پیام آذری

آخرين مطالب

کشاورز برای افزایش تولید پای کار آمد، وزارت نیرو نه سیاسی

کشاورز برای افزایش تولید پای کار آمد، وزارت نیرو نه
  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش خبرنگار مهر، بخش کشاورزی ایران امروز با قطعات خرد و کوچک زمین‌های کشاورزی روبه‌رو است که هم هزینه تولید را افزایش داده و هم در کنار این هزینه کرد بالا، بهره‌وری را در سطحی مطلوبی قرار نداده است.
بر اساس آمار سال 1402 بیش از 75 درصد از اراضی کشاورزی کشور زیر 5 هکتار بوده و اگر روند خرد شدن اراضی ادامه پیدا کند تا 10 سال آینده بیش از 80 درصد اراضی کشاورزی کشور به زیر 3 هکتار می‌رسد.
قانون چه می‌گوید؟
ضرورت یکپارچگی اراضی موجب شد تا سال 1385 قانونی با عنوان جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی- اقتصادی به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد. قانونی که به‌دلیل محدودیت و پیچیدگی اجرا، یک بار در سال 1395 اصلاح شد. یکی از موانع موجود اجرای کامل این طرح، مسئله قانون ارث است که در مجلس در حال بررسی و رسیدگی است.
واگذاری اراضی در 3 دسته
واگذاری اراضی به طرح‌ها و پروژه‌های کشاورزی و غیرکشاورزی از دیگر امور در حال انجام بخش کشاورزی است. در این طرح تلاش می‌شود تا زمین‌های کشاورزی و غیرکشاورزی ملی برای فعالیت تولیدی در اختیار سرمایه گذاران قرار گیرد.
این قانون پس از انقلاب در سال 1365 پس از تأیید شورای نگهبان به امضا رئیس وقت مجلس شورای اسلامی رسید.
هشتمین تور رسانه‌ای سازمان امور اراضی کشور از زیرمجموعه‌های وزارت جهاد کشاورزی مجری این دو طرح (یکپارچه سازی اراضی و واگذاری اراضی ملی) برگزار شد. طی این سفر از طرح‌های یکپارچه سازی اراضی کشاورزی و نیز واگذاری زمین برای طرح‌های کشاورزی و غیرکشاورزی در استان لرستان بازدید شد.
بهرام میر دریکوند، رئیس سازمان امور اراضی این استان در خصوص واگذاری اراضی ملی به امور تولیدی در جمع خبرنگاران، گفت: منابع طبیعی با توجه به اهمیت زندگی بشر در جهان در اولویت فعالیت دولت‌ها قرار دارد. جنگل‌ها در این بستر از اهمیت زیادی برخوردار بوده و کشورهای پیشرفته جهان با وجود این که فقط 20 درصد از کشورها را تشکیل می‌دهند اما 80 درصد منابع طبیعی جهان را در اختیار دارند.
وی افزود: این موضوع اهمیت منابع طبیعی به لحاظ زیستی و اقتصادی را نشان می‌دهد.
وی ادامه داد: جنگل‌ها مهمترین بستر ذخیره آب در خاک به شمار می‌روند و اهمیت زیست محیطی آن 3 برابر اهمیت اقتصادی تخمین زده می‌شود. همچنین مدیریت درست منابع طبیعی می‌تواند تولیدی برابر نفت داشته باشد.
این مسئول دولتی در خصوص امر واگذاری اراضی به طرح‌ها و پروژه‌های تولیدی در استان لرستان، گفت: از آغاز این امر تا کنون 1676 مورد واگذاری بالغ بر 8 هزار و 500 هکتار زمین در این استان انجام شده است که این واگذاری‌ها در کشور در 3 دسته صورت می‌گیرد؛ نخست، طرح‌های وابسته کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی. دوم، طرح‌های غیر کشاورزی و سوم، طرح‌های کشاورزی اعم از کشاورزی، دامداری، شیلات و… است.
به گزارش خبرنگار مهر، واگذاری اراضی ملی به طرح‌های کشاورزی و غیرکشاورزی به شکل موقت بوده و پس از تأیید فعالیت‌ها بر اساس برنامه‌های پیش بینی شده در نهایت این قرارداد موقت از سوی سازمان امور اراضی تبدیل به قرارداد دائم خواهد شد که بسته به پروژه چند سال زمان نیاز دارد.
بزرگترین طرح تولید شیر در غرب کشور
در طرح واگذاری اراضی ملی یکی از پروژه‌ها مربوط به راه اندازی گاوداری به مساحت 888 هکتار است که بزرگترین واحد گاوداری صنعتی در غرب کشور به شمار می‌رود.
قرار است طرح تا پایان سال با 1000 رأس گاو شیرده به بهره برداری برسد. این پروژه 55 درصد پیشرفت کرده و با اعتبار 1500 میلیارد اعتبار 700 نفر اشتغالزایی مستقیم و 1500 نفر اشتغالزایی غیرمستقیم دارد.
بر اساس الزام موجود، واحدهای صنعتی مکلف به تولید انرژی مورد نیاز خود هستند. از این رو، سرمایه گذار این طرح پیشنهاد داده تا 3 مگاوات برق مورد نیاز این گاوداری از سوی این دامداری تولید شود.
طرح در دست اقدام بوده و اعلام آمادگی شده در صورت واگذاری زمین حتی این تولیدکننده می‌تواند تا 15 مگاوات برق را تولید کند.
یکپارچه سازی اراضی بدون آب و برق
دومین پروژه مربوط به طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی و رفع تداخلات بود. در این خصوص 1504 قطعه زمین توسط 154 کشاورز مدیریت می‌شد که پس از اجرای پروژه به 34 بلوک تبدیل شد. فاز اول این پروژه در سال 1403 با 18 میلیارد تومان هزینه افتتاح شد و فاز دوم نیز در دست اقدام است.
در راستای تأمین آب این اراضی، قرار است با 2 ایستگاه پمپاژ آب کار پیش برود. خاموشی برق در صبح و عصر به مدت 3 تا 4 ساعت سبب می‌شود تا 1100 لیتر آب از مدار خارج و وارد رودخانه شود
گفتنی است در این پروژه 870 هکتار از زمین‌ها با یک چاه آب زیر کشت گندم بوده و برخی کشاورزان نسبت به تأمین آب و قطعی برق برای تولید گندم مورد نیاز کشور گلایه داشتند.
آنها عنوان کردند خاموشی برق در صبح و عصر به مدت 3 تا 4 ساعت سبب می‌شود تا 1100 لیتر آب از مدار خارج و وارد رودخانه شود. این کشاورزان تاکید داشتند در حالی که کشور با بحران آب روبه‌رو است و بخش کشاورزی با کمبود آب دست و پنجه نرم می‌کند نباید این حجم آب از مدار خارج شود.
یکی از کشاورزان با اشاره به خاموشی‌ها و نبود آب عنوان کرد 40 هکتار از اراضی زیر کشت کلزا وی از بین رفته است.
یکی از کشاورزان با اشاره به خاموشی‌ها و نبود آب عنوان کرد 40 هکتار از اراضی زیر کشت کلزا وی از بین رفته است
رئیس سازمان امور اراضی در خصوص پروژه یکپارچه سازی اراضی، عنوان کرد: سال 1400 حدود 337 هکتار از اراضی کشاورزی در استان یکپارچه سازی شد، این عدد در سال 1401 به 312 هکتار، سال 1402 به حدود 1700 هکتار و در سال 1403 به 1405 هکتار رسید.
وی عنوان کرد: در طرح مذکور برای 870 هکتار اراضی از محل اعتبارات دولتی هزینه شده تا مشوقی برای سایر صاحبان زمین‌های خرد کشاورزی باشد تا ما را در این هدف همراهی کنند.
میر دریکوند تاکید کرد: پروژه یکپارچه سازی از چند بعد قابل بررسی است؛ اعمال مدیریت و رفع تداخلات یکی از این مزایا بوده که سطح زیر کشت را افزایش داده و هزینه‌های کشت را بین 20 تا 30 درصد کاهش می‌دهد؛ ضمن این که بهره‌وری را برای کشاورز و کشور از کاشت تا برداشت را دارای توجیه اقتصادی می‌کند.
وی با بیان این که اجرای تجمیع اراضی، هزینه کشت را کاهش و میزان اشتغالزایی را افزایش می‌دهد، گفت: تولید اراضی پیش از یکپارچه سازی در بحث گندم حداکثر 1.2 تا 1.5 هزار تن بود اما با تحقق این امر انتظار است در اراضی آبی به 5 تا 6 هزار تن برسد.
گفتنی است، تا کنون در لرستان 6 منطقه یکپارچه سازی اراضی انجام شده است.
راه اندازی سردخانه و احداث صنایع تبدیلی
پروژه سوم در حوزه واگذاری اراضی ملی برای طرح‌های وابسته به کشاورزی بود.
طرح مربوط به سردخانه دو مداره با ظرفیت 10 هزار تن که با توجه به این که تمام میوه‌ها در فصول مختلف سال به شکل تازه خوری استفاده نمی‌شود ضروری است که سردخانه‌هایی در کنار تولیدات کشاورزی وجود داشته باشد.
به گفته مسئول دولتی در کنار راه اندازی سردخانه‌ها، سرمایه گذاران به دنبال راه اندازی کارخانجات صنایع تبدیلی و تکمیلی نیز هستند.
در فاز اول این سردخانه، ظرفیت 1000 تن از آن راه اندازی شده و در ادامه قرار است 9 هزار تن دیگر به بهره برداری برسد. میزان اشتغالزایی این سردخانه به طور مستقیم 500 نفر و غیر مستقیم 1500 نفر است.
محل ایجاد این سردخانه به لحاظ موقعیت، محلی سوق‌الجیشی برای صنایع تبدیلی خواهد بود.
این طرح در راستای سیاست وزارت جهاد کشاورزی برای ایجاد زنجیره تولید و افزایش سودآوری تولید بخش کشاورزی در حال پیگیری و اجرا در تمام استان‌های کشور است.
تعیین‌تکلیف زمین بین دولت و کشاورزان
در پروژه رفع تداخلات یکی از کشاورزان این استان 7 تا 8 سال درگیر مسئله زمین بین بخش خصوصی و دولت بوده تا ثابت شود که زمین کشاورزی شخصی بوده و جز اموال ملی نیست.
میر دریکوند در خصوص رفع تداخلات اراضی کشاورزی بیان کرد: این پروژه رفع تداخل شده و به اراضی کشاورزی اضافه شده است. طرح از سال 1394 کلید خورد و تا امروز حدود 1388 هکتار از اراضی از 1507 هکتار رفع تداخل و تعیین تکلیف شده است.
وی ادامه داد: 56 هکتار از اراضی دولتی کسر و به اراضی کشاورزی شخصی اضافه و نیز 61 هکتار از اراضی ملی کاهش و به زمین‌های زراعی اضافه شده است.
رئیس سازمان امور اراضی استان لرستان یادآور شد: تا کنون 393 هزار هکتار از اراضی این استان حدنگاری شده و 20 هزار و 662 قطعه سند تک برگ صادر شده است.
ایران ششمین کشور تولیدکننده سیلیکون متال
پروژه پنجم مربوط به واگذاری زمین از سوی سازمان امور اراضی کشور در این استان برای تولیدات صنعتی و غیرکشاورزی است.
در این پروژه سیلیکون متال تولید می‌شود و با راه اندازی این طرح ایران ششمین کشور تولیدکننده این آلیاژ مقاوم و سازه‌های سبک ساختمانی خواهد بود.‌ ایران با راه اندازی سیلیکون متال ششمین کشور تولیدکننده جهان این آلیاژ مقاوم و سازه‌های سبک ساختمانی خواهد بود
این پروژه در 5 فاز طراحی شده که فاز اول و دوم آن حدود 80 درصد پیشرفت کرده و میزان اشتغالزایی این طرح به طور مستقیم 460 نفر و غیر مستقیم 500 نفر است.
گفته شد برای این طرح تا کنون 35 میلیون یورو سرمایه گذاری شده و 10 میلیون یورو دیگر نیاز است تا بهره برداری انجام شود.
به گفته میر دریکوند در استان لرستان 1676 مورد پرونده واگذاری انجام شده که 232 مورد مربوط به طرح‌های صنعتی است.
یکی از چالش‌های این طرح نداشتن سند و عدم پرداخت تسهیلات از سوی بانک‌ها است که سرمایه گذاران را در افتتاح پروژه‌ها با چالش‌هایی مواجه کرده است.
محصولات تولیدی این طرح در پنجره‌های دو جداره، سرسیلندر خودرو و… کاربرد دارد. سیلیس که ماده اولیه این آلیاژ مقاوم است از آذربایجان غربی، همدان و لرستان تأمین خواهد شد.
صادرات 4 کانتینر محصولات کشاورزی
ششمین پروژه مربوط به کشت و صنعت و گردشگری این استان بود. این طرح با 1880 هکتار احداث شده که از جمله پروژه‌های در دست اقدام آن می‌توان به 400 هکتار درختکاری، 50 هکتار احداث گلخانه هیدروپونیک، بخش دامداری، گیاهان دارویی و… اشاره کرد.
گفتنی است، 20 هکتار از گلخانه هیدروپونیک این کشت و صنعت به بهره برداری رسیده و تولید در حال انجام است.
در این واحد 700 نفر به شکل مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کار شده اند.
روزانه 4 کانتینر محصول از این واحد صنعتی از جمله فلفل‌های دلمه رنگی، گوجه گیلاسی در رنگ‌های مختلف و… صادر می‌شود.
احداث 400 هکتار باغ با آبیاری قطره‌ای از دیگر طرح‌های این مجموعه بوده که 170 هکتار از این باغات مربوط به پسته کاری می‌شود.
به گفته مدیر این واحد، زمین مورد نظر دارای آهک بوده که حدود 2 متر از خاک برداشته و با خاک زراعی و کود زمین برای کاشت درخت‌های پسته آماده شده است.
پیگیری طرح‌ها با هزینه کمتر و فعالیت بهینه نیاز به تحقیق و پژوهش بسیار دارد. گاهی عدم انجام مراحل تحقیقاتی فعالیت‌ها را با گذشت زمان مواجه می‌کند. به عنوان مثال، در این موضوع به گفته کارشناسان تنها یک متر از خاک، قابلیت کشاورزی دارد و این حجم خاکبرداری برای کاشت درخت و زراعت نیاز نبوده است.
احداث شهرک صنعتی از دیگر طرح‌های در دست انجام در کشت و صنعت لرستان است. به گفته رئیس امور اراضی این استان زمین این شهرک که مربوط به اراضی 3 تا 4 بوده، مجوز تغییر کاربری دریافت کرده و شهرک صنعتی در حال احداث است.
راه اندازی پایانه صادراتی لرستان به زودی
استان لرستان 500 هزار هکتار اراضی زراعی و باغی کشور و 11 درصد آب‌های جاری را به خود اختصاص داده است و سالانه 2.9 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید می‌کند.
این حجم تولید مربوط به 370 هزار تن محصولات باغی، 360 هزار تن دامی و 2.200 میلیون تن زراعی است.
طی 4 سال گذشته به ترتیب از سال 1400 تا 1403، 89، 323، 515 و 388 پلاک گذاری و رفع تداخل اراضی شده است.
به گفته رئیس سازمان امور اراضی تا پایان شهریور امسال پروژه رفع تداخل در این استان به سرانجام می‌رسد.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان نیز از راه اندازی پایانه صادراتی در این استان خبر داده و عنوان کرد، این پروژه در مرحله واگذاری عرصه است تا موضوع صادرات از خود استان انجام شود.
بهرام میردریکوند در پاسخ به این پرسش خبرنگار مهر که آیا در واگذاری اراضی ملی با سرمایه گذار خصوصی موضوع تأمین انرژی و برق مورد نیاز طرح نیز پیگیری می‌شود، گفت: در قانون ششم و هفتم توسعه، تأمین انرژی مورد نیاز صنایع یک تکلیف بر عهده صاحبان صنایع بوده و در بخش کشاورزی هم دامداری یک صنعت محسوب می‌شود و مجریان تعهد دارند انرژی مورد نیاز خود را تولید کنند.
وی ادامه داد: این امر از سوی دولت تسهیل شده تا واگذاری اراضی برای تخصیص تولید انرژی با سهولت بیشتر انجام شود و در یکپارچه سازی اراضی هم کشاورزان می‌توانند روی ساختمان موتورخانه‌ها مبادرت به کاشت پنل‌های خورشیدی کرده تا برق مورد نیاز چاه‌های برق را تأمین کنند.
این مسئول دولتی تاکید کرد: دولت زمین را با تخفیف 80 درصدی به سرمایه گذار واگذار می‌کند تا بخش خصوصی تشویق به سرمایه گذاری شوند.
کد خبر 6469924

پیام آذری

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/825403/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای سفر پنهانی شهید رئیسی به خوی چه بود؟

افزایش سرعت وزش باد و گردوخاک در آذربایجان غربی

مرگ تلخ دختر 5 ساله تبریزی که هوادار تراکتور بود

شجاع خلیل‌زاده قهرمانی تراکتور را به شهدا و کودکان غزه تقدیم کرد

شیوع بیشتر برخی اختلالات روانی در افراد چپ‌دست

36 درصد جمعیت استان اردبیل مبتلا به فشار خون هستند

اردوی آمادگی تیم ملی وزنه‌برداری در سرعین برپا می‌شود

موافقت سازمان تامین اجتماعی با استخدام 141 نفر برای مدیریت درمان تامین اجتماعی استان اردبیل

عودت میلیاردی وجه کلاهبرداری شده به حساب مالباخته

احداث بیش از 15 هزار واحد مسکونی در شهرک شهید سلیمانی اردبیل

بی‌اعتنایی سرمربی به شادی تیم ملی فوتسال/ سلیمانی بی سرو صدا به رختکن رفت+ فیلم

رسیدگی به پرونده ترک فعل بانک مرکزی درخصوص تخلف یک بانک خصوصی در دادسرای دیوان محاسبات

ترک فعل بانک مرکزی در حال رسیدگی است

درخواست آیت‌الله خامنه‌ای برای چهره‌سازی جدید از معلم؛ آمریکا در منطقه به جای صلح، کودک‌کشی می‌کند

زیان 426 هزار میلیاردی یک بانک خصوصی و سکوت بانک مرکزی

ترامپ گفت که می‌خواهد از قدرت برای صلح استفاده کند؛ دروغ گفت | حرف‌هاش لایق جواب دادن نیست، اصلا

ترامپ گفت که می‌خواهد از قدرت برای صلح استفاده کند؛ دروغ گفت

قهرمانی تیم میاندوآب در مسابقات والیبال نشسته

ابر ناو آمریکایی خاورمیانه را ترک می‌کند

زلزله 3 ریشتری قلعه خواجه را لرزاند

تامین زیرساخت‌های سرمایه‌گذاری در آذربایجان‌غربی اولویت دولت است

ساماندهی و جذب داوران حرفه‌ای در کشور

راه آهن ارومیه بارانداز ندارد

حماس چگونه برتری نظامی دشمن را خنثی کرد؟ / شکست فناورانه صهیونیست‌ها در برابر مقاومت زیرزمینی

اردبیل هفته سرد و بارشی پیش رو دارد

ورزش همگانی ارتقای نشاط عمومی را به همراه دارد

کیفیت هوای آذربایجان غربی کاهش می یابد؛وزش باد همراه با گرد و خاک

واگذاری زمین به 2230 خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌ غربی

رهبر انقلاب: سخنان ترامپ در سفر به منطقه مایه سرافکندگی گوینده است

رضا امیرخانی، نویسنده: مراسم پرحجم از بیت المال برای سالگرد سانحه‌ی مرحوم رییسی و دست آوردنمایی از هیچ، از جنس همان «ماشه‌ی گشت‌ارشاد» است

استان اردبیل ظرفیت جذب گردشگران خارجی را دارد

رویداد آموزشی رقابتی با عنوان «قاب دفاع مقدس و مقاومت» در ارومیه برگزار شد

رسیدگی به پرونده ترک فعل بانک مرکزی در دادسرای دیوان محاسبات

بانک‌های شاکی متهم شدند؟ / مدیران بانکی در پرونده‌های کلان اقتصادی زیر ذره‌بین قوه قضائیه

نماهنگ «شهید خدمت» منتشر شد

واگذاری زمین به 2230 خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌غربی

سی ان ان: اسرائیل و سوریه در جمهوری آذربایجان گفت‌وگوهای مستقیم داشتند

رشد نگران‌کننده تغییر کاربری غیرمجاز در اراضی مشاع آذربایجان غربی

روابط عمومی به‌عنوان پل ارتباطی میان دولت و مردم است

تصادف 3 خودرو در چایپاره یک فوتی و 7 مصدوم برجای گذاشت

کاهش 33 سانتی‌متری تراز سطح آب دریاچه ارومیه

پزشکیان: مذاکره می‌کنیم و دنبال جنگ نیستیم اما از هیچ تهدیدی نمی‌ترسیم

واکنش شورای نگهبان به موافقت مجمع تشخیص با لایحه پالرمو

گوشت سفید در مقابل گوشت قرمز: نگاهی بر تعاریف و دسته‌بندی‌ها

مقاوم‌سازی 360 واحد مسکن مهر اسلام‌آباد غرب با تامین منابع آغاز شد

ترجمه‌ای از نهج‌البلاغه که 36 ساله شد؛ کتابی که زندانیان را آزاد کرد

ترجمه‌ای از نهج‌البلاغه که 36 ساله شد؛ مترجمی که زندانیان را آزاد کرد

داروهای نوزادان در فروشگاه‌های سیسمونی تهدیدی برای سلامتی

کشاورز برای افزایش تولید پای کار آمد، وزارت نیرو نه

ویدیو/ همه اتفاق‌های جشن قهرمانی تراکتور