پیام آذری

آخرين مطالب

شناسایی 2400 هکتار تصرف در حریم رودخانه‌های آذربایجان غربی؛سیل در کمین گفتگو

شناسایی 2400 هکتار تصرف در حریم رودخانه‌های آذربایجان غربی؛سیل در کمین
  بزرگنمايي:

پیام آذری - خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها- سکینه اسمی: آذربایجان غربی از لحاظ مخاطرات طبیعی جزو مناطق پرمخاطره و بحرانی است و در اکثر فصول سال، سیل‌های مهیب به دنبال بارش باران و نزولات آسمانی در این منطقه کوهستانی جاری می‌شود.
در این میان استان با داشتن ضریب سیل خیزی بالا، همواره منطقه‌ای مساعد برای ایجاد سیلاب و تخریب‌ها محسوب می‌شود اما بررسی ابعاد مختلف سیل در منطقه نشان می‌دهد که وقوع این سیل‌ها خسارات جبران ناپذیر زیادی از خود برجای می‌گذارند که قابل بازگشت نیست.
آذربایجان غربی استان سیل خیر
بررسی‌ها نشان می‌دهد تخریب جنگل‌ها و مراتع، نبود آبخیزداری صحیح، تجاوز به حریم رودخانه‌ها و برداشت بی رویه شن و ماسه از رودخانه‌ها از مهم‌ترین عوامل وقوع سیل در استان است، هرچند خسارات مادی و معنوی به بخش‌های مختلف استان ناشی از جاری شدن سیل نیست بلکه این استان با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص در معرض تهدید خشکسالی، سرمازدگی، زلزله و… نیز قرار دارد.
ساخت‌وسازهای غیرمجاز خصوصاً در حریم رودخانه‌ها و مسیل‌های آذربایجان غربی می‌تواند در زمان وقوع سیل فاجعه آفرین بوده و در زندگی مردم اختلال ایجاد کرده و منابع طبیعی و زمین‌های کشاورزی را تخریب کرده و سبب متحمل شدن خسارات زیادی شود.
با وجود اینکه آذربایجان غربی استانی سیل خیز در کشور به شمار می‌رود اما در 100 سال گذشته عدم توجه به ساخت و سازها به خصوص در روستاهای استان موجب شده است خطر وقوع سیل و سیلاب و خسارات بالای مادی در استان به دلیل احداث ساخت و سازهای بیش از 75 درصد از روستاها در مسیل سیلاب‌ها این امر تشدید کند.
رعایت نکردن ضوابط و مقررات ساخت‌وساز شهری شامل دیوارکشی، ساخت بدون مجوز و پروانه، فقدان توجه به تراکم مجاز و موارد دیگر تخلف‌های ساختمانی از جمله عوامل تأثیر گذار در وقوع اتفاقات ناگوار به خصوص سیل در استان می‌شود و رشد و توسعه کیفیت زندگی شهری را دچار اختلال می‌کند.

پیام آذری

شناسایی 2400 هکتار تصرف در حریم رودخانه‌های آذربایجان غربی
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی در خصوص خطر وقوع سیل در استان گفت: بر اساس شناسایی‌های انجام یافته میزان تصرفات در حریم و بستر رودخانه‌ها و مسیل‌های استان حدود 2400 هکتار است.
مجید رستگاری در این زمینه با اشاره به علل ساخت و ساز غیرمجاز در حریم بستر رودخانه‌ها و مسیل‌ها، اظهار کرد: با توجه به بالا رفتن ارزش اراضی در مناطق مسکونی و سودآوری بیشتر آنها منجر به تصرف حدود قانونی مجاری آبی بخصوص در حاشیه مناطق مسکونی شده است.
وی با بیان اینکه حاشیه شهرهای در حال توسعه، مسیل‌ها و آبراهه‌ها بیشتر در معرض تصرف قرار می‌گیرند، گفت: ساخت و سازهای غیر مجاز در بستر مجاری آبی موجب کاهش مقطع عرضی جریان آب و باعث افزایش سرعت جریان و آبگرفتگی و ایجاد خسارت به مجاوران می‌شود.
رستگاری با بیان اینکه اغلب مسیل‌هایی که در محدوده‌های توسعه مناطق مسکونی روستاها و شهرها قرار گرفته‌اند در معرض تصرف هستند، تصریح کرد: بر اساس ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب، هرگونه تصرف و تجاوز به حریم و بستر رودخانه‌ها و مجاری آبی ممنوع است و متخلفان مشمول مجازات‌های قانونی خواهند شد.

پیام آذری

880 هکتار آزاد سازی اراضی ملی در آذربایجان غربی
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی گفت: در این راستا آب منطقه‌ای نیز با انجام مطالعات تعیین حد حریم و بستر رودخانه و نشانه‌گذاری آن و با ایجاد اکیپ‌های گشت و بازرسی نسبت به شناسایی تخلفات یا جلوگیری از آن در مراحل اولیه اقدام کرده است.
وی ادامه داد: همچنین با اخذ احکام قضائی جهت آزادسازی تصرفات در بستر رودخانه‌ها اقدام می‌کند که در همین راستا با توجه به تعدد مجاری آبی و کمبود اعتبارات، این شرکت بر حسب اولویت بندی و در طی سالیان اخیر به میزان 880 هکتار آزادسازی در سطح استان انجام داده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان، انجام رپرگذاری در حد بستر رودخانه‌ها به منظور رعایت بستر رودخانه‌ها، نصب تابلوهای هشدار و اطلاع رسانی هشدار احتمال وقوع سیلاب در زمان‌های بارش در شبکه‌های اجتماعی جزو برنامه‌های آب منطقه‌ای برای آگاه، سازی و جلوگیری از ساخت و ساز غیر مجاز در حریم بستر را از اقدامات در این زمینه اعلام کرد.
وی با تاکید بر اینکه ساخت‌وساز در حریم رودخانه نه تنها تخلف محسوب می‌شود، بلکه تهدیدی جدی برای محیط‌زیست و جوامع انسانی محسوب می‌شود، گفت: برای جلوگیری از این معضل و مشکل، نیاز به همکاری همه‌جانبه بین مردم، مسئولان و سازمان‌های زیست‌محیطی وجود دارد؛ افزایش آگاهی عمومی، تقویت قوانین و نظارت‌های دقیق می‌تواند به حفظ این مناطق حساس و جلوگیری از خسارت‌های ناشی از ساخت و سازهای غیرمجاز کمک کند و اگر کلیه سازندگان در حریم رودخانه به خطرات بسیار آن آگاه باشند بدون شک به هیچ عنوان اقدام به چنین کاری نمی‌کنند.

پیام آذری

حال سوال اینجاست که وقوع سیلاب‌های اخیر و تحمیل این همه خسارت طبیعی است یا تحمیلی؟
بر اساس اعلام مؤسسه تحقیقات بخش کشاورزی آذربایجان غربی با نگاهی به وضعیت کشاورزی و منابع طبیعی در استان آذربایجان غربی طی سال‌های اخیر با تخریب بی رویه مراتع پوشش گیاهی مراتع استان فوق العاده فقیر گشته و در این میان با کاشت و شخم‌های غیر اصولی در دامنه کوه‌ها و همچنین ساخت و سازهای حاشیه رودخانه‌ها و عدم اجرای طرح‌های مرتعداری و آبخیزداری با احداث سیل بندها و مسیل‌ها، متأسفانه می‌توان اذعان کرد که سیل‌های اخیر محصول بی تدبیری و عدم دوراندیشی است.
این در حالی است که می‌توانست این بارش‌ها به جای تهدید و ایجاد بحران با تحقیق و پژوهش‌های محققان مراکز تحقیقاتی تبدیل به فرصت بهره گرفتن و انتقال و هدایت این آب‌ها به دریاچه ارومیه و استفاده بهینه از منابع آبی شود.
پس در نتیجه این وضعیت به وجود آمده زیاد هم طبیعی نبوده و می‌توان اذعان کرد سیلاب‌های استان متأسفانه تحمیلی است که می‌توان با تزریق اعتبارات مناسب در مراکز تحقیقاتی سرمایه گذاری کرد تا این گونه موارد با مطالعات و شناسایی مبادی سیل خیز استان و ساخت سیل بند پیش نیاید.
هنوز به دلیل ضعف آموزش، آگاهی و اطلاع رسانی کافی به همراه عدم فرهنگ سازی مؤثر اهالی این منطقه هر سال بخشی از ظرفیت کاری خود را به برآورد و جبران میزان خسارات بالای بلایای طبیعی سپری می‌کنند خساراتی که بخش عظیمی از آنها را می‌توان کنترل و پیشگیری کرد.
کد خبر 6465925

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/824187/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افتتاح هتل پنج‌ستاره اکسلسیور در جزیره کیش

پزشکیان: مذاکرات با آمریکا در هماهنگی کامل با رهبری صورت خواهد گرفت/ از اصول خود عقب‌نشینی نمی‌کنیم

مخالفت مجلس با افزایش تعرفه اینترنت همراه

نماینده مجلس: نها منبع درآمد مرزشینان کولبری است/ چرا مرزها را باز نمی‌کنید؟

واکنش نماینده مجلس به اظهارات میرسلیم: کافر همه را به کیش خود پندارد/ او مشاعرش را از دست داده است

شهرک‌های صنفی در حریم شهرهای استان اردبیل ایجاد می‌شود

حادثه دلخراش برای امام جمعه بوکان؛ محافظ جان باخت

حادثه مرگبار برای خودرو امام جمعه بوکان

شکستگی استخوان ساق پای دانش آموز 14 ساله در روستای کاولان مهاباد

امام جمعه بوکان در سلامت کامل است

پیشرفت 38 درصدی عملیات راهسازی در محور ارومیه - مهاباد- میاندوآب

شوک بزرگ | بیرانوند به استقلال پیوست؟

ویدیوی مارکا؛ رودریگو پس از صحبتی کوتاه با آنچلوتی تمرینات رئال مادرید را ترک کرد

روایت ناگفته از شهدای خدمت؛ «مردم‌دار» روی آنتن می‌رود

کسری 1.52 میلیارد مترمکعبی آب در سفره های زیرزمینی آذربایجان شرقی

این استان‌ها منتظر باران باشند/ تهران هم بارانی می‌شود؟

پروژه‌های کریدور بزرگراهی غرب در محورهای مهاباد تا 2 سال آینده به بهره برداری می رسد

عکاس مهر در دو رویداد رسانه‌ای شهرداری تبریز خوش درخشید

یک هزار و 345 میلیارد ریال از مطالبات مراکز درمانی پرداخت شد

آغاز ثبت نام رایگان شرکت در جشن قهرمانی تراکتور

پرداخت تسهیلات مقاوم سازی مساکن روستایی به بانک های آذربایجان شرقی

افزایش ساعات فعالیت آزمایشگاه مرکزی آذربایجان شرقی

80 درصد مواد اولیه فرش ایران در تبریز تامین می‌شود

دانشگاه تبریز یکی از پیشگامان حمایت از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان است

فدراسیون فوتبال: صدور رای بیرانوند بر عهده کمیته استیناف است

سخنگوی سپاه: همه وجود شهید جمهور وقف اسلام و انقلاب بود

واکنش سخنگوی دولت به بازگشت بابک زنجانی به فعالیت‌های اقتصادی/ مهاجرانی: ناترازی برق 20 هزار مگاوات است

قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 23 اردیبهشت 1404

پیش بینی آب و هوای اردبیل فردا 24 اردیبهشت 1404

طرح گلخانه 500 هکتاری در شهرستان اردبیل اجرایی می شود

اردبیل رتبه 6 کشوری در بازسازی مسکن روستایی را کسب کرده است

پیشرفت 38 درصدی محور ارومیه - مهاباد- میاندوآب

رودریگو تمرین رئال را ترک کرد!

آیت‌الله مروی: پیام امام خامنه‌ای به همایش سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم، منشور جدیدی برای آینده حوزه‌های علمیه و روحانیت است

دستاوردهای اقتصادی ارس مرهون امنیت پایدار منطقه است

بازدید اعضای تشکل تمدن نوین اسلامی دانشگاه آزاد تبریز از مجتمع مس سونگون

آیین اختتامیه رویدادهای رسانه‌ای «تبریز هفت» و «تبریزنگار» برگزار شد

دوئل برای جستجوی طلا از آمریکا تا ورزقان

بازدید معاون اول رئیس جمهور از مجموعه ورزشی یادگار امام تبریز

دانشگاه تبریز تاثیرگذار در پیشبرد علم و فناوری

بازدید معاون اول رئیس جمهور از مجموعه ورزشی یادگار امام(ره) تبریز

بازدید معاون اول رئیس جمهور از مجموعه ورزشی یادگار امام(ره) تبریز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

بازدید نماینده ولی فقیه در آذربایجان‌شرقی و فرمانده سپاه عاشورا از زائرسرای شهید آیت الله آل‌هاشم

تصاویر/برگزاری جلسه هماهنگی گرامیداشت سوم خرداد در استانداری آذربایجان غربی

درخشش خبرگزاری ایمنا در سومین رویداد رسانه‌ای «تبریزنگار»

صدور هشدار نارنجی هواشناسی؛ رگبار باران و بارش تگرگ در 15 استان

شناسایی 2400 هکتار تصرف در حریم رودخانه‌های آذربایجان غربی؛سیل در کمین

ورود سامانه بارشی به کشور/ این استان‌ها منتظر باران باشند

تأثیرات محسوس سفر رئیس‌جمهور به باکو برای گسترش همکاری‌ها

ورود سامانه بارشی به 10 استان کشور