پیام آذری - ایرنا / برداشت سیب زمینی تابستانه از مزارع روستاهای تابعه شهرستان اردبیل به عنوان یکی از قطبهای مهم تولید این محصول آغاز شده است.
محصول تابستانه سیب زمینی که در حدود 250 هکتار از اراضی زراعی شهرستان اردبیل کشت شده، حدود یک ماه زودتر از فصل برداشت گسترده این محصول روانه بازار میشود.
بر اساس مشاهدات میدانی برداشت محصول سیب زمینی در مزارع روستاهای "نیار" و "کلخوران" شهرستان اردبیل آغاز شده و محصول برداشت شده هم اینک هر کیلوگرم محصول جدید به قیمت 120 هزار تا 150 هزار ریال در بازار به فروش میرسد که کمتر از انتظار قیمت کشاورزان است.
بهگفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل ، برداشت سیب زمینی اغلب در 250 هکتار از مزارعی آغاز شده که محصول آنها در اواخر فصل زمستان و به صورت زودهنگام کشت شده است.
غفور آقایی، کشت و برداشت زودهنگام محصول سیب زمینی را موجب تعدیل بازار و به نفع تولیدکننده و مصرفکننده دانست و بیان کرد: ورود تدریجی محصول به بازار موجب میشود که کشاورزان محصول خود را به قیمت مناسبتتری بفروشند و خریداران نیز با قیمتهای پایینتری سیب زمینی را تهیه کنند.
وی افزود: روز گذشته 150 تن از محصول سیب زمینی تازه اردبیل به مقصد یکی از کشورهای آسیای میانه صادر شد و با تداوم روند برداشت و صادرات، قیمت این محصول نیز به حد انتظار کشاورزان سیبزمینی کار خواهد رسید.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین میزان تولید محصول سیب زمینی تابستانه در واحد سطح در استان اردبیل را تقریبا نصف متوسط تولید گسترده این محصول ذکر کرد و گفت: متوسط عملکرد سیب زمینی تابستانه در اردبیل 20 تا 25 تن در هر هکتار است.
وی اظهار کرد: در سالهای گذشته به علت برداشت همزمان سیب زمینی در محدوده زمانی چند هفته در همه نقاط استان اردبیل و افزایش عرضه، قیمت این محصول به شدت افت میکرد و کشاورزان متضرر میشدند ولی با کاشت و برداشت زودهنگام، بازار خرید و فروش سیب زمینی در اردبیل تعدیل میشود.
آقایی اضافه کرد: همه ساله برداشت گسترده محصول سیب زمینی در استان اردبیل از اوایل شهریورماه آغاز شده و تا 1.5 ماه بعد ادامه مییابد.
وی از کشت محصول سیب زمینی در 19 هزار و 500 هزار هکتار از اراضی شهرستانهای اردبیل، نمین، سرعین و نیر در سال زراعی جاری خبر داد و گفت: پیشبینی می شود که از این میزان سطح زیر کشت، حدود 800 هزار تن محصول تولید و روانه بازار شود.
95 درصد محصول سیب زمینی کشت شده در استان اردبیل در سال زراعی جاری از رقم آگریا و مابقی از ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا بوده است.
میانگین تولید محصول سیب زمینی در هر هکتار از اراضی استان اردبیل 40 تن است.
به علت استفاده از آبیاری به روش نوار طیف و روش کاشت متفاوت با عرف منطقه به شیوه سه ردیف با دو نوار طیف و نیز جلوگیری از اتلاف زمین، بالاترین میزان برداشت محصول سیب زمینی با 70 تن در روستای خلیفه لو اردبیل به ثبت رسیده است.
نیاز استان اردبیل به سیب زمینی حدود 200 هزار تن است و مازاد نیاز استان به استانهای دیگر و نیز به کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه صادر میشود.
استان اردبیل با تولید حدود 800 تا 850 هزار تن سیب زمینی معادل 20 درصد تولید این محصول ایران، مهمترین قطب تولید سیب زمینی در کشور محسوب میشود.
سیب زمینی تولید شده در این استان از لحاظ کیفیت، درصد ماده خشک، وجود کمترین میزان باقی مانده سموم و کود در جایگاه برتر کشور قرار دارد و سیب زمینی اردبیل جزو محصول پاک به شمار میرود و از نظر کیفیت و کمیت قابل رقابت با سیب زمینی تولیدی کشورهای اروپایی است.
بازار ![]()