پیام آذری

آخرين مطالب

رئیس دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز:

به طرف تابستانی گرم می‌رویم/ خشکسالی منطقه قابل پیش‌بینی بود گفتگو

به طرف تابستانی گرم می‌رویم/ خشکسالی منطقه قابل پیش‌بینی بود
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ایسنا/آذربایجان شرقی رئیس دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز گفت: به طرف یک تابستان گرم، شدید و طولانی می‌رویم.

بهروز ساری صراف در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص ماهیت خشکسالی، اظهار کرد: اگر میزان بارش یک سال در یک ایستگاه هواشناسی، کمتر از میانگین بلندمدت همان ایستگاه باشد، خشکسالی رخ داده است. مثلا با توجه به این‌که میانگین بارندگی بلندمدت تبریز در حدود 300 میلی متر برآورد شده، اگر میانگین بارش یک سال این شهر کمتر از این میزان باشد، خشکسالی رخ داده و اگر بیش از این‌ مقدار باشد، با ترسالی مواجه هستیم.
وی با بیان این‌که پدیده خشکسالی دارای طیف‌ها و وسعت‌های متفاوتی است، افزود: هر خشکسالی را نمی‌توان "خشکسالی شدید" نامید که ما را به سمت قحطی ببرد، ولی تمامی خشکسالی‌ها موجب ایجاد تنش در اکوسیستم و جامعه گیاهی و جانوری می‌شوند که هرچقدر مقدار این تنش با امکانات، آگاهی‌ها و تجهیزات لازم کاهش یابد، مردم و جامعه نیز این تنش را کمتر دریافت خواهند کرد.
وی ادامه داد: وقتی میزان بارندگی از میانگین بارش بلندمدت، کمی کاهش داشته باشد، خشکسالی ضعیف رخ می‌دهد اما اگر بیش از یک سوم بارش‌های منطقه نسبت به بلندمدت از دست برود، موضوع بسیار جدی تر می‌شود که اکنون نیز در آستانه این رخداد هستیم.
ساری صراف با اشاره به این‌که نمودار بارش‌های منطقه آذربایجان شرقی به صورت دوکوهانه بوده و اوج بارش درطی سال، در دو فصل پاییز و بهار اتفاق می‌افتد، گفت: میانگین بارش هفت ماهه نخست استان در سال آبی 99_1400 حدود 25 درصد یعنی یک‌ چهارم میزان بارش نسبت به میانگین درازمدت کاهش یافته است، که نشان دهنده کاهش بارش‌های پاییز و سپس افت شدید بارش برف در زمستان بوده و به همراه آن، اکنون نیز تقریبا بارش‌های نیسان ( بهار ) را از دست داده‌ایم.
وی با اشاره به بارندگی‌های چند روز اخیر در سطح استان، متذکر شد: فرصت بارش‌های معروف به نیسان حدودا از بیستم فروردین تا بیستم اردیبهشت است و با توجه به تداوم بارش‌های اخیر، بیشترین زمان ریزش باران‌های نیسان از دست رفته و زمان گذشته است. حتی رییس جمهور نیز اعتراف کرد که 50 درصد نسبت به سال قبل بارش کمتری داشتیم و شاهد خشکسالی و آب کم ذخیره شده در پشت سدها هستیم که البته امیدواریم چنین اتفاقی نیفتد.
آخرین مرحله خشکسالی، قحطی است
وی در خصوص پیامدهای ناشی از خشکسالی، اظهار کرد: با وقوع این پدیده اگر برنامه‌ و تدابیر لازم جهت مقابله اتخاذ نشود، وضعیت آب‌ پشت سدها که تامین کننده آب شرب مردم و کشاورزی هستند، در خطر قرار می‌گیرد. با ورود بخش کشاورزی به مخاطره، اشتغال کشاورزی، تورم، گرانی و مباحث ناخوشایند پشتوانه این مسئله نیز به وجود می‌آید که در نهایت این خشکسالی‌ها، نظام اجتماعی را با پدیده قحطی مواجه خواهد کرد.
این استاد دانشگاه با بیان این‌که از نظر علمی چندین نوع خشکسالی وجود دارد، افزود: در مرحله اول با کاهش بارندگی‌ها و کاهش رطوبت هوا، خشکسالی هواشناختی رخ می‌دهد، سپس این پدیده با تاثیر بر روی آب رودخانه‌ها و آب‌های سطحی و زیر زمینی، خشکسالی هیدورولوژیک را ایجاد می‌کند و این امر نیز با تاثیر بر روی وضعیت کشاورزی، خشکسالی کشاورزی را پدید می‌آورد. خشکسالی اجتماعی (قحطی) نیز آخرین مرحله از این پدیده است که جامعه را با یک فاجعه روبه رو می‌کند.
وی افزود: دمای بیش از حد هوا، آب سطح دریاچه‌ها را تبخیر می‌کند و این امر باعث خیزش غبارهای نمکی و وزش بادها شده و مشکلات سلامتی انسان از جمله مشکلات تنفسی را به وجود آورده و در نهایت در آینده‌ای نزدیک سبب کوچ میلیون‌ها نفر از منطقه می‌شود. بر این اساس حتی مشکلات سلامتی حدود پنج سال پیش در جریان خشکسالی دریاچه ارومیه در حال وقوع بود ولی در مرحله اول با عنایت الهی و در مراحل بعدی اقدامات ستاد احیای این دریاچه، از بروز این فاجعه جلوگیری شد.
کاهش سطح تراز آب‌های زیرزمینی منجر به انهدام کشاورزی می‌شود
وی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که روز به روز بر شدت آن افزوده می‌شود، افت سطح تراز آب‌های زیرزمینی است که اگر هیچگونه مدیریت و آمادگی با این پدیده انجام نگیرد، سطح تراز آب‌های زیرزمینی بیش از اندازه کاهش می‌یابد و بهره وری از آب‌های کشاورزی، شرب و تمامی مناطق به خطر می‌افتد، به طوری که ممکن است مزارع با آب شور آبیاری شده و بخش کشاورزی منهدم شود.
صراف متذکر شد: آمادگی ما صرفا با دعای باران و ان شا الله گفتن انجام نمی‌گیرد، بلکه در کنار آن، تدبیر مسئولان و مردم هم نیاز است. دولت‌ حداقل باید با بهبود سیستم‌های آبرسانی و ارائه یارانه‌های جدی برای مدرن سازی کشاورزی و جلوگیری از تخریب خاک‌ها، اقدام کند.
وی با اشاره به مصاحبه وزیر نیرو مبنی بر خالی بودن 40 درصد از ظرفیت سدهای کشور، گفت: این موضوع بیانگر یک خطر برای مردم و مسئولان است اما متاسفانه اعتنایی از سوی دولت برای این بحران انجام نمی‌گیرد، در حالی که اغلب مردم به زمینه‌های سیاسی هدایت می‌شوند، با سدهای خالی و کاهش شدید آب‌های زیرزمینی و رودخانه‌های خالی مواجه می‌شویم که نمی‌توان با این شرایط به حیات با کیفیت نسل آینده امیدوار ماند.
وی با تاکید بر این‌که مسئولان، مردم را علاقه مند و دلبسته به محیط زندگی خود نکرده‌اند، افزود: در زمان وقوع بارش‌های منجر به سیلاب در اکثر شهرهای ایران طی سال گذشته، وزیر نیرو در رسانه‌ها به صراحت گفتند " که دوران خشکسالی به سر آمده و تمامی پروژه‌های مقابله با خشکسالی را کنار می‌گذارند و پروژه‌های مقابله با سیلاب را در دستورکار خود قرار می‌دهند". در حالی که همه می‌دانند با یک گل بهار نمی‌شود و حتی با نگاهی به منحنی بارش‌های 50 ساله کشور، می‌توان گفت که در مقابل هر سال پربارش قطعا یک رکود و کاهش بارش شدیدی وجود دارد.
رئیس دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز با بیان این‌که تاریخ چراغ راه آینده است، متذکر شد: حتی در بررسی نمودارهای پایان نامه دانشجویان دوره کارشناسی نیز می‌توان مشاهده کرد که سالی با یک بارش حداکثری بلافاصله یک یا دو سال بعد از آن، خشکسالی بسیار حادی منطقه را فرا می‌گیرد که در واقع این امر جزو عادات مناطق خشک است.
خشکسالی منطقه قابل پیش بینی بود
وی تاکید کرد: با این شرایط می‌توان گفت که این خشکسالی قابل پیش بینی بود چرا که طبیعت کشور ما واقع در منطقه جنب حاره بوده و دارای دوره‌های طولانی خشکسالی است. یعنی وقوع خشکسالی امری عادی است ولی ترسالی یک پدیده تعجب برانگیز محسوب می‌شود.
وی در خصوص ویژگی‌های منطقه جنب حاره‌ای نیز گفت: این منطقه در حدود 20 تا 40 درجه عرض نیمکره واقع شده و ایران نیز دقیقا در داخل این منطقه قرار دارد، بر اساس ویژگی مختص این منطقه، از اواسط بهار تا اوایل پاییز "سیستم پرفشار جنب حاره‌ای" ظاهر می‌شود که مانع بارندگی بوده و منجر به تابستان‌های گرم و خشک می‌شود.
صراف افزود: تالاب قوریگل نیز با کاهش 14 درصدی آب مواجه شده و به میزان یک میلیون و 690 هزار مترمکعب آب رسیده است. این تالاب با دارا بودن اکوسیستم جالب و محل مهاجرت پرندگان سیبری، در هر حالت میزان آب کمی دارد و در صورت تشدید خشکسالی، حیات اکوسیستمی به خطر خواهد افتاد.
وی با بیان این‌که کاهش خسارات خشکسالی فقط با درایت مسئولان و آگاهی مردم انجام می‌گیرد، گفت: وقتی آب نداشته باشیم، کشاورزی انجام نمی‌گیرد و در نهایت منجر به انتشار ریزگردها از سوی دریاچه‌های نمکی شده و انهدام تمدنی شروع خواهد شد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/365479/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین کشتی بزرگ غلات بندر دریای سیاه اوکراین را ترک کرد

توصیه آل هاشم به آذربایجان و ارمنستان: ایران منافع خود را خط قرمز می‌داند

گوشه‌هایی از فینال مسابقات هندبال پیشکسوتان کشور در اهر

نماینده ولی‌فقیه در استان اردبیل: دفاع مقدس نمایشی از حیثیت و غیرت ایرانیان است

رسانه‌های مغرض درصدد انحراف اندیشه‌های دفاع مقدس هستند

5 میز خدمت در حاشیه نماز جمعه ارومیه برپا شد

برگزاری نمایشگاه دفاع مقدس در ارومیه+عکس

اردوغان: اکتشاف انرژی را با اسرائیل آغاز می‌کنیم

برترین های سومین مرحله رنکینگ کمان سنتی کشور مشخص شدند

نامه مهم زاکانی به وزیرکشور/ شرط شهرداری برای تخریب غیرمجازها

قصه ای برای لبخند

ارائه خدمات پزشکی رایگان در تبریز

آزمون استخدامی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در آذربایجان شرقی برگزار شد

3 پیام رسمی در روز اول تجاوز عراق به خاک ایران / امام خمینی، آیت‌الله خامنه‌ای و بنی‌صدر

اردوغان: اکتشاف انرژی را با همکاری با «تل آویو» آغاز می‌کنیم

«طرح هم شاگردی مهربان» در استان سمنان اجرایی شد

اسلام آباد: نگران حمله تروریستی از خاک افغانستان به پاکستان هستیم

تمام واحدهای صنعتی شهرک های صنعتی آذربایجان سنددار می شوند

رژه نیروهای مسلح آذربایجان‌ غربی به مناسبت هفته دفاع مقدس + تصویر

دو کشته و زخمی در تصادف محور چایپاره به خوی

تمام واحدهای صنعتی شهرک های صنعتی آذربایجان غربی سنددار می شوند

پیام تاریخی آیت‌الله خامنه‌ای در ساعات اول جنگ + فیلم

"شیرین‌سو" مرکز تولید، تجمیع و بسته‌بندی فرش کشور می‌شود

شهرداری مراغه قهرمان مسابقات کانوپولوی کشور

پیش بینی رگبار پراکنده باران در ارتفاعات البرز، مازندران و اردبیل

رگبار پراکنده باران در ارتفاعات البرز، مازندران و اردبیل

کلنگ زنی عملیات اجرایی پروژه خط انتقال دوم گاز اردبیل

تسطیح و موج گیری بیش از 80 کیلومتر از راههای روستایی ومرزی شهرستان پارس آباد

امضای تفاهم نامه همکاری بین وزارت نیرو و استانداری آذربایجان شرقی

دفاع مقدس نقطه طلایی تاریخ ایران است

خط لوله گاز چلوند - اردبیل تا یکسال آینده به بهره‌برداری می‌رسد/ افزایش پایداری و انعطاف شبکه گاز در شمال غرب کشور

معادل بودجه عمرانی کشور پول آزادسازی شده است

آغاز هفته دفاع مقدس با نمایش اقتدار و عظمت نیرو‌های مسلح+عکس

مهاجرت درنا‌های سیبری به آذربایجان‌غربی آغاز شد

استارت بلندقامتان مس با سکان‌دار جدید

دستبند پلیس آذربایجان شرقی بر دستان 8 نفر از اراذل و اوباش

رژه نیروهای مسلح در اردبیل برگزار شد

آغاز هفته دفاع مقدس با نمایش اقتدار و عظمت نیرو‌های مسلح

اردوغان: اکتشاف انرژی و حفاری را با همکاری اسرائیل آغاز می‌کنیم

طنین ندای لبیک یا خامنه‌ای در رژه نیرو‌های مسلح

افتتاح مجموعه ورزشی مولا در تبریز

توصیف ایلان ماسک از دوران رابطه اش با امبر هرد؛ «18 ماه جنون بی وقفه»

برگزاری آزمون استخدام بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در استان اردبیل

چرا میزان خرید قهوه در ارومیه بالاست؟

سرمربی عصبانی الاتحاد نشست را ترک کرد

تقدیر شهردار تهران از خادمان‌ اربعین؛ زاکانی: خدمت به زوار حسینی(ع) افتخار ماست

جزئیات اجرای طرح «کیف پول شهروندی» در تهران/ شارژ کارت بلیت مترو و بی‌آرتی از اول مهرماه الکترونیکی می‌شود

تجلیل از پرسنل اورژانس در تبریز

اسلام آباد بازداشت پناهجویان افغانستانی را متوقف کند

کیفیت هوای تهران قابل قبول است/ وضعیت قرمز در یک ایستگاه