولین دارد باید روزانه حداقل بین سه تا چهار بار قند خون خود را کنترل کند، به دلیل نگرانی از اتمام نوارهای قندخون و گرانی یا نبودش در بازار، این کنترل روزانه را به یک بار در روز و حتی کمتر تقلیل می‌دهد». این در حالی است که یک بیمار دیابت باید دایما وضعیت قند خون خود را رصد کند تا از افت‌های شدید قند و بیهوشی که می‌تواند منجر به کما و ... شود جلوگیری کند. به همین دلیل است که چند سالی است نسل جدید کنترل‌کننده‌های این بیماری وارد بازار شده است. هرچند در ایران این دسترسی به دلیل گرانی و عدم پوشش بیمه برای اغلب قریب به اتفاق بیماران ممکن نیست. این سنسور به دست وصل می‌شود و بر اساس مدل دستگاه بین یک تا 5 دقیقه یکبار قند بیمار را چک می‌کند و در اپلیکیشن گوشی نمودار وضعیت را نشان می‌دهد. این سنسورها به بیمار امکان می‌دهد تا فعالیت و تغذیه روزانه‌اش را در کم خطرترین حالت ممکن نگه ‌دارد.
همچنین این سنسور این امکان را دارد که موقعی که قند خون از حدمجاز بالاتر یا پایین‌تر می‌رود به بیمار یا در صورت ست کردن اپلیکیشن به دوستان و خانواده‌ اطلاع دهد، تا پیش از غش‌های نابهنگام از وضعیت جسمی مطلع و خود را از خطرات ناشی از آن مصون نگه دارند.
خدامی می‌گوید: «سنسورهای قندخون در ایران یکی دو مدل بیشتر نیست. به سختی گیر می‌آید. قیمت اولیه خرید تا حدود دو ماه پیش حدود 23 میلیون تومان بود و حداقل نیاز است که هر 15 روز یکبار سنسورش تغییر کند که هزینه سنسور آن شش میلیون تومان است. یعنی ماهی 12 میلیون تومان. این رقمی نیست که از پس اغلب آدم‌ها بر بیاید. الان در انجمن‌های دیابت بخش‌های مددکاری فقط می‌توانند تا حد دستگاه و نوار تست قند خون کمک کنند و تهیه این دستگاه برای بیماران جزو آرزوهاست».
این در حالی است که چنین دستگاهی می‌تواند علاوه بر جلوگیری از آسیب‌های فراوان دیابت چون، مشکلات کلیه، نابینایی، زخم‌های دیابتی از موارد آسیب‌زای کمای دیابتی که خیلی خطرناک است نیز جلوگیری کند.امکانی که در بسیاری از کشورها تحت پوشش بیمه برای بیماران دیابتی فراهم شده و در ایران در هزارتوی مشکلات اقتصادی و تحریم‌هاست.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/686023/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کیا موقع شستن ظرف این اشتباهو انجام میدن؟

آمادگی مردم شهرستان گرمی برای حضور حداکثری در انتخابات ریاست جمهوری

گرمتر شدن هوا دراستان

39 خرده فروش مواد مخدر در آذربایجان‌شرقی دستگیر شدند

بازار داغ نمایشگاه های بخش کشاورزی تبریز در آستانه تابستان

یک پنجم افراد یک روستا با قارچ سمی مسموم شدند + جزئیات

320 هزار تن گندم در استان اردبیل ذخیره می‌شود

کیفرخواست متهمان قاچاق ارز در پیرانشهر صادر شد

تغییر چهره بازیگر نقش منصوره سریال سه دونگ سه دونگ بعد 12 سال/ تصاویر

تغییر چهره جذاب «مینو» سریال از سرنوشت

آذربایجان‌ غربی گرم‌تر می‌شود

ذبح 120 رأس گوسفند و توزیع آن بین فقرا در اهر

امدادرسانی به حادثه دیدگان سیل و آبگرفتگى خلخال و مشگین شهر و کوثر

مرخصی 90 درصد محکومان زندان بوکان

ستاره‌ای که قصد بازنشستگی زودهنگام داشت!

توزیع 10 هزار بسته گوشت قربانی میان نیازمندان آذربایجان‌شرقی

پاشینیان: در صورت توافق با آذربایجان درباره مبادله اراضی همه‌پرسی نیاز است

دوشنبه های تسهیل گری در ایستگاه سوم

استان اردبیل ظرفیت ذخیره 320 هزار تن گندم را دارد

رسانه‌های برتر در انتخابات مجلس تجلیل شدند+فیلم

ریسک پذیری کشاورز، در میدان دادن به جوانان

عدم شرکت در انتخابات به معنای ترک بیعت با ولی فقیه و جانشین امام زمان است!

دستگیری سارقان خودرو با 4 فقره سرقت در مراغه

امام خامنه‌ای عید قربان را به مسلمانان جهان تبریک گفتند

گزارش تصویری از بازار فروش دام عید قربان در تبریز

آتش سوزی کارگاه بازیافت لاستیک در جاده باسمنج مهار شد

پیام تبریک رهبری به مناسبت عید قربان

چرا از نظر کدکنی، روسیه علیه ادبیات فارسی در آسیای میانه می جنگد؟ / 4 قرن شکوفایی تمدن ساز ایرانیان / ادبیات فارسی گنجینه توسعه برای کشور

این علائم نشانه ابتلا به بیماری‌های خطرناک است

توزیع 10 هزار بسته گوشت توسط کمیته امداد آذربایجان‌ شرقی

اجرای رزمایش توزیع 10 هزار بسته گوشت قربانی در آذربایجان‌شرقی

حدود 2 میلیون تن کالا در آذربایجان‌غربی جابجا شد

اجلاسیه "شهدای غریب در اسارت" استان سمنان برگزار شد

کنگره شهدا باید نسل جدید را با فرهنگ دفاع مقدس پیوند بزند

اقامه نماز تسلیم وبندگی با حضور کیشوندان و گردشگران

دفاتر خدمات گردشگری، سفیران معرفی کیش در سراسر کشور هستند

نتیجه انتخابات کانون زنان بازرگان گلستان مشخص شد

ایمن سازی محور ارومیه ـ مهاباد

سراب‌باغ آبدانان لرزید

ستاره خارجی استقلال با فعال کردن یک بند جدا می‌شود؟

ذبح 120 راس گوسفند و توزیع آن بین فقرا در اهر + فیلم

گیوی: گرایی ناراحت شکست برادرش بود

صدور کیفرخواست 6 متهم پرونده قاچاق میلیونی ارز در پیرانشهر

یک کیلومتر از لوله‌های انتقال آب به اراضی دیم در حوزه نازلوچای قطع و جمع آوری شد

مشارکت حداکثری مهمترین اولویت انتخابات در نظام مردم سالاری دینی

اقامه نماز عید سعید قربان در پلدشت

خرید تضمینی جو از کشاورزان بوکانی آغاز شد

توزیع 3000 بسته گوشت قربانی در مراغه

عکسی کمتر دیده شده از رهبر انقلاب در دوران ریاست

عیادت امام خامنه‌ای از آیت الله مکارم شیرازی