پیام آذری

آخرين مطالب

رئیس دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز:

به طرف تابستانی گرم می‌رویم/ خشکسالی منطقه قابل پیش‌بینی بود گفتگو

به طرف تابستانی گرم می‌رویم/ خشکسالی منطقه قابل پیش‌بینی بود
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ایسنا/آذربایجان شرقی رئیس دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز گفت: به طرف یک تابستان گرم، شدید و طولانی می‌رویم.

بهروز ساری صراف در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص ماهیت خشکسالی، اظهار کرد: اگر میزان بارش یک سال در یک ایستگاه هواشناسی، کمتر از میانگین بلندمدت همان ایستگاه باشد، خشکسالی رخ داده است. مثلا با توجه به این‌که میانگین بارندگی بلندمدت تبریز در حدود 300 میلی متر برآورد شده، اگر میانگین بارش یک سال این شهر کمتر از این میزان باشد، خشکسالی رخ داده و اگر بیش از این‌ مقدار باشد، با ترسالی مواجه هستیم.
وی با بیان این‌که پدیده خشکسالی دارای طیف‌ها و وسعت‌های متفاوتی است، افزود: هر خشکسالی را نمی‌توان "خشکسالی شدید" نامید که ما را به سمت قحطی ببرد، ولی تمامی خشکسالی‌ها موجب ایجاد تنش در اکوسیستم و جامعه گیاهی و جانوری می‌شوند که هرچقدر مقدار این تنش با امکانات، آگاهی‌ها و تجهیزات لازم کاهش یابد، مردم و جامعه نیز این تنش را کمتر دریافت خواهند کرد.
وی ادامه داد: وقتی میزان بارندگی از میانگین بارش بلندمدت، کمی کاهش داشته باشد، خشکسالی ضعیف رخ می‌دهد اما اگر بیش از یک سوم بارش‌های منطقه نسبت به بلندمدت از دست برود، موضوع بسیار جدی تر می‌شود که اکنون نیز در آستانه این رخداد هستیم.
ساری صراف با اشاره به این‌که نمودار بارش‌های منطقه آذربایجان شرقی به صورت دوکوهانه بوده و اوج بارش درطی سال، در دو فصل پاییز و بهار اتفاق می‌افتد، گفت: میانگین بارش هفت ماهه نخست استان در سال آبی 99_1400 حدود 25 درصد یعنی یک‌ چهارم میزان بارش نسبت به میانگین درازمدت کاهش یافته است، که نشان دهنده کاهش بارش‌های پاییز و سپس افت شدید بارش برف در زمستان بوده و به همراه آن، اکنون نیز تقریبا بارش‌های نیسان ( بهار ) را از دست داده‌ایم.
وی با اشاره به بارندگی‌های چند روز اخیر در سطح استان، متذکر شد: فرصت بارش‌های معروف به نیسان حدودا از بیستم فروردین تا بیستم اردیبهشت است و با توجه به تداوم بارش‌های اخیر، بیشترین زمان ریزش باران‌های نیسان از دست رفته و زمان گذشته است. حتی رییس جمهور نیز اعتراف کرد که 50 درصد نسبت به سال قبل بارش کمتری داشتیم و شاهد خشکسالی و آب کم ذخیره شده در پشت سدها هستیم که البته امیدواریم چنین اتفاقی نیفتد.
آخرین مرحله خشکسالی، قحطی است
وی در خصوص پیامدهای ناشی از خشکسالی، اظهار کرد: با وقوع این پدیده اگر برنامه‌ و تدابیر لازم جهت مقابله اتخاذ نشود، وضعیت آب‌ پشت سدها که تامین کننده آب شرب مردم و کشاورزی هستند، در خطر قرار می‌گیرد. با ورود بخش کشاورزی به مخاطره، اشتغال کشاورزی، تورم، گرانی و مباحث ناخوشایند پشتوانه این مسئله نیز به وجود می‌آید که در نهایت این خشکسالی‌ها، نظام اجتماعی را با پدیده قحطی مواجه خواهد کرد.
این استاد دانشگاه با بیان این‌که از نظر علمی چندین نوع خشکسالی وجود دارد، افزود: در مرحله اول با کاهش بارندگی‌ها و کاهش رطوبت هوا، خشکسالی هواشناختی رخ می‌دهد، سپس این پدیده با تاثیر بر روی آب رودخانه‌ها و آب‌های سطحی و زیر زمینی، خشکسالی هیدورولوژیک را ایجاد می‌کند و این امر نیز با تاثیر بر روی وضعیت کشاورزی، خشکسالی کشاورزی را پدید می‌آورد. خشکسالی اجتماعی (قحطی) نیز آخرین مرحله از این پدیده است که جامعه را با یک فاجعه روبه رو می‌کند.
وی افزود: دمای بیش از حد هوا، آب سطح دریاچه‌ها را تبخیر می‌کند و این امر باعث خیزش غبارهای نمکی و وزش بادها شده و مشکلات سلامتی انسان از جمله مشکلات تنفسی را به وجود آورده و در نهایت در آینده‌ای نزدیک سبب کوچ میلیون‌ها نفر از منطقه می‌شود. بر این اساس حتی مشکلات سلامتی حدود پنج سال پیش در جریان خشکسالی دریاچه ارومیه در حال وقوع بود ولی در مرحله اول با عنایت الهی و در مراحل بعدی اقدامات ستاد احیای این دریاچه، از بروز این فاجعه جلوگیری شد.
کاهش سطح تراز آب‌های زیرزمینی منجر به انهدام کشاورزی می‌شود
وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که روز به روز بر شدت آن افزوده می‌شود، افت سطح تراز آب‌های زیرزمینی است که اگر هیچگونه مدیریت و آمادگی با این پدیده انجام نگیرد، سطح تراز آب‌های زیرزمینی بیش از اندازه کاهش می‌یابد و بهره وری از آب‌های کشاورزی، شرب و تمامی مناطق به خطر می‌افتد، به طوری که ممکن است مزارع با آب شور آبیاری شده و بخش کشاورزی منهدم شود.
صراف متذکر شد: آمادگی ما صرفا با دعای باران و ان شا الله گفتن انجام نمی‌گیرد، بلکه در کنار آن، تدبیر مسئولان و مردم هم نیاز است. دولت‌ حداقل باید با بهبود سیستم‌های آبرسانی و ارائه یارانه‌های جدی برای مدرن سازی کشاورزی و جلوگیری از تخریب خاک‌ها، اقدام کند.
وی با اشاره به مصاحبه وزیر نیرو مبنی بر خالی بودن 40 درصد از ظرفیت سدهای کشور، گفت: این موضوع بیانگر یک خطر برای مردم و مسئولان است اما متاسفانه اعتنایی از سوی دولت برای این بحران انجام نمی‌گیرد، در حالی که اغلب مردم به زمینه‌های سیاسی هدایت می‌شوند، با سدهای خالی و کاهش شدید آب‌های زیرزمینی و رودخانه‌های خالی مواجه می‌شویم که نمی‌توان با این شرایط به حیات با کیفیت نسل آینده امیدوار ماند.
وی با تاکید بر این‌که مسئولان، مردم را علاقه مند و دلبسته به محیط زندگی خود نکرده‌اند، افزود: در زمان وقوع بارش‌های منجر به سیلاب در اکثر شهرهای ایران طی سال گذشته، وزیر نیرو در رسانه‌ها به صراحت گفتند " که دوران خشکسالی به سر آمده و تمامی پروژه‌های مقابله با خشکسالی را کنار می‌گذارند و پروژه‌های مقابله با سیلاب را در دستورکار خود قرار می‌دهند". در حالی که همه می‌دانند با یک گل بهار نمی‌شود و حتی با نگاهی به منحنی بارش‌های 50 ساله کشور، می‌توان گفت که در مقابل هر سال پربارش قطعا یک رکود و کاهش بارش شدیدی وجود دارد.
رئیس دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز با بیان این‌که تاریخ چراغ راه آینده است، متذکر شد: حتی در بررسی نمودارهای پایان نامه دانشجویان دوره کارشناسی نیز می‌توان مشاهده کرد که سالی با یک بارش حداکثری بلافاصله یک یا دو سال بعد از آن، خشکسالی بسیار حادی منطقه را فرا می‌گیرد که در واقع این امر جزو عادات مناطق خشک است.
خشکسالی منطقه قابل پیش بینی بود
وی تاکید کرد: با این شرایط می‌توان گفت که این خشکسالی قابل پیش بینی بود چرا که طبیعت کشور ما واقع در منطقه جنب حاره بوده و دارای دوره‌های طولانی خشکسالی است. یعنی وقوع خشکسالی امری عادی است ولی ترسالی یک پدیده تعجب برانگیز محسوب می‌شود.
وی در خصوص ویژگی‌های منطقه جنب حاره‌ای نیز گفت: این منطقه در حدود 20 تا 40 درجه عرض نیمکره واقع شده و ایران نیز دقیقا در داخل این منطقه قرار دارد، بر اساس ویژگی مختص این منطقه، از اواسط بهار تا اوایل پاییز "سیستم پرفشار جنب حاره‌ای" ظاهر می‌شود که مانع بارندگی بوده و منجر به تابستان‌های گرم و خشک می‌شود.
صراف افزود: تالاب قوریگل نیز با کاهش 14 درصدی آب مواجه شده و به میزان یک میلیون و 690 هزار مترمکعب آب رسیده است. این تالاب با دارا بودن اکوسیستم جالب و محل مهاجرت پرندگان سیبری، در هر حالت میزان آب کمی دارد و در صورت تشدید خشکسالی، حیات اکوسیستمی به خطر خواهد افتاد.
وی با بیان این‌که کاهش خسارات خشکسالی فقط با درایت مسئولان و آگاهی مردم انجام می‌گیرد، گفت: وقتی آب نداشته باشیم، کشاورزی انجام نمی‌گیرد و در نهایت منجر به انتشار ریزگردها از سوی دریاچه‌های نمکی شده و انهدام تمدنی شروع خواهد شد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/365479/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پس از دو سال رکود مراکز پروتز و ارتز فعال می‌شوند

تقسیم بندی زیبای جلوی سر

پیش‌بینی ناپایداری جوی در ارتفاعات هرمزگان

حمله حسین شریعتمداری به پزشکیان: چرا گفتید مراجع علیه فردخاصی فتوا نداده اند؟ اتفاقا فتوا علیه ترامپ و نتانیاهو است

جایزه صد میلیاردی برای سر ترامپ؛ کمپین بحران‌ساز و ضدمردمی جدید تندروها در ایران

هوای شبه پاییزی در تابستان اردبیل

حضرت زینب(س)، پیام آور واقعه کربلا

یادواره شهدای ایل شاهسون در اردبیل برگزار می‌شود

نشست سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد با مدیران خادمیار آستان قدس رضوی برگزار شد

جبهه مقاومت نماد یک هویت انسانی و تمدنی در برابر جنایت و اشغال‌گری/ راه اندازی مرکز ژنتیک ویژه شناسایی شهدا در بهشت زهرا (س) در کمتر از 24 ساعت/بسیج بیش از 50 مرکز درمانی

نسل برنا گزارش می دهد/ باشگاه مشتریان بیمه دی؛ آغاز فصل جدیدی در تعامل، وفاداری و تحول دیجیتال

دوره ابتدایی مهمترین مقطع تحصیلی نظام تعلیم و تربیت است/ مدارس باید به کانون های تربیتی محله تبدیل شوند

مجوز و شرط ورود به یک رشته‌ در پایه دهم چیست؟

نوجوانان ایرانی، قهرمانان اراده و پشتکار در عرصه‌های بین‌المللی هستند

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 17 تیرماه

تصادف در جاده مشگین شهر به اهر با 3 فوتی

بهره برداری از اولین مزرعه پرورش آرتمیا در آذربایجان شرقی

دیدار مسئولان با خانواده شهدای تجاوزات رژیم صهیونیستی در آذربایجان‌شرقی

مسکن ملی با نگاه تعاملی اجرا شود

آموزش سه سوته خط چشم حرفه ای فقط با فر مژه

هم اندیشی استاندار آذربایجان شرقی با نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی

همکاری با هلال احمر استان در برگزاری مرکز موقت اهدای خون با حضور همکاران فرهنگی آموزش و پرورش استان اردبیل

برگزاری جلسه مهارت آموزی مدارس ابتدایی شاهد استان

زمان برگزاری و دریافت کارت ورود به جلسه آزمون ورودی مدارس هیأت‌امنایی پایه هفتم

برپایی حجله عزا در مدرسه‌‌ای که دانش‌آموزانش به دست اسرائیل غاصب، شهید شدند

توزیع بیش از 25 هزار تن کود در بین کشاورزان آذربایجان شرقی

ایمن سازی راه‌های مواصلاتی آذربایجان شرقی با مشارکت همگانی

شهدای مفقود و اسیران نماد ایستادگی ملت ایران‌اند

برگزاری سیزدهمین سوگواره ی احلی من العسل با حضور 600 نفر از دانش آموزان عاشورایی اردبیل

فرا رسیدن عاشورای حسینی و سالروز شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) تسلیت باد.

شورای راهبری نماد استان اردبیل برگزار شد

دیدار مدیر کل آموزش و پرورش استان اردبیل با خانواده شهید جعفر شهبازی

آغاز ثبت نام و انتخاب رشته کاردانی فنی‌حرفه‌ای از فردا (روز سه شنبه 17 تیرماه)

اطلاعیه شماره 11 مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی درباره دریافت کارت ورود به جلسه آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه دولتی

ممنوعیت عدم پذیرش دانش آموزان در میان پایه ها به بهانه های افت تحصیلی و کاهش معدل

تشکیل هسته تخصصی توانمندسازی در آموزش ابتدایی استان آذربایجان شرقی

محافظت شربت سرفه از مغز در برابر زوال عقل

خانه‌های جوانان و نوجوانان احیا می‌شوند

رئیس جدید جهاد کشاورزی آذربایجان غربی معرفی شد

تجلیل از شهدای تجاوزات رژیم صهیونیستی در آذربایجان‌شرقی

ضرورت تعیین تکلیف پسماندهای ویژه و صنعتی نیروگاه حرارتی تبریز و سهند

جعفرزاده ایمن‌آبادی: نظام به این نتیجه رسیده که باید از تندروها عبور کند | آنها متوجه‌اند که به روزهای پایانی و مرگ خود نزدیک شده‌اند

3 فوتی و یک مصدوم در تصادف رانندگی جاده مشگین‌شهر – اهر

دختر 20 ساله مهابادی در رودخانه زاب سردشت غرق شد

پس از دو سال رکود مراکز پروتز و اروتز فعال می‌شوند

فوت و فن تربیت فرزند؛ هفت نشانه که می‌گوید فرزند شما لوس است!

تکریم خانواده شهدای اقتدار ایران در ارومیه

تامین اعتبارات چهار طرح راهسازی آذربایجان‌غربی

ارتباط میکروبیوم روده با یک سندرم زنانه

لزوم تقویت مشارکت‌های اجتماعی جوانان با راه‌اندازی شبکه‌های تخصصی