پیام آذری

آخرين مطالب

سفر علی‌اف به پکن؛ تعمیق شراکت راهبردی چین و آذربایجان سیاسی

سفر علی‌اف به پکن؛ تعمیق شراکت راهبردی چین و آذربایجان
  بزرگنمايي:

پیام آذری - سفر دولتی الهام علی‌اف به چین و امضای قراردادهای کلان در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، نشان‌دهنده تعمیق مشارکت راهبردی میان باکو و پکن است؛ تحلیلگران، آذربایجان را بازیگری کلیدی در ابتکار کمربند و راه و موازنه‌های جدید منطقه‌ای ارزیابی می‌کنند. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «الهام علی‌اف» رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان، به دعوت «شی جین پینگ» رئیس‌جمهور چین، از 22 تا 24 آوریل 2025 در سفری رسمی در پکن به سر می‌برد.
«گو جیاکون» سخنگوی وزارت امور خارجه چین، پیش از این سفر با تأکید بر اینکه چین و آذربایجان «شرکای راهبردی» هستند، خاطرنشان کرد که اعتماد متقابل سیاسی میان دو کشور در حال تقویت است، همکاری‌ها در چارچوب ابتکار «کمربند و راه» به نتایج مثمر ثمری رسیده و تعاملات بین‌المللی دو کشور مؤثر بوده است.
ارتقای روابط به سطح مشارکت جامع راهبردی
در ابتدای این مراسم، الهام علی‌اف و شی جین پینگ «اعلامیه مشترک برقراری مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری آذربایجان و جمهوری خلق چین» را امضا کردند. این اعلامیه به منزله ارتقای سطح همکاری‌ها و روابط سیاسی میان دو کشور به بالاترین سطح تعریف شده در ادبیات دیپلماتیک چین تلقی می‌شود.
توافقات گسترده در حوزه‌های مختلف
علاوه بر اعلامیه مشارکت جامع راهبردی، مقامات و نمایندگان نهادهای ذیربط دو کشور نیز مجموعه‌ای گسترده از اسناد همکاری را در زمینه‌های مختلف به امضا رساندند که مهمترین آنها عبارتند از:
موافقتنامه بین دولتی در مورد لغو متقابل روادید برای شهروندان دارای گذرنامه‌های عادی.یادداشت تفاهم در مورد تقویت همکاری در زمینه مین‌زدایی بشردوستانه.معاهده معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری.موافقتنامه بین دولتی در مورد همکاری فنی-اقتصادی.یادداشت تفاهم در مورد همکاری در زمینه فعالیت‌های فضایی و استفاده صلح‌آمیز از فضای ماورای جو.یادداشت تفاهم میان صندوق دولتی نفت آذربایجان (SOFAZ) و شرکت سرمایه‌گذاری چین (CIC).برنامه همکاری بین دولت‌های آذربایجان و چین برای پیشبرد مشترک ابتکار «یک کمربند، یک راه» (BRI).موافقتنامه بین دولتی در مورد حمل و نقل بین‌المللی چندوجهی.یادداشت تفاهم در مورد تعمیق همکاری دوجانبه برای تجارت بدون مانع.نامه اعلام قصد برای برقراری روابط خواهرخواندگی بین شهر نخجوان (جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان) و شهر اورومچی (مرکز منطقه خودمختار سین‌کیانگ اویغور چین).اسناد متعدد دیگری که همکاری در زمینه‌های علوم و فناوری، فرهنگ، مالکیت معنوی، محیط زیست، صنعت، اطلاعات و اقتصاد دیجیتال را شامل می‌شوند. امضای این مجموعه گسترده از اسناد، نشان‌دهنده عزم جدی باکو و پکن برای توسعه همه‌جانبه مناسبات در دوران جدید و بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود در چارچوب مشارکت جامع راهبردی است.
توافقات گسترده در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر
در جریان این سفر، مجموعه‌ای از اسناد همکاری مهم میان وزارت انرژی جمهوری آذربایجان و شرکت‌های بزرگ چینی، با مشارکت شرکت «SOCAR Green» آذربایجان، به امضا رسید که نشان‌دهنده تمرکز ویژه بر توسعه انرژی‌های پاک در آذربایجان با سرمایه‌گذاری چین است.
این اسناد شامل قراردادهای سرمایه‌گذاری و اجرایی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی (ثابت و شناور) و بادی (به‌ویژه پروژه بزرگ 2 گیگاواتی بادی در دریای خزر) و همچنین سیستم‌های ذخیره‌سازی انرژی و برنامه‌ریزی کلان در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر می‌شود. حجم و گستردگی این توافقات، از برنامه‌های بلندمدت و جدی دو کشور برای همکاری در این بخش راهبردی حکایت دارد.
تحلیل کارشناسان از آینده روابط چین و آذربایجان
«شرادیل باکتیگولوف» مدیر موسسه سیاست جهانی در تحلیل ابعاد و آینده روابط چین و آذربایجان، تأکید می‌کند که جذابیت آذربایجان تنها به چین محدود نمی‌شود و این کشور به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی منحصر به فرد، منابع طبیعی غنی و اعتبارش به عنوان یک شریک قابل اعتماد، مورد توجه قدرت‌های متعددی از جمله آمریکا، روسیه، فرانسه، اتحادیه اروپا، پاکستان و ایران قرار دارد.
او معتقد است علاقه خاص چین به آذربایجان بیش از همه با نقش کلیدی این کشور در کریدورهای حمل‌ونقلی مرتبط با ابتکار «کمربند و راه» (مانند راه‌آهن باکو-تفلیس-قارص، کریدور شمال-جنوب و کریدور میانی) و ظرفیت‌های بندر باکو در دریای خزر گره خورده است.
وی به سرمایه‌گذاری‌های پیشین چین در خطوط لوله و صنعت آذربایجان و فعالیت حدود 300 شرکت با سرمایه چینی در این کشور اشاره می‌کند.
به گفته باکتیگولوف، موفقیت روابط دو کشور بر سه پایه استوار است:
1) اراده سیاسی رهبران (که در اعلامیه مشارکت راهبردی متجلی است)
2) چارچوب نهادی همکاری (مانند کمربند و راه و توافقات دوجانبه)
3) اجرای عملی توافقات (که در روابط باکو و پکن برخلاف الگوی رایج گرمی در سیاست، سردی در اقتصاد، در هر دو عرصه گرم است).
او آذربایجان را از اولین حامیان «کمربند و راه» می‌داند که همکاری‌ها را وارد مرحله «توسعه مشترک» کرده است.
باکتیگولوف همچنین بر اهمیت مفهوم «مشارکت راهبردی» در دیپلماسی چین تأکید می‌کند که برخلاف «اتحادها»، مبتنی بر اعتماد و همکاری در حوزه‌های دارای منافع مشترک و هدف‌گراست و از نگرانی‌های مربوط به کشیده شدن به درگیری یا تنها ماندن در شرایط سخت جلوگیری می‌کند.
او توانایی آذربایجان در تعریف و پیشبرد پروژه‌های خود را ستایش می‌کند (مانند تأسیس خانه‌های تجاری و شراب در 7 کلان‌شهر چین) و به رشد چشمگیر تجارت دوجانبه (3.74 میلیارد دلار در 2024، چین چهارمین شریک تجاری و اولین مبدأ واردات آذربایجان) اشاره می‌کند.
واختانگ مایسایا چین‌شناس، این سفر را بسیار مهم و مرتبط با مفهوم جدید سیاست خارجی چین یعنی «مشارکت راهبردی با کشورهای محوری» می‌داند. 
او معتقد است که چین، آذربایجان و گرجستان را به عنوان چنین کشورهای محوری و ستون‌های استراتژیک برای پیشبرد اهداف ژئوپلیتیکی خود در منطقه می‌بیند.
این نگاه با شکل‌گیری ائتلاف ژئواکونومیکی جدید میان ترکیه، گرجستان، آذربایجان و قزاقستان و توسعه کریدور میانی همخوانی دارد.
این کارشناس با اشاره به حجم تجارت بیش از 3 میلیارد دلاری، بر علاقه چین به توسعه پروژه‌های انرژی، کریدورهای حمل‌ونقل و ارتباطات و بهره‌برداری از منابع دریای خزر تأکید می‌کند.
نکته مهم دیگر از دیدگاه مایسایا، پتانسیل چین برای ایفای نقش به عنوان «موازنه‌گر قدرت» در منطقه قفقاز جنوبی و خزر در برابر «تمایلات تهاجمی فدراسیون روسیه» (با اشاره به نمونه گرجستان) است.
او معتقد است پیشنهاد مشارکت راهبردی چین به اتحادیه اروپا، زمینه‌های مشترک بیشتری را نیز برای همکاری پکن و باکو ایجاد کرده است.
مایسایا نتیجه می‌گیرد که روابط دو کشور رو به توسعه است و چین، آذربایجان را به عنوان یک شریک و دوست راهبردی و یک «کشور محوری» برای منافع ژئوپلیتیکی خود تلقی می‌کند.
در واقع، سفر الهام علی‌اف به پکن و توافقات گسترده امضا شده، به‌ویژه در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، گامی مهم در جهت تعمیق روابط راهبردی میان جمهوری آذربایجان و چین محسوب می‌شود. 
این همکاری‌ها در چارچوب ابتکار کمربند و راه و توسعه کریدور میانی، جایگاه ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی آذربایجان را در منطقه و جهان بیش از پیش تقویت می‌کند و همزمان، چین نفوذ خود را به عنوان یک بازیگر کلیدی و بالقوه موازنه‌گر در قفقاز جنوبی و حوزه خزر افزایش می‌دهد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/817475/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهید مطهری علیه کدام فیلمساز و نویسنده مشهور قبل از انقلاب مقاله نوشت؟

سه شنبه های تکریم و پاسخگویی مدیر کل بنیاد مازندران به جامعه ایثارگری/ صداقت و شفاف سازی اولویت ارائه خدمت به ایثارگران

نخستین کتیبه ساسانی به عنوان اولین سند مکتوب شهر آباده کشف شد

کاهش آسیب‌های ناشی از جنگ با کمک علم روانشناسی

گواه قهرمانی باشگاه تراکتورسازی تبریز زیر سایه بلوغ مدیریت زنوزی

تصویر؛ استقبال مردم ارومیه از آخرین پادشاه قاجار

مصرف گوجه‌فرنگی می‌تواند جلوی افزایش وزن را بگیرد

پایان، غول ترک جام را بلعید!

مس سونگون 0 – 0 نیروی زمینی: تساوی سرد در تبریز

جشن بزرگ «دخترم؛ افتخار ایران» در ارومیه+تصاویر

مبارزه با آفت سن در 120 هزار هکتار از مزارع آذربایجان غربی

قتل عام در مرز ایران و آذربایجان | فیلم

ساخت طولانی‌ترین پل معلق کشور در آذربایجان‌شرقی

آماده افزایش مراودات تجاری با جمهوری آذربایجان هستیم

معرفی رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان پیرانشهر

اجرای 50 درصد ازطرح‌های آبیاری نوین استان در پلدشت

بررسی مسائل و مشکلات شهرک‌ها و نواحی صنعتی آذربایجان غربی

تصویب 14 شاخص عمرانی برای تکمیل طرح‌های نیمه تمام در آذربایجان غربی

در دیدار استاندار با رئیس طرف آذری کمیسیون مشترک اقتصادی اتفاق افتاد

سرویس مدرسه دخترانه در آتش سوخت/ 9 دانش آموز راهی بیمارستان شدند

جشن بزرگ «دخترم؛ افتخار ایران» در ارومیه

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

توسعه عدالت آموزشی در دستور کار آموزش و پرورش آذربایجان شرقی

خبر خوش برای مالکان اراضی فاز دوم شهرک خاوران

صدور کارت مرزنشینی برای افراد سه دهک اول و نیازمندان

خبرش خوش برای مالکان اراضی فاز دوم شهرک خاوران

اتصال 2 هزار خانوار سلماسی به فیبر نوری

احصا و پیگیری مشکلات واحدهای تولیدی آذربایجان غربی

لزوم تدوین قوانین پایدار درآمدی برای شهرداری‌ها

استاندار آذربایجان غربی پیگیر حادثه دانش‌آموزان مصدوم ارومیه شد

ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری اردبیل در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی معرفی می‌شود

شیوع سرخک در کمین است؛ دلیل؟ مهاجرانِ واکسینه‌نشده!

بقای آقای گل در تبریز تقریبا قطعی شد!

لیگ یک: مساوی بی روح در هوای سرد تبریز

کنان ییلدیز کار دست خودش و یوونتوس داد؛ محرومیت 2 جلسه‌ای ستاره بیانکونری تأیید شد

تخصیص 50 میلیارد تومان برای تامین آب شرب مرند

پرچم رضوی در تبریز به اهتزار درآمد

زمان بازگشایی مرز ایران و جمهوری آذربایجان فرا رسیده | باید مسیر ریلی جلفا به نخجوان احیا شود

مبارزه با آفت سن مادری در120 هزار هکتار از مزارع غلات آذربایجان غربی

14 هزار فرهنگی آذربایجان شرقی در فرآیند انتخاب معلم نمونه شرکت کردند

کلنگ زنی 9 پایگاه امداد و نجات و یک ساختمان اداری در آذربایجان شرقی

استاندار آذربایجان غربی پیگیر حادثه دانش آموزان مصدوم ارومیه شد

5 دانش آموز ارومیه ای مصدوم تحت مداوا؛4 دانش آموز ترخیص شد

اولین نقش زن در خانواده توسط دختران ایفا می شود

دستگیری سارق دوچرخه و کشف اموال مسروقه در محمودآباد

عکس/ استقبال مردم ارومیه از احمدشاه قاجار

کشف کتیبه باستانی هزار و 500 ساله در آباده فارس

حادثه برای دانش‌آموزان دختر در ارومیه‌؛ 11 نفر مصدوم شدند

در سفر یک روزه پزشکیان به باکو چه گذشت؟/ دیدار در سواحل خزر و در میان مردم تبریز و اردبیل

در سفر یک روزه پزشکیان به باکو چه گذشت؟/ از دیدار در سواحل خزر و تا احساس غربت نکردن آقای رئیس جمهور