پیام آذری

آخرين مطالب

فلسفه نماز و عبادت چیست؟ اقتصادی

فلسفه نماز و عبادت چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش اگر نماز نخوانیم، چه اتفاقی می افتد؟ چه چیزی را از دست می دهیم؟ بدیهی است تا زمانی که ابعاد مختلف این بینش، به درستی شناخته نشود، جایگاه نماز و هم چنین دیگر برنامه های عملی آن، روشن نخواهد شد. در بینش اسلام و ادیان توحیدی، انسان و مجموعه هستی، آفریده های خداوند و در مسیر حرکت به سوی او و معرفت مبدأ خویشند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در این دیدگاه، هیچ غایتی جز معرفت خداوند برای انسان متصوّر نیست و کمال انسان، تنها در این محدوده رقم می خورد و تمامی جاذبه های دیگر، جملگی برای به حرکت درآوردن آدمی و فراخوان وی به معرفت خداوند هستند. در این مسیر است که «عبادت» جایگاه خود را پیدا می کند؛ آن هم به صورت عبادتی موزون و حساب شده که باید به صورت خاصی به جای آورده شود. بدون این عبادت، سرّ حیات بی رنگ خواهد شد و انسان در بیغوله جاذبه های دیگر، راه اصلی را به فراموشی خواهد سپرد.
نمازهای پنج گانه در تمامی عمر، همانند پمپ بنزین هایی است که در مسیری سخت، طولانی و پرحادثه، به انسان انرژی می دهد تا از راه خود به سوی کمال و قرب الهی و رشد و تعالی باز نماند. بدون نماز، آدمی در مسیر زندگی، گوهر عبودیت خویش را در برابر ذات لایزال احدیت به فراموشی خواهد سپرد و در نتیجه از کمال خویش باز خواهد ماند. از همین رو، تمامی پیامبران الهی و کتاب های آسمانی، آدمی را به نماز دعوت کرده اند. آن چه گفته شد، تنها اشاره ای کوتاه به فلسفه فردی نماز بود و نماز، از جهات مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و... دارای حکمت های عمیقی است.
نماز، عملاً موجب همبستگی مسلمانان و احساس روح یکرنگی در بین آنان است؛ چرا که همه آنان به یک مشکل و به سمت یک قبله نماز می گذارند و این موضوع، پیامدهای ارزنده ای خواهد داشت.
در مورد احساس شما نسبت به نماز، به نظر می رسد که شما باید اندیشه و مطالعه عمیق، تجسّم درستی از نماز و فلسفه آن در خود ایجاد کنید تا به دنبال آن احساس شما نسبت به نماز تغییر پیدا کند. در هر صورت، تا وصول به آن مرتبه، امر نماز را جدی بگیرید و بر آن مداومت کنید؛ زیرا ارزنده ترین و شریف ترین انسان های تاریخ، به پا دارنده نماز و فرمان دهنده به آن بوده اند.\
البته هیچ کس ادعا نکرده است که انسان نماز خوان از عیب و خطا و آلودگی مبرا است و نماز همه نماز خوان ها را مستجاب الدعوه و از مقربین درگاه خداوند می سازد. تأثیر اعمال و عبادات و به ویژه نماز بستگی کامل و مستقیم به زمینه های روحی و معنوی و و جود بستر مناسب در خود نماز خوان و رفع موانعی که اثر نماز را خنثی می سازد و یا آن اثر را کم رنگ می کنند دارد. پیامبر (صلی الله علیه و آله) و امیر مؤمنان (علیه السلام) و اولاد پاک و معصومش (علیهم السلام) نماز می خواندند و ما هم نماز می خوانیم و به هر دو نیز نماز گفته می شود، ولی چقدر فاصله و تفاوت بین این دو نماز وجود دارد و دلیل این تفاوت چیست؟ آیا نماز امامی که همه عالم را محضر خداوند می بیند و در حال نماز یکسره خود را در محضر حق می یابد و خود و اسم و رسم و افکار و تعلقات خود را در برابر هستی مطلق نیست و نابود می بیند با نماز ما که همراه با افکار مختلف و خیالات پراکنده و باطل است یکسان است؟
پس نماز به تنهائی معجزه نمی کند و این معجزه و دگرگونی و تأثیر عمیق و شگرف را باید فرد نمازگزار خود رقم زند. اوست که باید اعتقادات و باورهایش را درست و مستقیم و استوار سازد و اصول عقایدش را با مطالعه و تفکر از آبشخور صافی و زلال منابع دین یعنی قرآن و سنت پیامبر (ص) و ائمه اهل بیت (ع) بگیرد و آنگاه در انجام اعمال صالح بکوشد و همزمان جویبار وجودش را از ناپاکی و آلودگی و رذایل نفسانی پیراسته سازد و به اندازه ظرفیت وجودی اش مؤمن و معتقد گردد تا نمازش معراج مؤمن و نزدیک کننده انسان با تقوا به خدا گردد. فردی که نماز می خواند ولی نیت صاف ندارد و دچار گناه و خطا می گردد، عیب و اشکالش ربطی به نمازش ندارد بلکه به آلودگی درونی و عدم زمینه مناسب در درون او بر می گردد. اثر نماز که همان نهی از فحشا و زشتی منکرات است ولو در حد کم و ناچیز در ا فراد نما ز گذارظاهر می گردد و به اندازه خود او را از آلودگی و زشتی بیشتر باز می دارد.
در روایت آمده است: جوانی از انصار نمازش را با پیامبر (صلی الله علیه و آله) می خواند ولی گناه و محرمات را نیز انجام می داد. جریان را به پیامبر (ص) گفتند. پیامبر (ص) فرمود: بالاخره نمازش روزی او را از بدی و زشتی باز می دارد. طولی نکشید که دیدند آن جوان توبه کرد و دست از کارهای بد و زشتش برداشت. (میزان الحکمه، ج5، ص371، ح10254، چاپ دفتر تبلیغات اسلامی، 1362)
نماز هر کسی تابع میزان معرفت و شناخت اوست و چون معرفت و ایمان افراد با هم متفاوت است، نمازهای آنها و آثار آن نمازها نیز مختلف است. ولی به هر حال هیچ نمازی بدون اثر نمی باشد هر چند میزان آن آثار کاملا متفاوت است. انسان با ایمان باید بکوشد با تمرین و تصمیم و اراده قوی به نمازش عمق و شور و حال ببخشد و با مطالعه کتاب هائی که در این موردنوشته شده و اسرار و نکات ظریف نماز را بیان کرده اند و نیز مطالعه شرح حال بزرگانی که به نماز عشق می ورزیده اند و نماز آنها نمونه ای از معراج مومن بوده به تدریج و کم کم بر حضور و توجه در نمازش بیفزاید و شور و نشاط خود را در حال نماز بیشتر نماید.
باید دانست که همین نمازهای بی روح و دست و پا شکسته ما نیز خالی از آثار مختلف تربیتی و روانی و اجتماعی نمی باشد و اگر انسان همین نماز بی روح را هم ترک می کرد، میزان جرم و خطا و معصیت او بیشتر می شد. چون اثر عمده نماز که همان نهی از فحشا و زشتی و گناهان است، حتی در این گونه نمازها نیز ظاهر و آشکار می گردد.
انسان مومن باید به هر طریق با خدای خود مرتبط و پیوسته باشد و رابطه اش را با خدای خود هر چه قدر هم که ضعیف و کم رنگ باشد، قطع ننماید و همین ارتباط ضعیف را روز به روز تقویت نماید تا به تدریچ به درجات عالی قرب و معرفت خدای متعال برسد:
نکته دیگر این که کسی که نماز نمی خواند در حقیقت ترک عملی کرده که به آنچه اقرار کرده است. نماز در اسلام به عنوان ستون دین معرفی شده است و معیار قبولی سایر اعمال با نماز است و ترک نماز کفر عملی نسبت به دستور و امر خداست هم چنین ارتکاب گناهان کبیره.
زراره (صحابه امام صادق (ع) روایت می کند از امام صادق (ع) از گفتار خدای عزوجل در سوره مائده , آیه 5 که می فرماید: «و من یکفر بالایمان فقد حبط عمله» پرسیدم امام فرمود: «یعنی ترک کند کرداری را که بدان اعتراف کرده است و از آن جمله است ترک نماز...» (اصول کافی , ج 4, کتاب الایمان والکفر باب الکفر, ح 5)
پس کسی که نماز می خواند و گناه هم می کند مرتکب حرام شده یک کیفر دارد, اما کسی که نماز نمی خواند و گناه هم می کند هم ترک واجب کرده و هم مرتکب حرام شده است , دو کیفر دارد و این دو نفر با هم مساوی نیستند.
نماز کار خانه انسان سازی است روح توحید، اعلان بندگی خدا، نظم، بهداشت و نظافت، اتحاد و همبستگی، بی نیازی از مردم، استمداد خدا، ارتباط با شهدا و ... همه در همه در نماز است و مقصود از نماز در اسلام نمازی نیست که هنگام خواندن آن چیزی بگوید و بعد از نماز خلاف آن را عمل کند نماز خوان های درست و حسابی هماهنگی کاملی در همه اعمال و رفتار و گفتار دارند. اگر کسی در نماز بگوید خدایا من بنده توام و بعد از نماز بندگی دیگران را سرلوحه کار خود قرار دهد این آدم منافق است. در صورتی که نماز واقعی نمازی است که انسان را از آلودگی ها پاک کند و این ظرفیت در نماز هست. نماز مطلوب نمازی است که آثارش بر همه شئون زندگی انسان مشهود باشد. حال اگر نماز ما به حد کامل نماز اولیاء نرسیده نباید نماز راه کنار بگذاریم بلکه باید خواند و تلاش کرد تا نماز به حد مطلوب برسد. نماز صفای روح و جسم است بدون نماز هیچ چیز قبول نمی شود.بنا بر این با توجه به همه نکاتی که در مورد نماز و اهمیت آن و لزوم ترک ننمودن آن عنوان شد در مقام جمع بندی می توان چنین گفت که با ترک نماز از تمام آثار دنیوی و اخروی آن محروم خواهیم بود و این خسارتی بزرگ و جبران ناپذیر بوده وحسرتی طولانی را
در پی خواهد داشت .برخی از آنچه که باترک نماز از کف می دهیم عبارت است از:
- آرامش: زیرا نماز ذکر خداست و تنها با ذکر خدا دلها آرامش می یابد.
ـ لذت انس و مناجات با خدا: که صاحبان بصیرت و عارفان هیچ چیز را با این انس قابل معاوضه نمی دانند.
ـ نجات از عذاب : یکی از اسباب ورود در جهنم ترک نماز است .
ـ با ترک نماز نورانیت دل ،دوری از ترس و حزن ،دوری از فحشا ومنکر ،جلب رحمت پروردگار ، دوری از سلطه شیطان ، دوری از کبر ، بر خورداری از شفاعت ، رسیدن به رستگاری و بهترین عمل و بسیاری ازآثار بزرگ و با اهمیت از کف انسان خواهد رفت که ذکر همه آنها همراه با آیات و روایات مربوط به آن در این مجال نمی گنجد ، لذا برای توضیح و آگاهی بیشتر می توانید به منابع زیر رجوع نمایید :
1- اسرار نماز، شهید ثانی، ترجمه مهدی پور
2- اسرار الصلاه، میرزا جواد ملکی تبریزی
3- آداب نماز، امام خمینی
4- پرتوی از اسرار نماز، محسن قرائتی
ـ یاد او/ استاد مصباح یزدی
ـ حکمت عبادات / استاد جوادی آملی
منبع: پرسمان دانشگاهیان
کد خبر 2063320

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/824092/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش سخنگوی دولت به بازگشت بابک زنجانی به فعالیت‌های اقتصادی/ مهاجرانی: ناترازی برق 20 هزار مگاوات است

قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 23 اردیبهشت 1404

پیش بینی آب و هوای اردبیل فردا 24 اردیبهشت 1404

طرح گلخانه 500 هکتاری در شهرستان اردبیل اجرایی می شود

اردبیل رتبه 6 کشوری در بازسازی مسکن روستایی را کسب کرده است

پیشرفت 38 درصدی محور ارومیه - مهاباد- میاندوآب

رودریگو تمرین رئال را ترک کرد!

آیت‌الله مروی: پیام امام خامنه‌ای به همایش سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم، منشور جدیدی برای آینده حوزه‌های علمیه و روحانیت است

دستاوردهای اقتصادی ارس مرهون امنیت پایدار منطقه است

بازدید اعضای تشکل تمدن نوین اسلامی دانشگاه آزاد تبریز از مجتمع مس سونگون

آیین اختتامیه رویدادهای رسانه‌ای «تبریز هفت» و «تبریزنگار» برگزار شد

دوئل برای جستجوی طلا از آمریکا تا ورزقان

بازدید معاون اول رئیس جمهور از مجموعه ورزشی یادگار امام تبریز

دانشگاه تبریز تاثیرگذار در پیشبرد علم و فناوری

بازدید معاون اول رئیس جمهور از مجموعه ورزشی یادگار امام(ره) تبریز

بازدید معاون اول رئیس جمهور از مجموعه ورزشی یادگار امام(ره) تبریز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

بازدید نماینده ولی فقیه در آذربایجان‌شرقی و فرمانده سپاه عاشورا از زائرسرای شهید آیت الله آل‌هاشم

تصاویر/برگزاری جلسه هماهنگی گرامیداشت سوم خرداد در استانداری آذربایجان غربی

درخشش خبرگزاری ایمنا در سومین رویداد رسانه‌ای «تبریزنگار»

صدور هشدار نارنجی هواشناسی؛ رگبار باران و بارش تگرگ در 15 استان

شناسایی 2400 هکتار تصرف در حریم رودخانه‌های آذربایجان غربی؛سیل در کمین

ورود سامانه بارشی به کشور/ این استان‌ها منتظر باران باشند

تأثیرات محسوس سفر رئیس‌جمهور به باکو برای گسترش همکاری‌ها

ورود سامانه بارشی به 10 استان کشور

آزمون‌های نهایی باید در آرامش کامل برگزار شوند/ممنوعیت آموزش و اخذ امتحان بعد از ساعت 13

بازرسی سازمان منطقه آزاد کیش از انبارها و کانتینرهای بندرتجاری کیش

تشخیص فوری "قرص فیتو اصل و فیک" با یک ترفند مخفی!

تزریق 12 هزار میلیارد ریال به پروژه‌های عمرانی شهرستان خلخال و کوثر

نماینده ایرانی‌تبار کنگره آمریکا: از تلاش برای تغییر نام خلیج فارس تا پذیرفتن هواپیمای اختصاصی لوکس، همه به هم ربط دارند

پاسخ کارتال به تمدید قرارداد عالیشاه

افتتاح بخش جراحی قلب اطفال در تبریز

واکنش کارتال به تمدید قرارداد عالیشاه؛ ان‌شاالله

گفت‌وگوی وزرای خارجه ترکیه و مصر درباره تحولات نوار غزه

واکنش کارتال به تمدید قرارداد عالیشاه

پاسخ تک کلمه‌ای کارتال به تمدید قرارداد عالیشاه؛

پیش بینی رگبار باران و وزش باد شدید در 6 استان کشور

بازدید عارف از مجموعه ورزشی یادگار امام (ره) تبریز

عارف: گسترش فعالیت‌های دانشگاه‌ها در منطقه ضروری است

گودبرداری در مهاباد منجر به رانش زمین شد؛ استمداد مردم برای توقف عملیات

تبریز با کمبود سالن سینما روبه‌رو است

درخواست رسمی نمایندگان آذربایجان‌شرقی در مجلس برای بهسازی آزادراه تبریز-زنجان

ورود وزیر میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی، سفیر ازبکستان و دبیر کل کشورهای عضو اکو به جزیره کیش

اجرای طرح ملی سلامت الکترونیک در استان اردبیل

مدرسه دوم دارالفنون خرداد ماه در اردبیل کلنگ زنی می‌شود

احداث نیروگاه‌های انرژی خورشیدی در 22 نقطه از اردبیل

احداث 168 کلاس درس در مساکن ملی استان اردبیل

15 بال پرنده شکاری در مهاباد پس از مداوا به طبیعت بازگشتند

طرح شهید سلیمانی در روستاهای ارومیه اجرا می شود

فرود اضطراری پرواز تهران_تبریز در فرودگاه ارومیه + جزئیات

وزیر کار این بار بدون کارت زرد مجلس را ترک کرد