روایت صریح از معدن وسوسهانگیز اندریان
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام آذری - معاون امنیتی و انتظامی استانداری آذربایجان شرقی از وضعیت معدن طلای اندریان از سال 1397 تاکنون و اقدامات انجامگرفته سخن گفت.
به گزارش روابط عمومی استانداری آذربایجان شرقی،مهراب داوری، در جمع اصحاب رسانه با اشاره به سابقه فعالیت معدن طلای اندریان، اظهار داشت: بهرهبرداری این معدن از سال 1397 بهصورت رسمی آغاز شده و در طول نزدیک به هشت سال گذشته اتفاقات مختلفی در این حوزه رخ داده است.
وی، افزود: معدن طلای اندریان، معدنی غنی از طلا در استان آذربایجان شرقی است و جزو انفال و نعمات خاصه خدا برای مردم آذربایجان و ایران است که سرشار از مواد معدنی مختلف بهویژه طلا است.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی، ادامه داد: از سال 1397 که بهرهبرداری رسمی معدن آغاز شده به خاطر تعللهایی در حوزههای مختلف، اگر قرار بوده این معدن موجب توسعه منطقه و استان شود، بهرهبردار اصلی شرکت که ترکیبی از چند شرکت کوچک، سهامدار خرد ایرانی و سهامدار عمده خارجی است و قریب 50 میلیون دلار سرمایهگذاری کرده، متأسفانه نتوانسته فعالیت خاصی داشته باشد و عایدی برای دولت و سرمایهگذار نداشته است.
حفاریهای غیرمجاز مانع از بهدستآمدن حقوق اولیه دولت
داوری، ادامه داد: بر این اساس حقوق اولیه دولت بهواسطه حفاریهای غیرمجاز به دست نیامده است، در صورتی که اگر سرمایهگذار میتوانست بهرهبرداری لازم را داشته و اصولی کار را پیش ببرد، نفع دولت و کشور نیز تأمین میشد، اما بهواسطه حفاریهای غیرمجاز این موضوع میسر نشده است.
وی خاطرنشان کرد: قبل از یک ماه پیش، بیش از پنج هزار حفاری غیرمجاز توسط حفاران انجام شده و با توجه به حجم حفاریها، برآورد دقیقی برای میزان بهرهبرداری غیرمجاز در دست نیست.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه ویژگی خاص معدن رگهای بودن آن است، گفت: حفاران غیرمجاز دقیقا روی رگههای اصلی تمرکز کرده و بهرهبرداری میکنند.
مشخص نبودن روند تبدیل سنگ طلا به شمش
داوری افزود: تونلهای حفر شده نیز بدون شکل خاصی صرفا بهدنبال رگهها بوده است. بهواسطه حفاریهای غیرمجاز جدای از غارت اموال عمومی که باید برای مردم و کشور مصرف شود، حفاریها توسط بهرهبردار و سرمایهگذار براساس اصولی مشخص و نظارتهای متمرکز و جدی صورت میگیرد، اما بهطور دقیق مشخص نیست در حفاریهای غیرمجاز، سنگ طلای خارج شده از معدن تا استحصال و نهایی شدن چه روندی را در چه محلی طی میکند تا تبدیل به شمش طلا شود.
وی ادامه داد: در فرآیند استحصال طلا، از سیانور استفاده میشود که نحوه استفاده و نوع معدومسازی آن در حفاریها و استحصال غیرمجاز نامشخص است، اما این مسئله در معدن در حال رصد و کنترل است.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی، خاطرنشان کرد: بر اساس اتفاقاتی که در محدوده معدن رخ میداد، تصمیماتی اتخاذ شد تا غارت انفال و اموال عمومی متوقف و سرمایههای کشور برای عموم مردم و کشور هزینه شود نه افراد خاص.
داوری، افزود: بدین ترتیب بر اساس مصوبات شورای شورای عالی امنیت ملی و شورای امنیت کشور، مقرر شد بساط حفاریهای غیرمجاز از محدوده معدن اندریان برچیده شود.
وقوع قتلهای طلایی در اندریان
وی با اشاره به مسائل و مشکلات امنیتی ناشی از حضور حفاران غیرمجاز در منطقه، بیان کرد: نزدیک به 40 مورد قتل و مشکلات متعدد فرهنگی و اجتماعی در این محدوده ایجاد شده و پولهای کثیفی در این حوزه وارد اقتصاد کشور شده که میتوانست اقتصاد منطقه، استان و کشور را در برخی حوزهها تحت تاثیر قابل توجهی قرار دهد.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی، ادامه داد: همه اینها ناشی از غفلت دستگاههای متولی و عدم توانایی شرکت بهرهبردار در حراست و حفاظت از معدن بوده است که بعد از ارادهای که وجود داشت و با همراهی نهادهای قضایی و انتظامی انشاءالله رفع خواهد شد.
داوری با اشاره به از 17 فروردین طرح ضربتی امنیتی و انتظامی پاکسازی و تثبیت امنیت معدن طلای اندریان آغاز شده است، گفت: با حضور یگانهای مستقر در معدن، بدون کوچکترین درگیری، حاشیه و مسئله اجتماعی، موضوع مدیریت شده است.
وی بیان کرد: همراهی افکار عمومی میتواند در این مسیر کمک شایانی به مدیریت مسئله کند و باید از انتشار اخبار کذب و فضاسازیهای رسانهای جلوگیری شود.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی، با اشاره به پشت پردههای حفاریهای غیرمجاز در معدن طلای اندریان، گفت: شاید کمتر از 100 نفر، متولیان اصلی حفاریهای غیرمجاز هستند و این دور از انصاف است که حق مردم به واسطه حضور کمرنگ نهادهای متولی برای حفاظت از انفال عمومی به جیب برخی نفرات خاص برود.
داوری، گفت: در گذشته نیز طرحهایی انجام شده، اما هم مستمر و هم مؤثر نبوده که بههمین دلیل نیز نتیجهبخش نبودهاند و ما تقصیر را بر گردن آنها نمیاندازیم و به فکر آینده هستیم.
وی بیان کرد: با توجه به دستور مستقیم ریاست جمهوری و پیگیری مستمر در این خصوص و همچنین تلاشی که در حوزه حقوقی برای جرمانگاری موضوع وجود دارد، تیمی از کارشناسان دادگستری و نهادهای امنیتی تشکیل یافته و پیشنهادات مربوطه را پیش میبرند تا بتوان از حوزه تقنینی و سران قوا، مجوزهای خاصی برای برخوردهای بازدارنده در این خصوص دریافت کرد.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی، خاطرنشان کرد: نظارت فنی در گذشته آن طور که باید انجام نیافته و باید در این خصوص با جدیت ورود شود.
داوری با تأکید بر ضرورت حمایت از سرمایهگذاران در حوزههای مختلف، گفت: این موضوع با تأمین امنیت میسر است. سرمایهگذاران مختلفی در استان داریم و قطعا به دنبال تأمین امنیت در تمام حوزهها هستیم و اگر سرمایهگذار نتوانست در عین تأمین امنیت به تعهدات خود عمل کند، باید به سمت احقاق حقوق دولت و مردم حرکت کنیم.
وی در پاسخ به اینکه گفته میشود «بخشی از طلای معدن اندریان توسط سرمایهگذار خارجی از کشور خارج میشود»، عنوان کرد: در کل دنیا سرمایهگذاری داخلی و هم خارجی وجود دارد. جمهوری اسلامی ایران نیز در کشورهای مختلف معادن دارد. طبیعتاً سرمایهگذاری در حوزه داخلی و جذب سرمایهگذاری خارجی، برای توسعه اقتصادی است و سرمایهگذاری خارجی ارزآوری برای کشور دارد.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی تصریح کرد: در خصوص معدن اندریان، هیچ چیزی از کشور خارج نشده و تمام آن در داخل کشور یا به فروش رفته یا سرمایهگذاری شده است.
داوری افزود: هر بهرهبرداری که صورت گرفته تحت نظارت اداره کل صمت و اقتصاد و دارایی بوده و این موضوع به صورت مداوم و مستمر در حال بررسی و پایش است. اکنون نیز به دنبال نظارت دقیقتر و راستیآزمایی نظارتهای قبلی هستیم تا اگر تخلفی صورت گرفته، حقوق عامه احقاق شود.
وی گفت: سرمایهگذار خارجی در معدن طلای اندریان، یک شخص گرجستانی است و به دنبال این هستیم که تامین امنیت سرمایهگذاری انجام شده و حقوق دولت و مردم را از آن دریافت کنیم. هیچ چیزی از کشور توسط این سرمایهگذار خارج نشده است.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی در رابطه با اخبار منتشر شده در خصوص ترک معدن اندریان توسط نیروهای انتظامی پس از گذشت مدتی کوتاه، گفت: طبیعتاً نیروهای انتظامی بعد از تشکیل یگان حفاظت معدن، محل را ترک خواهند کرد و تا استقرار کامل این یگان و تأمین امنیت، نیروهای فعلی قطعا در محل حضور خواهند داشت.
داوری تشریح کرد: یگانی که تشکیل خواهد شد ابزارهای بازدارندهای در اختیار خواهند داشت که در گذشته نبوده و ضابط قضایی و مسلح نیز حضور خواهند داشت. تداوم و حضور یگان حفاظت در معدن قطعا بازدارنده خواهد بود و شاهد بازگشت حفاران غیرمجاز نخواهیم بود.
جمعآوری 10 کارگاه غیرمجاز و 700 پرونده کیفری
وی در خصوص آمار تلفات حفاران غیرمجاز بیان کرد: حدود 40 نفر از حفاران غیرمجاز در معدن اندریان در حفاریها و درگیریها و اختلافات تصاحب رگهها فوت کردهاند. بیش از 700 پرونده کیفری نیز با شکایت معدن یا دستگیری نیروهای نظامی و امنیتی در منطقه تشکیل شده است. حدود 10 کارگاه غیرمجاز نیز جمعآوری شده و افراد متعددی که در این حوزه حضور پررنگی داشتند یا برخورد شده یا در رصد اطلاعاتی و امنیتی هستند تا در فرصت مناسب با آنها برخورد شود.
اکثریت کارکنان معدن اندریان بومی هستند
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی، ادامه داد: اکثریت کارکنان معدن اندریان با توجه به شرایط منطقه بومی هستند و عملا امکان استفاده از نیروهای غیربومی چندان وجود ندارد، اما بهواسطه حفاریهای غیرمجاز و جذابیت آن، تغییرات نیرو در این معدن زیاد بوده و حتی گاهی اوقات زمینشناسان و افراد تحصیل کرده و غیره که بهعنوان کارمند معدن فعالیت میکردند، بعد از دو-سه ماه آلوده شده و کارشان را رها میکردند.
داوری، افزود: دلیل این مسئله هم این بود که این افراد برای مثال ماهانه 20 میلیون تومان دریافتی داشتند در حالی که یک حفار غیرمجاز روزانه هفت میلیون تومان درآمد داشت و با تأمین امنیت معدن و جلوگیری از حفاریهای غیرمجاز ثبات شغلی در کادر معدن نیز میسر خواهد شد.
وی، در رابطه با انتظارات موجود از سرمایهگذار خارجی و انجام تعهدات وی، گفت: زمانی میتوان از سرمایهگذار انتظارات لازم را داشت که زمینههای فعالیت آن را فراهم کنیم که این موضوع تاکنون به نحو احسن صورت نگرفته بود.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی در رابطه با حضور حفاران غیرمجاز از استانهای مختلف در معدن طلای اندریان، بیان کرد: از شهرهای مختلف در محل معدن حضور داشتهاند و البته شرایط به گونهای بوده که صاحبان غیرمجاز و غیرقانونی رگهها اجازه فعالیت به سایرین را نمیدادند و اگر کسی هم بوده، بهعنوان کارگر فعالیت داشته است. اگر روند قبلی ادامه پیدا میکرد، قطعا از سایر شهرها نیز افراد بیشتری در حفاریهای غیرمجاز حضور پیدا میکردند.
داوری با اشاره به اینکه برداشتهای غیرمجاز موجب شده فعالیت و برداشت معدن کمرنگتر شود، گفت: حفاران غیرمجاز چندین سال در معدن حضور داشته و با آنها برخورد شده بود، اما اینبار برخورد جدیتری صورت گرفته است.
وی، در خصوص اینکه آیا از دستگاه، ماشینآلات و دانش خاصی در این معدن استفاده میشود، عنوان کرد: برای حفاری در معدن طلای اندریان دستگاه و ماشینآلات خاصی استفاده نمیشود که نیاز به دانش خاصی داشته باشد و ماشینآلات نیز داخلی هستند و شرکت بهرهبردار نیز روش خاصی برای استحصال طلا ندارد.
معاون امنیتی و انتظامی استاندار آذربایجان شرقی، تصریح کرد: تمام طلای استحصال شده توسط سرمایهگذار و شرکت بهرهبردار در داخل کشور به فروش میرسد و اسامی خریداران و معاملات مشخص است.
-
پنجشنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۶:۵۴
-
۱۰ بازديد
-

-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/822598/