گره احداث سد کلاسر شهرستان گرمی پس از 17 سال باز میشود؟
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام آذری - ایرنا / سد کلاسر شهرستان گرمی در شمال استان اردبیل 17 سال قبل با هدف مهار بخش مهمی از آبهای مرزی کلنگزنی شده و سالهاست که بلاتکلیف مانده ولی نماینده مردم منطقه در مجلس شورای اسلامی چند روز پیش از تامین اعتبار و شروع مقدمات احداث آن خبر داد.
عملیات احداث سد کلاسر شهرستان گرمی با هدف آبیاری 820 هکتار از اراضی پایاب و احیای کشاورزی منطقه و با حجم مفید 5.2 میلیون متر مکعب در قالب پروژه مهر ماندگار در سال 1388 آغاز شده ولی روند اجرای آن از همان زمان آغاز متوقف شد.
بازار

این پروژه مهم که بر روی رودخانه گرمی چایی و در 6 کیلومتری نقطه اتصال به رودخانه مرزی بالهارود طراحی شده، با وجود خریداری زمین های اطراف سد از روستاییان، پس از گذشت 17 سال از زمان آغاز اجرا، در مرحله اولیه اجرایی متوقف و کارگاه سد نیز در این مدت تعطیل شده است.
کلنگ احداث سد مخزنی کلاسر در سال 88 بر فراز رودخانه گرمی چای از سرشاخههای رودخانه مرزی بالهارود به زمین زده شد، در صورت احداث می تواند از خروج بخش قابل توجهی از آب منطقه از مرزهای کشور جلوگیری کند.
محمد خوش سیما ، نماینده مردم شهرستانهای گرمی و انگوت در مجلس شورای اسلامی در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: اعتبار احداث سد کلاسر از منابع مالی در اختیار نماینده، تامین و مقدمات کار اجرایی سد فراهم شده است و طبق قول مسئولان اجرایی، عملیات احداث سد کلاسر به زودی از سر گرفته میشود.
عضو کمیسیون اصل 90 مجلس دوازدهم افزود: چندین دوره بلاتکلیفی سد کلاسر، آن را به حسرتی در دل کشاورزان و روستانشینان منطقه تبدیل کرده و در مراجعه به روستاهای منطقه چای پارا و بخش مرزی موران شهرستان گرمی، جزو مطالبات مردم منطقه بوده است.
وی ادامه داد: مطالبه جدی مردم مرزنشین گرمی مغان در خصوص سد کلاسر در تهران و استان بارها مطرح شد زیرا تکمیل این سد میتواند بستر سرمایهگذاری برای تولید را هم فراهم کند.
نماینده گرمی و انگوت در مجلس شورای اسلامی افزود: در سایه پیگیریها، شرکت آب منطقهای استان اردبیل برای جذب پیمانکار نسبت به انتشار آگهی مناقصه عمومی احداث سد مخزنی کلاسر با تاسیسات وابسته اقدام کرده است.
وی بیان کرد: شرکت آب منطقهای استان اردبیل به عنوان کارفرما در آگهی عمومی مناقصه احداث سد کلاسر جزییاتی از قبیل احداث بدنه، آببندی، سازهها و تاسیسات جانبی، تجهیزات آب و مکانیک، تجهیزات برق، ساختمانهای بهرهبرداری و تمام کارهای مربوطه را درج و 36 ماه زمان برای اجرا و تکمیل آن در نظر گرفته است.
خروج 80 میلیون متر مکعب آب بالهارود از مرز کشور
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان اردبیل نیز درباره سد کلاسر و اهمیت احداث و احیای مجدد گفت: متاسفانه عملیات احداث سد کلاسر گرمی مغان به علت برخی مسائل سیاسی متوقف و بعدها مسائل فنی نیز به مشکلات آن اضافه شد.
علی حیدری اظهار کرد: این سد در حوزه آبی بالهارود قرار گرفته و منابع این حوزه آبی هم که از حدود 80 میلیون متر مکعب آب برخوردار است، متاسفانه از مرز ایران خارج میشود اما امسال با همت و پیگیری نماینده گرمی و انگوت در مجلس شورای اسلامی، اعتبارات مناسبی برای تکمیل سد کلاسر در نظر گرفته شده است.
وی اظهار کرد: عملیات اجرایی سد کلاسر به منظور تکمیل سازههای آن در نیمه اول امسال دوباره شروع خواهد شد تا با تکمیل این سد بزرگ، از خروج بخش قابل توجهی از منابع آب از مرز کشور در شمال استان اردبیل جلوگیری شود.
پرونده سد کلاسر
نام سد کلاسر از نام روستایی در نزدیکی آن در منطقه " alt="پیام آذری" width="100%" />
قرار بود سد کلاسر با 45 متر ارتفاع تاج و 5.123 میلیون مترمکعب حجم مفید، امکان آبیاری 820 هکتار از اراضی پایاب و زمینهای کشاورزی اطراف را فراهم و علاوه بر ذخیره آب از خروج بخش قابل توجهی از آب از مرز کشور جلوگیری کند.
در سال 89 نماینده وقت گرمی مغان در مجلس شورای اسلامی از وقفه عملیات اجرایی سد به رغم گذشت یک سال از کلنگزنی آن انتقاد کرد و در سال 92 استاندار وقت اردبیل در بازدید از سد، با اعلام اینکه تا آن زمان 85 میلیارد ریال برای این پروژه هزینه و سپس رها شده است، بر تعیین تکلیف آن تاکید کرد.
در سال 93 فرماندار وقت گرمی مغان اعلام کرد که پس از رکود اجرای سد، پرونده مربوطه سه بار برای بررسی به وزارت نیرو ارجاع شد و در نهایت جزو سدهای مرزی کشور به تصویب رسید و تلاش میشود با تخصیص اعتبار اجرای آن ادامه یابد.
در سال 1401 نماینده وقت گرمی مغان در مجلس شورای اسلامی گفت: موافقتنامه تکمیل طرح و اسناد مناقصه اجرای سد کلاسر صادر شده و در مرحله انتخاب پیمانکار است و طبق برنامهریزیها، عملیات اجرای دوباره سد کلاسر در هفته دولت همان سال شروع میشود.
با وجود این همه پیگیری و قولهای مساعد مسئولان استانی و محلی، متاسفانه آرزوی دیرین مردم و به ویژه روستاییان چشم انتظار آب برای آبیاری اراضی و رونق کشت و زرع در منطقه به حسرتی بزرگ تبدیل شد.
مدیران برای مشاهده محرومیت به گرمی سفر کنند
محمد خوشسیما، نماینده شهرستانهای گرمی و انگوت در مجلس شورای اسلامی معتقد است که نبود زیرساختهای مناسب زندگی در مناطق عشایری و روستایی منطقه به ویژه کمبود و یا به عبارت دقیقتر نبود آب آشامیدنی و کشاورزی از دلایل عمده مهاجرت مردم از روستاهاست.
این عضو کمیسیون اصل 90 مجلس دوازدهم بارها متذکر شده است که 30 روستای حوزه انتخابیه او طی چند سال اخیر خالی از جمعیت شده و اهالی به علت نبود امکانات زندگی از جمله آب به مناطق دیگر کوچ کردهاند.
حجتالاسلام یدالله صفری، امام جمعه شهرستان گرمی مغان نیز بارها اظهار کرده است که به علت محرومیت و نبود امکانات لازم، جمعیت شهرستان گرمی از 110 هزار نفر در سال 75 به 90 هزار نفر در سال 85 کاهش یافته بود و در سالهای اخیر و بعد از انتزاع انگوت از گرمی مغان به حدود 75 هزار نفر تنزل یافته است.
-
شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۸:۳۷
-
۸ بازديد
-

-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/827796/